Κυριακή 21 Φεβρουαρίου 2016

Με δρόμο μόνο πεντέμισι μαραθωνίων η διαμαρτυρία



Η πρόταση του γιατρού και δημάρχου Κ. Πελετίδη ήταν πεζοπορία διαμαρτυρίας μέχρι την Αθήνα, με επικεφαλής το δημοτικό συμβούλιο και συγκέντρωση στο Σύνταγμα. Ελήφθη απόφαση με παρόντες ελάχιστους Πατρινούς, μετά από πεντάωρη συνεδρίαση και με εκφυλισμένη την διαδικασία!


Κ. Πελετίδης, Χρ. Πατούχας, Θ. Ντρίνιας, Βίβ. Σαμούρη, θα περπατήσουν μέχρι το Σύνταγμα Αθηνών, αποδεχόμενοι το αγροτικό σύνδρομο των τρακτέρ!

Άποψη της αίθουσας του δημοτικού συμβουλίου!
Άλλη μία μαραθώνια συνεδρίαση πέντε ωρών του Δημοτικού Συμβουλίου Πατρέων με χρόνο χαμένο. Σήμερα το πρωί, που διήρκησε μέχρι αργά το μεσημέρι. Που ξεκίνησε με πλήρη συμμετοχή του Σώματος και κατέληξε με παρόντες 33 δημ. συμβούλους, έναντι 49 του συνόλου.  Θέμα της ήταν η καταπολέμηση της ανεργίας, αλλά με βροντερά απόντες τους ανέργους της πόλης, που ναι μεν ο εισηγητής δήμαρχος Πατρέων τους προσδιόρισε σε κάποιες χιλιάδες, πλην όμως οι παρόντες,  εντός της αιθούσης του Δημοτικού Θεάτρου Απόλλων,  στην ειδική συνεδρίαση, αντιδημάρχων, συμβούλων, φορέων, πολιτών δεν ήταν πάνω από 200, με τους μισούς να αποτελούν το Σώμα του Δημοτικού Συμβουλίου και τους εκπροσώπους φορέων.
Και αυτό όταν την ίδια ώρα έξω, στην πλ. Γεωργίου εξελίσσονταν καρναβαλικά χάπενιγκ, με μεγάλη συμμετοχή κόσμου και ιδιαίτερα της νεολαίας!
Η μακροσκελέστατη εισήγηση, του Δημάρχου Πατρέων, η οποία κράτησε πάνω από μισή ώρα, και ελλείπουσες τις λέξεις τοπική ανάπτυξη, συμμετοχή επιχειρηματικότητας, ανάληψη προγραμμάτων ΕΣΠΑ ήταν, ως μέσω διαμαρτυρίας προς την κυβέρνηση να επιλεγεί η πεζοπορία των Πατρινών, εν σώματι, από Πάτρα μέχρι Αθήνα και συγκέντρωση στο Σύνταγμα! Διότι, όπως μάθαμε το πρωτότυπο, από τον κ. Δήμαρχο «εάν δεν κλάψει το παιδί δεν πάει η μάνα να του δώσει να φάει»!
Πάντως ο Κ. Πελετίδης φρόντισε σήμερα να κάνει την… διαφορά! Ανέβασε στις επτακόσιες τις απαιτούμενες θέσεις εργασίας στο Δήμο, έναντι 561 που ζητούσε πριν και στις 1980 περίπου σε σύνολο των δημοτικών και δημοσίων ιδρυμάτων της πόλης!
Η εισήγηση του Δημάρχου Πατρέων εγκρίθηκε με εκφυλισμένη πλειοψηφία από το Σώμα, ήτοι 29 ψήφοι υπέρ και 4 κατά, επί συνόλου συμβούλων 49 και ελλειπόντων 16, που αποχώρησαν απηυδισμένοι από την πολύωρη συνεδρίαση, πριν τερματισθεί.  
Αναλυτικά, την εισήγηση του Δημάρχου ψήφισαν η παράταξη της πλειοψηφίας «Λαϊκή Συσπείρωση» (ΚΚΕ Κ. Πελετίδης), η παράταξη «Ανυπότακτη Πολιτεία» (Χρ. Πατούχας), η παράταξη «Κοινοτικόν» (Θεόδ. Ντρίνιας) και η παράταξη «Όλοι μαζί για την Πάτρα» (Β. Σαμούρη).
Τις δικές τους προτάσεις, ψήφισαν οι παρατάξεις «Νέα Πόλη» (Κ. Χριστόπουλος), «ΡΑΠ - Πάτρα Ανθρώπινη Πόλη» (Κ. Σπαρτινός), «Τώρα για την Πάτρα» (Γ. Δημαράς) και «Πάτρα Δική μας Πόλη» (Ν. Παναγιωτόπουλος).
Οι ομιλητές από την αντιπολίτευση
Μετά τον δήμαρχο Πατρέων το λόγο έλαβαν οι επικεφαλής των παρατάξεων, με πρώτο τον κ. Κ. Χριστόπουλο της προσκείμενης στην ΝΔ (και απουσιάζοντος του κ. Οικονομόπουλου, ετέρου της Δεξιάς) να διαμαρτύρεται για τον μικρό χρόνο ομιλίας -5 λεπτά για κάθε εισηγητή, συν 2 χαριστικώς- εν αντιθέσει με τα υποστηριζόμενα από τον κ. Πελετίδη όταν ευρισκόμενος στην αντιπολίτευση ζητούσε αύξηση χρόνου ομιλίας. Γενικά η πρόταση του κ. Χριστόπουλου ήταν να δοθεί βάρος στα ευρωπαϊκά προγράμματα, όπως υποστήριξαν και οι άλλες παρατάξεις.
Στην συνέχεια ανέλαβε η Ουρανία Μπίρμπα εκ μέρους της ΡΑΠ, που προέκρινε την στήριξη των κυβερνητικών τακτικών στην ανάπτυξη θέσεων εργασίας και διαφύλαξη αυτών που η προηγούμενη κυβέρνηση είχε ξεγράψει με το μνημονιακό πλαίσιο.
Ακολούθησε ο Α. Φίλιας, που αναφέρθηκε στις σωστές επισημάνσεις περί εμμένουσας ανεργίας στην πόλη, αλλά δεν προέκρινε την ανάληψη πρωτοβουλίας του τύπου που προτείνει η εισήγηση του δημάρχου.
Η παράταξη Χρ. Πατούχα, παρατήρησε πως από την αίθουσα λείπουν οι άνεργοι, αλλά τάχθηκε εμμέσως υπέρ της πρότασης της δημοτικής αρχής.
Και ακολούθησε η παράταξη του Ν. Τζαννάκου, ο οποίος τόνισε, πως από την εισήγηση του δημάρχου λείπει το αναπτυξιακό πρόσημο, υπενθύμισε ότι στις πέντε μεγάλες κρίσεις που πέρασε η πόλη από τη γένεση της πριν δύο αιώνες, οι δήμαρχοί της εύρισκαν τον τρόπο να προωθούν θεσμικά μέτρα ανάπτυξής της, όπως Πολεοδομικό κ.α.
Η Βίβιαν Σαμούρη μίλησε για τον υποβιβασμό της πόλης από τις μνημονιακές κυβερνήσεις και στήριξε τον δήμαρχο Πελετίδη, με αποτέλεσμα να καταχειροκροτηθεί από την πλειοψηφία των διακοσίων παρόντων που υποτίθεται εκπροσωπούσαν τις χιλιάδες των Πατρινών, που πολλοί εξ αυτών, απολάμβαναν την καλοκαιρία στους πεζόδρομους και τις πλατείες!
Ο κ. Ν. Παναγιωτόπουλος προτίμησε αναδρομή στις ρίζες του προβλήματος και τελευταίος ομιλητής ήταν ο κ. Ντρίνιας που προτίμησε διαλεκτική ανάλυση του προβλήματος.
Οι εκπρόσωποι των φορέων που παρέστησαν
Τέλος μετά τους εκπροσώπους των παρατάξεων μίλησαν οι εκπρόσωποι των φορέων, 30 των οποίων είχαν ζητήσει να λάβουν το λόγο.
Κατά σειρά μίλησαν οι εξής: Η Πρόεδρος του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Πάτρας Σταυρούλα Παναγοπούλου - Νικολάου, ο Πρόεδρος της ΟΕΒΕΣΝΑ Παναγιώτης Σκέντζος, ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Τμ. Δυτικής Ελλάδας Θανάσης Γιανναδάκης, ο Αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου Αχαΐας Αριστείδης Τηλιγάδας, η Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πάτρας Άννα Μαστοράκου, ο Πρόεδρος του ΕΣΠ Γιώργος Ρώρος, η Πρόεδρος Συλλόγου Υπαλλήλων Δήμου Πατρέων Δήμητρα Φουσέκη, ο Πρόεδρος της Α’ ΕΛΜΕ Αχαΐας Χρήστος Σιάχος, ο Νίκος Διαμαντόπουλος εκ μέρους της Ομοσπονδίας Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Αχαΐας, ο Πρόεδρος του Νομαρχιακού Τμήματος της ΑΔΕΔΥ Ηλίας Σκεπετάρης, ο Πρόεδρος του Σωματείου Οικοδόμων Πάτρας Δημήτρης Αγγελόπουλος, η Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδος Παράρτημα Πάτρας Μαρίζα Ξιούρα, ο Βασίλης Βασιλείου από το Συνδικάτο Επισιτισμού Τουρισμού και Συναφών Επαγγελμάτων Αχαΐας, ο γραμματέας της Συντεχνίας Αρτοποιών Πάτρας Κώστας Τηλιγάδης, ο Στέλιος Παλαρμάς από τον Σύλλογο Δασκάλων και Νηπιαγωγών Πάτρας και ο Παναγιώτης Σκιαδάς Πρόεδρος του Κλαδικού Συνδικάτου των ΟΤΑ.
Και μετά τις ομιλίες αυτές, η συνεδρίαση θεωρήθη τετελεσμένη, με ψηφισθείσα μία ακόμη απόφαση, που ελήφθη για λόγους πολιτικής σκοπιμότητας ή για υπερακοντισμό θέσεων, ως συνηθιζόταν κάποτε στα φοιτητικά αμφιθέατρα, αφού όλοι γνωρίζουν πως δεν πρόκειται να υλοποιηθεί! Κοινώς, αφού είναι ηλίου φαεινότερο, πως κανείς δεν θα αποφασίσει να πορευθεί μέχρι Αθήνα, με τα αδυνατισμένα από την καθιστικά ζωή ποδαράκια του, αφού κινδυνεύει με… υποβιβασμό στην θέση του ακολουθούντως ασθενοφόρου, πριν ακόμη διαβεί το σύνορο της πόλης στα φανάρια του Κουρτέση!
Το σύνδρομο Αγρότες στο δρόμο, Τρακτέρ στο Σύνταγμα είναι παρών. Αλλά οι Πατρινοί πολίτες απόντες. Θα προτιμήσουν την μάχη, υπερασπιζόμενοι τα τείχη της πόλεως ως άλλη Βασιλεύουσα, από τις ορδές των βαρβάρων, επιδιδόμενοι στην καθημερινότητά τους, ενώ είναι, όχι απλά πιθανό, αλλά σιγουρότατο ότι θα ακολουθηθούν από την συντριπτική πλειοψηφία των παρόντων εντός της αιθούσης του Δημοτικού Θεάτρου Πατρών, καθώς διεφάνη η δυσπιστία ως προς την μέχρι κεραίας εφαρμογή της απόφασης, κάτι που υπαινίχθηκε ο πρόεδρος των Ταξί κ. Σκέντζος.
«Να πάμε όλοι μέχρι την Αθήνα, αλλά όχι άλλοι καβαλάρηδες και άλλοι με τα πόδια» τόνισε, δίνοντας το σήμα του φόβου για εξαιρέσεις, που είχε προτείνει νωρίτερα ο Κ. Πελετίδης, όταν έκανε αναφορά για συμβολική συμμετοχή στην πορεία, ακόμη και όσων δεν βαστούν τα πόδια τους.
Ερώτημα ποιων τα πόδια αντέχουν γι αυτό το εγχείρημα;
Πάντως η απόσταση είναι αρκετά μικρή. Μόνον πεντέμισι μαραθώνιοι!
Εναλλακτικώς μπορεί να διανυθεί με στάσεις για χάπενιγκ και φιέστες, όπως αυτή που πραγματοποίησε στο Δημ. Συμβούλιο ο Δήμαρχος Πελετίδης για να μην φανεί η γύμνια της ανυπαρξίας δημοτικού έργου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πάσα άποψη εκφράζεται ελευθέρως από το ISTOLOGIO giorgou MOSXOU, αρκεί να μην περιέχει αήθεις χαρακτηρισμούς