Πέμπτη 2 Ιουνίου 2016

Η «σφαγή» του δέντρου από τον... τσιμεντολόγο!

Το κατόρθωμα Πατρινού... τσιμεντολόγου!



Το φαινόμενο να πριονίζονται  δέντρα, που βρίσκονται στα πεζοδρόμια, στην Πάτρα, δυστυχώς δεν είναι άγνωστο


Την αμορφωσιά και την έλλειψη περιβαλλοντικής παιδείας, με την είσοδο του μήνα πριν ξημερώσει, στην περίμετρο της πλατείας των Ψηλαλωνίων, την πλήρωσε το δέντρο που βρίσκεται μπροστά από την πιατσέτα των σκαλιών την ΙΙΙων Ναυάρχων, στο επάνω μέρος τους. Εμπόδιζε στο παρκάρισμα κάποιον φιλοτομαριστή ελληναρά; 



 Μάλλον και επειδή ήταν κατά την κάθοδο της οδού στο δεξιό μέρος, που φαίνεται δεν τον διευκόλυνε, αποφάσισε και πριόνισε σύριζα τον κορμό κατά το ήμισι, ώστε με το πρώτο ελάχιστο σπρώξιμο ή το παραμικρό θρόισμα του αέρα, να το παρασύρει το βάρος της φυλλωσιάς του και να πέσει κατά γης. Εύγε...

Και μετά μιλάμε για έλλειψη πρασίνου στην πόλη. 

Πάντως το φαινόμενο να πριονίζονται από παρόδιους «ζωντανά» δέντρα, που βρίσκονται στα πεζοδρόμια, στην Πάτρα, δυστυχώς δεν είναι άγνωστο. Γνωστό όμως είναι ότι ούτε ένας δεν έχει προσαχθεί στη Δικαιοσύνη. Και ότι, -αυτό να λάβουμε υπόψιν μας-, η διαφύλαξη των δέντρων είναι και ζήτημα ευαισθησίας από τους κατοίκους, μα και ακολουθουμένης πολιτικής από τους δημάρχους.

Μην ξεχνάμε, την εμμονή αντιδημάρχων του Δήμου Πατρέων να... θερίσουν την κουναριά-σύμβολο της Αρόης, ούτε τον πλάτανο στα Σύνορα, στο πεζοδρόμιο της οδού Εγλυκάδος, που τον «έσφαξε» εργολαβικό συνεργείο του Δήμου Πατρέων, το οποίος μόλις έγινε αντιληπτό από τους κατοίκους, αποσύρθηκε, αφού όμως άφησε κούτσουρο τον κορμό του! 

Για παράδειγμα, σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως Βρετανία κ.α., υπάρχει ο θεσμός της υιοθέτησης ενός δέντρου από κάθε κάτοικο με προτροπή του Δήμου. Ο πολίτης επιλέγει το δέντρο που είναι μπροστά στο κτίριο που διαμένει, ή στην πόρτα του καταστήματος που διευθύνει και το φροντίζει καθημερινά.

Αλλά και σε περίπτωση που συλληφθεί κάποιος να κόβει δέντρο, χωρίς να είναι αρμόδιος, του κόβουν τον... πισινό.

Ακόμη και στην μακρινή Αυστραλία, η διαφύλαξη του πρασίνου είναι τόσο εμπεδωμένη στη συνείδηση του πολίτη, που φροντίζουν τα δέντρα σαν μικρά παιδιά τους. Ούτε και στην αυλή του σπιτιού του ο πολίτης δεν έχει δικαίωμα να κόψει δέντρο, που είναι ηλικίας κάποιων χρόνων. Και εάν περνά ανάμεσα ή πάνω από τα κλαδιά του καλωδιακή γραμμή, τότε για να μην γίνονται βραχυκυκλώματα αφαιρείται ένα μέρος τους, τόσο όσο για να μην δημιουργούνται προβλήματα με τους αέρηδες.

Μα όμως όλα αυτά, απαιτούν συνείδηση περιβαλλοντική, όχι μόνον από τον πολίτη, αλλά κυρίως από τους δημοτικούς άρχοντες. Αυτούς που χάρη στα οικολογικά τους (ή μήπως στα... τσιμεντολογικά τους) αισθήματα μετέτρεψαν σε κρανίου τόπο, την κεντρική πλατεία της Πάτρας, αλλά και την γέμισαν με τρύπες ότι δήθεν από κεί θα ανέβλιζαν νερά συντριβανιών!

Και που ακόμη και σήμερα, αυτή η πλατεία υιοθετείται ως έχει, (παρόλο που υπάρχει κίνηση πολιτών, που ζητούν το πρασινισμα της πλ. Γεωργίου), διότι λένε, αυτοί οι πάνσοφοι λένε,  είναι η πλατεία των πολιτικών συγκεντρώσεων! Λες και θα τις εμποδίζουν να γίνουν. Λες και πρέπει να ρωτήσουν τον Μπιρσίμ, που θα φτιάσει τα μαγικά του για να φαίνονται πολλοί οι συγκεντρωμένοι!

Στην συνοικία Σύνορα, οδος Εγλυκάδος, στις 9-3-2015. Ο Δήγμος Πατρέων έδειξε την... τσιμεντολογική ευαισθησία του στο πλατάνι, μπροστά από το καφέ TASSOS.


Διαβάστε και το σχόλιο του τ. προέδρου Δημοτικού Συμβουλίου Κώστα Μπουρδούλη:  

η εικόνα προφίλ του Κωνσταντίνος Μπουρδούλης Όταν δεν είσαι άνθρωπος...Τι να πει κανείς και πώς να χαρακτηρίσει τέτοιες ενέργειες;
Αν σκεφτούμε ότι, οι παλιάνθρωποι, το πριόνισαν και το άφησαν έτοιμο να πέσει, χωρίς να υπολογίσουν ότι μπορούσε να σκοτώσει κάποιο διερχόμενο ή κάποιο παιδάκι που έπαιζε, μπορεί, χωρίς ενδοιασμό, να πει κανείς, πέραν των άλλων, ότι πρόκειται περί «ΠΡΟΜΕΛΕΤΗΜΕΝΗΣ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ», και σαν τέτοια πρέπει να αντιμετωπισθεί.
. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πάσα άποψη εκφράζεται ελευθέρως από το ISTOLOGIO giorgou MOSXOU, αρκεί να μην περιέχει αήθεις χαρακτηρισμούς