Από το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού στη Διαρκή
Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής
Κατατέθηκε από το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού στη Διαρκή Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής το Σχέδιο Νόμο με τις «Αναγκαίες Ρυθμίσεις για την Εναρμόνιση της Ελληνικής Νομοθεσίας με το νέο Κώδικα Αντιντόπιγκ του Παγκόσμιου Οργανισμού Αντιντόπιγκ και άλλες διατάξεις».
Όπως είχε δηλώσει ο υφυπουργός Αθλητισμού Σταύρος Κοντονής, το νομοσχέδιο κατατίθεται προς συζήτηση και ψήφιση ώστε να εναρμονιστεί απόλυτα η χώρα μας με τον κανονισμό του WADA κι έτσι να δοθεί τέλος στην… πορτοκαλί επιτήρηση που βρισκόταν μαζί με πολλές άλλες χώρες της υφηλίου.
Ο παγκόσμιος κώδικας κατά του ντόπινγκ υιοθετήθηκε για πρώτη φορά το 2003, τέθηκε σε ισχύ το 204 και εν συνεχεία τροποποιήθηκε και τέθηκε εκ νέου σε ισχύ το 2009. Το ιδρυτικό συμβούλιο του WADA προχώρησε σε αναθεωρήσεις του παγκόσμιου κώδικα στις 15 Νοεμβρίου 2015 στο Γιοχάνεσμπουργκ το 2013 οι οποίες τέθηκαν σε ισχύ από τον Ιανουάριο του 2015.
Σκοπός του παγκόσμιο κώδικα κατά του ντόπινγκ είναι μεταξύ άλλων:
Η προστασία του θεμελιώδους δικαιώματος των αθλητών να να συμμετέχουν στον αθλητισμό χωρίς τη χρήση φαρμακοδιέγερσης και συνεπώς η προώθηση της υγείας, της δικαιοσύνης και της ισότητας των αθλητών σε όλο τον κόσμο.
Επίσης η διασφάλιση εναρμονισμένων, συντονισμένων και αποτελεσματικών προγραμμάτων κατά του ντόπινγκ σε εθνικό και διεθνές επίπεδο, ως προς τον εντοπισμό, την αποτροπή και την πρόληψη του ντόπινγκ.
Ο κώδικας αποτελεί το θεμελιώδες και οικουμενικό έγγραφο πάνω στο οποίο βασίζεται το παγκόσμιο πρόγραμμα αντιντόπινγκ στον αθλητισμό. Σκοπός του κώδικα είναι να εντείνει τις προσπάθειες κατά του ντόπινγκ μέσω της παγκόσμιας εναρμόνισης των βασικών στοιχείων του αντιντόπινγκ.
Όλες οι διατάξεις του κώδικα είναι υποχρεωτικές και πρέπει να τηρούνται από κάθε αθλητή ή οργανισμό αντιντόπινγκ όπως προβλέπεται. Όμως ο κώδικας δεν αντικαθιστά ούτε ακυρώνει την ανάγκη υιοθέτησης εμπεριστατωμένων κανόνων αντιντόπινγκ από κάθε έναν οργανισμό αντιντόπινγκ ξεχωριστά.
Οι αθλητές ή άλλα πρόσωπα αποδέχονται τους κανόνες αντιντόπινγκ ως προϋπόθεση για τη συμμετοχή τους στους αγώνες και δεσμεύονται απ΄ αυτούς.
Ακόμη θεωρείται ουσιώδες για λόγους εναρμόνισης ότι όλα τα υπογράφοντα μέρη του κώδικα, θα βασίζουν τις αποφάσεις τους στο0ν ίδιο κατάλογο παραβάσεων κανόνων αντιντόπινγκ , στην ίδια ευθύνη απόδειξης και θα επιβάλουν τις ίδιες συνέπειες για τις ίδιες παραβάσεις κανόνων αντιντόπινγκ. Οι κανόνες πρέπει να είναι ίδιοι, ανεξάρτητα αν η ακροαματική διαδικασία πραγματοποιείται ενώπιον μιας διεθνούς ομοσπονδίας, σε εθνικό επίπεδο ή ενώπιον του CAS (Διεθνές Διαιτητικό Αθλητικό Δικαστήριο).
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Πάσα άποψη εκφράζεται ελευθέρως από το ISTOLOGIO giorgou MOSXOU, αρκεί να μην περιέχει αήθεις χαρακτηρισμούς