Δευτέρα 7 Μαρτίου 2016

Σύνοδος Κορυφής: Η Ουγγαρία δυναμιτίζει την συμφωνία


Αλ. Τσίπρας - Α. Μέρκελ: Απαράδεκτη η λογική των κλειστών συνόρων
Ο Αλέξης Τσίπρας και η Άνκελα Μέρκελ συμφώνησαν κατά τη σημερινή συνάντηση τους σε μια κοινή θέση πως η λογική των κλειστών συνόρων είναι απαράδεκτη.

 

Να βρεθεί
σήμερα λύση


ΟΠΩΣ ΣΗΜΕΙΩΝΑΝ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΕΣ, ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΣΗΜΕΡΙΝΕΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΕΙΝΑΙ ΞΕΚΑΘΑΡΟ ΟΤΙ ΤΟ ΚΛΕΙΔΙ ΠΛΕΟΝ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟΥ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΚΛΕΙΣΤΑ ΣΥΝΟΡΑ, ΑΛΛΑ Η ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΤΩΝ ΣΥΜΦΩΝΗΘΕΝΤΩΝ ΚΑΙ Η ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΤΟΥ ΝΑΤΟ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ



Σε εξέλιξη η κρίσιμη Σύνοδος Κορυφής της Ε.Ε. για το προσφυγικό όπου ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας προσέρχεται με βασικές θέσεις της χώρας την τήρηση των συμφωνιών της ΕΕ για το προσφυγικό και την άσκηση πίεσης προς την Τουρκία.

Ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση του Eurogroup των υπουργών Οικονομικών. Σε συνέντευξη τύπου που ακολούθησε ανακοινώθηκε ότι αύριο επιστρέφουν στη χώρα οι θεσμοί ώστε να συζητήσουν οι εργασίες για την αξιολόγηση. Ο Γ. Ντάισελμπλουμ δήλωσε ότι μετά το πέρας της αξιολόγησης θα εκκινήσουν οι συζητήσεις για ελάφρυνση του χρέους.

Σειρά επαφών είχε από νωρίς το πρωί  ο πρωθυπουργός με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη. και στην συνέχεια τον πρωθυπουργό της Ολλανδίας Μάρκ Ρούτε που έχει και την προεδρία της ΕΕ. Στη συνέχεια συναντήθηκε με τον Τούρκο ομόλογό του Αχμέτ Νταβούτογλου και την Γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ.


Αλ. Τσίπρας - Α. Μέρκελ: Απαράδεκτη η λογική των κλειστών συνόρων


Την μεταβολή του κλίματος στο προσφυγικό επιβεβαίωναν κυβερνητικές πηγές λίγο πριν ξεκινήσει το γεύμα εργασίας των Ευρωπαίων ηγετών με τον Τούρκο πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου.

Όπως σημείωναν, μετά τις σημερινές συναντήσεις είναι ξεκάθαρο ότι το κλειδί πλέον για τη διαχείριση του προσφυγικού δεν είναι τα κλειστά σύνορα, αλλά η εφαρμογή από την Τουρκία των συμφωνηθέντων και η επιχείρηση του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο. Οι ίδιες πηγές χαρακτήρισαν ιδιαίτερα «σημαντικές» τις τρέχουσες εξελίξεις στέλνοντας μήνυμα πως τα «γρήγορα συμπεράσματα δε βοηθούν κανένα αλλά εγκυμονούν κινδύνους».

Συγκεκριμένα, οι εν λόγω πηγές που επικαλείται το Αθηναϊκό Πρακτορείο ανέφεραν ότι οι μονομερείς ενέργειες και η λογική των κλειστών συνόρων επικρίνεται, ενώ αντίθετα δεν υφίσταται καμία κριτική έναντι της Ελλάδας.

Σύμφωνα, μάλιστα με ασφαλείς πληροφορίες, ο Αλέξης Τσίπρας και η Άγγελα Μέρκελ συμφώνησαν κατά τη σημερινή συνάντηση τους σε μια κοινή θέση πως η λογική των κλειστών συνόρων είναι απαράδεκτη και πως δεν πρέπει να υπάρχει μέσα στο κείμενο της τελικής δήλωσης της Συνόδου Κορυφής, καμία τέτοια αναφορά.



Α. Τσίπρας: Η ενταξιακή διαδικασία δεν ανοίγει χωρίς βήματα προόδου από την Άγκυρα

 

Α. Τσίπρας: Η ενταξιακή διαδικασία δεν ανοίγει χωρίς βήματα προόδου από την Άγκυρα

Τα κεφάλαια της ενταξιακής διαδικασίας δεν μπορούν να ανοίξουν εάν δεν υπάρξουν βήματα προόδου από την πλευρά της Τουρκίας, τόνισε ο Α. Τσίπρας κατά την παρέμβασή του στη Σύνοδο των 28 ηγετών της ΕΕ, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές που επικαλείται το ΑΠΕ.

Συγκεκριμένα ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην εφαρμογή του πρωτοκόλλου της Άγκυρας και στο θέμα του casus belli.

 

Τσακαλώτος: Πολύ καλή η συζήτηση στο Eurogropoup - Αισιοδοξία για λογική λύση

 

"Οι θεσμοί συμφώνησαν να επιστρέψουν. Το ΔΝΤ επίσης συμφώνησε να επιστρέψει, παρά κάποιες διαφορές", δήλωσε ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος μετά το πέρας της συνεδρίασης.

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος χαρακτήρισε τη σημερινή συνάντηση "πολύ καλή". "Αναμένουμε τις περαιτέρω συζητήσεις, να ολοκληρώσουμε έγκαιρα την πρώτη αξιολόγηση και να έχουμε μια συζήτηση σχετικά με το χρέος. Είμαι βέβαιος ότι οι  λογικοί άνθρωποι , όταν κάθονται γύρω από το τραπέζι, θα βρουν μια λογική λύση", κατέληξε ο υπουργός Οικονομικών.

Αναλυτική η δήλωση του Ευκ.Τσακαλώτου

Είχαμε μια πολύ καλή συνάντηση. Οι θεσμοί συμφώνησαν να επιστρέψουν. Το ΔΝΤ επίσης συμφώνησε να επιστρέψει, παρά κάποιες διαφορές. Συνεπώς, αναμένουμε τις περαιτέρω συζητήσεις, να ολοκληρώσουμε έγκαιρα την πρώτη αξιολόγηση και να έχουμε μια συζήτηση σχετικά με το χρέος. Είμαι βέβαιος ότι λογικοί άνθρωποι, όταν κάθονται γύρω από το τραπέζι, θα βρουν μια λογική λύση. Σας ευχαριστώ πολύ.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πάσα άποψη εκφράζεται ελευθέρως από το ISTOLOGIO giorgou MOSXOU, αρκεί να μην περιέχει αήθεις χαρακτηρισμούς