Τρίτη 23 Φεβρουαρίου 2016

Η Θεανώ Φωτίου μιλά για το Παράλληλο Πρόγραμμα



Αναλυτικά όλη η συνέντευξή της στο ΑΜΠΕ
Την ημέρα που επρόκειτο να εισαχθεί προς ψήφιση το Παράλληλο Πρόγραμμα της κυβέρνησης, του οποίου η εισαγωγή στη Βουλή είχε ανασταλεί για ενάμισι μήνα, το ΑΠΕ επιδίωξε και είχε μία ενδιαφέρουσα συνέντευξη με την υπουργό Θεανώ Φωτίου. Το Παράλληλο Πρόγραμμα ψηφίστηκε με τις ψήφους των ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ, καταψηφίστηκε με τις αρνητικές ψήφους των ΝΔ, ΧΑ, Ένωση Κεντρώων και έλαβε Παρών από ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι, ΚΚΕ. Με τις διατάξεις του καλύπτονται μία σειρά από ανάγκες της κοινωνίας, με σπουδαιότερη αυτή των 2,5 εκατομμυρίων αναφάλιστων πολιτών, που από την ημέρα της ισχύος του, θα καλύπτει πλήρως τις ιατροφαρμακευτικές αναγκαιότητές του.
      

Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ
               ΕΡ: Σήμερα, εισάγεται προς συζήτηση στην Ολομέλεια το λεγόμενο «παράλληλο πρόγραμμα της κυβέρνησης». Ως προς τις διατάξεις αρμοδιότητας του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, που έχουν περιληφθεί στο νομοσχέδιο, τι προβλέπεται; Έχουν εξευρεθεί οι πόροι για την υλοποίηση, όσων έχετε εξαγγείλει;
         ΑΠ: Βέβαια και κοστολογημένα είναι όλα, γιατί αν δεν είναι κοστολογημένα, ξέρετε δεν μπαίνει στη Βουλή. Εξάλλου, αποδεικνύεται εκ των υστέρων, με μια καθυστέρηση βέβαια ότι αυτό που είχαμε ήδη καταθέσει τον Δεκέμβριο και κοστολογημένο και ρεαλιστικό ήταν και άδικα καθυστέρησε, γιατί έγινε μια, αν θέλετε, συνέργεια της αντιπολίτευσης και των δανειστών, εγείροντας προβλήματα ότι δήθεν δεν ήταν κοστολογημένο, με αποτέλεσμα η μεν αντιπολίτευση να φύγει εκείνη την ώρα από τη Βουλή, οι δε δανειστές να επανέλθουν και να ζητούν περισσότερες εξηγήσεις. Τέλος πάντων, αυτή την καθυστέρηση την καλύψαμε με δύο τρόπους: Ο ένας τρόπος ήταν με πράξεις νομοθετικού περιεχομένου, που, όπως ξέρετε, δεν μας αρέσουν, αλλά ήμασταν υποχρεωμένοι να το κάνουμε, γιατί είχαμε κατεπείγουσες ρυθμίσεις μέσα σε αυτό το νόμο. Οι κατεπείγουσες ρυθμίσεις έχουν βγει σήμερα από αυτό το νόμο και έχουν μείνει οι άλλες που μπορούσαν να περιμένουν. Τίποτα δεν μπορεί να περιμένει σήμερα, όταν αφορά το κοινωνικό κράτος στην Ελλάδα, γιατί οι άνθρωποι έχουν εξαντληθεί.
         Επομένως, αυτά που περάσαμε με πράξεις νομοθετικού περιεχομένου ήταν, παραδείγματος χάριν, η επέκταση των μέτρων για την ανθρωπιστική κρίση, μέσα στο 2016 και διάφορα μέτρα διευκόλυνσης. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι οι δομές φτώχειας. Τι ακριβώς συνέβη και το συνδέω με το παράλληλο πρόγραμμα, γιατί οι δομές φτώχειας ήταν μέσα στο παράλληλο πρόγραμμα. Οι δομές της φτώχειας, κοινωνικά παντοπωλεία, φαρμακεία, λαχανόκηποι, είχε τελειώσει η ισχύς τους το καλοκαίρι. Εμείς είχαμε παρατείνει την ισχύ τους, δηλαδή από τη στιγμή που τελειώνει το ΕΣΠΑ, τα χρήματα πρέπει να βρεθούν από το κράτος, από τον προϋπολογισμό του κράτους, από εθνικούς πόρους. Επομένως, είχαμε προεκτείνει την ισχύ, μέχρι 30/09. Θυμάστε ότι, στις 30/09, τα πράγματα ήταν λίγο ζόρικα. Μόλις γυρίσαμε, εγώ προσωπικά έκανα Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για εκ των υστέρων κάλυψη των δομών αυτών και παράτασή τους, μέχρι 31/12. Τα χρήματα περίπου 2,9 εκατ. τα βρήκαμε από κρατικά χρήματα, έτσι ώστε και να συνεχίσει η λειτουργία τους και να πληρωθούν οι άνθρωποι από κρατικά χρήματα. Τώρα, τον Δεκέμβριο, φέραμε το παράλληλο πρόγραμμα, επειδή, παράλληλα, σχεδιάζαμε το νέο ΕΣΠΑ- γιατί. Όταν ήρθαμε εμείς, δεν βρήκαμε κανέναν σχεδιασμό του ΕΣΠΑ, που έπρεπε να είχε αρχίσει το 2014, για την κοινωνική προστασία. Και να πω ότι το κοινωνικό κομμάτι του ΕΣΠΑ το σχεδιάσαμε μαζί με το υπουργείο Οικονομίας, με τον κ. Χαρίτση, τον αρμόδιο υπουργό, μαζί με τους 13 περιφερειάρχες της Ελλάδος και αυτή τη φορά τα έχουμε στείλει στην Ευρώπη. Ελπίζουμε ότι θα έχουμε απάντηση μέσα στις επόμενες μέρες, ώστε να μπορέσουμε να αρχίσουμε να προκηρύσσουμε πλέον τα ΕΣΠΑ που έπρεπε να έχουν ήδη λειτουργήσει από το '14, για να μπορέσουν όλες αυτές οι δομές και πολλές άλλες να συνεχίσουν.
         Άρα, για να μην παραπληροφορείται ο κόσμος, εμείς όχι μόνο φροντίσαμε την ιστορία αυτή ακόμα και με Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου, όχι μόνο εξασφαλίσαμε τα κονδύλια, αλλά εξασφαλίσαμε και τους ανθρώπους να δουλεύουν, μέχρι 30/06/2016, όπου τότε τελειώνουν όλα αυτά και θα έχουν τοποθετηθεί στις θέσεις και τις νέες δομές με βάση το νέο ΕΣΠΑ 2014-2020. Θα ήθελα, λοιπόν, να ξεκαθαρίσω αυτό το θέμα, γιατί έγινε πολλή σπέκουλα από την αντιπολίτευση. Λυπάμαι γι' αυτά που λένε. Εδώ, δηλαδή, είναι η κλασική περίπτωση που λέει «εκεί που μας χρώσταγαν, ήθελαν να μας πάρουν και το βόδι». Δηλαδή όχι μόνο φροντίσαμε με κρατικά χρήματα να επεκταθούν οι δομές, ενώ οι άνθρωποι θα έμεναν στον «αέρα», επειδή οι προηγούμενοι δεν είχαν φροντίσει να προκηρύξουν τα ΕΣΠΑ, μας ζητάνε και τα ρέστα, αυτή τη στιγμή. Εμείς εισάγουμε έναν κορυφαίο θεσμό τα Κέντρα Κοινότητας, ένα καταπληκτικό εργαλείο σε επίπεδο δήμου, θα είναι συνδεδεμένα με την κοινωνική υπηρεσία του δήμου, θα είναι μέσα στο δημαρχείο, είναι, αν θέλετε, ένα ΚΕΠ κοινωνικής προστασίας, δηλαδή είναι μια υπηρεσία one-stop-shop όπου πηγαίνει ο κάθε πολίτης που θέλει να ρωτήσει οτιδήποτε απ' αυτά που τον απασχολούν στο επίπεδο της κοινωνικής προστασίας, όπως τι προγράμματα, παραδείγματος χάριν, «τρέχουν» για την επισιτιστική συνδρομή, για την ανθρωπιστική κρίση, για την ανεργία, θα είναι συνδεδεμένα όλα αυτά τα κέντρα με τον ΟΑΕΔ, με όλες τις υπηρεσίες του υπουργείου μας, αλλά και κάθετα με τις Περιφέρειες, ώστε κάθε πολίτης να έχει μια πλήρη ενημέρωση και καταγραφή και των προβλημάτων του και να διασυνδέεται πολύ γρήγορα. Αυτά τα Κέντρα Κοινότητας τα υποβάλαμε στο νέο ΕΣΠΑ και, εφόσον οι εταίροι, η Ευρωπαϊκή Ένωση τα εγκρίνει, θα είναι θεσμός από το καλοκαίρι, τα οποία θα μας βοηθήσουν σε πάρα πολλά πράγματα, όλη την κοινωνία θα την βοηθήσουν πιστεύω ταχύτατα και θα χρηματοδοτηθούν, μέχρι το 2020, από ευρωπαϊκά κονδύλια. Αυτό το θεωρούμε επιτυχία και βλέπετε πως συνδυάζουμε συνεχώς όλα τα πράγματα, ώστε μέσα από τις συνέργειες να εξοικονομούμε χρήματα, να έχουμε μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα για όλα αυτά που συμβαίνουν, για όλα αυτά που έχουν ανάγκη οι άνθρωποι.
         ΕΡ: Πείτε μας δυο λόγια για την πορεία εξέλιξης του προγράμματος καταπολέμησης της ανθρωπιστικής κρίσης και ποιοι είναι οι στόχοι για την υλοποίησή του το 2016; Επίσης, ποιος είναι ο σχεδιασμός του υπουργείου για το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, το οποίο, όπως έχετε ήδη γνωστοποιήσει, θα τεθεί σε ισχύ στο δεύτερο τρίμηνο του 2016;
         ΑΠ: Εμείς βλέπουμε αυτά τα δύο προγράμματα μαζί, απολύτως συνδεδεμένα για το 2016. Δηλαδή και το πρόγραμμα για την ανθρωπιστική κρίση, αλλά και το πρόγραμμα για το κοινωνικό εισόδημα αλληλεγγύης, όπως το λέμε εμείς το ελάχιστο εγγυημένο, θα «τρέξουν» μαζί, ελπίζουμε μέσα στον Απρίλιο με δύο διαφορετικές πλατφόρμες. Το κοινωνικό εισόδημα αλληλεγγύης σε δήμους της χώρας που θα επιλεγούν με αδιάσειστα κριτήρια προτεραιότητας, δηλαδή αυτά είναι ο πληθυσμός της κάθε Περιφέρειας από τη μια, από την άλλη είναι τα ποσοστά ανεργίας, τα ποσοστά φτώχειας, αλλά και τα ποσοστά ανάγκης για επισιτιστική συνδρομή. Μην ξεχνάτε ότι έχουμε δύο ηλεκτρονικές καταγραφές μεγάλης, εθνικής εμβέλειας μέσα από το πρόγραμμα της ανθρωπιστικής κρίσης και μέσα από το ΤΕΒΑ, δηλαδή το Ταμείο Απόρων, που τα «τρέξαμε» πέρυσι και τα δύο και έχουμε αποτύπωση, δυστυχώς και της φτώχειας και των αναγκών για σίτιση σε όλη τη χώρα. Επομένως, αυτά τα δύο προγράμματα θα στηθούν μαζί με βάση αυτά τα αδιάσειστα στοιχεία που έχουμε. Δηλαδή όπου θα «τρέξει» το ένα, δεν θα «τρέξει» το άλλο. Επομένως, θα είναι ένα στοιχειώδες δίχτυ ασφάλειας και το ελάχιστο εγγυημένο ή το κοινωνικό εισόδημα αλληλεγγύης, που λέμε εμείς, επιχειρείται, αυτή τη στιγμή και οργανώνεται εδώ και τρεις μήνες, ώστε όλοι οι πυλώνες του να μπορούν να καλυφθούν. Επιμένω, δηλαδή ότι δεν θα είναι μόνο ένα επίδομα που θα πάρουν οι άνθρωποι, αλλά θα είναι και υπηρεσίες, όπως η πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας, εκπαίδευσης, αλλά και μετακίνησης σε υπηρεσίες που έχουν ανάγκη οι άνθρωποι αυτή τη στιγμή, που έχουν πέσει, δυστυχώς, σε αυτήν τη μεγάλη ένδεια και στην ακραία φτώχεια. Παράλληλα, θα ενεργοποιήσουμε και ένα πρόγραμμα το οποίο ετοιμάζουμε με τον ΟΑΕΔ, αλλά και με την κ. Αντωνοπούλου, την αναπληρώτρια υπουργό για θέματα Απασχόλησης, ώστε οι άνθρωποι που θα μπουν στο κοινωνικό εισόδημα αλληλεγγύης, ταυτόχρονα θα μπορούμε όλοι μαζί να αρχίσουμε να ψάχνουμε τις δυνατότητες κάλυψης εργασιακής ένταξης. Αυτά είναι που ετοιμάζουμε για τώρα. Το άλλο θα είναι το ίδιο, όπως το ξέρετε.
         ΕΡ: Στόχος σας, όπως έχετε πει, είναι η αναμόρφωση του εθνικού συστήματος κοινωνικής αλληλεγγύης. Τι θα αλλάξει, μετά τον επανασχεδιασμό του;
         ΑΠ: Αυτό είναι μια μεγάλη συζήτηση. Να σας πω το εξής, ότι το σύστημα της κοινωνικής προστασίας στην Ελλάδα δεν έχει έναν ενιαίο νόμο πλαίσιο εδώ και 40 χρόνια. Είναι, λοιπόν, κατακερματισμένο και αποσπασματικό. Εμείς, αυτή τη στιγμή, έχουμε ήδη δρομολογήσει ένα μεγάλο πρόγραμμα, το οποίο χρηματοδοτείται και αυτό από πηγές του ΕΣΠΑ. Μέχρι τον Σεπτέμβριο, όπως είχαμε υποσχεθεί στη Βουλή και το είχε εξαγγείλει και ο πρωθυπουργός, θα έχουμε τον καινούργιο νόμο πλαίσιο της κοινωνικής αλληλεγγύης, της κοινωνικής προστασίας. Τι θα αλλάξει σε αυτό, όπως ρωτάτε. Καταρχήν, όλα τα πράγματα θα συνδεθούν ξανά, δηλαδή προσέξτε, τι κάνει αυτό το χαρτοφυλάκιο εδώ. Αυτό μεριμνά για τα παιδιά, το παιδί, όμως, το βασανισμένο, το παιδί το κακοποιημένο, το ορφανό, με σύνδρομο down, με νοητική στέρηση, με αναπηρία, κινητική, κτλ, ο ηλικιωμένος, αντίστοιχα, αφορά τις ευάλωτες ομάδες, δηλαδή τοξικομανείς, ανθρώπους οι οποίοι είναι εξαρτημένοι από ουσίες και ούτω καθεξής. Αφορά τους άστεγους, μια τεράστια κατηγορία, η οποία συνεχώς αυξάνεται, αφορά τη φοβερή δεξαμενή, προφανώς, των απόρων, των νέων απόρων, που, όπως έχω πει πολλές φορές, δυστυχώς, το 50% των νοικοκυριών των ελληνικών βρίσκονται σε κίνδυνο φτώχειας.
         Με έναν περίεργο τρόπο, δηλαδή, αυτό το χαρτοφυλάκιο εδώ έχει έναν τεράστιο πληθυσμό στον οποίο αναφέρεται. Επομένως, φανταστείτε αυτές τις επτά κατηγορίες και τους Ρομά που ξέχασα, ευάλωτη ομάδα και αυτή, σαν κάθετες στήλες και οργανώστε τώρα αυτό το σύστημα σε τρία επίπεδα οριζόντια. Το πρωτοβάθμιο σύστημα κοινωνικής προστασίας και αλληλεγγύης, εδώ τι έχουμε. Έχουμε όλα τα επιδόματα, αλλά έχουμε και όλες αυτές τις δομές που σου παρέχουν καθημερινή προστασία και φροντίδα, δομές φτώχειας για τους άστεγους, στέγες υποστηριζόμενης διαβίωσης, κτλ, κέντρα ημερήσιας φροντίδας ηλικιωμένων και ούτω καθεξής. Τώρα, το δεύτερο επίπεδο είναι το ιδρυματικό, είναι, δηλαδή, όλες αυτές οι κατηγορίες, που είπα πριν, στα ιδρύματα, τα οποία είναι δύο λογιών: Είναι νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου και δημοσίου δικαίου. Να μπει ένα ενιαίο καθεστώς σε όλα αυτά, γιατί υπάρχει πολυνομία, διότι υπάρχουν μεγάλες περιουσίες που μένουν ανεκμετάλλευτες, διότι οι άνθρωποι υποφέρουν και διότι υπάρχει κακοδιαχείριση και φαινόμενα διαφθοράς. Πρέπει αυτό το κομμάτι να εξυγιανθεί. Και, τελικά, το τρίτο επίπεδο που είναι ακριβώς όλος μας το σχέδιο και η προοπτική μας, δηλαδή αποϊδρυματοποίηση, που σημαίνει ότι σιγά-σιγά όλες αυτές οι ευάλωτες ομάδες πρέπει να εντάσσονται στην κοινωνία, ένταξη κοινωνική και ένταξη εργασιακή. Είναι το πιο δύσκολο επίπεδο σήμερα σε συνθήκες κρίσης, αλλά πρέπει να ξεκινήσουμε, διότι υπάρχουν πόροι μεγάλοι, ευρωπαϊκοί ανεκμετάλλευτοι σε αυτόν τον τομέα. Άρα, αυτός είναι, αν μπορώ να σας το περιγράψω, ο νέος νόμος πλαίσιο με τις κατηγορίες του, που θα φέρει ενιαίες ρυθμίσεις στα τρία επίπεδα, στις επτά κατηγορίες, που σας είπα πριν.
         ΕΡ: Πρόσφατα, ανακοινώσατε μια δράση για την ανακούφιση των αστέγων «Τη Φροντίδα εν Κινήσει». Όπως έχετε καταστήσει σαφές, πρόθεσή σας είναι να προβείτε και σε άλλες ενέργειες, προκειμένου να αυξηθούν οι δομές φιλοξενίας των αστέγων. Με ποιον τρόπο θα επιτευχθεί αυτό;
         ΑΠ: Κοιτάξτε, αυτή η πρωτοβουλία πήρε μεγάλη δημοσιότητα, πολύ πιο μεγάλη σε σχέση με άλλες πρωτοβουλίες που έχουμε κάνει όλο αυτόν τον καιρό. Εννοώ για τα γεύματα, τα μικρογεύματα σε 11.000 παιδιά της Αθήνας. Σήμερα, είμαστε πολύ χαρούμενοι, γιατί ξεκινάει το πρόγραμμα στο Πέραμα, όλα τα σχολεία του Περάματος με ζεστό φαγητό, 1.400 παιδιά. Αυτά όλα, όπως και διάφορα άλλα που κάναμε και συνεχίζουμε να κάνουμε, είναι δράσεις που προσπαθεί να κάνει ένα κράτος που δεν έχει χρήματα, μαζί με εταιρείες που μας προσφέρουν. Στα μικρογεύματα είναι ο «Γρηγόρης» από πίσω - και έχει σημασία να πάτε να δείτε ότι αυτά τα 64 σχολεία, 11.000 παιδιά δεν είχαν κυλικείο. Έτσι, επελέγησαν. Για να καταλάβουμε, γιατί μιλάμε σήμερα. Δεν μπορώ, λοιπόν, εγώ να περιμένω, μέχρι να βρούμε τα λεφτά, για να κάνουμε κάτι. Πρέπει να κάνουμε, απ' όπου κι αν τα βρίσκουμε. Γι' αυτό, ανοίξαμε και τη μεγάλη πλατφόρμα, το crowdfunding είναι στην Εθνική Τράπεζα, που «τρέχει» σε όλο τον κόσμο, σε όλη την υφήλιο, που ο καθένας μπορεί να μπει μέσα, βλέπει το όνομά του, βλέπει και όλους τους προηγούμενους που έχουν δώσει χρήματα, είναι διαφανές, λέει πόσα χρήματα μπορεί να δώσει για τα σχολικά γεύματα, ώστε του χρόνου, το 1/3 των σχολείων των δημοτικών -σκεφθείτε ότι είναι 600.000 παιδιά στα δημοτικά σχολεία- να μπορούν να έχουν ένα γεύμα, γιατί είμαστε πρωταθλητές στην παιδική φτώχεια, 28,8%, πρώτη στην Ευρώπη.
         Λοιπόν, το λεωφορείο, γιατί από εκεί αρχίσαμε και πήγα αλλού, αλλά έχει σημασία να τα μαθαίνει ο κόσμος όλα αυτά, για να ενθαρρύνεται από τη μια και από την άλλη, για να συμμετέχει, γιατί εμείς δεν έχουμε άλλα «όπλα», αυτή τη στιγμή, με αυτούς τους ελάχιστους πόρους που έχουμε από την έγερση της κοινωνίας και τη συμμετοχή της. Λοιπόν, το λεωφορείο ήταν μια ιδέα φοιτητών μου στο Πολυτεχνείο, οι οποίοι σκέφτηκαν δύο βανάκια που θα γύριζαν στα στέκια των αστέγων. Όταν ήρθε εδώ η εταιρεία Παπαστράτος και μας έδωσε 200.000 ευρώ, σκεφτήκαμε μαζί με τη ΜΚΟ Praksis μήπως αυτή η ιδέα μπορούσε να επεκταθεί. Πήγαμε τότε στον ΟΑΣΑ, βλέπετε συνέργειες του δημόσιου τομέα, του ιδιωτικού τομέα και της Κοινωνίας των Πολιτών. Πήγαμε στον ΟΑΣΑ και του ζητήσαμε ένα μεγάλο λεωφορείο, εγώ ήθελα ένα διώροφο, εκείνος μου έδωσε ένα μονώροφο 12μετρο. Με αυτά τα χρήματα θα το διαμορφώσουμε μέσα, ώστε να έχει χώρους υγιεινής για τους αστέγους, πλυντήρια για τα ρούχα τους, ντους και, συγχρόνως, υπηρεσίες, δηλαδή δύο τρία γραφειάκια με ανθρώπους που θα μπορούν να τους προσφέρουν πρώτες βοήθειες, αλλά και να τους συμβουλέψουν πού μπορούν να πάνε και σε ποια κέντρα ημέρας διημέρευσης, κτλ. Και το λέω όλο αυτό, γιατί έχει σημασία να ειπωθεί ότι ο ΟΑΣΑ μας δίνει τον οδηγό δωρεάν και τα καύσιμα και, βέβαια, θα σχεδιάσει και όλο το δρομολόγιο, πού θα σταματάει, πώς θα προμηθεύεται με νερό και όλα αυτά. Είναι συνέργειες. Μακάρι να είχαμε τα λεφτά να τα δώσουμε και για τα γεύματα των παιδιών, αλλά και για τους άστεγους. Να τα κάνουμε από κρατικά χρήματα. Μέχρι την ώρα που θα το κάνουμε, γιατί εκεί είναι βέβαια ο στόχος μας, το κράτος να τα αναλάβει όλα αυτά και να τα σχεδιάσει, πρέπει όλη η κοινωνία να κινητοποιηθεί και στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Αυτό κάνουμε, αυτή τη στιγμή.
         ΕΡ: Σε συνάντησή σας με συμβασιούχους στις κοινωνικές δομές άμεσης αντιμετώπισης της φτώχειας, διαβεβαιώσατε ότι θα τους καταβληθούν άμεσα τα δεδουλευμένα του τελευταίου τριμήνου του 2015. Πότε θα πραγματοποιηθεί η αποπληρωμή των υπόλοιπων μηνών του 2016. Υπάρχει το ενδεχόμενο να ανανεωθούν οι συμβάσεις του υπάρχοντος προσωπικού, που λήγουν τον Ιούνιο;
         ΑΠ: Τα παιδιά ήρθαν εδώ, πιστεύω ότι είχε υπάρξει μια μεγάλη παρανόηση και θέλω να πω ότι, όποιος θέλει, με όσους ανθρώπους θέλει, εμένα είναι ανοικτό το γραφείο μου ότι ώρα θέλει να έρθει. Αυτό που ζητάω είναι να μου το πει μια μέρα νωρίτερα, να μου πει ακριβώς τι ζητάει, για να είναι εδώ οι υπηρεσίες και για να μην λέω ως πολιτευτής πράγματα που δεν ισχύουν. Αυτά όλα τα φροντίσαμε, όπως σας είπα, με πράξεις νομοθετικού περιεχομένου. Οι δομές φτώχειας είναι ΕΣΠΑ, πρέπει να ξέρετε ότι στο ΕΣΠΑ είναι ρητό ότι είναι συμβασιούχοι οι άνθρωποι, δεν συνεχίζουν de facto στο νέο ΕΣΠΑ, το νέο ΕΣΠΑ θα προκηρυχθεί, οι υφιστάμενοι σήμερα έχουν εξασφαλιστεί, μέχρι να γίνει η προκήρυξη και η τοποθέτηση στο νέο ΕΣΠΑ με τις νέες του δομές. Θα γίνει με ΑΣΕΠ, όπως ορίζει ο νόμος, δεν μπορεί ο καθένας να κάνει ότι θέλει. Τα χρήματα, μέχρι 30/06, έχουν εξασφαλιστεί, τα παιδιά γι' αυτό το διάστημα που έχουν δουλέψει και που τους επεκτείναμε εμείς την ισχύ των δομών, μέχρι 31/12, θα πληρωθούν εντός των 15 επόμενων ημερών, νομίζω και λιγότερες από 15. Έχουν φύγει από δω όλα τα χαρτιά εδώ και καιρό, έχουν πάει στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και από κει θα πληρωθούν. Άρα, αυτή όλη η φασαρία νομίζω ήταν και λίγο υπερβάλλων ζήλος των μέσων ενημέρωσης και της αντιπολίτευσης, που ήθελε κάτι να παραστήσει. Όταν, όμως, η αντιπολίτευση άφησε τα ΕΣΠΑ στον «αέρα» και δεν τα σχεδίασε από το 2014 μήπως θα έπρεπε να είναι λιγάκι πιο σεμνή, όταν κάνει τόσες φασαρίες; Αυτό είναι το ένα και από εκεί και ύστερα είπαμε στα παιδιά ότι θα κοιτάξουμε να μοριοδοτηθούν, διότι ενδιαφερόμαστε πάρα πολύ, προφανώς. Η εμπειρία που κατακτήθηκε όλα αυτά τα χρόνια σε αυτές τις δομές να μην πάει χαμένη.
         ΕΡ: Τι θα ισχύσει για το πρόγραμμα επισιτιστικής βοήθειας;
         ΑΠ: Για το ΤΕΒΑ, για το Ταμείο Απόρων εννοείτε. Λοιπόν, τι ισχύει για το Ταμείο Απόρων. Είμαστε οι πρώτοι που το υλοποιούμε καταρχήν στην Ευρώπη. Ας ειπωθεί κι αυτό, γιατί έχουμε κάνει 57 συμπράξεις κοινωνικές, όσοι και οι νομοί της χώρας. Εμείς προκηρύξαμε σαν κεντρική κυβέρνηση τα 35 εκατομμύρια για το 2015 τροφίμων, αυτή τη στιγμή μοιράζονται σε όλη την επικράτεια από τις 57 συμπράξεις, σε άλλες έχει ήδη ολοκληρωθεί η παραλαβή των τροφίμων, κτλ, εδώ και έναν μήνα, σε άλλες τώρα αρχίζει, γιατί υπάρχει πράγματι πρόβλημα στο πως οι ίδιες οι συμπράξεις οργανώνονται, δεν είναι εύκολο αυτό. Η καινοτομία ήταν ότι βάλαμε, για πρώτη φορά, κρέας, κοτόπουλο και νωπά προϊόντα, που δεν υπήρχαν, μέχρι σήμερα. Υπήρχε μόνο ρύζι, τα γνωστά. Αυτό που θέλω να πω είναι το 2016 θα δώσουμε 90 εκατομμύρια, το διπλάσιο, δηλαδή, από πέρυσι, γιατί το 2014 δεν απορρόφησαν τίποτα απ' αυτά τα χρήματα και, επομένως, μας περίσσεψαν άλλα 45 εκατομμύρια, τα οποία θα δώσουμε. Από εκεί και ύστερα, μέχρι το τέλος του προγράμματος του 2020, είναι 45 εκατομμύρια κάθε χρόνο. Έχουμε, όμως, με νόμο δώσει τη δυνατότητα από δω και ύστερα αυτές τις προμήθειες να τις κάνουν οι συμπράξεις οι ίδιες, ώστε να τονωθεί η τοπική αγορά. Επομένως, να καταλάβουμε ότι, αν όλοι μαζί δεν πάμε σε αυτήν την ιστορία, δεν θα τα καταφέρουμε σε αυτήν τη δύσκολη περίοδο. Όλοι μαζί, η κοινωνία, κοινωνικοί εταίροι, η ιδιωτική πρωτοβουλία, κτλ, θα προχωρήσουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πάσα άποψη εκφράζεται ελευθέρως από το ISTOLOGIO giorgou MOSXOU, αρκεί να μην περιέχει αήθεις χαρακτηρισμούς