Τρίτη 5 Απριλίου 2016

Panama Papers: Ο υπ.Οικ. Ρωσίας αποποιείται offshore


Ρωσία-Panama Papers: Ο υπουργός Οικονομικών δηλώνει ότι δεν έχει καμία σχέση με το σκάνδαλο των offshore
Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Πεσκόφ κατήγγειλε ότι "ο βασικός στόχος" των Panama Papers είναι ο Βλαντίμιρ Πούτιν.
 
Πεσκόφ: Πρόκειται για δημοσιογραφική έρευνα "που βρίθει εφευρημάτων" και "πλαστών στοιχείων"


Ο υπουργός Οικονομικών της Ρωσίας Αλεξέι Ουλιουκάγιεφ υποστήριξε σήμερα ότι το όνομά του δεν έχει "καμία σχέση" με το σκάνδαλο των εξωχώριων εταιρειών που αποκαλύφθηκε από τη Διεθνή Κοινοπραξία Ερευνητών Δημοσιογράφων (ICIJ) την Κυριακή.

Το όνομα του Ουλιουκάγιεφ δεν αναφέρεται πουθενά στα έγγραφα που διέρρευσαν. Λέγεται όμως ότι εξωχώριες εταιρείες έχουν ιδρυθεί στο όνομα του γιου του, Ντμίτρι.

"Δεν αντιλαμβάνομαι πλήρως τους μηχανισμούς και τη φύση" της παρουσίασης ακατέργαστων πληροφοριών εκτός του πλαισίου τους, είπε ο υπουργός απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων για τη διαρροή των αποκαλούμενων "Εγγράφων του Παναμά". "Το όνομά μου δεν έχει καμία σχέση με αυτές τις δραστηριότητες", συμπλήρωσε.


Πεσκόφ: Πλαστά στοιχεία για να πλήξουν Πούτιν και Ρωσία

 

Για μια δημοσιογραφική έρευνα "που βρίθει εφευρημάτων" και "πλαστών στοιχείων" που στόχο έχουν "να αποσταθεροποιήσουν" τη Ρωσία, έκανε λόγο ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, σχολιάζοντας τις αποκαλύψεις των Panama Papers.

Ο Πεσκόφ κατήγγειλε ότι "ο βασικός στόχος" των Panama Papers είναι ο Βλαντίμιρ Πούτιν, αφού εμπλέκουν τους στενούς φίλους του Προέδρου της Ρωσίας στη μεταφορά κεφαλαίων σε υπεράκτιες εταιρείες.

"Ο Πούτιν, η Ρωσία, η χώρα μας, η σταθερότητά μας, οι προσεχείς εκλογές είναι ο κύριος στόχος. Ο στόχος είναι η αποσταθεροποίηση" της χώρας, είπε ο εκπρόσωπος εκτιμώντας ότι δεν υπάρχει "τίποτε συγκεκριμένο ή καινούργιο" ως προς τον Πρόεδρο της Ρωσίας στην έρευνα αυτή η οποία, κατά τη γνώμη του, πραγματοποιήθηκε από "πρώην πράκτορες της CIA ή του Στέιτ Ντιπάρτμεντ".

"Την ξέρουμε καλά αυτήν την αυταποκαλούμενη δημοσιογραφική κοινότητα. Υπάρχουν πολλοί στους κόλπους της για τους οποίους η δημοσιογραφία δεν είναι η κύρια δραστηριότητα. Πολλοί είναι πρώην υπάλληλοι του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, της CIA και άλλων μυστικών υπηρεσιών", δήλωσε ο Πεσκόφ, ενώ απευθυνόμενος στα αντανακλαστικά της ρωσικής κοινής γνώμης, σημείωσε:

"Αυτή η Πουτινοφοβία στο εξωτερικό έχει φθάσει σε τέτοιο σημείο που τελικά είναι ταμπού να πει κανείς κάτι καλό για τη Ρωσία, ή για πράξεις της Ρωσίας ή για ρωσικά επιτεύγματα. Αλλά είναι must να λέγονται κακά πράγματα, πολλά κακά πράγματα, και όταν υπάρχει κάτι να ειπωθεί τότε αποκρύπτεται. Αυτό είναι προφανές για εμάς".

Σύμφωνα με τις αποκαλύψεις των Panama Papers, το στενό περιβάλλον του προέδρου της Ρωσίας έχει συγκεντρώσει με την πάροδο των ετών εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ. Τα αρχεία αποκαλύπτουν ένα δίκτυο μυστικών offshore συναλλαγών και δανείων, ύψους 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων που οδηγεί κατευθείαν στον κλειστό κύκλο του Πούτιν. Αν και το όνομά του δεν εμφανίζεται σε κάποιο από τα αρχεία, αποκαλύπτεται ότι οι φίλοι του έχουν κερδίσει εκατομμύρια από συναλλαγές που δεν θα μπορούσαν να γίνουν χωρίς την «εποπτεία» του. Ο στενός του φίλος Σεργκέι Ρολντούκιν εμφανίζεται να κατέχει τουλάχιστον επτά υπεράκτιες εταιρείες στον Παναμά, στις Παρθένες Νήσους, στο Μπελίζ...Στο επίκεντρο των συναλλαγών βρίσκεται η Bank Rossia, και ο βασικός της μέτοχος και στενός φίλος του Πούτιν Γιούρι Κοβαλτσόφ. Τα ίχνη των συναλλαγών αυτών ξεκινούν από τον Παναμά και περνούν μέσω της Ρωσίας, της Ελβετίας και της Κύπρου για να φθάσουν στους υπόλοιπους φορολογικούς παραδείσους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πάσα άποψη εκφράζεται ελευθέρως από το ISTOLOGIO giorgou MOSXOU, αρκεί να μην περιέχει αήθεις χαρακτηρισμούς