Προσιτό στους οικονομικά αδύναμους
Απέκλεισε την πολιτική «γη και ύδωρ» απέναντι στους δανειστές ο υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Νίκος Παρασκευόπουλος ο οποίος επισήμανε ότι «συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης - Τουρκίας για το προσφυγικό δημιουργεί ένα καθεστώς πολύ προτιμότερο από το προηγούμενο χάος».Ο ίδιος, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο News247, εξήγγειλε τη νομοθέτηση νέου συστήματος δικαστικών δαπανών, προσιτό στους οικονομικά αδύναμους, ενώ αναφορικά με την αντιπαράθεση στους κόλπους της Δικαιοσύνης, σημείωσε πως οι πειθαρχικές διώξεις «αφορούν μεμονωμένες περιπτώσεις και ξεκινούν με ενδείξεις και όχι με βεβαιότητες».
Τα κύρια σημεία της συνέντευξη
- Ως νομικός και ακαδημαϊκός, πώς αξιολογείτε τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας για το προσφυγικό; Θεωρείτε ότι σέβεται τα δικαιώματα των προσφύγων, είναι εφαρμόσιμη και θα έχει αποτελέσματα; Διεθνείς οργανώσεις καταγγέλλουν ακύρωση του προσφυγικού δικαίου.
Η συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης-Τουρκίας για το προσφυγικό δημιουργεί ένα καθεστώς φυσικά πολύ προτιμότερο από το προηγούμενο χάος. Εξάλλου, η πρόβλεψη για εξατομικευμένες κρίσεις σχετικές με το άσυλο παρέχει μια εγγύηση σεβασμού των δικαιωμάτων των προσφύγων. Εάν η Συμφωνία τηρηθεί πιστά και από ουσιαστική και από διαδικαστική άποψη, από όλες τις πλευρές θα διασφαλιστεί η αποτελεσματικότητά της.
- Οι εκπρόσωποι των δανειστών αποχώρησαν πάλι και θα επιστρέψουν τον Απρίλιο. Είστε αισιόδοξος για το κλείσιμο της αξιολόγησης; Και τι θα κάνετε εάν καθυστερήσει πάλι σε σημείο ασφυξίας; Θα πρέπει η κυβέρνηση να δώσει γη και ύδωρ ή υπάρχουν ορισμένες «κόκκινες γραμμές» πίσω από τις οποίες δεν μπορεί να υποχωρήσει;
Η εμπειρία έχει δείξει ότι σε κάποιες περιπτώσεις τις ανάσες όμως μπορέσαμε να τις πάρουμε λίγο πριν από την ασφυξία. Στη σημερινή συγκυρία νομίζω ότι τα πράγματα είναι καλύτερα, γιατί από την πλευρά μας έχουν γίνει πολλά βήματα. Είμαι, λοιπόν, αισιόδοξος. Η πολιτική «γη και ύδωρ» αποκλείεται. Οι «κόκκινες γραμμές» δεν αποκλείονται, αλλά η πρόταξή τους δεν αποτελεί την καλύτερη έναρξη ενός διαλόγου.
- Ποια η ατζέντα του υπουργείου Δικαιοσύνης για το επόμενο διάστημα; Ποιες νομοθετικές πρωτοβουλίες θα αναλάβετε;
Στο αμέσως προσεχές διάστημα το υπουργείο Δικαιοσύνης, πρόκειται να προωθήσει ρυθμίσεις για τη νομική βοήθεια καθώς και για ένα νέο σύστημα δικαστικών δαπανών, που θα είναι φιλικό προς τους αδύναμους πολίτες. Εξάλλου, μέχρι τον Ιούνιο περιμένουμε τους καρπούς των εργασιών σημαντικών νομοπαρασκευαστικών επιτροπών (για το Ποινικό Δίκαιο, την Ποινική Δικονομία, τον Οργανισμό Δικαστηρίων κ.ά.) και επιπλέον θα προχωρήσουμε στην ενσωμάτωση ευρωπαϊκών οδηγιών και αποφάσεων-πλαίσια.
- Τους τελευταίους μήνες βλέπουμε τις εντάσεις που υπάρχουν στην ηγεσία της ελληνικής Δικαιοσύνης. Από την πειθαρχική έρευνα σε βάρος του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Ηλία Ζαγοραίο έως την επίσης πειθαρχική έρευνα κατά του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Εφετών Ισίδωρου Ντογιάκου και από την εσωτερική «διαμάχη» στο προηγούμενο ΔΣ της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος έως τις πρόσφατες δηλώσεις της εισαγγελέως Εφετών Τσατάνη. Θεωρείτε ότι συνδέονται μεταξύ τους όλες αυτές οι ενέργειες; Ποιοι οι λόγοι αυτή της έντονης πολεμικής ανάμεσα στους εισαγγελικούς λειτουργούς;
Οι πλείστοι Εισαγγελείς είναι προσηλωμένοι στο έργο τους. Συνάντησα μάλιστα τη νέα ηγεσία της Ένωσης Εισαγγελέων και είχα την ευκαιρία να το επιβεβαιώσω, για μια ακόμη φορά. Οι πειθαρχικοί έλεγχοι στους οποίους αναφέρεστε αφορούν μεμονωμένες περιπτώσεις και πάντως ξεκινούν με ενδείξεις και όχι με βεβαιότητες.
-Είστε ικανοποιημένος με την κατάσταση στις φυλακές; Έχει επέλθει αποσυμφόρηση;
Στις φυλακές έχουν γίνει σημαντικά βήματα προόδου, αλλά ακόμη δεν έχουμε φθάσει στο επιθυμητό επίπεδο. Συγκεκριμένα, η πρόσφατη νομοθεσία οδήγησε στη μείωση του αριθμού των κρατουμένων κατά 2.000 το καλοκαίρι του 2015 και έως τώρα αυτός ο αριθμός παραμένει σταθερός. Παρ' όλα αυτά και πάλι ο αριθμός των κρατουμένων υπερβαίνει κατά 2.500 άτομα τη χωρητικότητα των φυλακών μας.
Εξάλλου, γίνεται σημαντικό έργο για την αναβάθμιση ειδικών δομών των φυλακών (ένταξη νοσηλευτηρίων στο ΕΣΥ, δημιουργία χώρου απεξάρτησης στις φυλακές Διαβατών, αναβάθμιση σχολείων, σύστημα ηλεκτρονικής διασύνδεσης φυλακών κ.λπ.). Μια άλλη σειρά έργων επίσης έχουν δρομολογηθεί και είναι έτοιμα να εγκαινιαστούν, όπως π.χ.: οι αίθουσες συνάντησης οικογένειας στη φυλακή των Γρεβενών.
Αυτή τη στιγμή πάντως έχει εμφανισθεί ένας νέος κίνδυνος υπερπληθυσμού των φυλακών. Ο αριθμός των κρατούμενων μπορεί να αυξηθεί απότομα, λόγω του εγκλεισμού διακινητών ανθρώπων στο Αιγαίο.
- Η αποφυλάκιση του καθ' ομολογίαν δολοφόνου του Παύλου Φύσσα, Γιώργου Ρουπακιά πρόσφατα ανέδειξε για άλλη μία φορά το τεράστιο ζήτημα που υπάρχει με την καθυστέρηση στην απονομή της δικαιοσύνης. Ποιες πρωτοβουλίες θα αναλάβετε για το πρόβλημα αυτό;
Η βραδύτητα της απονομής της δικαιοσύνης στη χώρα μας αποτελεί ένα κεντρικό πρόβλημα, αντικείμενο και των μεταρρυθμίσεων που συμφωνούμε με το κουαρτέτο των θεσμών. Χρειάζονται πολλές επεμβάσεις στις υποδομές μας (στελέχη, εξοπλισμός, κτίρια) προκειμένου να φθάσουμε σε επιτάχυνση.
Στην περίπτωση της αποφυλάκισης του Γ. Ρουπακιά, τα πράγματα έγιναν ακόμη πιο δύσκολα εξαιτίας του μεγάλου αριθμού κατηγορούμενων και παραγόντων της δίκης των στελεχών της Χ.Α., ενώ λιγότερο επέδρασε η αποχή των δικηγόρων. Η κατάσταση αυτή των καθυστερήσεων θα βελτιωθεί σταδιακά.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Πάσα άποψη εκφράζεται ελευθέρως από το ISTOLOGIO giorgou MOSXOU, αρκεί να μην περιέχει αήθεις χαρακτηρισμούς