Είναι ευθύνη όλου του πολιτικού συστήματος, είπε η κυβερνητική εκπρόσωπος
Το ΔΝΤ θα πρέπει να εξηγήσει επαρκώς γιατί εμμένει σε θέσεις που δεν περιλαμβάνονται στη συμφωνία του καλοκαιριού, πολύ περισσότερο που τα οικονομικά στοιχεία πάνω στα οποία δομήθηκε η συμφωνία του καλοκαιριού είναι πολύ καλύτερα σήμερα υπογράμμισε η Όλγα Γεροβασίλη σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση συνεχίζει να υπογραμμίζει την ανάγκη να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση και να επιδιώκει την εφαρμογή της συμφωνίας με τον λαό όρθιο.
Αναφερόμενη στο προσφυγικό διευκρίνισε ότι η κυβέρνηση δεν επιθυμεί τον συμψηφισμό του προσφυγικού με την οικονομική κρίση αλλά πραγματικά είναι δυσβάσταχτο να σηκώσει μόνη της το βάρος του προσφυγικού. Η κυβέρνηση θα εξαντλήσει όλα τα μέσα ώστε να αποφευχθεί αυτό.
Η κ. Γεροβασίλη διέψευσε ότι ο κ. Μουζάλας μίλησε για "μονομερείς ενέργειες" και πρόσθεσε ότι τέτοιες ενέργειες πλήττουν την αντιμετώπιση του προβλήματος.
Αναφερόμενη τέλος, στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών που έχει προσδιοριστεί την ερχόμενη Παρασκευή η κ. Γεροβασίλη επεσήμανε ότι επιδίωξη της κυβέρνησης είναι ένας γόνιμος και ειλικρινής διάλογος με τους πολιτικούς αρχηγούς.
-------------ΟΟΟ----------
Αναλυτικά η ενημέρωση των πολιτικών συντακτών και ανταποκριτών ξένου τύπου από την κυβερνητική εκπρόσωπο Όλγα Γεροβασίλη
Θέλω να ξεκινήσω τη σημερινή ενημέρωση με μια σύντομη αναφορά στο αγροτικό ζήτημα.
Η κυβέρνηση έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι μια από τις βασικές της προτεραιότητες παρά τις δεδομένες δυσκολίες και περιορισμούς είναι η στήριξη του αγροτικού κόσμου και ιδιαίτερα των μικρών και μεσαίων αγροτών.
Στη χθεσινή συνάντηση με τους εκπροσώπους των μπλόκων, παρουσιάσαμε τις προτάσεις μας για το ασφαλιστικό και το φορολογικό επισημαίνοντας ότι επιφέρουν μικρότερη επιβάρυνση, σε σχέση με τα σημερινό καθεστώς, για τους αγρότες που δηλώνουν εισόδημα έως 20.000 ευρώ.
Το ποσοστό αυτό είναι πάνω από το 90% του συνόλου των αγροτών. Οι υπόλοιποι θα πρέπει να επιβαρυνθούν αναλογικά, όπως όλοι οι έλληνες πολίτες.
Καλούμε τους μικρούς και μεσαίους αγρότες να μελετήσουν τις προτάσεις της κυβέρνησης και να βγάλουν συμπεράσματα με βάση τη δική τους κρίση.
Σε κάθε περίπτωση η μεταρρύθμιση θα προχωρήσει, με στήριξη των πιο αδύναμων και των νέων αγροτών, με άρση των πελατειακών στρεβλώσεων που χαρακτήρισαν τις προηγούμενες δεκαετίες και με μέτρα για την παραγωγική ανασυγκρότηση του αγροτικού κλάδου.
Για το προσφυγικό:
Η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί είναι κατά κοινή ομολογία εξαιρετικά σύνθετη. Ακόμα και αυτά που συμφωνήθηκαν από κοινού στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, σε επίπεδο δηλαδή αρχηγών κρατών, σήμερα φαίνεται ότι αμφισβητούνται από κατώτερους αξιωματούχους συγκεκριμένων κρατών μελών ή και μη μελών της ΕΕ.Η Αυστρία συγκάλεσε χθες σύσκεψη των αρχηγών της αστυνομίας των κρατών που διασχίζονται από μεταναστευτικές ροές, και στην οποία δεν προσκλήθηκαν, παρά τον ιδιαίτερο ρόλο τους στο μεταναστευτικό, ούτε η Ελλάδα ούτε η Γερμανία. Με συμμετοχή των ίδιων χωρών συγκαλείται αύριο συνάντηση σε επίπεδο Υπουργών Εσωτερικών και Εξωτερικών.
Η Ελλάδα προέβη χθες σε διάβημα προς την Αυστρία για την μη πρόσκληση της χώρας μας στις διαδικασίες αυτές.
Η Ελλάδα βρίσκεται σε διαρκή επαφή με την Ολλανδική προεδρία της ΕΕ για τις εξελίξεις αυτές. Επισημαίνουμε ότι η πρακτική των χωρών μελών της ΕΕ, και μάλιστα σε θέματα τόσο μεγάλης σημασίας όπως το Προσφυγικό, είναι πολιτικά αλλά και νομικά ανεπίτρεπτο να έρχεται σε αντίθεση με τις ομόφωνες αποφάσεις των θεσμικών οργάνων της Ένωσης. Η κυβέρνηση θα συνεχίσει και σήμερα τις ενέργειες που κρίνονται αναγκαίες για την διευθέτηση του ζητήματος.
Η ελληνική κυβέρνηση αναμένει την απόφαση για συμμετοχή του ΝΑΤΟ στις επιχειρήσεις διάσωσης προσφύγων και καταπολέμησης της παράνομης διακίνησης. Το επιχειρησιακό πλάνο του ΝΑΤΟ δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη, καθώς υπάρχουν ζητήματα με τα οποία δε συμφωνεί η Τουρκία. Οι αντιρρήσεις προβάλλονται στις συζητήσεις για την κατάρτιση του επιχειρησιακού σχεδίου ενώ στην σύνοδο των Υπουργών Άμυνας που έγινε στις 11 Φεβρουαρίου ο Τούρκος Υπουργός Άμυνας είχε συμφωνήσει. Εμείς ζητάμε να εφαρμοστεί η συμφωνία όπως αποφάσισε ομόφωνα το πολιτικό σκέλος του ΝΑΤΟ.
Ευελπιστούμε ότι οι συζητήσεις για τον σχεδιασμό των επιχειρήσεων, θα καταλήξουν τις αμέσως επόμενες ημέρες.
Η ελληνική κυβέρνηση είναι έτοιμη να διαχειριστεί οποιαδήποτε κατάσταση προκύψει εξαιτίας των αυξημένων προσφυγικών ροών, όσο δύσκολη και αν είναι.
Σε κάθε περίπτωση επισημαίνουμε ότι ο περιορισμός των προσφυγικών ροών, δεν έχει καμία σχέση με κλείσιμό των συνόρων, ούτε με οποιονδήποτε περιορισμό στην είσοδο ή έξοδο από την χώρα όσων διαθέτουν νόμιμα ταξιδιωτικά έγγραφα.
Το γεγονός αυτό διατυπώνεται ρητά και στο Σχέδιο Συμπερασμάτων της πρόσφατης Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, με την αναφορά στην ακεραιότητα του χώρου της Συνθήκης Σένγκεν.
Διαπραγμάτευση:
Οι επαφές σε επίπεδο κλιμακίων συνεχίζονται. Η εκτίμησή μας είναι ότι οι θέσεις της κυβέρνησης και των ευρωπαϊκών θεσμών συγκλίνουν αρκετά ικανοποιητικά. Χρειάζεται να διευκρινιστεί η στάση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Η κυβέρνηση κάνει όλες τις αναγκαίες επαφές προς αυτή την κατεύθυνση. Υπογραμμίζεται ότι από ευρωπαϊκής πλευράς, τόσο σε πολιτικό επίπεδο όσο και σε επίπεδο θεσμών έχει υπογραμμιστεί επανειλημμένα η ανάγκη να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατόν η αξιολόγηση.Σχετικά με την λίστα Μπόργιανς:
Από τις πρόσφατες αποκαλύψεις προκύπτει με σαφήνεια, ότι το 2012, η τότε κυβέρνηση απέρριψε πρόταση του Υπουργείου Οικονομικών της Βόρειας Ρηνανίας – Βεστφαλίας, για συνεργασία και παροχή στοιχείων που σχετίζονται με φοροδιαφυγή και διακίνηση μαύρου χρήματος. Το γεγονός αυτό, στο οποίο εμπλέκεται αποδεδειγμένα ο διευθυντής του γραφείου του τότε πρωθυπουργού κ. Σαμαρά, έχει ιδιαίτερη σημασία και αναδεικνύει ότι ο απαράδεκτος χειρισμός έγινε στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο.Σε ότι αφορά ειδικά τους ισχυρισμούς ότι κατά την περίοδο εκείνη δεν υπήρχε λίστα Ελλήνων καταθετών αυτοί είναι προφανώς και προδήλως παραπλανητικοί. Όπως προκύπτει από τα έγγραφα που έχουν δει το φως της δημοσιότητας για το θέμα της συνάντησης του κυρίου Μπόργιανς με τον Έλληνα Πρόξενο κύριο Πλεξίδα ήταν η οικονομική κρίση και CD μεγαλοκαταθετών φοροφυγάδων που είχε αποκτήσει το γερμανικό κρατίδιο. Σας καλώ να ρίξετε μια απλή ματιά στο τηλεαντιγράφημα της 8ης Οκτωβρίου 2012 που έχει αποστείλει ο Έλληνας Πρόξενος και έχει ήδη δει το φως της δημοσιότητας.
Η συζήτηση αυτή κλείνει ήδη από τον τίτλο του εγγράφου. Αν υπήρχε ξεχωριστή λίστα για την Ελλάδα ή ενιαία λίστα με ονόματα και Ελλήνων αλλά και άλλων, αυτό είναι απολύτως αδιάφορο. Το βέβαιο είναι ότι υπήρχαν στοιχεία τα οποία αρνήθηκε η τότε Κυβέρνηση έστω και να εξετάσει.
Σας παραπέμπω σχετικά και στην σημερινή δήλωση του Υπουργού Οικονομικών της Βόρειας Ρηνανίας – Βεστφαλίας Βάλτερ Μπόργιανς, στο Αθηναϊκό Πρακτορείο.
Αντίθετα η σημερινή κυβέρνηση όχι μόνο είναι αποφασισμένη να κάνει τα πάντα ώστε ο εξονυχιστικός έλεγχος να αποδώσει καρπούς οικονομικούς και ποινικούς αλλά και να διερευνήσει το θέμα της απαράδεκτης άρνησης της Κυβέρνησης ΝΔ - ΠΑΣΟΚ μέχρι τέλους. Πολύ σύντομα λοιπόν θα υπάρξει πολιτική συνέχεια.
Σχετικά με το κύκλωμα εκβιασμού:
Η κυβέρνηση θεωρεί εξαιρετικά σοβαρή την υπόθεση του κυκλώματος εκβιασμού, που αποκαλύφθηκε εχτές και σχετίζεται με κρατική διαφήμιση.Ένας εξάλλου εκ των συλληφθέντων φέρεται να είναι πολιτικό στέλεχος που σχετίζεται με πολλούς πρώην κυβερνητικούς αξιωματούχους της Νέας Δημοκρατίας ενώ φέρεται να είναι διορισμένους σε κυβερνητικές θέσεις και πολιτικά γραφεία και στελεχών της ΝΔ. Περιμένουμε λοιπόν από την αξιωματική αντιπολίτευση να δώσει διευκρινίσεις σχετικά με το ζήτημα όπως πολιτικά και ηθικά απαιτείται.
Η κυβέρνηση σε κάθε περίπτωση θα προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες ώστε να διευκολύνει τη διερεύνηση της υπόθεσης αυτής σε όλη της την έκταση και να αποκαλυφθούν όλοι όσοι εμπλέκονται, με οποιονδήποτε τρόπο, στους εκβιασμούς.
Η υπόθεση αυτή επιβεβαιώνει την αταλάντευτη κυβερνητική επιλογή να μπει επιτέλους μια τάξη και να τεθούν κανόνες διαφάνειας στην κατανομή κονδυλίων για τη διαφήμιση Οργανισμών του Δημοσίου και του ευρύτερου Δημοσίου Τομέα στο διαδίκτυο.
Επιβεβαιώνει την βούλησή μας να χτυπήσουμε τη διαπλοκή και τη διαφθορά με κάθε τρόπο. Όσοι επί δεκαετίες πλούτισαν στην πλάτη του ελληνικού λαού έχουν επιτέλους λόγους να φοβούνται γιατί η χώρα έχει ήδη γυρίσει σελίδα. Γιατί δεν είμαστε όλοι ίδιοι.
Παρακαλώ τις ερωτήσεις σας.
ΚΩΒΑΙΟΣ: Κυρία Εκπρόσωπε, θα ήθελα να σας ρωτήσω κάτι σχετικό με την τελευταία σας αναφορά: Τα δημοσιεύματα που υπήρξαν χθες βάσει των οποίων υπάρχει μια μεγάλη και διεθνής ιντερνετική συνομωσία σε βάρος της κυβέρνησης, μέσω της Google μάλιστα, αυτά τα υιοθετείτε;
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Δημοσιεύματα τα οποία κάνουν μερικές υποθέσεις και πατάνε πάνω σε υποθέσεις, προφανώς τα βλέπουμε, τα εξετάζουμε, αλλά δεν τα λαμβάνουμε υπόψη αρκετά σοβαρά. Νομίζω ότι θα πρέπει να υπάρχουν άλλα πράγματα, τα οποία να στοιχειοθετούν ότι πραγματικά κάτι γίνεται και να μην πρόκειται απλά για μια συνομωσιολογική διαδικασία.
ΑΛΕΙΦΕΡΟΠΟΥΛΟΣ: Σε σχέση με το Προσφυγικό, κυρία Εκπρόσωπε, θα ήθελα να σας ρωτήσω και βασιζόμενος στην αναφορά σας ότι η κυβέρνηση είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει οτιδήποτε συμβεί σε ό,τι αφορά τις προσφυγικές ροές και με δεδομένη την άρνηση της Άγκυρας να συμβάλει σε αυτό, θέλω να σας ρωτήσω, εάν προσανατολίζεστε στην αξίωση επιπλέον χρηματοδότησης από την Ε.Ε., εάν προσανατολίζεστε και στη δημιουργία νέων κέντρων μακρόχρονης παραμονής, καθώς δεν φαίνεται να επιλύεται άμεσα και σε γρήγορο χρόνο το θέμα τουλάχιστον των Μαροκινών, δηλαδή όσων δεν δικαιούνται ασύλου. Και εάν εκ των υστέρων η κυβέρνηση βλέπει ότι έπρεπε τελικά να βάλει το βέτο και να υπάρχει έγγραφη αναφορά στο κείμενο συμπερασμάτων της Συνόδου της περασμένης εβδομάδας. Ευχαριστώ πολύ.
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Όπως σας είπα και στην αρχική εισήγηση, η ελληνική κυβέρνηση είναι έτοιμη -και ετοιμάζεται- για να μπορέσει να αντιμετωπίσει το πρόβλημα με όσο οξύ τρόπο κι αν εκδηλωθεί. Η Ελλάδα παραμένει σταθερή στις αξίες της, ότι θα πρέπει να αντιμετωπίσει το ζήτημα των προσφυγικών ροών με όρους μη καταπάτησης των δικαιωμάτων. Και φυσικά, υποστηρίζοντας πάντα ότι η Ε.Ε. πρέπει να μείνει σταθερή στις αξίες τις οποίες η ίδια έχει διακηρύξει. Εμείς παραμένουμε πιστοί σε αυτές τις αρχές. Από εκεί και πέρα, για να αντιμετωπιστεί αυτό -γιατί όπως ξέρετε δεν είναι κάτι που εξαρτάται μόνο από εμάς- η Ελλάδα έχει ήδη κάνει όλα όσα έχουν συμφωνηθεί μέχρι σήμερα.
Και σήμερα βρισκόμαστε απέναντι σε μερικές χώρες που παραβιάζουν αρχές, συμφωνίες στις οποίες οι ίδιες συντάχτηκαν και συμφώνησαν. Και κάνουμε κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου να αποτρέψουμε να γίνει αυτό η επικρατούσα αντίληψη στην Ε.Ε. Από πλευράς μας, όμως, θέλουμε να παίξουμε και έναν ρόλο στήριξης των αρχών που σας προανέφερα, σε μια διαμάχη που διεξάγεται και ενδεχομένως να διεξαχθεί και το επόμενο διάστημα, στο πλαίσιο της Ευρώπης. Διαμάχη να επικρατήσουν απόψεις οι οποίες δεν είναι συμβατές ούτε με το ευρωπαϊκό πνεύμα, ούτε με τις αρχές και τις αξίες του ελληνικού λαού. Και έτσι θα το αντιμετωπίσουμε, με κάθε τρόπο που θα χρειαστεί.
Στο ερώτημά σας, αν θα ζητηθούν χρήματα: Βεβαίως, εφόσον υπάρξουν συνθήκες -και φαίνεται να διαμορφώνονται κάποιες συνθήκες- θα πρέπει να στηριχθούμε και οικονομικά.
ΑΛΕΙΦΕΡΟΠΟΥΛΟΣ: Στην επόμενη Σύνοδο, θα θέσετε βέτο, ίσως, εάν δεν υπάρξουν λύσεις;
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Αυτό θα το δούμε αναλόγως. Είναι λίγες οι ημέρες, αλλά είναι κρίσιμες ημέρες και μέσα σ` αυτές θα δούμε πως θα διαχειριστούμε το θέμα αυτό. Σε κάθε περίπτωση, δεν θα μείνουμε πίσω από κάθε δικαίωμά μας απέναντι σε αυτό το ζήτημα.
ΜΟΥΡΕΛΑΤΟΣ: Στο ίδιο θέμα, κυρία Εκπρόσωπε. Άκουσα τον κύριο Μουζάλα σε δηλώσεις του, προ μιας ώρας περίπου, να προεξοφλεί ουσιαστικά ότι η χώρα μας θα σκληρύνει τη στάση της απέναντι σε χώρες που δεν υλοποιούν το δικό τους σκέλος των υποχρεώσεων. Και διερωτώμαι, εάν αυτό αφορά μόνο σε διπλωματικά μέσα, δηλαδή αν αυτή η σκλήρυνση της στάσης εξαντλείται στο διάβημα που έγινε στη Βιέννη ή θα ακολουθήσουν και άλλα μέτρα. Και αν ναι, ποια είναι αυτά;
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Εκτός από το «διπλωματικά», προφανώς και πολιτικά, χωρίς να είμαι σε θέση να σας πω συγκεκριμένα βήματα, διότι, όπως ξέρετε, είναι κάτι το οποίο σε πολύ σύντομο χρόνο διαμορφώνεται. Ωστόσο, όπως σας είπα και πριν, είμαστε διατεθειμένοι να εξαντλήσουμε και πολιτικά και διπλωματικά μέσα, προκειμένου να υπερασπιστούμε το ότι η χώρα μας δεν μπορεί να σηκώσει μόνη της το βάρος ενός τεράστιου θέματος, το οποίο δεν έχει προκληθεί με ευθύνη μας. Έχει προκληθεί κυρίως και με ευθύνη άλλων, που σήμερα κάνουν ότι δεν βλέπουν το πρόβλημα.
ΤΣΙΓΟΥΡΗΣ: Δύο πράγματα θέλω να ρωτήσω: Είπατε ότι για τις επιλογές, σε σχέση με τη λίστα Μπόργιανς η κυβέρνηση δεν θα αφήσει τίποτα χωρίς εξέταση και πολύ σύντομα θα έχουμε εξελίξεις. Εάν μπορείτε, να μας εξηγήσετε τι εννοείτε. Και το δεύτερο, σε σχέση με την απόφαση την οποία επικαλείται η κυβέρνηση και την οποία φαίνεται να παραβιάζουν ή να αποστασιοποιούνται κράτη-μέλη της Ε.Ε. Υπενθυμίζω ότι η απόφαση αυτή είχε ληφθεί με δεδομένο ότι το ΝΑΤΟ θα εμπλακεί και στο διάστημα που θα μεσολαβήσει έως την επόμενη Σύνοδο Κορυφής θα έχουμε ή όχι απτά παραδείγματα μείωσης των ροών από την Τουρκία με την εμπλοκή του ΝΑΤΟ. Εδώ, όμως, ακόμη και αν οι χώρες αυτές δεν έκλειναν τα σύνορα, η εμπλοκή της Τουρκίας, εκ των πραγμάτων, δεν ευνοεί αυτό τον σχεδιασμό. Συνεπώς, τι βλέπετε ότι μπορεί να γίνει στο μόνο πεδίο όπου πλέον φαίνεται να έχουν εναποτεθεί οι ελπίδες της Ε.Ε. και είναι το ΝΑΤΟ για τον περιορισμό των ροών. Ποιες ενέργειες θα κάνετε, ως προς αυτή την κατεύθυνση;
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Έχουμε πει και επιμένουμε ότι το κλειδί της διαχείρισης του προσφυγικού ζητήματος βρίσκεται στην Τουρκία και στον τρόπο που αυτή θα εναρμονιστεί με τις αποφάσεις και θα υλοποιήσει αποφάσεις στις οποίες και η ίδια έχει συμφωνήσει τις προηγούμενες ημέρες. Επομένως, με κάθε δυνατό τρόπο, θα επιμείνουμε σε αυτή την προσπάθεια ούτως ώστε η Τουρκία να υλοποιήσει αυτά για τα οποία έχουμε συζητήσει και έχει αποδεχθεί. Βεβαίως, αντιλαμβανόμαστε ότι είναι ένα σύνθετο και δύσκολο περιβάλλον. Ακόμα και για την Τουρκία είναι δύσκολο το περιβάλλον. Ωστόσο, δεν φαίνεται να υπάρχει άλλος τρόπος διαχείρισης αυτών των προσφυγικών ροών. Αναμένουμε και το επιχειρησιακό πλάνο του ΝΑΤΟ, το οποίο ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί εξαιτίας όλων αυτών. Τις επόμενες ημέρες, πιστεύουμε ότι θα έχουμε ένα αποτέλεσμα.
Όσον αφορά το θέμα της λίστας Μπόργιανς, όπως σας είπα, θα πρέπει να διερευνηθεί σε βάθος. Ό,τι χρειαστεί σε κάθε βήμα, εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης, θα ενισχυθεί, προκειμένου αυτό να φθάσει μέχρι τέλους.
ΤΣΙΓΟΥΡΗΣ: Θα είναι εξεταστική;
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Δεν μπορώ να σας πω αν θα είναι εξεταστική, διότι δεν έχουν ληφθεί αποφάσεις. Ωστόσο, μέχρι τέλους, ενδέχεται να περιλαμβάνει και αυτή.
ΑΝΤΩΝΙΟΥ: Κυρία Εκπρόσωπε, δηλώσατε προηγουμένως ότι η κυβέρνηση είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε κατάσταση προκύψει σε σχέση με τους πρόσφυγες. Ήθελα να ρωτήσω, με δεδομένο ότι οι χώρες στα βόρεια σύνορά μας είχαν εφαρμόσει ένα σχέδιο μερικού αποκλεισμού ήδη από τον προηγούμενο μήνα, εάν υπάρχει αυτή τη στιγμή ένας συγκεκριμένος αριθμός, πόσοι πρόσφυγες και μετανάστες έχουν εγκλωβιστεί στην Ελλάδα, εάν υπάρχει μια εκτίμηση για το ποια είναι η οροφή, δηλαδή, πόσους πραγματικά μπορούμε να υποδεχθούμε και να φιλοξενήσουμε σαν χώρα και τι μπορεί να γίνει μετά από αυτό.
Και θα ήθελα και ένα σχόλιο σε σχέση με την πρόταση της κυρίας Γεννηματά για σύγκληση συμβουλίου πολιτικών αρχηγών. Εάν η κυβέρνηση είναι σύμφωνη και θα ανταποκριθεί σε ένα τέτοιο σχεδιασμό.
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Όσον αφορά το δεύτερο σκέλος του ερωτήματός σας, δεν μπορώ να σας απαντήσω, γιατί δεν έχει εξεταστεί ακόμη η πρόταση αυτή. Θα το εξετάσει ο Πρωθυπουργός και θα απαντήσουμε σε επόμενη στιγμή.
Όσον αφορά για τον αριθμό των προσφύγων που είναι σήμερα στην Ελλάδα, δεν είμαι σε θέση να σας πω τον ακριβή αριθμό. Ξέρω μόνο ότι, εξαιτίας της αυστηροποίησης του ελέγχου ροών στη γειτονική μας χώρα, αυτή τη στιγμή, περίπου 450 Αφγανοί -διότι αυτοί είναι κατά κύριο λόγο που δεν μπορούν και δεν θα περάσουν τα σύνορα με τα Σκόπια - είναι σε λεωφορεία και έρχονται προς την Αθήνα, προκειμένου να φιλοξενηθούν. Αυτό είναι το νούμερο της στιγμής. Και κάποιοι, πρόσφυγες βρίσκονται εκεί. Υπάρχει μια ροή πολύ αργή και πολύ μικρότερη απ` ό,τι απαιτείται και έτσι παραμένουν αρκετοί πρόσφυγες στα βόρεια σύνορα, αλλά δεν μπορώ να σας δώσω τον συνολικό αριθμό στην Ελλάδα.
Τώρα, για το πώς θα το διαχειριστούμε αυτό, η κυβέρνηση είχε κάνει σχεδιασμό -όπως ξέρετε- με βάση τους συμφωνηθέντες αριθμούς ή και τον αναμενόμενο αριθμό, με βάση τις ροές που είχαμε μέχρι σήμερα. Βλέπουμε, όμως, το παρατηρήσαμε αυτό και τις τελευταίες ημέρες, ότι λίγο πριν τη Σύνοδο Κορυφής είχαμε πάρα πολύ μικρές ροές. Τελείωσε η Σύνοδος Κορυφής, αυξήθηκαν οι ροές. Δηλαδή, γίνεται και ένα τέτοιο «παιχνίδι». Όμως, πιστεύουμε, εάν υποθέσουμε ότι όλο αυτό δεν αλλάξει, ότι θα είναι κάποιες δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες για τους οποίους ετοιμάζεται η κυβέρνηση, κάνει ένα σχέδιο, προκειμένου να φιλοξενηθούν με τους όρους που αρμόζει.
ΣΤΡΑΤΑΚΗΣ: Θα αλλάξω θέμα και θα πάω στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Είπατε νωρίτερα, ότι υπάρχει μια σύγκλιση σημαντική με τους Ευρωπαίους εταίρους. Ωστόσο, απαιτούνται κάποιες διευκρινίσεις για τη στάση του ΔΝΤ. Βλέπουμε σήμερα δημοσιεύματα ότι ουσιαστικά -και μας είχατε πει κι εσείς στην ενημέρωση που μας είχατε κάνει την προ-προηγούμενη εβδομάδα ότι το πρόγραμμα του ΔΝΤ ισχύει μέχρι και τον Μάρτιο και οπότε θα καθορίσει η κυβέρνηση τη στάση της- διαβάζουμε, όμως, σήμερα ότι από τον Ιανουάριο πήρατε ένα διαζύγιο κοινή συναινέσει με το ΔΝΤ, γιατί ακυρώθηκε το πρόγραμμα, το συνυπογράψατε, έτσι λένε τα δημοσιεύματα σήμερα. Άρα, δεν υφίσταται πρόγραμμα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, αυτή την ώρα. Άρα, δεν υπάρχει και η ημερομηνία για τον Μάρτιο. Άρα, με ποιο καθεστώς βρίσκεται το ΔΝΤ και διαπραγματευόμαστε μαζί του; Αυτό είναι το πρώτο ερώτημα. Και το δεύτερο, εξέτασε ο Πρωθυπουργός το ζήτημα με τον κύριο Σγουρίδη;
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Όσον αφορά το ερώτημά σας για τον κύριο Σγουρίδη, δεν έχω ακόμη να σας δώσω μία απάντηση. Νομίζω ότι θα εξεταστεί άμεσα και θα απαντηθεί. Για το θέμα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου: Όπως είπαμε και στις προηγούμενες ενημερώσεις, το Ταμείο παρέμεινε στο πρόγραμμα αυτό που διαμορφώθηκε με τη συμφωνία του καλοκαιριού, ως τεχνικός σύμβουλος, και ο λόγος ήταν ότι δεν είχαμε κάτι άλλο να πάρουμε οικονομικά από το ΔΝΤ. Γι' αυτό και σταμάτησε η σχέση, δηλαδή το να συμμετέχει ενεργά στο παρόν πρόγραμμα. Αυτό που αναφέρεται και σήμερα στο δημοσίευμα είναι τεχνικό θέμα. Το ΔΝΤ, όπως το συζητήσαμε και την άλλη φορά, μέχρι τον Μάρτιο, -δηλαδή στη διαδικασία της αξιολόγησης- θα αποφασίσει την παραμονή του ή όχι και με ποιους όρους. Σήμερα το ΔΝΤ δεν συμμετέχει ενεργά στο πρόγραμμα και γι' αυτό υπάρχουν κι αυτές οι επιστολές, τις οποίες αναφέρετε, ως τεχνική διαδικασία δηλαδή.
ΣΑΒΒΟΠΟΥΛΟΥ: Κυρία Γεροβασίλη, μέχρι και πριν ξεκινήσετε την ενημέρωση ακούστηκε, γράφτηκε, ότι ο κύριος Μουζάλας έχει υποβάλει την παραίτησή του στον Πρωθυπουργό και δεν έχει γίνει αποδεκτή. Ήθελα να ξέρω εάν ισχύει κάτι τέτοιο.
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Όχι μόνο δεν υπήρξε τέτοιο θέμα, αλλά υπάρχει και εκφρασμένη δυσαρέσκεια εκ μέρους του υπουργού, με την έννοια ότι ο κύριος Μουζάλας -όπως ξέρετε- σηκώνει ένα πολύ μεγάλο βάρος και κάνει υπεράνθρωπες προσπάθειες διαχείρισης του προσφυγικού ζητήματος και, ομολογούμενο απ' όλους. Με μεγάλη επιτυχία θα έλεγα. Και υπάρχει ενόχληση από τον ίδιο, την ώρα που σήμερα βρίσκεται στη Λέσβο, ταξιδεύει διαρκώς για το, ότι κάποιοι σχεδιάζουν ή κάποιοι θα ήθελαν ή δημιουργούν τέτοιο θέμα. Ουδέποτε συνέβη αυτό.
ΑΝΤΖΟΛΕΤΟΣ: Θα ήθελα να σας ρωτήσω σε σχέση με τη διαπραγμάτευση. Επειδή βλέπουμε συνεχώς το χρονοδιάγραμμα να πηγαίνει προς τα πίσω, έχετε εικόνα για το πότε θα επιστρέψουν οι θεσμοί στην Αθήνα;
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Οι ευρωπαϊκοί θεσμοί είναι έτοιμοι να επιστρέψουν στην Αθήνα. Ακόμη δεν έχουμε φύγει από τα χρονικά περιθώρια που είχαν τεθεί. Δηλαδή, αναμέναμε τους θεσμούς αυτή την εβδομάδα, χωρίς να προσδιορίζεται ακριβώς ποια ημέρα. Δεν έχουμε εικόνα πότε. Και όπως σας είπα και πριν, το θέμα είναι ότι δεν έχει απαντήσει ακόμη το ΔΝΤ, ενώ οι Ευρωπαίοι είναι έτοιμοι να έρθουν. Γίνονται οι προσπάθειες, εκ μέρους των Ευρωπαίων και από εμάς, προκειμένου το ΔΝΤ να δώσει εξηγήσεις ή να δώσει ένα πλάνο, το οποίο χρειάζεται να το δούμε.
ΣΠ. ΣΙΔΕΡΗΣ: Κυρία Εκπρόσωπε, σε χθεσινές δηλώσεις του ο Ματέο Ρέντσι, πέρα από τη στήριξη που πρόσφερε στον Αλέξη Τσίπρα, του έκανε και μία πρόσκληση για να μετακομίσει στο Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα. Υπάρχουν σκέψεις στην κυβέρνηση γι' αυτή τη μετακόμιση, καθώς -όπως φαίνεται- η Άνγκελα Μέρκελ χάνει το παιχνίδι στις 13 Μαρτίου στη Γερμανία, οπότε ένας σύμμαχος από το Λαϊκό Ευρωπαϊκό Κόμμα θα χαθεί για την ελληνική κυβέρνηση.
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Σκέψη μετακόμισης απ' αυτήν την κυβέρνηση δεν υπάρχει. Είναι ανοιχτό το θέμα. Εάν κάποια στιγμή κληθεί ως παρατηρητής ο Πρωθυπουργός, αυτό είναι ένα θέμα που θα το δούμε στην πορεία. Σκέψη μετακόμισης, όμως, από άλλη πολιτική ομάδα σε άλλη πολιτική ομάδα της Ευρώπης δεν υπάρχει στην ατζέντα.
Γ. ΣΙΔΕΡΗΣ: Θα ήθελα δύο ερωτήσεις. Πρώτον, σχετικά με το περίφημο βέτο. Υπάρχει περίπτωση βέτο στα θεσμικά όργανα της Ευρώπης, γνωρίζετε; Και δεύτερον, κατηγορήσατε κάποιες χώρες ότι κλείνουν τα σύνορα. Η απόφαση λέει: θα πρέπει να επανέλθουμε σε μία κατάσταση όπου όλα τα μέλη της Συνθήκης Σένγκεν εφαρμόζουν πλήρως τον κώδικα των συνόρων Σένγκεν και αρνούνται στα εξωτερικά σύνορα την είσοδο σε υπηκόους τρίτων χωρών, που δεν πληρούν τις προϋποθέσεις εισόδου ή δεν έχουν υποβάλει αίτηση ασύλου, μολονότι είχαν τη δυνατότητα να το πράξουν. Τι διαφορετικό έκαναν οι χώρες που έκλεισαν τα σύνορα από αυτό που λέει η απόφαση; Γιατί κατηγορείτε ότι δεν ακολουθούν την απόφαση, ενώ με βάση αυτή την απόφαση αυτό κάνουν;
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Πρώτον, όσον αφορά τη γειτονική μας χώρα στα βόρεια σύνορα, την ΠΓΔΜ, δεν είναι στη Σένγκεν, δεν είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είναι μια άλλη κατηγορία. Όσον αφορά τα υπόλοιπα κράτη, τα οποία αναφέρετε, αυτά -και βεβαίως με τη συμφωνία της Ελλάδας- είναι από τα τελευταία κράτη που έγιναν μέλη της Ε.Ε. Δεν επιτρέπεται να αμφισβητούν αρχές με βάση τις οποίες και τα ίδια ήθελαν να ενταχθούν στην Ε.Ε., διότι οι αρχές ήταν διακηρυγμένες. Και σήμερα που οι πλειοψηφικές φωνές και οι θεσμικοί παράγοντες της Ευρώπης διατυπώνουν τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να αντιμετωπίσουμε το Προσφυγικό χωρίς κλειστά σύνορα, αλλά με διαχείριση, με συμφωνίες και ότι πρέπει από κοινού να το αντιμετωπίσουμε -δεν είναι θέμα που αφορά μία χώρα. Δεν μπορεί κάποια μέλη, δεν είναι επιτρεπτό και δεν θα πρέπει να γίνει ανεκτό από την Ε.Ε. να κάνουν το δικό τους, ανεξάρτητα από το τι συμφωνούν όλοι οι άλλοι και αμέσως μετά από μια Σύνοδο Κορυφής να εμφανίζονται με άλλες θέσεις.
Όσον αφορά το δεύτερο ερώτημά σας για το βέτο, τα όργανα απαιτούν ομοφωνία σε διάφορες αποφάσεις. Εκεί λοιπόν μπορεί να μπλοκάρουν αποφάσεις εξαιτίας της μη συμφωνίας ενός κράτους-μέλους. Αυτό δεν είναι ένα όπλο που το χρησιμοποιεί κάποιος κάθε ημέρα. Ωστόσο, η σκέψη να το κάνουμε σε κάποια θεσμικά όργανα όταν χρειαστεί και εφόσον αυτό θα υποστηρίζει τα συμφέροντα της χώρας, όταν κάποιοι άλλοι δρουν ενάντια στη χώρα μας, τότε νομίζω ότι το μπλοκάρισμα - γι' αυτό και ήταν η σκέψη από τη Σύνοδο Κορυφής - μπορεί και να γίνει.
ΖΟΡΜΠΑ: Επανέρχομαι λίγο στο Προσφυγικό, γιατί είπατε πριν ότι η κυβέρνηση -και το ανήγγειλε και ο κύριος Μουζάλας- θα κλιμακώσει τις πιέσεις της και σε διπλωματικό επίπεδο και σε πολιτικό. Αναρωτιέμαι εάν αυτό θα πει ανάληψη πρωτοβουλιών, ενδεχομένως, για κάποιες συναντήσεις πριν από την επόμενη έκτακτη Σύνοδο Κορυφής, γιατί, όπως βλέπουμε, οι εξελίξεις είναι πολύ πυκνές και ο χρόνος πολύ μακρύς μέχρι τις 6 Μαρτίου.
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Και αυτό θα μπορούσε να συμβεί και αυτό μπορεί να συμβεί και τηλεφωνικές επαφές και ενδεχομένως συναντήσεις, μόνο που, μέχρι αυτή τη στιγμή που μιλάμε, δεν έχει αποφασιστεί κάτι που μπορώ να σας το ανακοινώσω.
ΜΑΝΗ: Κυρία Εκπρόσωπε, η χώρα εκπλήρωσε την υποχρέωσή της σε σχέση με τα hot spots και αμέσως η Τουρκία «συμπτωματικά» άλλαξε, βρήκε άλλες διόδους εισόδου των προσφύγων στη χώρα μας, οι Τούρκοι διακινητές βρήκαν τις άλλες διόδους από Καστελόριζο και Αλεξανδρούπολη μέχρι στιγμής. Δικαιώθηκε η ελληνική θέση ότι το πρόβλημα βρίσκεται στα τουρκικά παράλια και όχι στα νησιά. Εάν επιμείνει η Τουρκία αύριο και δεν προχωρήσει η πολιτική απόφαση για ανάμειξη του ΝΑΤΟ, η κυβέρνηση έχει επεξεργαστεί μια πρόταση προς τους εταίρους, προς την Ευρώπη που να αντιμετωπίζει αυτό το πρόβλημα ή θα ζητάμε hot spots σε κάθε σημείο της χώρας; Και το σχέδιο εσωτερικής διαχείρισης, για το οποίο μιλήσατε και εσείς πριν από λίγο, τι περιλαμβάνει; Να το πω απλά: Πόσες χιλιάδες πρόσφυγες μπορεί να αντέξει η ελληνική επικράτεια; Δηλαδή, κάθε Δήμος και 5.000 πρόσφυγες, όπως διάβασα το πρωί σε ένα δημοσίευμα;
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Προφανώς, δεν είναι τεράστιο το νούμερο, το βάρος, το οποίο μπορεί να σηκώσει η χώρα. Υπάρχουν όρια. Ωστόσο, θα μου επιτρέψετε, το επιχειρησιακό πλάνο των συγκεκριμένων εμπλεκόμενων υπουργείων με το Προσφυγικό, πριν να το ανακοινώσουν οι ίδιοι, δεν θα μπορούσα να πω κάτι άλλο γύρω από αυτό. Με ρωτήσατε και κάτι άλλο, πέρα από αυτό.
ΜΑΝΗ: Για τους διακινητές που βρήκαν άλλες διόδους.
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Και αυτό εντάσσεται στο ίδιο κλίμα. Τώρα, σε αυτή τη φάση, βρισκόμαστε στη φάση που το ΝΑΤΟ προσπαθεί να πιέσει την Τουρκία και που εμείς νομίζουμε ότι αυτός είναι και ο ορθός δρόμος. Εάν τυχόν αυτό δεν καταλήξει, που μπορεί και να καταλήξει, θα δούμε τα επόμενα βήματά μας. Δεν μπορώ να προκαταβάλω για το ποια θα είναι τα βήματα, εάν κάτι δεν συμβεί…
ΜΑΝΗ: Και για τα σημεία…
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: …στα θέματα, ας πούμε, που αφορούν τα Δωδεκάνησα, στα θέματα τα οποία παγίως έχει ως αντίληψη η Τουρκία, όσον αφορά τη διαχείριση του Αιγαίου Πελάγους.
ΜΗΤΣΟΠΟΥΛΟΥ: Ήθελα να ρωτήσω το εξής: Εσείς είπατε ότι δεν συμψηφίζετε το Προσφυγικό με την αξιολόγηση. Ωστόσο, την περασμένη εβδομάδα, είδαμε τον κ. Τουσκ, βγαίνοντας από μία συνάντηση με τον Πρωθυπουργό κατά βάση για το Προσφυγικό, να εκφράζει αισιοδοξία και για την αξιολόγηση. Είδαμε τον κ. Μοσκοβισί να λέει ότι κάποια κονδύλια μπορούν να εξαιρεθούν από τον υπολογισμό του ελλείμματος. Έχετε άλλες τέτοιες ενδείξεις ότι οι εταίροι μπορεί να κάνουν κάποια σύνδεση των δύο, όσο το Προσφυγικό εντείνεται και ενδεχομένως να παραχωρήσουν κάποια πράγματα στο θέμα της αξιολόγησης;
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Δεν μπορώ να σας απαντήσω για την πρόθεση των εταίρων. Αυτό, όμως, το οποίο έχουν διατυπώσει και οι θεσμικοί παράγοντες της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι ότι η Ευρώπη δεν μπορεί εύκολα να διαχειριστεί δύο κρίσεις ταυτόχρονα, τουλάχιστον δύο κρίσεις, διότι η οικονομική κρίση δεν έφυγε από τον ουρανό της Ευρώπης και βεβαίως και η προσφυγική κρίση είναι παρούσα. Άρα, προφανώς, συναξιολογούνται κάποια πράγματα στο πώς στέκεται η Ευρώπη απέναντί τους. Εμείς, από την πλευρά μας, έχουμε πει και επιμένουμε ότι δεν τα συμψηφίζουμε, δηλαδή δεν ζητάμε να διαχειριστούμε πρόσφυγες, να πάρουμε βάρος, προκειμένου να προχωρήσει η αξιολόγηση. Εμείς εκτιμούμε ότι και στα δύο αυτά, η χώρα και ο ελληνικός λαός έχουν κάνει υπεράνθρωπες προσπάθειες και θα πρέπει αυτά να τα δουν οι εταίροι μας. Και νομίζω ότι σήμερα –και διατυπώνονται από τα πλέον επίσημα χείλη- η Ελλάδα δεν είναι η εγκαλούμενη χώρα και για τα δύο αυτά ζητήματα. Ωστόσο, βλέπουμε μια Ευρώπη να στέκεται και με βάση το Προσφυγικό που μέχρι σήμερα δεν το διαχειρίζεται με έναν ορθολογικό τρόπο- κατώτερη των περιστάσεων στη συγκεκριμένη χρονική στιγμή. Είναι μια διαρκής μάχη αυτή. Θα τη δίνουμε μέχρι τέλους.
ΤΣΑΚΙΡΗΣ: Ήθελα να σας ρωτήσω, με βάση τη χθεσινή συνάντηση του Πρωθυπουργού με τους αγρότες, από ό,τι κατάλαβα από αυτό που είπατε στην εισαγωγική σας παρέμβαση, σκληραίνετε τη στάση σας, λέγοντας ότι η μεταρρύθμιση αυτή θα προχωρήσει σε κάθε περίπτωση. Βλέπουμε, όμως, ότι σκληραίνουν τη στάση τους και οι αγρότες. Σκέφτεται η κυβέρνηση να κάνει κάποιες νέες προτάσεις, καθώς οι επιπτώσεις στην οικονομία συνεχώς γίνονται όλο και μεγαλύτερες από τις κινητοποιήσεις των αγροτών και τα μπλόκα φαίνεται να σκληραίνουν τη στάση τους.
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Η κυβέρνηση δεν έχει σκληρύνει τη στάση της. Η κυβέρνηση είπε ότι είναι εδώ για διάλογο, χωρίς όμως να τον ξεκινάμε με δεδομένο ότι θα αμφισβητηθεί το βασικό σχέδιο της μεταρρύθμισης του Ασφαλιστικού ή του Φορολογικού. Στη συζήτηση που είχαμε χθες με τους αγρότες και επειδή ήμουν και παρούσα, η συζήτηση ήταν σε ένα εξαιρετικά καλό κλίμα, ξέρετε. Και μάλιστα την ώρα που αρκετοί από τους συνομιλητές μας αντιλήφθηκαν και με πολλά παραδείγματα και με εξαντλητική συζήτηση ότι πραγματικά τα νούμερα –όπως σας ανέφερα και στη μικρή εισήγησή μου πριν- ευνοούν αυτούς οι οποίοι δηλώνουν εισόδημα φορολογητέο μέχρι 20.000 ευρώ και πείστηκαν γι' αυτό. Από εκεί και μετά, έγινε ένας μεγάλος διάλογος και για πολλά μικρά ζητήματα τα οποία η κυβέρνηση κράτησε για να τα μελετήσει, ταυτόχρονα και να τα κοστολογήσει, διότι δεν μπορούμε να δίνουμε κάποιες απαντήσεις και να κάνουμε δεκτά αιτήματα, τα οποία για λόγους περιορισμού της συμφωνίας δεν μπορούν να υλοποιηθούν. Τους εξηγήσαμε ότι μέσα στο πλαίσιο της συμφωνίας, την οποία είμαστε υποχρεωμένοι να υλοποιήσουμε, έχουμε υποσχεθεί ότι θα υλοποιήσουμε για όλους τους ευνόητους λόγους (ένας εξ αυτών που συζητήθηκε σε αυτό το τραπέζι είναι ότι χωρίς Ευρώπη δεν υπάρχουν ευρωπαϊκές επιδοτήσεις, δεν υπάρχει Κοινή Αγροτική Πολιτική, δεν υπάρχουν όλα αυτά, άρα εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης και με τη συμφωνία θα πρέπει να προχωρήσουμε, όπως έχουμε συμφωνήσει) και μέσα σε αυτά ζητάμε και από αυτούς τη συμβολή τους σε αυτό το διάλογο, ούτως ώστε να γίνει με έναν τέτοιο τρόπο ώστε να μπορέσει να κρατήσει τους μικρούς και μεσαίους όρθιους και να επιβαρύνει λίγο περισσότερο τους πλουσιότερους. Σε αυτή τη συζήτηση, υπήρχαν άνθρωποι όλων των οικονομικών τάξεων, δηλαδή υπήρχαν και αγρότες που έχουν εισόδημα 5.000 ευρώ και αγρότες με 60.000 ευρώ και παραπάνω. Και υπήρχε και διάσταση απόψεων, την οποία την κρατάμε. Όταν, όμως, τους τέθηκε το ερώτημα «παιδιά, θα σώσουμε το 90% ή το 10%;», η απάντηση ήταν «το 90%». Κατόπιν αυτών, θεωρούμε αρκετά αδικαιολόγητο, να σκληραίνει η στάση των αγροτών. Πιστεύουμε ότι μετά τη συζήτηση αυτή και όλα όσα συζητήθηκαν χθες, μόλις φθάσουν και στους περισσότερους αγρότες, πιθανόν να έχουμε και μια αντιστροφή στο κλίμα των κινητοποιήσεων, το οποίο –σας θυμίζω- δεν είναι το ίδιο σε όλα τα μέρη της Ελλάδας. Δεν είναι το ίδιο στην Πελοπόννησο, στη Θεσσαλονίκη και τα Τέμπη, για παράδειγμα. Είναι τελείως διαφορετικό το κλίμα. Αλλά νομίζω ότι μέσα στις επόμενες λίγες ημέρες, θα αποτυπωθεί ποιο είναι το πραγματικό κλίμα. Και πιστεύουμε ότι σε κάποιους αγρότες που οφείλουμε από το χθεσινό διάλογο να δώσουμε κάποιες απαντήσεις γι΄ αυτά που κρατήσαμε να επεξεργαστούμε, νομίζουμε ότι θα ξαναβρεθούμε κάποια στιγμή στο τραπέζι του διαλόγου.
ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ: Κυρία Εκπρόσωπε, ήθελα αυτό να μου διευκρινίσετε, εάν δηλαδή εξετάζετε κάποιες συγκεκριμένες νέες διορθωτικές κινήσεις απέναντι στους αγρότες και πώς μπορεί να συνεχιστεί αυτός ο διάλογος; Και πώς εξηγείτε το γεγονός ότι ορισμένα μπλόκα επιμένουν σε αυτή τη σκληρή στάση τους; Βλέπετε κάτι πίσω από αυτό; Και μια διευκρίνιση για το Προσφυγικό: Θα ήθελα να μου πείτε αν θεωρείτε πως καθυστερήσατε, κυρία Εκπρόσωπε, διότι η ιστορία με την Αυστρία είναι από την περασμένη εβδομάδα. Αν καθυστερήσατε, λοιπόν, να κάνετε το διάβημα και σας πρόλαβε η αξιωματική αντιπολίτευση. Και αν επίσης κακώς εναποθέσατε τις ελπίδες σας στις διαβεβαιώσεις Μέρκελ και Ολάντ την περασμένη Παρασκευή, ότι δεν θα αλλάξει το status quo αυτές τις ημέρες μέχρι τις 6 Μαρτίου.
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Προφανώς, πριν τη Σύνοδο Κορυφής δεν θα μπορούσαν να συμβούν αυτά τα οποία περιγράφετε. Αμέσως μετά τη Σύνοδο Κορυφής, πέρασαν και δύο-τρεις ημέρες μέχρι η Αυστρία να προβεί σε αυτές τις πρωτοβουλίες μαζί με τις χώρες του Βίσεγκραντ και αμέσως η κυβέρνηση αντέδρασε και έκανε διάβημα και εδώ στην Αθήνα και στη Βιέννη. Δεν νομίζω ότι καθυστερήσαμε σε τίποτε.
Όσον αφορά το ζήτημα των αγροτών που με ρωτήσατε, μένει να εξεταστούν κάποια θέματα που είπαν οι συναρμόδιοι υπουργοί ότι θα τα εξετάσουν, προκειμένου να δουν κατά πόσο είναι εφικτά. Πολλά εξ αυτών είναι εξαιρετικά δίκαια αιτήματα και θα τα δει η κυβέρνηση. Θα τα δουν οι αρμόδιοι υπουργοί με εξαιρετικό ενδιαφέρον. Και ο διάλογος αυτός θα συνεχιστεί. Η πρόταση, άλλωστε, που έγινε χθες στη συζήτηση, εκ μέρους του Πρωθυπουργού, ήταν να συσταθεί και ένα μόνιμο όργανο, ούτως ώστε οι άνθρωποι αυτοί να είναι μόνιμοι συνομιλητές της κυβέρνησης, συνδιαμορφωτές του σχεδίου της παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας (διότι η εμπειρία τους, τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, τα οποία πολύ συχνά είναι μικρά αλλά καθοριστικά και μπορούν εύκολα να επιλύονται μετά από ένα διάλογο). Επομένως, ο διάλογος θα συνεχιστεί και εφόσον οι ίδιοι επιθυμούν να πάρουν τις απαντήσεις σε κάποια από αυτά, αλλά ζητήσαμε –επαναλαμβάνω- εκ μέρους τους να είναι και μόνιμοι συνομιλητές.
ΣΒΕΡΚΟΣ: Μια είδηση, κυρία Εκπρόσωπε, τώρα, πριν από κανένα μισάωρο, προέκυψε, καθώς ασκήθηκε ποινική δίωξη για υπεξαίρεση με βάση τις επιβαρυντικές διατάξεις του Δημοσίου, από την Εισαγγελία, κατά της διαφθοράς σε βάρος των μελών του πρώην Διοικητικού Συμβουλίου του ΤΑΙΠΕΔ, σχετικά με την εκκαθάριση του τιμήματος από την πώληση του ΟΠΑΠ. Έχετε κάποιο σχόλιο;
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Δεν έχω προλάβει να δω την είδηση της μισής ώρας, λυπάμαι.
Θυμάμαι, όμως, ότι όταν πωλήθηκε ο ΟΠΑΠ, σχολιάστηκε αυτό. Δηλαδή, μια κερδοφόρος επιχείρηση, σε σχέση με το πόσα χρήματα έφερνε στο ελληνικό Δημόσιο κάθε χρόνο. Σε σχέση λοιπόν με το τι αντίτιμο πωλήθηκε, είχε θεωρηθεί σκανδαλώδες και εκ μέρους μας. Όσον αφορά, τώρα, για τη δίωξη πραγματικά δεν γνωρίζω τις λεπτομέρειες.
ΓΚΑΛΟΝΑΚΗ: Θέλω να ξαναπάω στο Αγροτικό με δύο ερωτήσεις. Η μία ερώτηση είναι ότι χθες από την Πανελλήνια Ένωση Νέων Αγροτών μας κατήγγειλαν ότι δεν τους δεχθήκατε, παρόλο που υπήρχε το πρωτόκολλο. Επίσης, ότι δεν δεχθήκατε το Πανελλήνιο Συντονιστικό Όργανο των 68 μπλόκων και γι' αυτό έφυγαν, όπως μας είπαν. Και το τρίτο είναι ότι οι αγρότες θα κατέβουν στην Αθήνα, όχι με 10 τρακτέρ ή με 20, αλλά με πολλά παραπάνω. Στην περίπτωση αυτή, πώς θα λειτουργήσετε;
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Εάν συμβεί αυτό, θα το δούμε. Δεν μπορώ να σας απαντήσω, γιατί μπορεί να γίνει, μπορεί να μη γίνει. Θα δούμε. Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση έχει αποδείξει τη στάση της απέναντι στους αγρότες που κινητοποιούνται όλο αυτό το διάστημα. Και βεβαίως, δεν υπάρχουν μέθοδοι καταστολής. Ασφαλώς, αναγνωρίζουμε το δημοκρατικό δικαίωμα του καθενός να διαμαρτύρεται γι' αυτά τα οποία του συμβαίνουν δικαίως ή αδίκως. Το να διαμαρτύρεται, δεν έχει καμία σημασία το πώς το κρίνει η κυβέρνηση. Έχουμε αποδείξει τη στάση μας.
Όσον αφορά τις εκπροσωπήσεις των αγροτών, ανταποκριθήκαμε στα αιτήματα που έφτασαν είτε στο Μέγαρο Μαξίμου, είτε στον υπουργό, ανταποκριθήκαμε. Ζητήσαμε από τους ίδιους να επιλέξουν τους εκπροσώπους τους. Είχαν έρθει λίστες με τους ανθρώπους που θα προσήρχοντο στο Μέγαρο Μαξίμου. Στη συνέχεια, όμως, διαφώνησαν. Και οι ίδιοι εμφάνισαν κάποιο πρόβλημα αντιπροσώπευσης και γι' αυτό δεν μπορούσαμε να το διαχειριστούμε εμείς αυτό. Επίσης, όσον αφορά για το άλλο ερώτημα, είχαν κληθεί σε συνομιλίες οι εκπρόσωποι των μπλόκων και του κινήματος των αγροτών. Δεν είχαν κληθεί σε συζήτηση οι θεσμικοί φορείς. Επομένως, έπρεπε να γίνει ένας διαχωρισμός εκεί. Η θεσμική συζήτηση είναι ένα άλλο ζήτημα.
ΠΑΝΤΕΛΑΚΗΣ: Το μπλόκο από τη Νίκαια λέει ότι περιμένει ακόμη απάντηση από την πλευρά της κυβέρνησης, εάν υπάρχει πιθανότητα μιας συνάντησης.
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Το μπλόκο της Νίκαιας δεν έχει στείλει αίτημα, πρώτον. Δεύτερον, μάθαμε από τα ΜΜΕ ότι έχει αντίστοιχη διάθεση. Και νομίζω ότι απάντησα προχθές, ακριβώς επειδή το είδαμε αυτό και επειδή ζητήθηκε προχθές, χθες ήταν η επίσημη συνάντηση. Τους είπαμε ότι οποιονδήποτε εκπρόσωπο στείλουν στη συνάντηση, βεβαίως είναι ευπρόσδεκτος. Μόνο που ούτε αίτημα ήρθε, ούτε εκπρόσωπος.
ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΣ: Κυρία Εκπρόσωπε, κάνατε μια επισήμανση στο εισαγωγικό σας και θέλω να μείνω σε αυτό. Σας ρώτησαν οι συνάδελφοι, δεν νομίζω όμως ότι καλυφθήκαμε, ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη για την αντιμετώπιση κάθε έκτακτης περίπτωσης. Αυτό το είπατε γιατί σας ανησυχεί η ένταση των προσφυγικών ροών και το αυξητικό κύμα που παρακολουθούμε ή η κυβέρνηση (και οι υπηρεσίες της) έχει και κάποια άλλη εικόνα – πληροφόρηση που την έκανε να έρθει σήμερα να πει κάτι τέτοιο;
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Το κλίμα είναι αυτό το οποίο ξέρετε και αποτυπώνετε και εσείς από τις ερωτήσεις σας, ότι υπάρχει, ένας περιορισμός των εισδοχών. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να μείνουν στη χώρα μας περισσότεροι πρόσφυγες από ό,τι πιστεύαμε το προηγούμενο διάστημα. Επομένως, είμαστε υποχρεωμένοι να έχουμε κάνει ένα σχέδιο διαχείρισης μεγαλύτερων αριθμών προσφύγων από αυτό το οποίο αναμέναμε μέχρι πρότινος.
ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΣ: Με συγχωρείτε κυρία Εκπρόσωπε, αλλά να το κάνω πιο σαφές: Εσείς δεν βλέπετε κάτι άλλο –ξέρω εγώ- μια προβοκάτσια της Τουρκίας. Το ΝΑΤΟ δεν έχει παρέμβει ακόμα.
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Δεν μπαίνω σε τέτοια θέματα. Ξέρω ότι εκκρεμούν αποφάσεις. Σας είπα ότι εκκρεμεί το επιχειρησιακό σχέδιο. Είμαστε σε μια ισορροπία, η οποία είναι λίγο ασταθής. Και μένουμε εκεί. Εμείς πρέπει να είμαστε έτοιμοι και νομίζω ότι και τα αρμόδια υπουργεία θα ανακοινώσουν ποιο ακριβώς θα είναι το σχέδιο, όταν χρειαστεί. Ωστόσο, η κυβέρνηση οφείλει να είναι έτοιμη για κάθε ενδεχόμενο. Πιθανόν και να μη συμβεί. Αλλά, παρόλα αυτά, εάν συμβεί, οφείλουμε να είμαστε έτοιμοι.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Πάσα άποψη εκφράζεται ελευθέρως από το ISTOLOGIO giorgou MOSXOU, αρκεί να μην περιέχει αήθεις χαρακτηρισμούς