Τετάρτη 25 Μαΐου 2016

«Με Μελάνι και Αίμα» Κυκλοφορεί τώρα



 

ΑΠΑΓΟΡΕΥΜΕΝΟΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΙΑΚΟΣ ΤΥΠΟΣ ΤΗΣ ΚΑΤΟΧΗΣ 
(1941 - 1944)



Όταν μιλάς για Κατοχή, μιλάς για Αντίσταση. Κι όταν μιλάς για Αντίσταση το πρώτο που λες είναι Παράνομος Τύπος. Όλα δηλαδή εκελίνα τα δεκάδες εφημεριδάκια, που περνούσαν υπό άκρα μυστικότητα κάτω από το παγερό βλέμμα του εχθρού.


Εφημερίδες χειρόγραφες, ή στον πολύγραφο και δεκάδες τυπωμένες σε μικρά επίπεδα πιεστήρια, σε πρόχειρα τυπογραφεία κρυμμένα σε σοφίτες, σε υπόγεια αλλά και πάνω στα βουνά, αποτελούν το κρυφό σχολειό της λευτεριάς των αδούλωτων Ελλήνων.

Μια προκήρυξη, ένα εφημεριδάκι, πολλές φορές, όσο μια παλάμη μικρό. Οι αγωνιζόμενοι πατριώτες είχαν στήσει ένα αδιάκοπο παιχνίδι με το θάνατο. Μα, ήταν και μια ανάσα ελευθερίας, έξω από το ασφυκτικό, καρφωμένο φέρετρο, της άμοιρης κατοχικής Ελλάδας.


Ήταν μια μορφή ατσαλένιας αντίστασης, όχι μόνο γι’ αυτούς που έγραφαν, τύπωναν και διακινούσαν τον παράνομο Tύπο, παίζοντας τη ζωή τους κορόνα-γράμματα. Αλλά και όποιος έπαιρνε το τυλιγμένο “χαρτάκι”, το παράχωνε στον κόρφο του και έτρεχε με την ψυχή στο στόμα, να το διαβάσει με τους δικούς του, κι αυτός έκανε αντίσταση, γιατί τα ίδια φρικτά βασανιστήρια κι ο θάνατος, τον περίμεναν, αν γινόταν αντιληπτός.


Επιδιώξαμε, σε αυτό το “πανόραμα” του κατοχικού παράνομου Τύπου, να υπάρχουν, εκπροσωπευτικά, όσο περισσότερες εφημερίδες είναι δυνατόν, από όλες τις οργανώσεις της εποχής εκείνης, όλων των πολιτικών φρονημάτων και των “πιστεύω”. Στην συλλεκτική κασσετίνα περιέχονται 203 διαφορετικές εφημερίδες και προκηρύξεις.


Ο αριθμός των παράνομων εφημερίδων που εκδόθηκαν κατά τη διάρκεια της κατοχής υπολογίζεται, πάντα, κατά προσέγγιση, ότι ξεπερνάει τις 250 (!), νούμερο τεράστιο, αν ληφθεί υπόψη ότι σε καμία άλλη κατεχομένη χώρα της Ευρώπης, ούτε και σ’ αυτή τη Γαλλία, δεν υπήρξαν τόσες πολλές αντιστασιακές εφημερίδες.


Μετά την παρουσίαση του παράνομου κατοχικού Τύπου, με ημερομηνία μέχρι και 12 Οκτωβρίου 1944, ημέρα που αποχωρεί και ο τελευταίος Γερμανός από την Αθήνα, νιώθαμε, ότι ικανοποιούσαμε, σημαντικά, τον συλλέκτη, αλλά αφήναμε ένα μεγάλο κενό στον μελετητή ο οποίος επέλεξε τον παράνομο Τύπο για να αντλήσει από “πρώτο χέρι” πληροφορίες για την περίοδο εκείνη. Γιατί, τα αμέσως μετά την απελευθέρωση γεγονότα, είναι άρρηκτα δεμένα με αυτά της Κατοχής. 


Έτσι, δημιουργήσαμε έναν επιπλέον φάκελο, με διάφορα ντοκουμέντα, εφημερίδες νόμιμες πια, περιοδικά, προκηρύξεις, δελτία ενημέρωσης και... “διαφωτίσεως”, ώστε ο μελετητής να σχηματίσει μια ενδεικτική εικόνα της κατάστασης στην Ελλάδα μετά την απελευθέρωση, τουλάχιστον για τον πρώτο χρόνο, έως ότου να κάνουν την εμφάνισή τους και τα πιο βαριά σύννεφα του Εμφυλίου και να ξεσπάσει η μεγάλη καταιγίδα. 

Επίσης, παραθέτουμε μικρό μεν αλλά ενδεικτικό δείγμα του “νόμιμου” λογοκριμένου Τύπου της Κατοχής.

Θέλουμε να πιστεύουμε, ότι όλο αυτό το σπάνιο αρχειακό ιστορικό υλικό, το οποίο παραχωρήθηκε αφιλοκερδώς από τρεις σημαντικές πηγές:


Την Ιστορική και Εθνολογική Εταιρία της Ελλάδος, το  Εθνικό Ιστορικό Μουσείο και την Βιβλιοθήκη Γ. Ι. Δολιανίτη, Αρχείο Ελληνικών Γραμμάτων Γεώργιος Λεβιθόπουλος

θα βοηθήσει, σημαντικότατα, αυτόν που θα θελήσει να μπει στο κλίμα εκείνης της εποχής, και να έλθει πιο κοντά στην κατανόηση γεγονότων και καταστάσεων της αντίστασης στην Κατοχή.


Κείμενα Δήμος Λεβιθόπουλος
Διαστάσεις διάφορες
Εφημερίδες 203 τον αριθμό
Τιμή προσφοράς 120 ευρώ σε αντικαταβολή. Αρχική τιμή 180 ευρώ.
Πληροφορίες αναλυτικότερα στο τηλ. 210 3637 762, Άννα Μίχα.
Εκδόσεις Μένανδρος.

Πρόκειται για συλλεκτική αναμνηστική έκδοση σε πολυτελή χειροποίητη κασσετίνα με 203 εφημερίδες εκτυπωμένες με ομοιογραφική λιθογραφική εκτύπωση σε ειδικά επεξεργασμένο χαρτί.

Η έκδοση του λευκώματος, in folio σε πολυτελή κασετίνα, έγινε στον περιορισμένο αριθμό των 1000 αντιτύπων. Πρόκειται για μοναδικά ντοκουμέντα αποτυπωμένα τη στιγμή που γραφόταν η ιστορία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πάσα άποψη εκφράζεται ελευθέρως από το ISTOLOGIO giorgou MOSXOU, αρκεί να μην περιέχει αήθεις χαρακτηρισμούς