Ξαναρχίζει σήμερα Τετάρτη στις 2 μμ

Σε τρία μέτωπα, με πλήθος ενοτήτων το καθένα, εκτείνεται πλέον η συζήτηση Αθήνας και δανειστών που ξαναρχίζει σήμερα Τετάρτη στις 2 μμ με την συνάντηση του υπ. Οικ. Ευκλ. Τσακαλώτου με τους Ντέκλαν Κοστέλο (ΕΕ) Ράσμους Ρέφερ (ΕΚΤ) Νίκολα Τζιαμαρόλι (ESΜ) και Ντέλια Βελκουλέσκου (ΔΝΤ).
 
Τα δε μέτωπα αυτά είναι:

-Ο επακριβής προσδιορισμός του δημοσιονομικού κενού 2016-2018 και τα μέτρα που θα απαιτηθούν για την κάλυψη του.
-Οι μεταρρυθμίσεις που εκκρεμούν.
-Η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους που ξεπερνά τα 320 δισ. ευρώ.

Η επιστροφή του κουαρτέτου για την πρώτη αξιολόγηση του νέου προγράμματος επετεύχθη αφού ευρωπαϊκό σκέλος των πιστωτών και το ΔΜΤ κατέληξαν στο Eurogroup σε συμβιβασμό που προβλέπει ότι το ταμείο θα επανεξετάσει τις εξωπραγματικές προβλέψεις για το ύψος των πρόσθετων μέτρων που είχε ζητήσει για την περίοδο 2016 - 2018 (έως 9 δισ. ευρώ).

Παράλληλα, οι Ευρωπαίοι προσδοκούν σε συμβιβαστική λύση για δημοσιονομικό κενό περί τα 3 με 4 δισ. ευρώ, όμως το ύψος των μέτρων που θα απαιτηθούν θα καθοριστεί σε συνάρτηση με την αναδιάρθρωση του χρέους. Γι αυτό άλλωστε και οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης συμφώνησαν να επισπεύσουν την έναρξη της συζήτησης για την ελάφρυνση του χρέους, που αποτελούσε αίτημα του ΔΝΤ προκειμένου να επιστρέψει.

Μάλιστα, ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο οι σχετικές διαβουλεύσεις να ξεκινήσουν ακόμα και τον Απρίλιο, προτού ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση του νέου προγράμματος.