Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου 2016

La Stamba, o φόβος του Mateo Renzi το μεταναστευτικό


Ειδυλλιακό στιγμιότυπο με κεντρική εικόνα τους  Μέκελ-Ρέντζι, που ελήφθη για την La Stamba, καθώς προηγήθηκε σκληρό παζάρι για την παραμονή ανοικτών των οδών που ακολουθούν τα μεταναστευτικά ρεύματα στην Ευρώπη, μέσω Ελλάδας και Ιταλίας.



«Η δυναμική της αναστολής της Σένγκεν στην Ελλάδα θα μπορούσε πραγματικά να διαχυθεί στην Ευρώπη" - Στις Βρυξέλλες δεν έχει αποφασιστεί, τελικά τι θα γίνει και η Ιταλία με την Ελλάδα παραμένουν παγιδευμένες


Η συνάντηση με τον Matteo Renzi έγινε καθώς ο Ιταλός πρωθυπουργός έλαβε πρόσκληση της Καγκελαρίου Μέρκελ και πήγε να την "δει". Πρόσωπο με πρόσωπο, σε μια αίθουσα του κτιρίου Justus Lipsius, στο μπλοκ του γυάλινου πύργου-γρανίτη των Ευρωπαϊκών Συμβουλίων. 

Οι δύο μίλησαν για μισή ώρα, ειδικά για το θέμα που πλήττει τις δύο χώρες: Το μεταναστευτικό κύμα από το Αιγαίο και τη Μεσόγειο είναι πιθανό να μετακινήσει την «πραγματική» γραμμή των ευρωπαϊκών συνόρων κατά μήκος μιας νέας συνοριακής γραμμής: Μία γραμμή που συνδέει τις Άλπεις και τα νότια Βαλκάνια. Είναι συναρπαστική η προοπτική, που διαγράφεται με την Ιταλία και την Ελλάδα να "απορροφούν" την μεταναστευτική κίνηση στη Μεσόγειο: Για το λόγο αυτό ο Matteo Renzi θέλησε να υπερασπισθεί την υπόθεσή του και να ακούσει τις απόψεις της Μέρκελ.

Η καγκελάριος έχει εκμυστηρευτεί ότι είναι «πολύ ενοχλημένη» από τη στάση του αυστριακού Πρωθυπουργού
Werner Faymann γιαυτό και επανέλαβε την απόφασή της για δημιουργία χώρων υποδοχής και διέλευσης των αιτούντων άσυλο.

Ο
Renzi χαιρέτισε την αποφασιστική στάση της Μέρκελ, και σημείωσε ότι η Ιταλία και η Γερμανία βρίσκονται στην ίδια πλευρά, αλλά στο τέλος της συνεδρίασης, φαίνεται ότι ο πρωθυπουργός έχει παραμείνει με μια αμφιβολία: Η θέση της Γερμανίας αντιστοιχεί σε εκείνη που συζήτησαν πραγματικά; Μπορεί να είναι χρήσιμο για τους Γερμανούς να έχουν ένα τέτοιο άκαμπτο φίλτρο λίγα χιλιόμετρα από τα σύνορά τους; Αλλά αυτή τη στιγμή,  του επικεφαλής της ιταλικής κυβέρνησης η  αμφιβολία για την πραγματική θέση της Γερμανίας δεν είναι το πρώτο πρόβλημα, γιατί Matteo Renzi είδε τη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, να γλιστράει σε ακόμη πιο ιδιαίτερα ζητήματα, όπως αυτό που  μονοπωλείται από το «Brexit» της Βρετανίας. 

Και πράγματι ήταν μια περαιτέρω οπισθοδρόμηση της «εικόνας των συνόρων»: Εκτός από τους Αυστριακούς παρόμοια μέτρα του "περιορισμού" της ροής προσφύγων, είχαν ληφθεί στη Σλοβενία, τη Σερβία και τη Fyrom. Και Matteo Renzi, ο οποίος είχε υποσχεθεί να εμφανιστεί σε αυτό το Συμβούλιο, με εποικοδομητική στάση, έπρεπε να κρατήσει πίσω, στο «παρασκήνιο», όλο τον ερεθισμό του για έναν φάκελο για τον οποίο αγωνίζεται να προχωρήσει μπροστά και να αρχίσουν να γίνονται εύλογες σκέψεις για καλό σενάριο: 

«Εάν ακολουθούσε τη γραμμή της αδράνειας, ο κίνδυνος για το τέλος της Σένγκεν γίνεται ορατός". Ή αλλιώς, με μια έκφραση που από τον Renzi που δεν χρησιμοποιείται ποτέ στο κοινό: Υπάρχει ο κίνδυνος της παγίδας για την Ιταλία και την Ελλάδα.

Φυσικά, στις διακυβερνητικές συνομιλίες έχει προχωρήσει το στρατηγικό σχέδιο να δρομολογηθεί η ευρωπαϊκή αστυνομική δύναμη από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στα τέλη του Ιουνίου, αλλά από τώρα και μέχρι τότε, η απουσία ενός σαφούς πολιτικού σχεδίου, στα μάτια του Palazzo Chigi καθιστά λιγότερο πιθανό το σενάριο της εξόδου από την Σένγκεν, της Ελλάδας, κατά το οποίο δεν διαγράφεται, αλλά θα στείλει στη ναφθαλίνη, την Ιταλία και την Ελλάδα που θα αφεθούν μόνες, και "αναγκαστικά" θα αναλάβουν δράση κατά των διακινητών, ώστε να σταματήσουν οι φορτηγίδες προσφύγων-μεταναστών, αλλιώς η Σένγκεν αναστέλλεται στην υπόλοιπη Ευρώπη.

Για την Ιταλία υπάρχει, δεν διακυβεύεται μόνο η ευρωπαϊκή σημαία, αλλά μία σκληρή κρίσης, η οποία περιλαμβάνει επίσης τις ελληνικές θάλασσες της Μεσογείου και, ανησυχεί διπλά γιατί τα νέα κύματα μετανάστευσης προορίζεται να προσθέσουν μια ακόμη κοινωνική και οικονομική κρίση που έρχεται πίσω και αυτό αποτυπώνεται στο πρόσωπο του Αλέξη Τσίπρα, που δείχνει λιγότερο χαμογελαστό από το συνηθισμένο. 

Στην απειλή του Renzi να κόψει τις επιδοτήσεις από τα ευρωπαϊκά ταμεία στις εν λόγω χώρες (σ.σ.: του Βίλεγκραντ), ιδίως στην Ευρώπη, οι οποίες μπλοκάρουν τους μετανάστες, να μην περάσουν από τα σύνορά τους, οι Πολωνοί και οι Ούγγροι απάντησαν από κοινού: «Είναι ένας πολιτικός εκβιασμός». 

Εν τω μεταξύ, σε διμερείς συναντήσεις που επιδιώκει, ο Renzi έχει αρχίσει να στέλνει προσκλήσεις για μια άκρως υποβλητική εκδήλωση για τις ρίζες και το μέλλον της Ευρώπης, που θα πραγματοποιηθεί στο νησί της Βεντοτένε της Ιταλίας.
__________
Αποστολή στις Βρυξέλλες
Fabio Martini - 20/02/2016
Mετάφραση της ιταλικής εφημερίδας La Stamba, από το Istologio G.Mosxou


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πάσα άποψη εκφράζεται ελευθέρως από το ISTOLOGIO giorgou MOSXOU, αρκεί να μην περιέχει αήθεις χαρακτηρισμούς