Στην παρουσία του ΝΑΤΟ αλλά και το προσφυγικό αναφέρθηκε ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας Δημήτρης Βίτσας σε συνέντευξή του το πρωί στο Mega. Επεσήμανε μάλιστα ότι σύμφωνα με τα στοιχεία, σήμερα, "πάνω από το 95% σχεδόν 99% είναι πρόσφυγες", απαντώντας έτσι στη Ν.Δ. και την κ. Μπακογιάννη που μιλούσε για κλειστούς χώρους κράτησης των μεταναστών.
 
Η παρατήρηση, καταγραφή και ενημέρωση είναι η αποστολή του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο στα ανατολικά των νησιών της χώρας στο ενδιάμεσο από τα ελληνικά νησιά και τα τουρκικά παράλια διευκρίνισε ο αναπληρωτής υπουργός. Προσκόμματα δημιουργεί η πλευρά της Τουρκίας όμως εκτίμησε ότι θα βρίσκονται σε συζητήσεις για να επιλυθούν. Με βάση αυτό θα επέλθει μείωση στις προσφυγικές ροές.

Οι απαράδεκτες αιτιάσεις της Τουρκίας που υπάρχουν τα τελευταία 50 χρόνια θα υπάρχουν όπως πάντα και θα αντιμετωπίζονται πάντα με τον ίδιο τρόπο. Είναι ξεκάθαρες οι ελληνικές θέσεις δεν αναγνωρίζουμε γκρίζες ζώνες και όπως γίνεται χρόνια τώρα, τα αεροπλάνα που παραβιάζουν τον εναέριο χώρο της χώρας αναχαιτίζονται. Υπογράμμισε ότι αυτή η στάση της Τουρκίας δημιουργεί αντιδράσεις στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως στη Γαλλία.

Ζήτησαν από την πλευρά της Τουρκίας να πάει το γερμανικό καράβι στα τουρκικά ύδατα και από εκεί να απογειωθεί και δεν είχαν σχέδιο πτήσης, είπε ο υπουργός αναφερόμενος στην επίσκεψη της γερμανίδας υπουργού Άμυνας.

Ο κ. Βίτσας εστίασε το πρόβλημα στην πλατεία Βικτωρίας στην ύπαρξη των λαθροδιακινητών και μίλησε για ενέργειες που κάνει το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Υπάρχουν μέχρι και μικρές βιοτεχνίες στην Τουρκία που φτιάχνουν ψευτοβάρκες.

Ταυτοποίηση γίνεται στα hot spot - 20.000 θέσεις για τους πρόσφυγες

Η ταυτοποίηση προσφύγων και μεταναστών γίνεται στα νησιά στα hot spot και τα στοιχεία αναφέρουν ότι πάνω από το 95% ίσως και το 99% είναι πρόσφυγες αυτοί που έρχονται αυτή τη στιγμή. Θετικό ότι το Μαρόκο δέχεται να πάρει πίσω ανθρώπους και πρέπει να πιεστεί η Τουρκία να άρει την διαδικασία της μη βίζας που έχει σε σχέση με τις μουσουλμανικές χώρες. Ο αναγκαστικός καταμερισμός στην Ευρώπη των προσφύγων το έχει ζητήσει η ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ και ο πρωθυπουργός, από το Μάρτιο.

Έχουν δημιουργηθεί ήδη περίπου 20.000 θέσεις για τους πρόσφυγες και μετανάστες (φθίνει ο αριθμός αυτός όμως γιατί γίνεται ήδη η διαλογή). Το μεγάλο πρόβλημα είναι τα κλειστά σύνορα επεσήμανε ο αναπληρωτής υπουργός.

Επιδιώκουμε να μην πηγαίνουν όλοι  στην Ειδομένη και φτιάχνουμε χώρους φιλοξενίας και εξήγησε ότι το υπουργείο Άμυνας βρίσκεται σε μόνιμη συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικών. Με βάση τα στοιχεία, από 450 εκ. που προβλέπονται για μια 5ετία έχουμε πάρει τα 32 εκ. και διεκδικούμε τα 38 εκ. καθώς στις επιλέξιμες δαπάνες δεν περιλαμβανόταν η σίτιση (έχουμε ξεκινήσει να παίρνουμε) και διεκδικούμε άλλα 12 εκ.

Στην κριτική της Ν.Δ. ότι έχει αποτύχει η εξωτερική πολιτική της χώρας, ο κ. Βίτσας απάντησε ότι οι τοποθετήσεις του ΟΗΕ και των ευρωπαϊκών χωρών δείχνουν ακριβώς το αντίθετο. «Μας απομονώνουν οι τοποθετήσεις του ΟΗΕ;» ρώτησε χωρίς να λάβει απάντηση από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Κλείνοντας ο αν. υπουργός Άμυνας υποστήριξε ότι η κυβέρνηση συγκροτεί ένα πλαίσιο προτάσεων και αντικειμενικής διαχείρισης των προβλημάτων με την βοήθεια όλων. "Μπορούμε να τα καταφέρουμε σε ακόμα και πιο δύσκολες στιγμές" διαβεβαίωσε, καθώς αρχίζει και ο θεσμός της Τοπικής Αυτοδιοίκησης να βοηθάει σε αυτή την κατεύθυνση.

Κατερίνα Μπρέγιαννη-avgi.gr