Αύριο συνάντηση Σάντσεθ –Ιγκλέσιας: Σοσιαλιστές μεταξύ Αριστεράς ή εκλογών με εκβιασμούς Βρυξελλών για περικοπές 8,6 δισ.Σοσιαλιστές μεταξύ Αριστεράς ή εκλογών με εκβιασμούς Βρυξελλών

Η Ισπανία φαίνεται ότι θα πρέπει να επιλέξει μεταξύ Αριστεράς ή εκλογών, ενώ η Κομισιόν συνεχίζει να εκβιάζει τους σοσιαλιστές για «οικουμενική κυβέρνηση» προειδοποιώντας διαμέσου του Μοσκοβισί ότι λόγω της κυβερνητικής κρίσης θα πρέπει να κάνει επιπλέον περικοπές 8,6 δισ. ευρώ για φέτος, γιατί δεν θα πετύχει τους στόχους της τριετίας 2015-2017.


«Ή κυβέρνηση με την Αριστερά ή εκλογές», θα μπορούσε να είναι ο τίτλος των συνομιλιών του σοσιαλιστή ηγέτη Σάντσεθ μετά τις συναντήσεις του με σειρά ηγετικών στελεχών των πολιτικών κομμάτων, συμπεριλαμβανομένων του Γκαρθόν της Ενωμένης Αριστεράς και του Ριβέρα των «Πολιτών».

Ο Σάντσεθ υπογράμμισε ότι θα αναζητηθούν «κοινοί χώροι» με τους «Πολίτες», ενώ ο Ριβέρα  προειδοποίησε τους σοσιαλιστές ότι δεν θα προχωρήσει σε ουσιαστικές διαπραγματεύσεις για το σχηματισμό κυβέρνησης εάν δεν συμμετέχει και το… Λαϊκό Κόμμα και δεν αποκλειστεί το… Podemos! Τα δύο κόμματα συμφώνησαν συνομιλίες σε πέντε άξονες, τη κοινωνική πολιτική, τη δημοκρατική αναγέννηση, τη συνταγματική μεταρρύθμιση, την εξωτερική πολιτική και την οικονομία, ενώ φαίνεται να συμφωνούν εναντίον των «αποσχιστικών τάσεων» στη χώρα.

«Διατηρώ την ελπίδα, διαφορετικά δεν θα ήμουν εδώ», τόνισε ο Ριβέρα μετά τη συνάντησή του με το Σάντσεθ στοιχηματίζοντας σε μια δικομματική κυβέρνηση σοσιαλιστών και «Πολιτών» με την αποχή – στήριξη του Λαϊκού Κόμματος. Γεγονός που θα επιτάχυνε το κίνδυνο, ή ελπίδα για άλλους, της «πασοκοποίησης» του Σοσιαλιστικού Κόμματος. Ο Σάντσεθ από τη πλευρά του δηλώνει συνεχώς ότι θέλει το Λαϊκό Κόμμα στην αντιπολίτευση, παρόλο που οι σοσιαλιστές παραδέχθηκαν ότι πραγματοποιούνται επαφές με το Λαϊκό Κόμμα υπστηρίζοντας ότι δεν έχουν στόχο να διασφαλίσουν την αποχή της δεξιάς κατά τη διάρκεια του ψήφου εμπιστοσύνης. Ο Ραχόι προειδοποίησε ότι δεν θα στηρίξει μια κυβέρνηση με πρωθυπουργό τον Σάντσεθ.

Ενωμένη Αριστερά

O Γκαρθόν μετά τη συνάντησή του με το Σάντσεθ τόνισε ότι το επόμενο Σάββατο θα δημιουργηθεί ομάδα εργασίας σοσιαλιστών και Ενωμένης Αριστεράς για να βρεθούν κοινές προγραμματικές θέσεις και ζήτησε τη συνεργασία σοσιαλιστών και Podemos

Τον Γκαρθόν συνόδευσε ο συντονιστής της Ενωμένης Αριστεράς Λάρα, ενώ αμέσως μετά ο Σάντσεθ συναντήθηκε με την Ότρα του «Compromis», του ενωτικού ψηφοδελτίου του Podemos στη Βαλένθια και αντιπρόεδρο της τοπικής κυβέρνησης.

Ο Γκαρθόν τόνισε ότι η ψήφος της Ενωμένης Αριστεράς θα εξαρτηθεί από το πρόγραμμα που θα παρουσιάσει, χωρίς να αποκλείσει τη στήριξη του Σάντσεθ σε περίπτωση που δεχθεί στήριξη και από τους «Πολίτες», διαφοροποιούμενος από τον Ιγκλέσιας.

Η Ότρα τόνισε ότι θα χρειαστεί χρόνος για τις συνομιλίες και τόνισε την ανάγκη μιας συμφωνίας για να μην επανέλθει το Λαϊκό Κόμμα στην εξουσία.

Ο Σάντσεθ θα συναντηθεί τη Παρασκευή με το Podemos και το Σάββατο με το δεξιό εθνικιστικό κόμμα της Χώρας των Βάσκων PNV, ενώ όπως φαίνεται ο πρώτος γύρος των συνομιλιών θα ολοκληρωθεί χωρίς να συναντηθεί με το αριστερό κόμμα της Χώρας των Βάσκων Bildu, τη Ρεπουμπλικανική – Δημοκρατική Αριστερά της Καταλονίας ERC και το δεξιό κόμμα της Καταλονίας του Μας DL.  

O στόχος του πρώτου γύρου των συνομιλιών ήταν η διερεύνηση συνεργασιών με κόμματα που μπορεί να υπάρξει με μεγαλύτερη ευκολία ένα κοινό πλαίσιο δράσης για το σχηματισμό κυβέρνησης. Την επόμενη εβδομάδα που θα ξεκινήσει ο δεύτερος γύρος των συνομιλιών θα συναντηθεί με το Ραχόι και τα άλλα εθνικιστικά κόμματα χωρίς να ζητήσει τη στήριξή τους στη βουλή, «γιατί διάλογος δεν σημαίνει διαπραγμάτευση ούτε συμφωνία», όπως διευκρίνισε ο Σάντσεθ. 

Στη 5μελή Επιτροπή που πλαισιώνει το Σάντσεθ στις διαπραγματεύσεις με τα κόμματα για το σχηματισμό κυβέρνησης συμμετέχουν δυο «βαρίδια» του παρελθόντος και μιας ξεπερασμένης εάν όχι οπισθοδρομικής αντίληψης για το παρόν και το μέλλον της χώρας, ο πρώην υπουργός Εσωτερικών Άρες και ο Σεράνο, ο πρώην επικεφαλής των πολιτικών γραφείων των σοσιαλιστών πρωθυπουργών Γκονθάλεθ και Θαπατέρο.  

Podemos

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Podemos Ινίχο Ερεχόν υπογράμμισε ότι το Podemos θα εκπροσωπηθεί με «μια πολυεθνική κοινοβουλευτική ομάδα» στις διαπραγματεύσεις με τους σοσιαλιστές, καθιστώντας σαφές ότι τα ενωτικά ψηφοδέλτια της Γαλικίας και της Καταλονίας θα συμμετέχουν στην κοινή ομάδα με επικεφαλής τον Ιγκλέσιας.

Ο Ερεχόν προειδοποίησε για τον «κίνδυνος να μετατραπούν οι διαπραγματεύσεις σε ένα υπερβολικό θέαμα σαν να είναι μια μονομαχία του Φαρ Ουέστ», ενώ το σημαντικό είναι να δούμε «εάν υπάρχει η πολιτική θέληση από το Σοσιαλιστικό Κόμμα να στηρίξει τη κυβέρνηση της αλλαγής». Τόσο ο Ερεχόν όσο και άλλα ηγετικά στελέχη του Podemos υπογράμμισαν ότι ο Σάντσεθ έχει δύο επιλογές: «Ή να σχηματίσει τη κυβέρνηση της αλλαγής, ή το μεγάλο συνασπισμό με το Λαϊκό Κόμμα και τους «Πολίτες»».

Δημοσκόπηση

Η τελευταία δημοσκόπηση έδειξε ότι ο Ραχόι, ο Ριβέρα και ο Σάντσεθ θα πρέπει να… λογαριαστούν με τον Ιγκλέσιας, γατί τα στοιχεία επιβεβαίωσαν ότι το Podemos ξεπερνά στη πρόθεση ψήφου τους σοσιαλιστές και ότι το Λαϊκό Κόμμα και οι «Πολίτες» δεν θα μπορέσουν να σχηματίσουν κυβέρνηση σε περίπτωση νέων εκλογών το Μάιο.

Ο ηγέτης της Ενωμένης Αριστεράς Γκαρθόν αναδείχθηκε ο πλέον δημοφιλής πολιτικός, που διασκεδάζοντας τη δημοσκόπηση συνέστησε στους ψηφοφόρους: «να με αγαπάτε λιγότερο και να με ψηφίζετε περισσότερο», αναβιώνοντας στις μνήμες αντίστοιχες δηλώσεις του κομμουνιστική ηγέτη Αγκίτα και του δεξιού Σουάρεθ. 

Το Podemos και τα ενωτικά ψηφοδέλτια της Βαλένθια, της Γαλικίας και της Καταλονίας φθάνουν στο 21,9% από το 20,66% των εκλογών της 20ης Δεκεμβρίου στη πρόθεση ψήφου, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση του Κέντρου Κοινωνιολογικών Ερευνών CIS, γεγονός που θα επιτρέψει στο Podemos να σχηματίσει μια πολύ ισχυρή κοινοβουλευτική ομάδα.

Το γεγονός ότι Ενωμένη Αριστερά παραμένει σταθερή στο 3,7% από το 3,67% των εκλογών ενόχλησε τις συντηρητικές δυνάμεις και τους σοσιαλιστές, γιατί μια κοινή κάθοδος Podemos και Ενωμένης Αριστεράς θα οδηγούσε στην εκλογή αρκετών βουλευτών παραπάνω από αυτές που θα έπαιρναν από μόνοι τους μετατοπίζοντας τις ισορροπίες ακόμη πιο… αριστερά. 

Το Σοσιαλιστικό Κόμμα υποχωρεί στο 20,5% από το 22,01%, το Λαϊκό Κόμμα παραμένει σταθερό στο 28,8% από το 28,7% των εκλογών, ενώ οι «Πολίτες» σημειώνουν οριακές απώλειες στο 13,3% από το 13,93% αντιστοίχως.
Τα υπόλοιπα εθνικιστικά κόμματα της δεξιάς και της αριστεράς καταγράφουν οριακές μεταβολές στη πρόθεση ψήφου.

Τράπεζες… υπεράνω όλων

Η κρίση πάντως φαίνεται ότι κάνει καλό στις έξι μεγάλες ισπανικές τράπεζες, που είδαν τα καθαρά κέρδη τους να εκτινάσσονται στα 11,65 δισ. ευρώ το 2015, με ετήσια άνοδο 8,1%, με τη Bankia, δηλαδή την πρώην Caja Madrid και πέτρα του σκανδάλου της διαφοράς στον χρηματοοικονομικό τομέα που διοικούσε ο πρώην γενικός διευθυντή του ΔΝΤ Ράτο, να καταγράφει άνοδο καθαρών κερδών 39,2%, που ξεπέρασαν τα 1 δισ. ευρώ.