Αλέξανδρος Τριανταφυλλίδης: Η ελληνική ομογένεια αποτελεί γέφυρα φιλίας και συνεργασίας μεταξύ των δύο λαών


«Υποκλινόμαστε με σεβασμό στη δρώσα και ζώσα ιστορική μνήμη του χωριού «Νίκος Μπελογιάννης». Στους αγώνες και στις θυσίες των χιλιάδων μαχητών και μαχητριών του Δημοκρατικού Στρατού, για μια Πατρίδα λεύτερη και δημοκρατική. 

Ανθρώπων που θυσίασαν τη ζωή τους και την προοπτική τους για τα υψηλά ιδανικά και τα πιστεύω τους»,  επεσήμανε στο χαιρετισμό του,  από το χωριό «Μπελογιάννης», στα περίχωρα της Βουδαπέστης, ο Πρόεδρος της Διακομματικής Επιτροπής της Βουλής για τον Απόδημο Ελληνισμό, Αλέξανδρος Τριανταφυλλίδης, απευθυνόμενος στο Δήμαρχο του χωριού Κώστα Παπαλέξη, κατά τη συνάντησή τους στο Δημαρχείο.

Στο πλαίσιο της κοινοβουλευτικής αποστολής στον Ελληνισμό της Ουγγαρίας, στις 19-6-2016, συμμετείχε και ο βουλευτής Λέσβου του ΚΚΕ Σταύρος Τάσσος.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής και Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Α' Θεσσαλονίκης, Αλέξανδρος Τριανταφυλλίδης και ο Βουλευτής του ΚΚΕ Σταύρος Τάσσος άφησαν μερικά κόκκινα γαρύφαλλα στο μνημείο του Νίκου Μπελογιάννη, που δεσπόζει στο κέντρο της Πλατείας του χωριού και περπάτησαν στις οδούς του,  που φέρουν ονόματα καπετάνιων όπως ο στρατηγός Σαράφης κ.ά. 

Επίσης, στο χωριό «Ν. Μπελογιάννης» η αποστολή της Ελληνικής Βουλής επισκέφθηκε το Νηπιαγωγείο, το οχτατάξιο δίγλωσσο(ουγγρικά και ελληνικά) Δημοτικό Σχολείο, που λειτουργεί και με τη συμμετοχή αποσπασμένων δασκάλων από την Ελλάδα. Ενημερώθηκαν στη Βιβλιοθήκη του χωριού, που φιλοξενεί τις εκδόσεις της εφημερίδας «Λαϊκός αγώνας», κυρίως για τον άθλο κατασκευής 400 κατοικιών, ιατρείου, Δημαρχείου και Σχολείου μέσα σε χρονικό διάστημα επτά μηνών, στα 1950, από τους 2000 και πλέον πολιτικούς πρόσφυγες  που κατοίκησαν σε αυτό.
 
Στη διάρκεια της αποστολής στον ελληνισμό της Ουγγαρίας ο κ.Τριανταφυλλίδης συναντήθηκε στη Βουδαπέστη με τον κ. Λαοκράτη Κοράνη,  ελληνικής καταγωγής βουλευτή στο Ουγγρικό Κοινοβούλιο, ο οποίος τον ενημέρωσε για τις παρεμβάσεις και τις πρωτοβουλίες του, που αφορούν τον Ελληνισμό της Ουγγαρίας. Στο πλαίσιο αυτής της επίσκεψης στο Ουγγρικό Κοινοβούλιο, ο κ. Τριανταφυλλίδης συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Ουγγροελληνικής επιτροπής φιλίας, σοσιαλιστή Βουλευτή κ. Λάζλο Κις. Στον κ.Κιςς ο Πρόεδρος της Διακομματικής Επιτροπής για τον Απόδημο Ελληνισμό έθεσε δύο βασικές αρχές:

1.η ελληνική ομογένεια αποτελεί γέφυρα φιλίας και συνεργασίας μεταξύ των δύο λαών.
2.την απόλυτη προσήλωση μας στις αξίες της αλληλεγγύης, της ανθρωπιάς και του σεβασμού των ανθρωπίνων και των ατομικών δικαιωμάτων.

Αμέσως μετά το Κοινοβούλιο ο κ.Τριανταφυλλίδης επισκέφθηκε την Αυτοδιοίκηση Ελλήνων Ουγγαρίας, τον Πρόεδρό της κ. Γιώργο Κουκουμτζή και το Προεδρείο του και συζήτησαν θέματα και πρωτοβουλίες των 4632 Ελλήνων της Ουγγαρίας. Στον ίδιο χώρο συζήτησαν με τους δασκάλους του δωδεκατάξιου συμπληρωματικού σχολείου «Μανώλης Γλέζος»,  τις ανάγκες του Σχολείου κυρίως σε εκπαιδευτικό προσωπικό, καθώς και της ενίσχυσης της διδασκαλίας της ελληνικής γλώσσας, σε Έλληνες και φιλέλληνες στην Ουγγαρία.