Εκτενής συζήτηση για τη συμφωνίας ΕΕ - Τουρκίας και τη διαχείριση των προσφυγικών ροών, ήταν το βασικό θέμα σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, στη 45λεπτη συνάντηση Τσίπρα - Ερντογάν, τη Δευτέρα.


Την ικανοποίηση της Αθήνας για την μέχρι σήμερα υλοποίηση της συμφωνίας εξέφρασε ο Έλληνας πρωθυπουργός σύμφωνα με πληροφορίες, καθώς έχουν ελαττωθεί οι ροές, έχουν αντιμετωπιστεί αρκετά οι διακινητές και η συμβολή του ΝΑΤΟ είναι καθοριστική. Ωστόσο, σημειώνουν οι ίδιες πηγές, υπάρχουν προβλήματα «που πρέπει και μπορούμε να αντιμετωπίσουμε».

Το δεύτερο θέμα που απασχόλησε τη συνάντηση Τσίπρα - Ερντογάν ήταν, η κατάσταση στο Αιγαίο. Ο Αλέξης Τσίπρας εξέφρασε την δυσαρέσκεια της ελληνικής κυβέρνησης για την εντεινόμενη τουρκική δραστηριότητα στο Αιγαίο και συμφώνησαν να ενεργοποιηθούν οι διπλωματικοί δίαυλοι άμεσα με στόχο την αποκλιμάκωση της κατάστασης.

Στην συνάντηση τέθηκαν, επιπλέον, θέματα ελληνοτουρκικής συνεργασίας, μεταξύ των οποίων ήταν τα ενεργειακά, αλλά και ο τουρισμός. Αναφορικά με τις μεταφορές συζητήθηκε η σύνδεση Κωνσταντινούπολης - Θεσσαλονίκης, η απευθείας σύνδεση Σμύρνης - Αθήνας, καθώς και η σύνδεση Άγκυρας - Αθήνας.

Οι Αλέξης Τσίπρας και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συζήτησαν επίσης το Κυπριακό, εκφράζοντας την υποστήριξη τους στις συνομιλίες των Νίκου Αναστασιάδη και Μουσταφά Ακιντζί για την επίλυσή του.

Σημειώνεται ότι την Τετάρτη οι Αλέξης Τσίπρας και Νίκος Αναστασιάδης θα έχουν συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου. Ο Έλληνας πρωθυπουργός αναμένεται να ενημερώσει τον Κύπριο πρόεδρο για την συνάντηση του με τον Τούρκο πρόεδρο.