Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου 2016

Ώρα για Παμπατραϊκό Μέτωπο Φορέων - Συλλογικοτήτων


Φωτογραφία από το χθεσινό Δημοτικό Συμβούλιο Πατρέων της 21-2-2016.



Κι αν η Δημοτική αρχή αρνηθεί να συμμετάσχει, την πρωτοβουλία να πάρουν οι υπόλοιποι


Του ΗΛΙΑ ΓΡΗΓΟΡΗ(*)

Στο χτεσινό δημοτικό συμβούλιο γίναμε μάρτυρες ενός κακοστημένου σόου της δημοτικής αρχής (35 λεπτά πρωτομιλία ο Δήμαρχος, 7 λεπτά ο κάθε επικεφαλής παράταξης και… 3 λεπτά κάθε δημοτικός σύμβουλος μετά 5 ώρες συνεδρίασης) για να επαναληφθούν χιλιοειπωμένες διαπιστώσεις από την Δημοτική αρχή ΚΚΕ.
        Πέραν της ομόφωνης απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου εδώ και 15 μήνες για μια προσπάθεια συγκρότησης ενός δικτύου υπεράσπισης των κοινωνικά αδύνατων της πόλης μας, η οποία συνεπικουρούμενη από τους νόμους για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, αλλά και το προχτές ψηφισθέν παράλληλο πρόγραμμα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ που, αποτελεί το ΘΕΤΙΚΟ σημείο της πεντασέλιδης εισήγησης του Δημάρχου του ΚΚΕ–Πελετίδης, αποτελεί ΑΡΝΗΤΙΚΟ χαρακτηριστικό στην εισήγησή του, το ότι δεν βλέπει ΚΑΜΙΑ, μα ΚΑΜΙΑ αναπτυξιακή διάσταση στην πολιτική του Δήμου.
Και γι’ αυτό λείπει οιαδήποτε αναφορά στην ενίσχυση της απασχόλησης εμπλέκοντας μαζί τον ιδιωτικό τομέα της πόλης και συνολικά την τοπική επιχειρηματικότητα θεωρώντας, τους ντόπιους επιχειρηματίες σαν το ΜΕΓΑΛΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ της χώρας μας σύμφωνα με την χονδροειδή και απλοϊκή ανάλυσή του.
        Είναι χαρακτηριστικό ότι μετά 18 μήνες Δημοτικής Αρχής ΚΚΕ- Πελετίδη, δεν έχει εκπονηθεί ακόμα κανένα τοπικό αναπτυξιακό σχέδιο δράσης με πρωτοβουλία του Δήμου και σε συνεργασία με τους τοπικούς, κοινωνικούς, επαγγελματικούς, επιχειρηματικούς φορείς, το ΑΕΙ και το ΤΕΙ της πόλης.
        Δεν διεκδικήθηκε και δεν δημιουργήθηκε καμμιά θέση εργασίας, οιασδήποτε μορφής από τα 10 περίπου προγράμματα ΕΣΠΑ – ΣΕΣ που «τρέχουν» αυτή την περίοδο και έχουν σχέση με την Τ.Α. και την τοπική αγορά εργασίας.
        Καταψήφισε η Δημοτική Αρχή Πελετίδη–ΚΚΕ το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο  και τις μελέτες για τις αστικές αναπλάσεις περιοχών –χωρίς να αντιπροτείνει τίποτα-  που θα έκαναν ελκυστική την πόλη μας σε μικρές ιδιωτικές επενδύσεις.
        Επί 18 μήνες δεν έχει καταθέσει κανένα συνολικό σχεδιασμό για τη λιμενική ζώνη αγνοώντας τις αναπτυξιακές δυνατότητες του λιμανιού (Μαρίνα – Μικρή κρουαζιέρα) θεωρώντας το λιμάνι ένα απέραντο πάρκινγκ.
        Σφυρίζει αδιάφορα για την διεκδίκηση του φυσικού αερίου για τα δίκτυα συνδυασμένων μεταφορών προτείνοντας μαξιμαλιστικές και αντιλειτουργικές λύσεις (διέλευση του τραίνου μέσω της περιμετρικής)  ούσα ουσιαστικά και τυπικά απούσα από όλα τα φόρα που συζητούνται αυτά τα θέματα.
        Χαρακτηριστική είναι η συμπεριφορά της στους 35 απολυμένους μουσικούς της Δημοτικής μας Μουσικής που επί 18 μήνες τους εμπαίζει ότι οσονούπω θα τους προσλάβει σε θέσεις «πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης»(!), όπως προεκλογικά τους είχε τάξει, κοροϊδεύοντάς τους. Θα μπορούσα να απαριθμήσω και άλλα πολλά παραδείγματα που συνειδητή ολιγωρία της Δημοτικής Αρχής από ιδεοληψίες δίνουν και θα δώσουν στο μέλλον περισσότερα συγκριτικά πλεονεκτήματα σε γειτονικές πόλεις σε σχέση με την Πάτρα.
        Ολοκληρώνοντας, η πολιτική του ΚΚΕ χαρακτηρίζεται από κρατισμό, θεωρώντας την αυτοδιοίκηση σαν «συνδικαλιστικό κίνημα», που το μόνο που μπορεί να κάνει είναι να διεκδικεί πόρους για να τους κάνει διορισμούς στο δημόσιο τομέα και να τους διανέμει καλύτερα, πράγμα που είναι θετικό βέβαια, αλλά, δεν είναι ο μόνος τρόπος λειτουργίας της Τ.Α. για την αντιμετώπιση της ανεργίας στην πόλη μας.
        Σε τελευταία ανάλυση, επειδή η ανεργία είναι σύμφυτη με τον καπιταλισμό και επειδή δεν είναι πατραϊκό φαινόμενο αλλά εθνικό και πανευρωπαϊκό θέλει αντίστοιχες πολιτικές για να αντιμετωπισθεί. Οι Δήμοι μπορούν μόνο να την απαλύνουν και να την περιορίσουν αρκεί να το θέλουν.
        Γι’ αυτό είναι τελείως απαραίτητο, στη δύσκολη αυτή συγκυρία για την χώρα και την πόλη μας, εδώ και τώρα να συγκροτηθεί ένα Παμπατραϊκό Μέτωπο Φορέων και Συλλογικοτήτων, εκμεταλλευόμενο τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της πόλης, να εκπονήσει ένα Τοπικό Αναπτυξιακό Σχέδιο Δράσης για την απασχόληση στην πόλη – να σχεδιάσει, να οργανώσει, να θέσει προτεραιότητες, να ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΕΙ, και σε αυτή την πρωτοβουλία αν η Δημοτική αρχή αρνηθεί να συμμετάσχει, ΤΗΝ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ  ΝΑ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΝ ΟΛΟΙ ΟΙ ΥΠΟΛΟΙΠΟΙ. ΕΙΝΑΙ Η ΩΡΑ!
__________
(*) Το παραπάνω κείμενο, αποτελεί εισήγηση του Γραμματέα του Δημοτικού Συμβουλίου Πατρέων Ηλία Γρηγόρη, που δεν εκφωνήθηκε και ούτε κατετέθη, λόγω εξαιρετικά περιορισμένου χρόνου, κατά την συνεδρίαση του Σώματος στις 21-2-2016, που έλαβε χώρα με ιδιαίτερο χαρακτήρα στην σκηνή του Δημοτικού Θεάτρου Πατρών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πάσα άποψη εκφράζεται ελευθέρως από το ISTOLOGIO giorgou MOSXOU, αρκεί να μην περιέχει αήθεις χαρακτηρισμούς