Τετάρτη 22 Ιουνίου 2016

«Η ζωή απέναντι», από τη Σοφία Δημοπούλου


Σοφία Δημοπούλου, η συγγραφέας.



Το νέο της βιβλίο θα παρουσιάσει  στις 24 Ιουνίου, στο ξενοδοχείο «Βυζαντινό» (πεζόδρομος Ρήγα Φεραίου)



Στην Πάτρα θα παρουσιάσει το νέο της βιβλίο , με τίτλο «Η ζωή απέναντι», η Σοφία Δημοπούλου. Η παρουσίαση θα πραγματοποιηθεί στις 24 Ιουνίου, στις 20.00 στο ξενοδοχείο «Βυζαντινό» (πεζόδρομος Ρήγα Φεραίου, τηλ.: 2610 243000).

Για το βιβλίο θα μιλήσουν:

Αφροδίτη Σκαλτσά Δημητρακοπούλου, Αναγνώστρια
Αναστασία Δητροπούλου, Φοιτήτρια της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστήμιου Πατρών και αρθρογράφος στο literature.gr.

Μετά τα πολυδιαβασμένα "Άλμα θα πει ψυχή" και "Σε σωστή ώρα νυχτώνει", η Σοφία Δημοπούλου επιστρέφει με ένα μυθιστόρημα που βάζει τη ζωή και τις διαφορετικές οπτικές της σε πρώτο πλάνο...

Ένα παιχνίδι με τη λέξη «ζωή» περιέχεται στο καινούργιο μυθιστόρημα της Σοφίας Δημοπούλου… Υπάρχει η Ζωή, η απέναντι γειτόνισσα, που παρατηρεί τους κεντρικούς ήρωες από μακριά, αλλά επεμβαίνει καθοριστικά κι αθόρυβα στην εξέλιξη της ιστορίας. Και έπειτα, υπάρχει και η ζωή ως έννοια, ως βίωμα. Αλλιώς τη ζουν οι ήρωές μας τη ζωή τους και διαφορετικά τη βιώνουν μέσα τους. Είναι σαν να νοιώθουν ότι κάτι τους ξεφεύγει, πως κοιτάζουν τη ζωή τους από απέναντι.

Κάποια από τα πρόσωπα προσπαθούν να αντιδράσουν, άλλα συμβιβάζονται κι αναμένουν...

Πλοκή

Η Δάφνη ζει στη δύσκολη και σκοτεινή περίοδο της χούντας, σε μια λαϊκή γειτονιά της Αθήνας. Είναι η μοναχοκόρη ενός συντηρητικού δασκάλου και μιας συμβιβασμένης νοικοκυράς και μεγαλώνει μέσα σ’ ένα προστατευμένο περιβάλλον, απαλλαγμένο από τις επιδράσεις του καθεστώτος και της σκληρής πραγματικότητας…

Ώσπου στο υπόγειο διαμέρισμα από κάτω τους έρχεται μια άλλη, πολύ διαφορετική οικογένεια από τη δική της, με μια άλλη μοναχοκόρη, τηνΆννα. Και τότε όλα αλλάζουν. Το προστατευτικό κουκούλι, στο οποίο ήταν κλεισμένη η Δάφνη, σκίζεται και τότε όσα θεωρούσε η ίδια ως δεδομένα και σταθερά, μεταβάλλονται: οι οικογενειακές σχέσεις, οι ιδέες, τα συναισθήματα, τα πρότυπα, το παρόν, αλλά και το μέλλον.

Οικογενειακά μυστικά έρχονται στο φως, πολιτικά απόρρητα αποκαλύπτονται και ένας υπόγειος κόσμος υφαίνεται παράλληλα με τον ορατό.

Μέσα σε μια ατμόσφαιρα καχυποψίας και φόβου, οι πρωταγωνιστές της ιστορίας αγωνίζονται, ερωτεύονται, ονειρεύονται, ελπίζουν, ενηλικιώνονται και ωριμάζουν.
Την ίδια στιγμή, στο απέναντι σπίτι, η γειτόνισσα η Ζωή παρακολουθεί σιωπηλή τα πρόσωπα και επεμβαίνει ως καταλύτης στην εξέλιξη της ιστορίας. Έτσι κι αλλιώς η «ζωή» έχει την τελευταία λέξη…

Σημείωμα της συγγραφέως

«Τα επιγράμματα που ανοίγουν κάθε κεφάλαιο είναι από το «Μικρό Ναυτίλο» του Οδυσσέα Ελύτη. Κάθε φράση είναι και ένα κλειδί που ξεκλειδώνει παράθυρα απ’ όπου εγώ - κι ελπίζω κι εσείς- μπορούμε να δούμε τον κόσμο, όπως ως έφηβοι τον οραματιστήκαμε· ελεύθερο, τρυφερό και εύοσμο. Κάθε λέξη γίνεται βάρκα για να πλεύσουμε ίσως μαζί με τον ποιητή ως ναυτίλοι προς τις δυσεύρετες κόχες μιας οδύνης που αξιώνει συμμετοχή, ενέργεια και αισιοδοξία…

Αν ο καιρός αλλιώς τα έφερε κι ο κόσμος δεν είναι εντέλει αυτό που ονειρευτήκαμε, εκείνο που έχει σημασία είναι πως όλοι επιβιώσαμε, κουβαλώντας τις μικρές ή μεγάλες δυστυχίες μας και μαζί τη δύναμη να αρχίζουμε πάλι και πάλι. Γιατί η ζωή βιώνεται κι έτσι πρέπει να γίνεται. Και η προσωπική ιστορία του καθενός πρέπει να ενσωματώνεται με τη συλλογική, σαν σκηνή από μια ταινία όπου όλοι είμαστε ηθοποιοί. Και όλοι μαζί, ενώνοντας τις μικρές μας ιστορίες, να πάμε τη ζωή παρακάτω. Σαν παραμύθι που κάποιος θα λέει στις επόμενες γενιές».

Βιογραφικό

H Σοφία Δημοπούλου γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα, η καταγωγή της όμως είναι από τα Λουσικά, ένα χωριό λίγα χιλιόμετρα έξω από την Πάτρα.
Σπούδασε στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, στη Σχολή Πολιτικών Μηχανικών και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στον περιβαλλοντικό σχεδιασμό. Εργάστηκε ως μηχανικός στο δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα.

Έχει γράψει τα μυθιστορήματα: Lapis lazuli, η πέτρα που λείπει (2012), Άλμα θα πει ψυχή (2013) και Σε σωστή ώρα νυχτώνει (2014).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πάσα άποψη εκφράζεται ελευθέρως από το ISTOLOGIO giorgou MOSXOU, αρκεί να μην περιέχει αήθεις χαρακτηρισμούς