Παρασκευή 18 Μαρτίου 2016

«Δεν διστάζω να πω ότι εδώ, είναι ένα σύγχρονο Νταχάου»

Παναγιώτης Κουρουμπλής: Σύγχρονο Νταχάου η Ειδομένη
Δηλώσεις Παν. Κουρουμπλή για τον άτυπο καταυλισμό Ειδομένης

«Δεν διστάζω να πω ότι εδώ, είναι ένα σύγχρονο Νταχάου, αποτέλεσμα της λογικής των κλειστών συνόρων. Πιστέψαμε σε μια Ευρώπη ανοικτών συνόρων. Σε μια Ευρώπη που θα έχει συνεχώς στο μυαλό της ότι το αίμα που χύθηκε εξαιτίας των εθνικισμών δεν πρέπει να ξαναχυθεί».  


Με τα παραπάνω λόγια που τόνισε ειδιαίτερα, ο Yπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Παναγιώτης Κουρουμπλής, βρέθηκε σήμερα, την Ειδομένη, συνοδευόμενος από την Υφυπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης αρμόδια για θέματα Μακεδονίας – Θράκης, Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά, τη Γ.Γ. Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων του ΥΠ.ΕΞ., Βούλα Τεκτονίδου, το Γενικό Επιθεωρητή Αστυνομίας Βορείου Ελλάδος αντιστράτηγο, Μιχαήλ Καραμαλάκη, τον Δήμαρχο Αμπελοκήπων - Μενεμένης και πρόεδρο της ΠΕΔ Κ. Μακεδονίας, Λάζαρο Κυρίζογλου, καθώς και τους Dιοικητές της 3ης και 4ης Υ.ΠΕ. Γιώργο Κύρκο και Ηλία Θεοδωρίδη. 

Ακολούθως επισκέφθηκε το κέντρο φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών στα Διαβατά,  καθώς και το νέο κέντρο φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης. 

Τέλος, συναντήθηκε με τον Δήμαρχο Παιονίας, Χρήστο Γκουντενούδη, στο Δημαρχείο.

Ο ΥΠ.ΕΣ.Δ.Α. συνομίλησε με εκπροσώπους της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ, με εκπροσώπους ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται στην περιοχή, καθώς και με πρόσφυγες και  μετανάστες.

Ο Υπουργός Εσωτερικών ενημερώθηκε διεξοδικά για τις ελλείψεις και την επικρατούσα κατάσταση στην περιοχή και άκουσε τις ανάγκες που έχουν οι φιλοξενούμενοι, αφουγκραζόμενος, ιδιαίτερα, τα προβλήματα των πιο ευάλωτων ομάδων μεταξύ των προσφύγων όπως μικρά παιδιά και αναπήρους. Δεσμεύτηκε, δε, για πιο ενεργή βοήθεια από το κράτος, στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης, τον εμβολιασμό των παιδιών που φιλοξενούνται εκεί, με εμβόλια μαντού και ακόμη πιο ενεργή αστυνόμευση. 

Όπως επεσήμανε ο κ. Κουρουμπλής, η Ειδομένη είναι ένα άτυπο και όχι οργανωμένο κέντρο όπως τα υπόλοιπα, υπογραμμίζοντας ότι υπάρχουν στην Ελλάδα πολλά κέντρα φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών τα οποία παρέχουν υψηλότατο το επίπεδο φροντίδας. 

Ο κ. Κουρουμπλής συνεχάρη τα στελέχη της Αστυνομίας και του Στρατού, «που δίνουν την ψυχή τους στην προσπάθεια που καταβάλλει το Ελληνικό κράτος να αντιμετωπίσει την προσφυγική-μεταναστευτική κρίση», όπως και τα στελέχη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αλλά και τις ΜΚΟ που συνδράμουν ενεργά.  

Απηύθυνε επίσης έκκληση σε μεγάλους ομίλους όπως, η Ένωση Ελληνικών Τραπεζών, η Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών κ.α., να αναλάβουν την οργάνωση κάποιων κέντρων που ενδεχομένως θα χρειαστούν μελλοντικά, για να στηρίξουν και αυτοί από την πλευρά τους, αυτή την προσπάθεια.
Μετά την επίσκεψή του σε Ειδομένη και Διαβατά, ο Υπουργός Εσωτερικών συγκάλεσε ευρεία σύσκεψη Δημάρχων και Περιφερειαρχών στο Υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης, για το προσφυγικό. 

Επίσης, ο ΥΠ.ΕΣ.Δ.Α. παραβρέθηκε στο Ελληνοσερβικό συνέδριο επιχειρηματιών στη Θεσσαλονίκη και απηύθυνε χαιρετισμό. 

Μεταξύ άλλων, μίλησε για την αξία της ανάπτυξης η οποία, όπως είπε, «πρέπει να λαμβάνει υπόψη της το σύνολο των ανθρώπων, να είναι μια πραγματική ανάπτυξη που να αφορά όλους». 

Ωστόσο, εξέφρασε το παράπονο ότι ο Ελληνικός λαός στην κρίση και στον πόλεμο της Σερβίας, στήριξε με κάθε τρόπο το Σερβικό λαό. «Όμως, η Σερβία, δυστυχώς, δέχθηκε να λάβει μέρος στην περίφημη συνάντηση της Βιέννης, χωρίς να βάλει βέτο για την απουσία την Ελλάδας» τόνισε ο κ. Κουρουμπλής. Υπενθύμισε μάλιστα, την ιστορική απάντηση του Ελευθερίου Βενιζέλου όταν του ζητήθηκε να μην στηρίξει τη Σερβία η οποία δέχονταν  επίθεση ότι «η Ελλάδα είναι πολύ μικρή χώρα για να διαπράξει μια τόσο μεγάλη ατιμία».  

Οι δηλώσεις του ΥΠ.ΕΣ.Δ.Α. Παναγιώτη Κουρουμπλή από την Ειδομένη

«Ήρθαμε στην Ειδομένη, για να συζητήσουμε και με τις οργανώσεις τις ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται εδώ και με την Αστυνομία που έχει την ευθύνη και συντονίζει τις προσπάθειες και, βεβαίως, με τους ίδιους τους ανθρώπους που ζουν αυτό το μαρτύριο και αυτή την προσδοκία και προσμονή να βρεθούν στην κεντρική Ευρώπη γιατί εκεί έχουν, ίσως, συγγενείς. Και γιατί η ελκτική δύναμη της οικονομίας έλκει ανθρώπους εκεί που αναπτύσσεται η οικονομία, δεδομένου ότι ξέρουν ότι Ελλάδα τα τελευταία χρόνια ζει ένα μαρτύριο οικονομικής κρίσης. 

Εδώ είναι ένα άτυπο κέντρο, ακριβώς γιατί οι άνθρωποι αυτοί πιστεύουν ότι κάποια στιγμή θα ανοίξουν τα σύνορα. Παρότι είναι άτυπο το κέντρο, το ελληνικό κράτος κάνει κάθε προσπάθεια, σε συνεργασία με τις ΜΚΟ και απλούς πολίτες οι οποίοι καταθέτουν την ψυχή τους και όλα τα αποθέματα της ανθρωπιάς τους, προσπαθώντας να συνεισφέρουν ό,τι μπορεί ο καθένας με τον δικό του τρόπο.  

Περιμένουμε βέβαια τις αποφάσεις της Ευρώπης.

Πρέπει να σας πω ότι, όταν έρχεται κάποιος εδώ, τρώει αρκετές γροθιές στο στομάχι από αυτά που μπορεί να βλέπει και  του περιγράφουν. 

Δεν διστάζω να πω ότι εδώ, είναι ένα σύγχρονο Νταχάου, αποτέλεσμα της λογικής των κλειστών συνόρων. Πιστέψαμε σε μια Ευρώπη ανοικτών συνόρων. Σε μια Ευρώπη που θα έχει συνεχώς στο μυαλό της ότι το αίμα που χύθηκε εξαιτίας των εθνικισμών δεν πρέπει να ξαναχυθεί. 

Και η Ευρώπη, δυστυχώς, βλέπει να αφυπνίζεται σήμερα ένας ιδιότυπος εθνικισμός απέναντι σε κατατρεγμένους ανθρώπους. Και η λογική δεν αντέχει όταν σε μια Ευρώπη των 580 εκατομμυρίων κατοίκων που δυσανασχετεί να αφομοιώσει 1-1,5 εκατομμύριο κατατρεγμένους, που στο κάτω-κάτω δεν ήταν επιλογή τους να φύγουν από την πατρίδα τους, αλλά τους ανάγκασαν οι πόλεμοι, στους οποίους, δυστυχώς συμμετείχε και η Ευρώπη. 

Εμείς πιστεύουμε ότι πρέπει να υπάρξει λύση. Παρά ταύτα, δεν αγνοούμε την πραγματικότητα και δεν θα μείνουμε στη διαπίστωση της πραγματικότητας. 

Θέλω εδώ να ευχαριστήσω τους αξιωματικούς και τα στελέχη της Ελληνικής Αστυνομίας και του στρατού. Το λέω και ανατριχιάζω ως άνθρωπος, γιατί βλέπω ανθρώπους που έχουν αφοσιωθεί, που έχουν καταθέσει την ψυχή τους.  

Τους ζήτησα να μπορέσουμε να τους εγγυηθούμε - και το τονίζω - ότι δεν χάνουν τη σειρά τους αν πάνε σε κάποια άλλα κέντρα. Η σειρά τους θα εξακολουθήσει να υπάρχει, εφόσον ανοίξουν τα σύνορα, για να πάνε εκεί που θέλουν. 

Θέλω να τονίσω ότι υπάρχει μια συντεταγμένη πολιτεία η οποία προσπαθεί με κάθε τρόπο, εξαντλώντας τις δυνατότητές της, να βοηθήσει. Και δεν πρέπει να αναδεικνύουμε συνεχώς τις αδύνατες πτυχές όλης αυτής της προσπάθειας. Και στα πιο σύγχρονα και οργανωμένα κράτη, όπως στις ΗΠΑ, ο κρατικός μηχανισμός παρουσίασε αδυναμίες στον τυφώνα Κατρίνα και σήμερα υπάρχουν άνθρωποι που ακόμα δεν έχουν επιστρέψει στα σπίτια τους. 

Θέλω επίσης να εκφράσω το παράπονό μου για τους γείτονες. Όταν αυτοί είχαν ανάγκη, η Ελλάδα δεν έκλεισε ποτέ τα σύνορα. Και όχι μόνο δεν έκλεισε τα σύνορα, αλλά τους άνοιξε και τα σπίτια τους. Οι Έλληνες άνοιξαν τα σπίτια τους στους γείτονες όταν είχαν ανάγκη μιας τέτοιας συμπαράστασης. Και αυτό ας μην το ξεχνούν. Πρέπει όλες οι διαθέσιμες δυνάμεις του τόπου να συνεισφέρουν στο να μπορέσουμε να προσφέρουμε ανθρωπιά.

Και ο ελληνισμός έδειξε σε παγκόσμιο επίπεδο, ότι με αυτή του τη στάση διέσωσε τον πολιτισμό – όχι τον δικό του – αλλά τον πολιτισμό που απειλείται στην Ευρώπη από την λογική των κλειστών συνόρων και την αφύπνιση του εθνικισμού. 

Επίσης θέλω να ευχαριστήσω τους δημάρχους για την μεγάλη τους συμβολή στην προσπάθεια αυτή. Και εδώ, τον δήμαρχο Παιονίας και τους δημάρχους της Κεντρικής Μακεδονίας και τους δημάρχους σε όλη την Ελλάδα. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση μαζί με τις Περιφέρειες δείχνουν ότι συμμερίζονται την ανάγκη να προσφέρουμε όλοι μαζί, συντεταγμένα. 

Οι δηλώσεις της Υφυπουργού Μακεδονίας - Θράκης, Μαρία Κόλλια - Τσαρουχά

«Το διυπουργικό όργανο στο οποίο συμμετέχω, ως εκπρόσωπος της Μακεδονίας και της Θράκης, δίνει καθημερινό αγώνα για να διευκολύνει όσο μπορεί το προσφυγικό θέμα, με τις δομές και υποδομές που έχει και δημιουργεί καθημερινά. Και βέβαια με τη σύμπραξη - όπως είπε και ο κύριος Υπουργός - της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, των απλών πολιτών που δείχνουν αυτό το αυτονόητο για τον Έλληνα, την αλληλεγγύη και την ανθρωπιά και βέβαια των ΜΚΟ στο πλαίσιο της εξυπηρέτησης των προσφύγων. 

Ευχαριστούμε και εσάς, τα ΜΜΕ, που βγάζετε εικόνες που πηγαίνουν σε όλο τον κόσμο. Σας παρακαλώ να είναι όσο πιο κοντά γίνεται στην πραγματικότητα - όσο σκληρή και αν είναι αυτή - για να ευαισθητοποιηθεί ακόμη περισσότερο η παγκόσμια κοινότητα και να ξεφύγει από τους φόβους και τις φοβίες τις οποίες βλέπουμε να έχει».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πάσα άποψη εκφράζεται ελευθέρως από το ISTOLOGIO giorgou MOSXOU, αρκεί να μην περιέχει αήθεις χαρακτηρισμούς