Σιωπή και... εκλογές λόγω πιέσεων με φόντο το συνέδριο
Μία σκληρή παρασκηνιακή μάχη για τον έλεγχο του κόμματος μετά το συνέδριο της 22ας Απριλίου δίνουν όλες οι τάσεις και οι "φράξιες" στη Ν.Δ., με τον Κυρ. Μητσοτάκη να εκτίθεται διαρκώς πολιτικά, ικανοποιώντας τα... αιτήματα και τις πιέσεις που δέχεται από το εσωτερικό του κόμματός του, αλλά και τηρώντας στάση ένοχης σιωπής για δυσώδεις υποθέσεις της "σαμαρικής" περιόδου.


Μία απ' αυτές τις πιέσεις -αφόρητες, λένε οι πληροφορίες- που δεχόταν επί εβδομάδες ο Κυρ. Μητσοτάκης αφορούσε και το αίτημα για εκλογές: δεν έχουν περάσει πολλές ημέρες από τότε που ο πρόεδρος της Ν.Δ. διαβεβαίωνε τους συνομιλητές του -εντός, αλλά και εκτός συνόρων- πως ο ίδιος "δεν βιάζεται να κυβερνήσει" ούτε να πάρει δυσάρεστα μέτρα. Κι όμως, την περασμένη Τρίτη, κατά την προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή, σε μία οβιδιακή μεταμόρφωση, ο Κυρ. Μητσοτάκης ζήτησε αίφνης εκλογές. Και η εικόνα από την αίθουσα της ολομέλειας της Βουλής ήταν ενδεικτική του εύθραυστου εσωκομματικού σκηνικού στη Ν.Δ.: όταν ο Κυρ. Μητσοτάκης ζητούσε την παραίτηση της κυβέρνησης, ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ., Αδ. Γεωργιάδης, σηκώθηκε όρθιος, φωνάζοντας "επιτέλους, το είπες". Κάπως έτσι αποκάλυψε και ποιοι πίεζαν την ηγεσία της Ν.Δ., αλλά και ότι αυτές οι πιέσεις εκδηλώνονται εδώ και καιρό...
 

"Ανένδοτος" χωρίς... προθυμία

Εφεξής, πάντως, ο Κυρ. Μητσοτάκης μπαίνει με "χλιαρό" τρόπο σε έναν δρόμο που δεν έχει γυρισμό: στον δρόμο του "σκληρού πολιτικού ροκ" και του "ανένδοτου" αγώνα κατά της κυβέρνησης -έναν δρόμο που παραδοσιακά ανοίγει η εκάστοτε αξιωματική αντιπολίτευση, όταν ο αρχηγός της ζητεί εκλογές. Και, φυσικά, όσο νωρίτερα αιτηθεί εκλογές ο εκάστοτε αρχηγός, τόσο περισσότερες είναι οι πιθανότητες να... "ξεφουσκώσει" το αίτημα αυτό.

Επόμενος στόχος, λοιπόν, του προέδρου της Ν.Δ. είναι να φροντίσει προκειμένου να μην "ξεφουσκώσει" αυτό το αίτημα -αντιθέτως, ο Κυρ. Μητσοτάκης θα προσπαθήσει να δείξει ότι, μετά την αλλαγή γραμμής, η πολιτική συζήτηση έχει "αλλάξει σελίδα". Έτσι, μετά τη χθεσινή περιοδεία του στη Λάρισα, ο πρόεδρος της Ν.Δ. προγραμματίζει επισκέψεις σε οργανώσεις του κόμματος και χώρους εργασίας, ενώ προσβλέπει σε νέα προσωπική σύγκρουση με τον Αλ. Τσίπρα, όταν προγραμματιστεί η προ ημερησίας που έχει ζητήσει το κόμμα του για τη δημόσια ασφάλεια.
 

"Σαμαρικά" βαρίδια

Εν τω μεταξύ, την ώρα που ο πρόεδρος της Ν.Δ. θα ψηφίζει σήμερα στο Πολιτιστικό Κέντρο Κηφισιάς για την ανάδειξη των συνέδρων που θα συγκροτήσουν το συνεδριακό σώμα της 22ας Απριλίου, θα έχει το μυαλό του στα σκάνδαλα και τις δυσώδεις υποθέσεις που ο ίδιος έως τώρα έχει "πάρει στην πλάτη" του, καίτοι αφορούσαν τη "σαμαρική" περίοδο του κόμματος, με στόχο να μην ανοίξει εσωκομματικά μέτωπα ενόψει συνεδρίου.

Συνομιλητές του Κυρ. Μητσοτάκη δεν κρύβουν τη δυσφορία του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την... "εξ ανάγκης επιλογή" -όπως τη χαρακτηρίζουν- να "καλύψει" όλες τις δύσοσμες υποθέσεις που αφορούν την προηγούμενη περίοδο του κόμματός του. Γιατί, μπορεί οι "γαλάζιες" διαρροές τα ξημερώματα της περασμένης Τετάρτης, όταν τελείωνε η μαραθώνια προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή για τη διαφθορά και τη διαπλοκή, να παρουσίαζαν τον Κυρ. Μητσοτάκη ως τον "νικητή" της αναμέτρησης, ωστόσο στο επιτελείο του προέδρου της Ν.Δ. η κατάσταση είναι κάπως... διαφορετική. Αρκετά "γαλάζια" στελέχη -και δη "φιλελεύθεροι" και "μητσοτακικοί"- καταγράφουν ζημιές και όχι κέρδη από τη συζήτηση στη Βουλή, καθώς ο πρόεδρος της Ν.Δ. επιτέθηκε μεν στην κυβέρνηση για το προσφυγικό και την οικονομία, ωστόσο δεν είπε κουβέντα για όλες τις προαναφερθείσες υποθέσεις: τιμολόγια Μαυρίκου, υπόθεση Παπασταύρου, λίστα Λαγκάρντ, Siemens κ.ά. τέθηκαν από τον πρωθυπουργό με ένταση στη Βουλή, ωστόσο ο Κυρ. Μητσοτάκης τα... "προσπέρασε" τόσο στην πρωτολογία όσο και στη δευτερολογία του -και παρά τις επίμονες "προκλήσεις" εκ μέρους του Αλ. Τσίπρα προκειμένου να απαντήσει.

Εξάλλου η επιλογή της Ν.Δ. και της ηγεσίας της να μην δώσει απαντήσεις για τα θέματα αυτά φάνηκε και προχθές, Παρασκευή, όταν ο -πολύπειρος περί τα επικοινωνιακά- εκπρόσωπος του κόμματος Γ. Κουμουτσάκος έδινε συνέντευξη στον ρ/σ "Παραπολιτικά" και, παρά τις επίμονες ερωτήσεις του δημοσιογράφου (Σ. Κοτρώτσος), δεν έδινε καμία απάντηση αναφορικά με το αν τα τιμολόγια της εταιρείας του κατηγορούμενου ως επικεφαλής της σπείρας εκβιαστών, Τ. Μαυρίκου, προς τη Ν.Δ. έχουν πληρωθεί ή όχι. "Δεν το γνωρίζω", είπε ο Γ. Κουμουτσάκος αρχικά, ενώ, όταν ρωτήθηκε γιατί δεν έψαξε έπειτα από 35 ημέρες το λογιστήριο της Ν.Δ., επικαλέστηκε το γεγονός ότι ο ίδιος ήταν στις Βρυξέλλες ως ευρωβουλευτής την επίμαχη περίοδο (2010-2012). Και μετά επικαλέστηκε εκ νέου... άγνοια για τα εν λόγω τιμολόγια, λέγοντας χαρακτηριστικά πως "δεν έχει εικόνα".
 

Σκληρή μάχη

Επί της ουσίας, πάντως, ο Κυρ. Μητσοτάκης "παίρνει πάνω του" την "εποχή Σαμαρά" και τις υποθέσεις που τη συνοδεύουν, με το βλέμμα στραμμένο στο συνέδριο που διεξάγεται σε τρεις εβδομάδες. Η ηγεσία της Ν.Δ. θα δώσει σκληρή μάχη για τον έλεγχο του κόμματος, ενώ εν πολλοίς αυτό θα κριθεί στις σημερινές εκλογές από τη σύνθεση του συνεδριακού σώματος που θα αναδειχθεί. Στόχος του Κυρ. Μητσοτάκη είναι να έχει μεν την πλειοψηφία του συνεδριακού σώματος, αλλά όχι μέσω "συγκυριακών" συμμαχιών, όπως είναι η στήριξη που απολαμβάνει από την "ακροδεξιά" τάση του κόμματος (Αδ. Γεωργιάδης, Μ. Βορίδης). Εξάλλου ο πρόεδρος της Ν.Δ. και οι "φιλελεύθεροι" εσωκομματικοί υποστηρικτές του έχουν ήδη πάρει μία γεύση από τους συμβιβασμούς που θα κληθούν να κάνουν όσο η πρωτοκαθεδρία του Κυρ. Μητσοτάκη θα βασίζεται σε "ακροδεξιά" στήριξη: όπως πριν από τρεις εβδομάδες, όταν ο πρόεδρος της Ν.Δ. ζητούσε στο εσωτερικό την παραίτηση του Γ. Μουζάλα διαβεβαιώνοντας στις διεθνείς επαφές του για... το αντίθετο.

Μελιγγώνης Γιώργος-avgi.gr