"Αναγκαστικός ποσοστιαίος καταμερισμός σε όλη την Ευρώπη"
Στο 70-80% λειτουργεί το σύστημα διαχείρισης του προσφυγικού σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Εθνικής Άμυνας Δημήτρη Βίτσα ο οποίος σημείωσε ότι η λύση στη διαχείριση των ροών είναι ο "αναγκαστικός καταμερισμός και μάλιστα ποσοστιαίος σε όλη την Ευρώπη".
Παράλληλα, ο ίδιος μιλώντας στην τηλεόραση της ΕΡΤ υπερτόνισε ότι σε περίπτωση που καταργηθεί η συμφωνία Σένγκεν "θα υπάρχουν επιπτώσεις πολλών δισεκατομμυρίων", ενώ υπενθύμισε ότι "έχουμε τη διαδικασία του βέτο".Τέλος, αναφορικά με την Τουρκία και το ΝΑΤΟ σημείωσε πως ελπίζει σε μια καλύτερη ανταπόκριση από πλευράς Τουρκίας στις υποδείξεις της ελληνικής πλευράς για τις προσφυγικές ροές.
Για το προσφυγικό:
Διαμορφώνονται οι συνθήκες, που αν το όλο σύστημα λειτουργήσει σε ένα επίπεδο 70-80%, η κατάσταση θα είναι διαχειρίσιμη. Ποιες είναι αυτές οι συνθήκες: Μια ανακωχή που θα κρατήσει στη Συρία και θα βρεθεί μια λύση. Μέτρα και συμφωνία με την Τουρκία για τη διαχείριση των προσφυγικών ροών στα σύνορα Τουρκίας - Συρίας ή στην ακτή της Τουρκίας. Επίβλεψη αυτών των μέτρων από την αποστολή του ΝΑΤΟ, δηλαδή και δεύτερη πέρα από τη δική μας ματιά στο τι γίνεται και σε σχέση με τους λαθροδιακινητές και σε σχέση με το τι συμβαίνει από πολιτική άποψη, γιατί η βαλβίδα ανοίγει από πολιτική άποψη. Διαχείριση αυτών των ροών που φθάνουν στα παράλια μας, στα νησιά μας και στις βραχονησίδες, που έχουμε τις δυνατότητες να την κάνουμε με τα hot spot, τα οποία είναι αρκετά επαρκή και με την ολοκλήρωση μέσα σε αυτή τη βδομάδα και του hot spot στην Κω.
Για τη συμβολή των Ενόπλων Δυνάμεων:
Οι Ένοπλες Δυνάμεις έχουν παραχωρήσει οκτώ στρατόπεδα, τα περισσότερα είναι στα νησιά και στη Βόρεια Ελλάδα, καθώς και στο Σχιστό. Αυτή τη στιγμή ξεπερνάνε τις 10.000 οι μερίδες επί 3 ημερησίως, δηλαδή για 10.000 άτομα. Η κυβέρνηση επιτελεί το καθήκον της.
Για τη διαχείριση του όλου θέματος των προσφυγικών ροών:
Η εθνικού χαρακτήρα συνεννόηση πρέπει να έχει το στοιχείο ότι μπορούμε να το διαχειριστούμε και πραγματικά μπορούμε να το διαχειριστούμε. Το αισιόδοξο μήνυμα είναι ότι η κοινωνία των πολιτών αλλά και θεσμικοί φορείς, όπως αποφάσεις δημοτικών συμβουλίων, αντιμετωπίζουν αρκετά σοβαρά αυτό το θέμα. Στρέφονται στη διαχείριση του ζητήματος στη βάση της Συνθήκης της Γενεύης, των ανθρώπινων αξιών αλλά και του ρόλου που καλείται να παίξει η Ελλάδα. Η Ελλάδα είναι το προκεχωρημένο φυλάκιο, οχυρό της ευρωπαϊκής ιδέας της δημοκρατίας, της συνεργασίας και της αλληλεγγύης. Αυτό σημαίνει ότι δεν μπορούμε να φτιάξουμε μια Ευρώπη φρούριο. Η λύση στη διαχείριση των ροών είναι ο αναγκαστικός καταμερισμός και μάλιστα ποσοστιαίος σε όλη την Ευρώπη. Αυτή είναι η διαχείριση και η λύση αυτού του πράγματος.
Για την Τουρκία και το ΝΑΤΟ:
Υπάρχουν πολιτικές συμφωνίες που έχουν και την υπογραφή της Τουρκίας σε σχέση με την αποστολή του ΝΑΤΟ στα ανατολικά, στην περιοχή ανάμεσα στα νησιά μας και την Τουρκία. Η αποστολή του ΝΑΤΟ έχει να κάνει με την επίβλεψη και την υπόδειξη, μεταφορά - στην ουσία - πληροφορίας. Όπως ξέρετε, κάθε ναυτικός, όταν βλέπει έναν άνθρωπο στη θάλασσα, η υποχρέωσή του - υπάρχουν και ποινές αν δεν το κάνει - είναι να τον διασώσει. Στη συμφωνία υπάρχει ότι όσοι δεν έχουν φθάσει σε ελληνικό έδαφος, δηλαδή είναι στη θάλασσα, με διάφορους τρόπους θα πηγαίνουν πίσω στα παράλια της Τουρκίας, αν δεν έχουν αυτές οι διαδικασίες σταματήσει με την υπόδειξη του ΝΑΤΟ. Πρέπει να σας πω ότι όλο το προηγούμενο διάστημα κάναμε και εμείς υποδείξεις στην ακτοφυλακή της Τουρκίας, όπου τις περισσότερες φορές δεν ακολουθούνταν. Τώρα, όμως, με το γεγονός ότι το ΝΑΤΟ θα είναι εκεί, θα δίνει στοιχεία, τα οποία, ελπίζουμε - και αυτό έχει να κάνει με την εφαρμογή της συμφωνίας - σε μια καλύτερη ανταπόκριση. Υπάρχουν στοιχεία σε σχέση με τις ροές που θα έλεγε κανένας πως είναι ελπιδοφόρα. Υπάρχουν και κινήσεις που έχουν να κάνουν περισσότερο με το πως λειτουργεί το πολιτικό και το στρατιωτικό σύστημα στην ίδια την Τουρκία που θα έλεγε κανείς ανησυχητικές.
Για το Καστελόριζο:
Στο Καστελόριζο υπάρχει δύναμη του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού. Παρατηρούνται με ευκολία οι απέναντι ακτές. Δυνάμεις του ΝΑΤΟ μπορεί να περάσουν. Εδώ να αναφέρουμε, ότι δεν υπάρχει καμία ευκαιρία και για κανέναν να προωθήσει παλιότερα του αιτήματα. Εμείς από τα κυριαρχικά μας δικαιώματα δεν κάνουμε ούτε ένα βήμα πίσω, για μας, για την Ελλάδα δηλαδή, γκρίζες ζώνες δεν υπάρχουν.
Για την αντιπολίτευση:
Η χώρα διαχειρίζεται προσφυγικές-μεταναστευτικές ροές χωρίς προηγούμενο. Είναι ένα καινούργιο γεγονός που έχει την αιτία του στην κατάσταση στη Μέση Ανατολή. Η πρόταση περί του αναγκαστικού καταμερισμού, έγινε για πρώτη φορά από τον ΣΥΡΙΖΑ στο Συμβούλιο της Ευρώπης αρχές Μαρτίου 2015 και τότε μπήκε και στη σύνοδο των αρχηγών και η απόφαση της συνόδου ήταν εθελοντικός καταμερισμός. Αυτό ήταν εθελοντική αποφυγή σε ορισμένες περιπτώσεις.
Τι επιλογές έχουμε:
Το ότι χρειάζεται μια χρηματοδότηση της Τουρκίας και της Ελλάδας για να διαχειριστούν το πρόβλημα, ναι. Αλλά το να γίνει η Ελλάδα αποθήκη ψυχών επί χρήμασι, δηλαδή με ανταπόδοση, είναι όχι απλώς λάθος αλλά δημιουργεί μια κατάσταση που δεν θα βοηθήσει ούτε την Ελλάδα ούτε την Ευρώπη ούτε την περιοχή. Μπορούμε να αποτρέψουμε μια τέτοια απόφαση. Είναι προς το συμφέρον όλων των παλαιών χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όχι μόνο το ανθρωπιστικό αλλά και το οικονομικό συμφέρον, να μην κλείσουν τα σύνορα. Δηλαδή αν καταργηθεί η Συμφωνία Σένγκεν θα υπάρχουν επιπτώσεις πολλών δισεκατομμυρίων. Έχουμε τη διαδικασία του βέτο. Έχουμε και εμείς χαρτιά για να αποτρέψουμε τα κλειστά σύνορα. Υπάρχει και η επόμενη μέρα και η Ελλάδα θα κληθεί από τα πράγματα να παίξει και σταθεροποιητικό και αναπτυξιακό ρόλο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Πάσα άποψη εκφράζεται ελευθέρως από το ISTOLOGIO giorgou MOSXOU, αρκεί να μην περιέχει αήθεις χαρακτηρισμούς