Αναφορά του Υπουργού στη μη βιωσιμότητα του χρέους
Η αξιολόγηση τελείωσε και αυτό δεν αμφισβητείται από κανέναν ενώ για πρώτη φορά υπάρχει επίσημη αναγνώριση από το Eurogroup και τους θεσμούς ότι το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο.Αυτό τόνισε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Γ. Χουλιαράκη και την Ο. Γεροβασίλη.
Αυτή η αξιολόγηση δεν είναι η τελευταία, θα ακολουθήσουν και άλλες, αλλά ήταν η πιο περίπλοκη, η πιο δύσκολη και η πιο σημαντική της τελευταίας πενταετίας. Διότι:
• Ολοκληρώθηκε το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής και δεν θα χρειαστούν πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα έως το τέλος του προγράμματος
• Θα εισπραχθεί ένα ποσό περίπου 2% του ΑΕΠ για την κάλυψη των ληξιπρόθεσμων οφειλών της κυβέρνησης, που αποτελεί ισχυρό «όπλο» αντιστάθμισης των δημοσιονομικών μέτρων
• Εκπληρώνονται οι τρεις βασικές προϋποθέσεις για την ανάκαμψη (ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών, βελτίωση ρευστότητας, αποκατάσταση σταθερότητας και απομάκρυνση κλίματος αβεβαιότητας από την οικονομία).
Τα τρία βασικά θέματα που παραμένουν ανοικτά είναι:
1) Η ιδιωτικοποίηση του Ελληνικού. Η δέσμευση προέβλεπε την ολοκλήρωση, έως τις 23 Μαΐου, του μνημονίου συνεργασίας με τους επενδυτές. «Ολοι ζήτησαν παράταση κατά έναν μήνα. Διαπραγματευόμαστε τώρα τη διάρκεια, ίσως πραγματοποιηθεί λίγο γρηγορότερα», ανέφερε ο κ. Χουλιαράκης.
2) Τα «κόκκινα δάνεια» με εγγυήσεις Δημοσίου. Το θέμα προέκυψε γιατί δεν είχε συζητηθεί σε τεχνικό επίπεδο με τους θεσμούς. Οπως αναφέρθηκε, η ελληνική κυβέρνηση και η Τράπεζα της Ελλάδος έχουν κοινή στάση για το ζήτημα, ενώ την Πέμπτη το απόγευμα πραγματοποιούνταν τηλεδιάσκεψη μεταξύ κυβέρνησης, ΤτΕ και θεσμών για κοινή λύση άμεσα.
3) Νομικές διατυπώσεις για το ταμείο ιδιωτικοποιήσεων, όπως ο προσδιορισμός του διοικητικού συμβουλίου του και η νομική κάλυψή του.
Ο κ. Τσακαλώτος είπε ότι η συμφωνία ότι είναι αποτέλεσμα συμβιβασμού, έκανε όμως λόγο για μεγαλύτερη σαφήνεια και ασφάλεια για τη χρηματοδότηση του ελληνικού χρέους.
Οι κινήσεις για το χρέος θα είναι βραχυπρόθεσμες, μεσοπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες (με την ύπαρξη και ενός μηχανισμού- «κόφτη» που θα αποφασιστεί το 2018 και θα καθιστά βιώσιμο το χρέος σε μακροπρόθεσμη βάση). Ιδιαίτερη βαρύτητα έχει το γεγονός ότι οι χρηματοδοτικές ανάγκες δεν θα υπερβαίνουν το 15% του ΑΕΠ ετησίως μεσοπρόθεσμα και στη συνέχεια το 20% του ΑΕΠ.
Σε ό,τι αφορά τις εκκρεμότητες για την εκταμίευση της δόσης, ο Γ. Χουλιαράκης σημείωσε ότι αυτές αφορούν κυρίως νομοτεχνικές βελτιώσεις στο πολυνομοσχέδιο της Κυριακής. Διευκρίνισε ότι πρόκειται για ζητήματα που έχουν να κάνουν με τη ιδιωτικοποίηση του Ελληνικού, τα «κόκκινα» δάνεια με εγγυήσεις του Δημοσίου, καθώς και μερικές νομικές διατυπώσεις στο θέμα του ταμείου ιδιωτικοποιήσεων και επενδύσεων και σε θέματα νομικής κάλυψης του δ.σ.
Στα υπόλοιπα θέματα, οι δύο υπουργοί ανέφεραν ότι:
*Δεν θα ζητηθεί αναδρομικά από τους συνταξιούχους το ΕΚΑΣ. Εάν τελικά αυτό συμβεί, οι συνταξιούχοι θα αποζημιωθούν είτε από το Ταμείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης είτε με άλλον τρόπο.
*Οι θεσμοί δεν διαφωνούν με τη σύσταση του Ταμείου Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Η συζήτηση είναι εάν οι θετικές υπερβάσεις των στόχων είναι μόνιμες (οπότε τα μέτρα βοήθειας προς τα χαμηλότερα εισοδηματικά στρώματα θα είναι σε μόνιμη βάση), ή προσωρινές (οπότε θα είναι εφάπαξ).
*Δεν θα αποσυρθεί το μέτρο της κατάργησης της έκπτωσης του ΦΠΑ στα νησιά. «Θα ήθελα να πείσω τους ΑΝΕΛ και το δικό μου κόμμα», είπε ο κ. Τσακαλώτος, ότι «από τα έσοδα μπορεί να υπάρξει μια στοχευμένη νησιωτική πολιτική και για βοήθεια στους πολίτες και για ανάπτυξη. Η πολιτική αυτή θα είναι πιο αποτελεσματική».
*Για την αύξηση του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης είπαν ότι την περίοδο 2017- 2018 θα μπορεί να επανεξεταστεί η αποτελεσματικότητα του μέτρου και έσοδα από τη φοροδιαφυγή να χρησιμοποιηθούν για τη μείωση φόρων.
*Capital controls και έξοδος στις αγορές: Η άρση των capital controls εξαρτάται από την επιστροφή των καταθέσεων στις τράπεζες και τη διαβεβαίωση ότι οι τράπεζες είναι απολύτως εξασφαλισμένες. «Αυτό που συζητούμε είναι η ταχύτητα με την οποία θα εξαλειφθούν πλήρως τα capital controls», ειπώθηκε. Ενώ, «επιδίωξη είναι να γίνει η έξοδος στις αγορές σιγά- σιγά εντός του 2017. Δεν είναι επιδίωξη να βγούμε γρήγορα, αλλά να εμπεδωθεί κλίμα εμπιστοσύνης».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Πάσα άποψη εκφράζεται ελευθέρως από το ISTOLOGIO giorgou MOSXOU, αρκεί να μην περιέχει αήθεις χαρακτηρισμούς