Αιχμές και ικανοποίηση για την συμφωνία από Γιούνκερ, Τουσκ και Νταβούτογλου
Την ικανοποίησή τους για την επίτευξη συμφωνίας εξέφρασαν σε κοινή συνέντευξη τύπου ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και ο Τούρκος πρωθυπουργός, Αχμέτ Νταβούτογλου. Συντονιστής της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας ο κοινοτικός αξιωματούχος Μάρτιν Βερβέι.
Ο Τούρκος πρωθυπουργός χαρακτήρισε «ιστορική» τη σημερινή ημέρα, καθώς η συμφωνία Ευρώπης-Τουρκίας θα βοηθήσει στην καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης.
Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων σε σχέση με την κριτική που δέχεται η Τουρκία για τις συνθήκες παραμονής των προσφύγων στη χώρα, δήλωσε «περήφανος» για τα προσφυγικά κέντρα και κάλεσε όποιον έχει αμφιβολίες να επισκεφθεί τους καταυλισμούς.
Πρόσθεσε δε, ότι οι Τούρκοι πολίτες ζουν σε αρμονία με τους πρόσφυγες χωρίς ρατσισμό και ξενοφοβία. Κληθείς να σχολιάσει τις αιχμηρές δηλώσεις Ερντογάν κατά της Ευρώπης, ο Α. Νταβούτογλου είπε πως η πραγματικότητα έχει «διαφορετικά πρόσωπα».
Η μία πραγματικότητα, εξήγησε, της Ευρώπης είναι η ηγεσία της, με την οποία εργάζεται «χέρι-χέρι» και η οποία επιθυμεί να βρει λύση όχι προς συμφέρον της αλλά για ανθρωπιστικούς σκοπούς.
Η άλλη πραγματικότητα πρόσθεσε, στην οποία αναφέρεται ο Τούρκος πρόεδρος είναι αυτή των Ευρωπαίων πολιτικών αλλά και χωρών που προσπαθούν να εμποδίσουν τους πρόσφυγες να έρθουν στην Ευρώπη, κάνοντας μάλιστα αναφορά σε συγκεκριμένες συμπεριφορές ακόμα και επιθετικές.
Ο πρόεδρος Τουσκ από την πλευρά του, αφού χαρακτήρισε ως πρωτοποριακή τη συμφωνία για τις σχέσεις της ΕΕ με την Τουρκία, θέλησε να απαντήσει στον πρωθυπουργό της Τουρκίας για το «άλλο πρόσωπο» της Ευρώπης, σημειώνοντας πως «η Ευρώπη είναι ο βασικότερος προορισμός για τους πρόσφυγες γιατί αποτελεί την πιο ανοιχτή και ανεκτική ήπειρο και έτσι θέλει να παραμείνει».
Από την πλευρά του ο Ζ.Κ. Γιούνκερ απάντησε πως καλό θα ήταν να αποφεύγονται «υπερβολικές δηλώσεις».
Σε ό,τι αφορά τη συμφωνία για το άνοιγμα του κεφαλαίου 33 που αφορά τον προϋπολογισμό, ο Α. Νταβούτογλου χαιρέτισε την απόφαση των «28» αλλά και τα «νέα βήματα» που θα ληφθούν για την επιτάχυνση της διαδικασίας ανοίγματος και άλλων κεφαλαίων στο μέλλον.
Σχολιάζοντας το ίδιο σημείο, από την πλευρά του, ο Ντόναλντ Τουσκ καλωσόρισε την πρόοδο της Τουρκίας στην ενταξιακή της πορεία, κάνοντας ωστόσο παράλληλη αναφορά στις διαπραγματεύσεις για την επίλυση του Κυπριακού.
Αναφορικά με την απελευθέρωση των θεωρήσεων, ο Α. Νταβούτογλου είπε πως μέχρι τα τέλη Μαΐου η Τουρκία θα ανταποκριθεί στις δεσμεύσεις της και το ίδιο αναμένει και από την ΕΕ.
Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζ. Κ. Γιούνκερ αναφέρθηκε στο «ηράκλειο» έργο που πρέπει να γίνει κυρίως στην Ελλάδα έτσι ώστε να εφαρμοστεί η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας.
Συντονιστής όπως είπε του έργου θα είναι ο κοινοτικός αξιωματούχος, Μάρτιν Βερβέι, ο οποίος θα αναλάβει και την οργάνωση της βοήθειας που θα πρέπει να αποσταλεί στην Ελλάδα τόσο σε επίπεδο οικονομικής ενίσχυσης, η οποία, όπως είπε θα φθάσει μέχρι και τα 300 εκ. μέσα στους επόμενους έξι μήνες, όσο και υλικοτεχνικής υποστήριξης.
«Η Ειδομένη δεν είναι η ιδέα που έχω για την Ευρώπη», δήλωσε χαρακτηριστικά ο ίδιος , ενώ επανέλαβε πως οι μετεγκαταστάσεις από την Ελλάδα πρέπει να φτάσουν τις 6.000 μηνιαίως και πως τα κράτη-μέλη της ΕΕ δεσμεύθηκαν πως θα ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Πάσα άποψη εκφράζεται ελευθέρως από το ISTOLOGIO giorgou MOSXOU, αρκεί να μην περιέχει αήθεις χαρακτηρισμούς