Παρασκευή 24 Ιουνίου 2016

ΠΑΣΟΚ: Τοποθέτηση αργότερα για νέο Σύστημα

Στη φράση “αν και όταν η κυβέρνηση παρουσιάσει δημόσια και επίσημα μια ολοκληρωμένη πρόταση, τότε θα τοποθετηθούμε” συμπυκνώνεται προς το παρόν η στάση (αναμονής) της Φώφης Γεννηματά απέναντι στην πρωτοβουλία της κυβέρνησης για αλλαγή του εκλογικού νόμου.


Οι προτάσεις της Δημοκρατικής Συμπαράταξης για καθιέρωση απλής αναλογικής συγκλίνουν σε μεγάλο βαθμό με εκείνες που επεξεργάζεται η κυβέρνηση, κάτι που προκύπτει τόσο από τις επίσημες θέσεις της όσο και από τις πληροφορίες που ακολούθησαν τη συνάντηση που είχε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ με τον πρωθυπουργό. Η Δημοκρατική Συμπαράταξη προτείνει απλή αναλογική, κατώφλι εισόδου το 3% και σπάσιμο των μεγάλων περιφερειών. Επιπλέον δεν είναι αρνητική για μπόνους “πολύ μικρότερο” από το ισχύον, όταν το πρώτο κόμμα λαμβάνει πάνω από 40%-42%, ενώ στηρίζει καθιέρωση του δικαιώματος ψήφου στα 17.

Πηγές της Χαρ. Τρικούπη ανέφεραν ότι από τη συζήτηση με τον Αλ. Τσίπρα η κυβέρνηση φαίνεται να είναι υπέρ της διατήρησης του 3% και της ψήφου στα 17 και πως όμως δεν διευκρίνισε τι θα κάνει με το μπόνους (κατάργηση ή σημαντική μείωση), με το σπάσιμο των μεγάλων περιφερειών και την ψήφου του απόδημου ελληνισμού, μεταφέροντας γενικότερα κλίμα ότι είναι ανοικτός για συζήτηση επ' αυτών.

Σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις συνεργατών της προέδρου του ΠΑΣΟΚ, ο πρωθυπουργός, εφόσον δει ότι δεν μπορούν να συγκεντρωθούν οι 200 ψήφοι μέσα από συναίνεση για συμβιβαστικές βελτιώσεις, “γιατί να μην προχωρήσει με την απλή αναλογική που αποτελεί πάγια θέση του ΣΥΡΙΖΑ;”.

Στη δήλωσή της μετά τη συνάντηση η Φ. Γεννηματά στάθηκε στο γεγονός ότι ο χαρακτήρας της συνάντησης ήταν διερευνητικός: “Δεν ξεκαθάρισε τις απόψεις του, δεν παρουσίασε μια ολοκληρωμένη πρόταση”. Πρόσθεσε ότι η συζήτηση για τέτοια θέματα “χρειάζεται ανοιχτά χαρτιά και ειλικρινείς προθέσεις” και πως “έτσι λοιπόν, αν και όταν η κυβέρνηση παρουσιάσει δημόσια και επίσημα μια ολοκληρωμένη πρόταση, τότε θα τοποθετηθούμε”.

Ανήγγειλε ότι “τμηματικά, με δόσεις, εκλογικό νόμο εμείς δεν θα ψηφίσουμε" και ότι “δεν θα τους κάνουμε τη χάρη να φύγει η συζήτηση από τα καθημερινά προβλήματα της χώρας και της κοινωνίας που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝ.ΕΛΛ. έχει προκαλέσει”.

Σε κάθε περίπτωση και ανεξάρτητα από την τελική στάση του κόμματος την κρίσιμη ώρα, η αποκρυστάλλωση της κυβερνητικής πρότασης θα ανοίξει συζητήσεις στο εσωτερικό των κομμάτων της ελάσσονος αντιπολίτευσης και εντός του ΠΑΣΟΚ.

Ήδη, παρότι δεν έχει παρουσιαστεί η επίσημη θέση της κυβέρνησης, ο Ευ. Βενιζέλος έχει απορρίψει ενδεχόμενο στήριξης κατηγορώντας την κυβέρνηση για “θεσμικά παιχνίδια”. Αλλά και ο Ανδ. Λοβέρδος, μια μέρα προτού η Φ. Γεννηματά περάσει το κατώφλι του Μ. Μαξίμου, “προειδοποιούσε” μέσω Twitter: “Εκλογικός νόμος / αναθεώρηση του Συντάγματος με βαρβαρότητες ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Τίποτα δεν πρέπει να ψηφίσουμε μαζί τους”.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πάσα άποψη εκφράζεται ελευθέρως από το ISTOLOGIO giorgou MOSXOU, αρκεί να μην περιέχει αήθεις χαρακτηρισμούς