Τετάρτη 9 Μαρτίου 2016

...Και οι γιατροί για ψύλλου πήδημα, γράφουν αξονική!

Τάκης Γεωργακόπουλος, αντιπρόεδρος του ΕΟΠΥΥ: Η Ελλάδα εδώ και χρόνια είναι πρώτη στη διενέργεια αξονικών και μαγνητικών εξετάσεων. Αυτό είναι μια μεγάλη κουβέντα.

 

Ο Αντιπρόεδρος του ΕΟΠΠΥ Τ. Γεωργακόπουλος «Στο Κόκκινο» Πάτρας για τις αξονικές



Λάβρος ο Αντιπρόεδρος του ΕΟΠΠΥ Τάκης Γεωργακόπουλος, κατά των άσκοπων και υπερβολικά πολλών αξονικών και μαγνητικών τομογραφιών. Ο κ. Γεωργακόπουλος μίλησε Στο Κόκκινο Πάτρας 107,7 και είπε τα παρακάτω: 


«Η Ελλάδα εδώ και χρόνια είναι πρώτη στη διενέργεια αξονικών και μαγνητικών εξετάσεων. Αυτό είναι μια μεγάλη κουβέντα. Και οι γιατροί για ψύλλου πήδημα, γράφουν αξονική. Στις μαγνητικές, κάπου υπάρχει ένα κοντρόλ, αν και αρχίζει να ξεφεύγει κι αυτό. Στις αξονικές έχουμε χάσει τη μπάλα εδώ και χρόνια.
 

Αυτό έχει να κάνει με δύο παράγοντες κατά την άποψή μου. Το πρώτο έχει να κάνει με τη συμπεριφορά, την εκπαίδευση και την παιδεία του γιατρού και το κατά πόσο κάποιος νιώθει ασφαλής ως κλινικός γιατρός ή όχι. Και το δεύτερο είναι ότι έχουν ξεφυτρώσει σαν μανιτάρια ανά την Ελλάδα, υπερβολικά πολλές ιδιωτικές απεικονιστικές μονάδες, σε σχέση με τις δημόσιες. Σκόπιμα ο δημόσιος τομέας καθηλώθηκε στην ορφάνια αυτών των δυνατοτήτων, δηλαδή να μην έχει τη δυνατότητα να κάνει αξονική ή μαγνητική το δημόσιο νοσοκομείο.  Γύρω -γύρω από τα νοσοκομεία υπάρχουν διαγνωστικά κέντρα. Δυστυχώς, στα νοσοκομεία  δεν τους δόθηκε το δικαίωμα να αναπτύξουν αυτή την τεχνολογία, που είναι απαραίτητη πλέον», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Γεωργακόπουλος.
 

Για να συνεχίσει, «έχει να κάνει με την παιδεία του ιατρικού κόσμου. Η πρόεδρος του ιατρικού συλλόγου Πατρών κ. Μαστοράκου, έχει δίκιο γι’ αυτά που λέει. Ποιος όμως, γιατρός ακτινολόγος έχει τη δυνατότητα να κάνει μια επένδυση τέτοιου ύψους; Κανένας. Εκτός κι αν συνεταιριστούν.  Άρα, θα πρέπει οι γιατροί, να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα εταιρικά και να συνασπιστούν.
 

Αλλά εμένα με ενδιαφέρει πρώτα απ’ όλα, τα δημόσια νοσοκομεία να είναι εξοπλισμένα με αυτή την τεχνολογία. Και είναι. Ας πάρουμε την περιοχή μας. Και στο Ρίο και στον Άγιο Ανδρέα, έχουν μαγνήτη σε μια περιοχή 200.000 κατοίκων. Ο παρεμβατισμός του κράτους εδώ πρέπει να είναι. Έχει ανάγκη η περιοχή να έχει ιδιωτικές μονάδες για αξονικό και μαγνητική; Όχι. Αλλά τι γινόταν μέχρι τώρα; Όποιος ζήταγε την άδεια και είχε τα φράγκα, έκανε την επένδυση. Έτσι λειτουργούσαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Για την ώρα υπάρχει ένα φρένο».
 

Ενώ τόνισε ότι «η αξονική όταν γίνεται στον κατάλληλο χρόνο και με την κατάλληλη ένδειξη είναι αναγκαία.
 


Τρόπος για να περιοριστεί η συμπεριφορά του κάθε γιατρού, που συνταγογραφεί άσκοπα, δεν υπάρχει. Είναι θέμα συνείδησης και επίπεδου κάθε γιατρού. Η πολιτεία όμως, αλλού μπορεί να παρέμβει: στο να έχει μηχανισμούς που να αποτρέπει την εκτέλεση των αξονικών, όταν δεν είναι ιατρικά ενδεδειγμένες».
 

Δεν παρέλειψε φυσικά να αναφερθεί και στις δυσλειτουργίες του συστήματος, «έχει διαπιστωθεί ότι ασθενείς που νοσηλεύονται στα δημόσια νοσοκομεία ή στα ιδιωτικά, ενώ πληρώνεται η νοσηλεία τους με βάση το κλειστό ενοποιημένο νοσήλειο, οδηγούνται στα ακτινολογικά εργαστήρια των νοσοκομείων και χρεώνονται πρόσθετα οι αξονικές τομογραφίες που κάνουν. Βλέπετε λοιπόν μια πρώτη υπερχρέωση που διαπιστώσαμε στον ΕΟΠΠΥ και θέλουμε να δούμε την έκταση και το βάθος της;
 

Από μας λοιπόν, θα κλειδώσει ο αριθμός μητρώου του ασφαλισμένου όταν μπαίνει για νοσηλεία σε ένα νοσοκομείο και δεν θα μπορεί να του χρεωθεί κατά τη διάρκεια της νοσηλείας του, πρόσθετη εξέταση, είτε απογευματινή, είτε οτιδήποτε.
 

Εδώ που ήρθαμε στον ΕΟΠΠΥ, έχουμε βρει πράγματα που έχουν αφεθεί στην τύχη τους μέχρι τώρα και σιγά -σιγά ψάχνοντας, προσπαθούμε να τα μπαλώσουμε».
 

Τέλος, ο κ. Γεωργακόπουλος αναφέρθηκε στις υπερπροσπάθειες του προσωπικού, αλλά και στον «αγώνα» για να αλλάξουν οι κακώς κείμενες αντιλήψεις, «παγιωμένες αντιλήψεις 30 χρόνων δεν αλλάζουν σε ένα μήνα. Ο οργανισμός αυτός που στήθηκε με τόσο πρόχειρο τρόπο το 2012, κρατήθηκε στη ζωή, χάρη στις υπερπροσπάθειες του προσωπικού».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πάσα άποψη εκφράζεται ελευθέρως από το ISTOLOGIO giorgou MOSXOU, αρκεί να μην περιέχει αήθεις χαρακτηρισμούς