Στις πολιτικές αντιδράσεις, πριν από τη δημοσιοποίηση της κυβερνητικής πρωτοβουλίας, ο Γιώργος Κατρούγκαλος έκανε κατ' αρχάς τον διαχωρισμό ανάμεσα στην πολιτική ηθική και τη νομιμότητα. 

 
«Εγώ σας λέω ευθέως ότι είναι πολιτικά ανήθικο οποιοσδήποτε πολιτικός, όχι μόνο υπουργός, να έχει off shore εταιρείες» ήταν το ευθύ σχόλιό του στον "Real Fm". «Από την άλλη μεριά», αναγνώρισε, «είναι το ζήτημα της νομικής αποτύπωσης. Πρέπει να ξεκαθαρίσει το νομικό πλαίσιο. Τι επιτρέπεται και τι δεν επιτρέπεται».

Από την πλευρά του, ο Γιάννης Μπαλάφας (στον τηλεοπτικό σταθμό Star) προανήγγειλε κατ' ουσίαν την κυβερνητική παρέμβαση και επιχειρηματολόγησε πως «ίσως χρειάζεται μία ρύθμιση για να αρθεί η παρεξήγηση, διότι δεν υπάρχει θέμα επί της ουσίας». Άλλωστε, πρόσθεσε ο υφυπουργός Εσωτερικών, «δεν νοείται Έλληνας πατριώτης, δεν με ενδιαφέρει αν είναι πολιτικός ή όχι, που σε αυτή τη φάση προσπαθεί με τέτοιες ενέργειες, έστω και αν τυπικά είναι νόμιμες, να βγάλει χρήματα έξω για να μην υποστεί τις όποιες επιβαρύνσεις».

Η διάταξη για τις off shore απεκατέστησε το νομικό κενό που υπήρχε κατά την προηγούμενη περίοδο, εξήγησε από την πλευρά του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος, στον "Real Fm". Και τούτο γιατί τα «σοβαρά νομικά κενά» της προηγούμενης περιόδου «με μαθηματικό τρόπο οδηγούσαν σε ατιμωρησία».

Την ίδια ώρα, ο διευθυντής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Κώστας Ζαχαριάδης πρότεινε, μέσω της ΕΡΑ, «να ανοίξουμε μια συντεταγμένη κουβέντα με τα κόμματα της αντιπολίτευσης αναφορικά με το θέμα των off shore εταιρειών και, εάν υπάρξει εκτίμηση για αστοχίες και προβλήματα, να προχωρήσουμε σε αλλαγές».

Λόγω των πολλών άρθρων και της χρονικά πιεστικής συζήτησης, το άρθρο 178 διέλαθε της προσοχής τους, δήλωσαν από την πλευρά τους δύο βουλευτές της συμπολίτευσης, ο Γιώργος Δημαράς και ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος (αμφότεροι στα «Παραπολιτικά»). «Για μένα off shore και πολιτικός δεν υπάρχει. Οδηγία, ξεοδηγία της Ε.Ε. και του ΔΝΤ, εδώ θα έπρεπε πραγματικά η κυβέρνηση να αντιταχθεί από την αρχή» υποστήριξε επιπλέον ο Θ. Παπαχριστόπουλος.