Δευτέρα 25 Απριλίου 2016

Επιστροφή στο... 1985 από τον Κυρ. Μητσοτάκη


Επιστροφή στο... 1985 από τον Κυρ. Μητσοτάκη
  • Ο πρόεδρος της Ν.Δ. "άδειασε" τους πρώην "συμμάχους" Απ. Τζιτζικώστα και Άδ. Γεωργιάδη, ενώ υιοθέτησε την πρόταση Μεϊμαράκη, την οποία... απέρριπτε, για εκλογή αρχηγού από κλειστό κατάλογο μελών

Αμέσως μετά τις εκλογές του 1985, ο τότε αρχηγός της Ν.Δ. Κων. Μητσοτάκης, ξεκίνησε τη, "αποκαραμανλοποίηση".

Στόχο του ήταν να βάλει φρένο σε επίδοξους "βαρόνους" και κομματάρχες και να φτάσει στις επόμενες εκλογές χωρίς εσωτερική υπονόμευση. Τώρα ο γιος του βρίσκεται στην ίδια θέση και εφαρμόζει ανάλογη τακτική: Ο έλεγχος του κόμματος είναι το μεγάλο διακύβευμα του 10ου Τακτικού Συνεδρίου της Ν.Δ., που ολοκληρώνει απόψε τις εργασίες του.

Από την  έναρξη των διαδικασιών, έλαβαν χώρα σκληρές μάχες παρασκηνίου. Ο Κυρ. Μητσοτάκης επιχειρεί να "στεγανοποιήσει" την ηγεσία του από τυχόν αμφισβήτηση και να ελέγξει τον κομματικό μηχανισμό και την Πολιτική Επιτροπή που θα προκύψει, ενώ "βαρόνοι" και επίδοξοι "κομματάρχες" δίνουν τη μάχη της καταγραφής, προκειμένου στη μετασυνεδριακή ισορροπία των συσχετισμών να έχουν λόγο και... ρόλο.

Ανομολόγητος στόχος του προέδρου του κόμματος είναι να έχει "λυμένα χέρια" από εκείνους που αποτέλεσαν περιστασιακούς συμμάχους του στην κατάκτηση του προεδρικού θώκου. Πρώτη τέτοια κίνηση, ο εξαναγκασμός του τέως γραμματέα της Ν.Δ. Ανδρ. Παπαμιμίκου σε παραίτηση έπειτα από το φιάσκο των δήθεν "ψηφοφοριών" στο συνέδριο της ΟΝΝΕΔ. Στους "γαλάζιους" διαδρόμους ήταν κοινό μυστικό ότι ο Ανδρ. Παπαμιμίκος είχε... βάλει το χέρι του στα έκτροπα στον Εύοσμο Θεσσαλονίκης, εξ ου και το μήνυμα που έλαβε την περασμένη Τρίτη από το προεδρικό γραφείο ήταν σαφές: "Ή παραιτείσαι, ή διαγράφεσαι με ατιμωτικό τρόπο από το κόμμα". Ο Ανδρ. Παπαμιμίκος προτίμησε το πρώτο.

Το άδοξο τέλος της πορείας του Ανδρ. Παπαμιμίκου έστειλε το... κατάλληλο μήνυμα και σε έναν άλλο πρώην εσωκομματικό "σύμμαχο" του Κυρ. Μητσοτάκη: Στον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απ. Τζιτζικώστα. Το δίδυμο Παπαμιμίκου - Τζιτζικώστα "σάρωσε" στις εσωκομματικές αρχαιρεσίες στη Βόρεια Ελλάδα και διατηρούσε φιλοδοξίες για συγκρότηση εσωκομματικού "πόλου", που θα ήταν ο δεύτερος σε δύναμη μετά τους "προεδρικούς".

Ο Κυρ. Μητσοτάκης στέλνει ακόμη ένα μήνυμα στον Απ. Τζιτζικώστα με το προσχέδιο του νέου καταστατικού, που ψηφίζεται απόψε από το συνεδριακό σώμα, και ορίζει ότι υποψήφιος για την προεδρία του κόμματος μπορεί να είναι "οποιοδήποτε εν ενεργεία μέλος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, το οποίο είναι σωρευτικά μέλος της Βουλής και μέλος του κόμματος". Με άλλα λόγια, εξωκοινοβουλευτικές υποψηφιότητες για την ηγεσία, όπως ήταν αυτή του Απ. Τζιτζικώστα, δεν θα επιτρέπονται εφεξής. Κάτι που μπορεί να ισχύει και για τον ίδιο τον περιφερειάρχη αν τυχόν τεθεί θέμα ηγεσίας στη Ν.Δ. έως το 2019, οπότε δεν θα μπορεί να εκλεγεί βουλευτής...

Στο στόχαστρο των "προεδρικών" έχει βρεθεί και ο αντιπρόεδρος του κόμματος Άδ. Γεωργιάδης, που στήριξε καθαρά τον Κυρ. Μητσοτάκη στον δεύτερο γύρο των εσωκομματικών εκλογών. Ο Άδ. Γεωργιάδης κατηγορείται από άσπονδους εσωκομματικούς φίλους του ότι το τελευταίο διάστημα επιδεικνύει έντονη κινητικότητα και προσπαθεί κι εκείνος να εξασφαλίσει για τον εαυτό του ρόλο και δύναμη "βαρόνου", φτιάχνοντας δικό του κομματικό μηχανισμό. 

Κατά πληροφορίες, ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ. είχε εξασφαλίσει εντονότατη παρουσία στο συνέδριο της ΟΝΝΕΔ, καθώς μεταξύ των 400 εκπροσώπων της Ν.Δ. στο συνέδριο είχαν αναδειχθεί πολλοί νεολαίοι που αναφέρονται σε εκείνον. Μάλιστα, κατά τις ίδιες πηγές, ο Άδ. Γεωργιάδης φέρεται να ζήτησε από τον πρόεδρο της Ν.Δ. να... εκλέξει κατά 30% στελέχη της επιρροής του στη νέα Πολιτική Επιτροπή της Ν.Δ., πρόταση που οι "μητσοτακικοί" απορρίπτουν κατηγορηματικά.

ΟΝΝΕΔ τέλος

Σε κάθε περίπτωση, ο Άδ. Γεωργιάδης δεν θα έχει μεταξύ των συνέδρων ούτε τους νεολαίους της ΟΝΝΕΔ, αφού η οργάνωση καταργήθηκε από τον Κυρ. Μητσοτάκη, ενώ οι 400 εκπρόσωποί της στο συνέδριο αποκλείστηκαν. Η συγκεκριμένη απόφαση αιφνιδίασε πολλούς και, παρά το γεγονός ότι τη στήριξαν "γαλάζια" στελέχη όλων των αποχρώσεων, αρκετοί τη θεωρούν "υπερβολική". Μάλιστα, ορισμένοι κατηγορούν τον πρόεδρο της Ν.Δ. ότι "ήθελε απλώς να διασφαλίσει πως δεν θα υπάρχουν 'ανεξέλεγκτοι' σύνεδροι που θα του χαλάσουν τη σούπα".

Υιοθέτησε την πρόταση Μεϊμαράκη, την οποία... απέρριπτε

Την ταραχώδη εβδομάδα που πέρασε, στους διαδρόμους της Συγγρού ακούστηκαν πολλά και βαριά λόγια κατά του προέδρου της Ν.Δ. Άλλοι μιλούσαν για "συνεδριακά μαγειρέματα" και άλλοι κατήγγειλαν "αλλοίωση του συνεδριακού σώματος", αλλά όλοι κατέληγαν σε ένα συμπέρασμα: ο Κυρ. Μητσοτάκης θα κάνει ό,τι περνά από το χέρι του προκειμένου να έχει "καθαρή" πλειοψηφία στο συνεδριακό σώμα, να "περάσει" άνετα το νέο καταστατικό και να εκλέξει μια... "μητσοτακική" Πολιτική Επιτροπή που θα στηρίζει όλες τις αποφάσεις του. 

Μάλιστα, ο πρόεδρος της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής Φίλιππος Ταυρής κατέθεσε προχθές την παραίτησή του, καταγγέλλοντας "αυθαίρετη και αντικαταστατική" συμμετοχή 803 συνέδρων - δηλαδή του 30% του συνεδριακού σώματος... Ο Φ. Ταυρής, εκτός από "μπαρουτοκαπνισμένος" συνδικαλιστής της ΔΑΚΕ, θεωρείται "καραμανλικός" και είναι στέλεχος της απολύτου εμπιστοσύνης του Ευ. Μεϊμαράκη. 

Σε κάθε περίπτωση, η στάση του δεν περιγράφει τη στάση των "καραμανλικών" συλλήβδην, αφού συνομιλητές τού πρώην πρωθυπουργού επαναλαμβάνουν τη φράση του Κ. Καραμανλή, σύμφωνα με την οποία "δεν θα δημιουργήσει κανένα πρόβλημα στον Κυριάκο".

Πάντως, να σημειωθεί ότι στο νέο καταστατικό ο Κυρ. Μητσοτάκης υιοθετεί μια απολύτως "καραμανλική" πρόταση, την οποία... απέρριπτε κατά τις εσωκομματικές εκλογές, δηλαδή να μην ψηφίζουν για πρόεδρο "οι περαστικοί", όπως έλεγε τότε ο Ευ. Μεϊμαράκης. Έτσι, στο νέο καταστατικό δημιουργείται κλειστός κατάλογος μελών και μόνο αυτοί θα μπορούν να ψηφίσουν για αρχηγό - κάτι που, αν ίσχυε πριν από τέσσερις μήνες, τα πράγματα στη Ν.Δ. θα ήταν σήμερα εντελώς διαφορετικά...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πάσα άποψη εκφράζεται ελευθέρως από το ISTOLOGIO giorgou MOSXOU, αρκεί να μην περιέχει αήθεις χαρακτηρισμούς