Με μεγάλη πλειοψηφία έγινε δεκτή από την Ολομέλεια της Βουλής η τροπολογία για την καθολική απαγόρευση της συμμετοχής πολιτικών προσώπων και συγγενών τους σε εταιρείες του εξωτερικού, καθώς 190 βουλευτές ψήφισαν υπέρ κι 7 παρών, ενώ δεν υπήρχε καμία αρνητική ψήφος.

Η συζήτηση της τροπολογίας σημαδεύτηκε από την αποχώρηση της Ν.Δ. η οποία δεν ψήφισε και στην ονομαστική ψηφοφορία που ζήτησε ο ΣΥΡΙΖΑ.


Tην τροπολογία υπερψήφισαν όλα τα υπόλοιπα κόμματα, εκτός από την Ένωση Κεντρώων που ψήφισε παρών. Παράλληλα, το ΠΑΣΟΚ-Δημοκρατική Συμπαράταξη ψήφισε υπέρ της τροπολογίας, οι βουλευτές του όμως εξέφρασαν την επιφύλαξή τους για τμήμα της τροπολογίας έχοντας νωρίτερα ζητήσει το «σπάσιμο» της τροπολογίας στα δύο.



Ειδικότερα:
Η τροπολογία 462/10 έγινε δεκτή κατά πλειοψηφία. Ψήφισαν: 197 βουλευτές, ναι 190, όχι ουδείς, παρών 7. Την καθολική απαγόρευση συμμετοχής των πολιτικών προσώπων και των συγγενών τους σε εταιρείες του εξωτερικού θεσπίζει τροπολογία που κατέθεσε η κυβέρνηση στην Ολομέλεια της Βουλής.

"Δεν είναι τα δικά μας στελέχη σε λίστες και στα Panama Papers, ούτε στα ημερολόγια του κ. Χριστοφοράκου, ούτε στα payrolls της Siemens. Είμαστε εδώ με το μέτωπο καθαρό και δίνουμε έναν έντιμο αγώνα σε συνθήκες χρεοκοπίας που δεν δημιουργήσαμε εμείς" δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της Βουλής.


Ο κ. Τσίπρας εξήγησε ότι "για να μην υπάρχει καμιά σκιά που δημιούργησαν οι θιασώτες του λαϊκισμού, στο πολιτικό σύστημα φέρνουμε μια βελτιστοποίηση της προηγούμενης ρύθμισης με απόλυτο τρόπο. Κανένας πολιτικός δεν θα έχει δικαίωμα συμμετοχής σε ΚΑΜΙΑ εταιρεία στο εξωτερικό οπουδήποτε στον κόσμο".

"Καθαρές λύσεις, καθαρά λόγια για όλους και ο καθένας αντιμέτωπος με τις ευθύνες του. Γιατί αποχώρησε η Ν.Δ.; Ή γιατί θα είχε απώλειες που θα τους εξέθεταν, ή γιατί τρέχουν να προλάβουν την προθεσμία των 60 ημερών για να δηλώσουν τη συμμετοχή τους σε μετοχικά κεφάλαια σε εταιρείες του εξωτερικού" τόνισε ο πρωθυπουργός.

Την καθολική απαγόρευση συμμετοχής των πολιτικών προσώπων και των συγγενών τους σε εταιρείες του εξωτερικού θεσπίζει τροπολογία που κατέθεσε η κυβέρνηση και θα ψηφιστεί σήμερα από την Ολομέλεια της Βουλής. Αποχώρησε η Ν.Δ. από τη συζήτηση.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Ν. Παρασκευόπουλος επεσήμανε ότι η αποχώρηση της Ν.Δ. καταδεικνύει την αδιαφορία της για την ρύθμιση για τις offshore, κυρίως όμως την προτίμησή της στην προηγούμενη πιο ευνοϊκή ρύθμιση.

Η αποχώρηση σημαίνει ενοχή δήλωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Σ. Φάμελλος.

Συγκεκριμένα με την τροπολογία καθιερώνεται η καθολική απαγόρευση συμμετοχής στη διοίκηση ή στο κεφάλαιο εταιρειών που έχουν την έδρα τους στο εξωτερικό, για τα πολιτικά πρόσωπα και τους συγγενείς τους (σύζυγοι, εν διαστάσει σύζυγοι, συγγενείς πρώτου βαθμού). Εκτός από τους πολιτικούς η ίδια απαγόρευση ισχύει για τους γενικούς και ειδικούς γραμματείς της Βουλής και των υπουργείων και των ΟΤΑ. Επίσης για τους τραπεζικούς και τους δικαστικούς απαγορεύεται η συμμετοχή σε εταιρείες με έδρα σε μη συνεργάσιμο φορολογικά κράτος ή σε κράτος με προνομιακό φορολογικό καθεστώς. Δίνεται περιθώριο 60 ημερών για να μεταβιβαστούν οι τυχόν συμμετοχές σε εταιρείες.

Επιπλέον όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Βουλής αναμένεται να συζητηθούν σήμερα Τετάρτη και αύριο Πέμπτη στην Ολομέλεια της Βουλής, οι τροπολογίες για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Ο Ν. Βούτσης ενημέρωσε τα μέλη της Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής ότι ο αναπτυξιακός νόμος θα κατατεθεί και θα συζητηθεί με την κανονική διαδικασία, ενώ την Παρασκευή 3 Ιουνίου αναμένεται να εισαχθεί προς συζήτηση στις συναρμόδιες κοινοβουλευτικές Επιτροπές.