Τρίτη 5 Απριλίου 2016

Μέρκελ - Λαγκάρντ: Συμφωvούν στην παραμονή του ΔΝΤ


Μέρκελ - Λαγκάρντ: Συμφωvούν στην παραμονή του ΔΝΤ αλλά διαφωνούν στο κούρεμα (Video)

 Αλλά διαφωνούν στο κούρεμα

Συμφώνησαν ότι διαφωνούν Μέρκελ και Λαγκάρντ, με την Γερμανίδα καγκελάριο να επιμένει για την ανάγκη συμμετοχής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα αλλά να διαφωνεί σε ελάφρυνση του χρέους και την διευθύντρια του ΔΝΤ να τονίζει το ζήτημα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους αλλά να δηλώνει ότι το ΔΝΤ θα παραμείνει στο πρόγραμμα.


Ειδικά η Ά. Μέρκελ, μετά τη συνάντηση της με την Κριστίν Λαγκάρντ, απέκλεισε αυτή τη στιγμή το ενδεχόμενο ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους αλλά εξέφρασε  την επιθυμία για ταχεία ολοκλήρωση των συνομιλιών στην αξιολόγηση.
«Η Γερμανία δεν είναι η μόνη χώρα που πιστεύει ότι δεν είναι πιθανό ένα "κούρεμα" του χρέους της Ελλάδας, ως μέλους της Ευρωζώνης», τόνισε η Γερμανίδα καγκελάριος. "Αυτή τη στιγμή, στο νομικό πλαίσιο της ευρωζώνης, δεν είναι δυνατό κάτι τέτοιο", είπε χαρακτηριστικά.

Η κ. Μέρκελ δεν απέκλεισε τελεσίδικα το ενδεχόμενο ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, όμως φάνηκε να μεταθέτει το όλο θέμα για το μέλλον, χωρίς συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα.
Σημείωσε ακόμη ότι το τελευταίο διάστημα έχουν δημιουργηθεί οδοί και εργαλεία που δίνουν περαιτέρω δυνατότητες σε ό,τι αφορά το ελληνικό χρέος, όμως υπογράμμισε ότι πρώτα η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να τηρήσει ορισμένες δεσμεύσεις.

Από την πλευρά της, η Λαγκάρντ παραδέχθηκε ότι «είναι ξεκάθαρο ότι δεν βρισκόμαστε εκεί που θα θέλαμε» όσον αφορά το ελληνικό πρόγραμμα, «είμαστε όμως αποφασισμένοι να συνεχίσουμε να βοηθάμε».


Η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ επέμεινε ότι «χρειαζόμαστε μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα στην Ελλάδα. Η βιωσιμότητα του χρέους έχει σημασία για τους ιδιώτες επενδυτές».

Η Λαγκάρντ συμφώνησε με την Μέρκελ ότι ακόμα απέχουμε από συμφωνία για την Ελλάδα, όμως ουσιαστικά διαφώνησε για το χρέος, επαναλαμβάνοντας την πάγια θέση του Ταμείου ότι πρέπει οπωσδήποτε να καταστεί μακροπρόθεσμα βιώσιμο. Ωστόσο, η κ. Λαγκάρντ απέφυγε να μιλήσει επιθετικά ή σε βάθος για το μέγεθος της ελάφρυνσης που χρειάζεται η χώρα μας.

Επανέλαβε ακόμα ότι «οι αριθμοί πρέπει να βγαίνουν» όσον αφορά το ελληνικό πρόγραμμα, σε ένα έμμεσο μήνυμα προς τους Ευρωπαίους σχετικά με τους δημοσιονομικούς στόχους, τους οποίους το ΔΝΤ θεωρεί υπερβολικά φιλόδοξους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πάσα άποψη εκφράζεται ελευθέρως από το ISTOLOGIO giorgou MOSXOU, αρκεί να μην περιέχει αήθεις χαρακτηρισμούς