Παρασκευή 25 Μαρτίου 2016

Έκλεψαν το κρανίο του Ου. Σαίξπηρ από τον τάφο του!




Τετρακόσια χρόνια μετά τον θάνατό του, το έπαθε κι αυτό! 

Στο συμπέρασμα ότι το κρανίο του Ουίλιαμ Σαίξπηρ εκλάπη από τον τάφο του καταλήγουν Βρετανοί αρχαιολόγοι, επιβεβαιώνοντας τις φήμες δεκαετιών περί τυμβωρύχων στην τελευταία κατοικία του μεγάλου ποιητή.


Τετρακόσια χρόνια μετά τον θάνατο του Σαίξπηρ και τον ενταφιασμό του στην εκκλησία της Αγίας Τριάδας στο Στράτφορντ-απόν-Έιβον, στην κεντρική Αγγλία, επετράπη στους ερευνητές να "ακτιονογραφούν" τον τάφο του μεγαλύτερου θεατρικού συγγραφέα και ποιητή της Βρετανίας με γεωραδιοεντοπιστές. Όμως στο σημείο όπου θα ανέμενε κανείς ότι θα βρισκόταν το κεφάλι του δεν υπήρχε.

"Έχουμε ένα παλιό σκάψιμο στον τάφο, στο σημείο του κεφαλιού και έχουμε και μια ιστορία που υποστηρίζει ότι κάποια στιγμή ήρθε κάποιος και πήρε το κρανίο του Σαίξπηρ", είπε ο αρχαιολόγος Κέβιν Κολς του Πανεπιστημίου του Στάφορντσιρ δηλώνοντας πεπεισμένος ότι το κρανίο "δεν βρίσκεται στην Αγία Τριάδα".

Στην ταφόπλακα του Σαίξπηρ δεν αναγράφεται το όνομά του παρά μόνο μια "έμμετρη κατάρα": "Φίλε μου, για την αγάπη του Ιησού, συγκρατήσου, μη σκάψεις τη σκόνη που είναι εδώ κλεισμένη. Ευλογημένος να είναι αυτός που θα λυπηθεί αυτές τις πέτρες. Και καταραμένος εκείνος που θα μετακινήσει τα κόκαλά μου".

Η ιστορία του "χαμένου κρανίου" του Σαίξπηρ είχε δημοσιευτεί για πρώτη φορά στο περιοδικό The Argosy το 1879. Ο συντάκτης του άρθρου υποδείκνυε ως υπεύθυνους τους κυνηγούς τροπαίων του 18ου αιώνα, σε μια περίοδο που η τυμβωρυχία ήταν συνηθισμένη πρακτική.
Τα συμπεράσματα των αρχαιολόγων θα παρουσιαστούν σε ντοκιμαντέρ του τηλεοπτικού καναλιού Channel 4 το Σάββατο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πάσα άποψη εκφράζεται ελευθέρως από το ISTOLOGIO giorgou MOSXOU, αρκεί να μην περιέχει αήθεις χαρακτηρισμούς