Καταργείται η υποχρέωση της υποβολής των εξαμηνιαίων οικονομικών καταστάσεων του ΤΑΙΠΕΔ, καθώς και του ετήσιου ισολογισμού και απολογισμού του ΤΑΙΠΕΔ από τον Υπουργό Οικονομικών στη Βουλή για έλεγχο από την Επιτροπή του άρθρου 49Α του Κανονισμού της Βουλής, σύμφωνα με σχετική τροπολογία της κυβέρνησης που κατατέθηκε στη Βουλή.

Πάντως, αυτό δε σημαίνει ότι δεν θα υπάρχει έλεγχος των οικονομικών στοιχείων του ΤΑΙΠΕΔ, καθώς σύμφωνα με το άρθρο 202 του νόμου που ψηφίστηκε πριν λίγες μέρες για τα προαπαιτούμενα "Το Διοικητικό Συμβούλιο της Εταιρείας (σ.σ νέο Ταμείο Αξιοποίησης) υποβάλλει στη Βουλή των Ελλήνων ετήσια έκθεση ανάλυσης των πεπραγμένων του για τη σχετική περίοδο, η οποία συζητείται στην αρμόδια Επιτροπή της, ενώ σε άλλη διάταξη προβλέπεται πως "Ο Πρόεδρος και ο Διευθύνων Σύμβουλος της Εταιρείας, με την ανάληψη των καθηκόντων τους, παρουσιάζονται στην Επιτροπή του άρθρου 49 Α του Κανονισμού της Βουλής".

Είναι σαφές λοιπόν ότι το ΤΑΙΠΕΔ εντάσσεται στα "πεπραγμένα" του νέου Ταμείου, επομένως θα υπάρχει έλεγχος.

Σε ό,τι αφορά το ΤΑΙΠΕΔ σημειώνεται, βάσει της τροπολογίας, ότι αν κριθεί ότι αποτελεί φορέα της Γενικής Κυβέρνησης θα ακολουθήσει τους κανόνες δημοσίευσης οικονομικών στοιχείων που προβλέπονται σχετικά με την δημοσίευση των οικονομικών του καταστάσεων και των δαπανών, όπως ότι θα πρέπει να παρουσιάζει (άρθρο 22) α) ετήσιο προϋπολογισμό και οποιασδήποτε αναπροσαρμογής του κατά τη διάρκεια του έτους (προϋπολογιστικά), β) μηνιαίας αναφοράς εκτέλεσης προϋπολογισμού και χρηματοδότησης (απολογιστικά), γ) μηνιαίων μισθολογικών στοιχείων (απολογιστικά) και δ) μηνιαίας σύνοψης μητρώου δεσμεύσεων (απολογιστικά σε μηνιαία βάση, ετήσια μεγέθη).

Ακίνητα ΕΤΑΔ

Στην ΕΤΑΔ που ανήκει στην Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας Α.Ε., περνούν τα ακίνητα του ΕΟΤ. Αυτό προβλέπει τροπολογία, βάσει της οποίας "μεταβιβάζονται στην ΕΤΑΔ και τα τουριστικά ακίνητα, κυριότητας EOT, τα οποία ούτως ή άλλως εκμεταλλεύεται η ΕΤΑΔ, ως έχουσα την επικαρπία αυτών, έτσι ώστε όλα τα προσφερόμενα προς αξιοποίηση ακίνητα να τελούν υπό ενιαίο καθεστώς".

Νομικά ζητήματα Ταμείου


Τέλος, σε σχέση με τα νομικά ζητήματα μελών του νέου Ταμείου Αξιοποίησης, η σχετική τροπολογία προβλέπει πως "Τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου υπέχουν αστική ευθύνη έναντι τρίτων για πράξεις ή παραλείψεις κατά την άσκηση των καθηκόντων τους παρά μόνο για δόλο ή βαριά αμέλεια".
Ενώ συμπληρωματικά αναφέρεται πως στο μέτρο που απόφαση του διοικητικού συμβουλίου έχει καταστεί αντικείμενο ελέγχου του Ελεγκτικού Συνεδρίου, η απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου είναι δεσμευτική σε κάθε αστικό και ποινικό δικαστήριο αποκλειστικά για τα θέματα που έχουν ελεγχθεί από το Ελεγκτικό Συνέδριο με βάση στοιχεία που έχουν υποβληθεί. Σε κάθε περίπτωση μήνυσης, έγκλησης, καταγγελίας ή αναφοράς για πράξεις ή παραλείψεις των μελών του διοικητικού συμβουλίου της εταιρείας κατά την άσκηση των καθηκόντων τους, επιλαμβάνεται ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου αυτοπροσώπως.


Αγουρίδης Γιάννης- avgi.gr