Τετάρτη 3 Φεβρουαρίου 2016

Αγκομαχά η ατμομηχανή της παγκόσμιας Οικονομίας

Φωτογραφία αρχείου. Κινέζος μετρά γυάν, το εθνικό νόμισμα της πατρίδας του.
 

Και κάποιοι πρότειναν στην κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ να συνέδεε την τύχη της Ελλάδας  με την δραχμή και προσφυγή σε δανεισμό από Κίνα ή Ρωσία!


Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΔΗΜ. ΜΟΣΧΟΥ


Ύφεση 3,7% κατέγραψε το 2015 η ρωσική οικονομία, σύμφωνα με την στατιστική αρχή της χώρας που επιβεβαίωσε σήμερα την προκαταρκτική εκτίμηση του Ιανουαρίου.

Η Ρωσία προσπαθεί να βγει από την ύφεση σε μια εποχή που η τιμή του πετρελαίου, του βασικού εξαγώγιμου προϊόντος της, κινείται και πάλι πτωτικά και οι ανησυχίες για την παγκόσμια οικονομία εντείνονται. Ήδη στα βενζινάδικα, δηλαδή στη λαϊκή κατανάλωση της Ελλάδας, η βενζίνη έχει κατέλθει στα 1,26 ευρώ, φαντάζοντας μακρινός εφιάλτης για τους καταναλωτές το 1,60 του προηγουμένου έτους, αλλά και το 1,80 έως 1,95 των προηγούμενων ετών.

Της ρωσικής κρίσης έχει προηγηθεί η απότομη προσγείωση της κινεζικής, όταν τον Ιούλιο του 2015, ο Γενικός Δείκτης της Σανγκάης έκλεισε το μήνα με απώλειες 15%. Η διαπραγμάτευση μετοχών για πληθώρα επιχειρήσεων ανεστάλη. Η κυβέρνηση πήρε μέτρα, όπως τον περιορισμό των ανοιχτών πωλήσεων (short selling) και την παύση των δημόσιων εγγραφών (IPOs). 

Τα μέτρα αποδείχθηκαν αναποτελεσματικά καθώς μετά από μια σύντομη προσαρμογή, στις 24 Αυγούστου ο χρηματιστηριακός δείκτης έπεσε κατά 8,5%, με αποτέλεσμα απώλειες δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Οι αναλυτές ονόμασαν αυτή την ημέρα «Μαύρη Δευτέρα»

Πρόσφατα μέσα στο μήνα, σημειώθηκε νέα πτώση του Γενικού Δείκτη της Σαγκάης. Οι αναλυτές ονόμασαν αυτή την ημέρα «Μαύρη Δευτέρα». Ήδη από το 2015 η μεγάλη μεταβλητότητα αύξησε την κινητικότητα από πλευράς επενδυτών. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Degiro παρατήρησε μια αύξηση 25% πάνω από τον μέσο όρο 19 ημερών στον αριθμό των συναλλαγών των πελατών της.

Η κινεζική κυβέρνηση έχει αποφασίσει να κάνει μια στροφή και δημιουργήσει μια πιο εσωτερική οικονομία προωθώντας την κατανάλωση σε τοπικό επίπεδο από το να αποτελεί μια καθαρά εξαγωγική χώρα. Η μετάβαση αυτή έχει φέρει χώρες όπως η Αυστραλία, ο Καναδάς, η Βραζιλία και η Ρωσία να βλέπουν τις εξαγωγές τους να πέφτουν μαζικά καθώς η ζήτηση της Κίνας για πρώτες ύλες μειώθηκε. Μειώνεται ο ρυθμός κατανάλωσης εισαγώγιμων, οπότε αντίστοιχα ο αντίκτυπος μεταφέρεται στις χώρες που εξαγάγουν στη συγκεκριμένη χώρα. Ο αντίκτυπος είναι άμεσος. Η Ρωσία και η Βραζιλία είναι σε ύφεση και η Σαουδική Αραβία ανακοίνωσε προϋπολογισμό λιτότητας.

Το 2016 ξεκίνησε με ένα σημαντικό ταρακούνημα στην κινεζική χρηματιστηριακή αγορά, με αποτέλεσμα αρνητικές επιπτώσεις σε όλο τον κόσμο. Το σίγουρο είναι, όπως επισημαίνει η Degiro, ότι αναμένονται αναταράξεις στις αγορές.
Το ερώτημα είναι τι θα συμβεί αν η Κίνα συνεχίσει να επιβραδύνει ή όχι;

Στην Ελλάδα η κυβέρνηση βρίσκεται σε αναταραχή

Πιο πάνω μιλήσαμε για τον Ιούλιο 2015, της «Μαύρης Δευτέρας» στη Σαγκάη. Θυμίζω ότι είναι οι μέρες που στην Ελλάδα η κυβέρνηση βρίσκεται σε αναταραχή και το μεγαλύτερο κόμμα, που στηρίζει την κυβέρνηση έχει εισέλθει στην εσωστρέφεια.

Ένα τμήμα του, όχι ευκαταφρόνητο, υπό τον Παν. Λαφαζάνη, τον Λαπαβίτσα, τον Γ. Βαρουφάκη και άλλα στελέχη του οικονομικού χώρου, υποστηρίζει πως την έλλειψη οικονομικών που ταλανίζει τη χώρα θα την ξεπεράσουμε με προσφυγή στον δανεισμό από την Κίνα. Ένα άλλο τμήμα του υπό τον Αλ. Τσίπρα, τον Ευκλ. Τσακαλώτο, τον Γ. Δραγασάκη, τον Γ. Σταθάκη κι άλλους υποστηρίζουν την παραμονή στο ευρώ και την επίλυση του οικονομικού μας ζητήματος εντός της Ευρωζώνης.

Μίλησαν κάποιοι για ένα νέο ΔΝΤ των φτωχών, στο οποίο θα μπορούσε να συμμετάσχει η χώρα μας, για να αντλήσει πολλαπλάσια κεφάλαια, από αυτά που θα έδινε ως συμμετοχή. Αλλά ξαφνικά μετά από λίγες ημέρες η συζήτηση περί ΔΝΤ αυτού του τύπου σταμάτησε. Τι είχε συμβεί; Η απάντηση είναι ευνόητη.

Γκρέμισμα της κυβέρνησης εκ των έσω και νέο οικονομικό τοπίο

Λίγες ημέρες μετά, με αφορμή την μεγάλη πίεση που δέχεται η κυβέρνηση και ενώ η οικονομική συγκυρία στην Κίνα και στην Ρωσία είναι δυσμενής και δεν επιτρέπει ελπίδα από αυτές, τα όνειρα για φθηνό δανεισμό καταρρέουν. Η αντιπροσωπεία της κυβέρνησης υπογράφει την Τρίτη Συμφωνία, στις 13 Αυγούστου, που έχει όρους πολύ ευμενέστερους μεν από τις άλλες δύο, αλλά δεν παύει να είναι δεσμευτική.  

Θα μπορούσαμε ακόμη να ελπίσουμε στη Ρωσία, όπως διέρρεαν οι της τάσης που στη συνέχεια μετεξελίχθηκε σε κόμμα υπό την επωνυμία ΛΑΕ; Σαφώς όχι. Και τούτο διότι δέκα ημέρες μετά, δηλαδή στις 24 Αυγούστου ο χρηματιστηριακός δείκτης του χρηματιστηρίου της Σαγκάης έπεσε κατά 8,5%, ακόμη. Ήτοι συνολικά 23% από τον Ιούλιο 2015.

Και τότε αναζωπυρώθηκαν οι προπαγανδιστικές προτάσεις περί επιστροφής στη δραχμή! Ήταν μία πρόταση, που στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ δεν έπαψε να καλλιεργείται από τον Φεβρουάριο του 2015.

Θα μπορούσε να υλοποιηθεί αυτή η πρόταση, χωρίς να υποστεί ζημιά το λαϊκό εισόδημα; Την απάντηση την δίνει λίγο πριν τις εκλογές του Σεπτεμβρίου 2015, Στάθης Σχοινάς, σύμβουλος έκδοσης στην εταιρεία FMVoice-Εφημεριδα Financial Market Voice

Και ξεκινά θέτοντας το ερώτημα: «Θα αντέχατε την εξής απαξίωση; Ο (πχ) μισθός σας ή συνταξή σας των 600 ευρώ να γινόταν δραχμές με ισοτιμία 1 προς 500;». Και αμέσως δίνει την απάντηση:
«Θα βρισκόσασταν με εισόδημα 300.000 δραχμών μηνιαίως. Λόγω της κατάστασης της ελληνικής οικονομίας σε συνθήκες κρίσης θα γινόταν μια μετριοπαθής σε ένα εξάμηνο διολίσθηση 30% (κάποιοι μιλάνε για 80 με 100%). Με 30% η ισοτιμία ευρώ δραχμής θα πήγαινε στο 1 ευρώ προς 650 δραχμές . 

Επειδή το 80% των όσων καταναλώνετε είναι εισαγόμενα, ο μισθός σας των 300.000 δραχμών θα ισοδυναμούσε με 300.000 δια 650 =461 ευρώ. Δηλαδή θα είχατε χάσει περίπου το 140/600=23,3% της αγοραστικής σας δύναμης. Αλλά το 30% είναι μετριοπαθές. Και τον Λαπαβίτσα να ρωτήσετε μάλλον για άνω του 50% υποτίμηση θα σας μιλήσει, δηλαδή για ισοτιμία 1 ευρώ προς 750 δρχ περίπου, που σημαίνει ότι ο 300.000 δρχ. μισθός σας θα αντιστοιχούσε μόλις σε 400 ευρώ και η υποτίμηση της αγοραστικής σας δύναμη θα έφτανε το 200/600=33,3%. 

Δηλαδή θα είχατε πετύχει στο 1/10 του χρόνου που χρειάστηκε η τρόικα (5 χρόνια) την υποτίμηση του μισθού σας. Και βεβαίως αντίστοιχη θα ήταν και η απαξίωση και της δημόσιας περιουσίας. Τότε να βλέπατε τι δράματα και τι ξεπουλήματα θα ζούσαμε. Αν νομίζετε ότι έχω άδικο δεν έχετε παρά να δοκιμάσετε. Εκλογές έχουμε άλλωστε...».

Φυσικά το εκλογικό Σώμα δεν ενέκρινε την πρόταση των αποσχισμένων από τον ΣΥΡΙΖΑ και λαβόντων την πρωτοβουλία γκρεμίσματος της αριστερής κυβέρνησης.

Ωστόσο επειδή η Οικονομία εάν μείνει στάσιμη πεθαίνει, είναι ανάγκη να… τρέξει, παρά τα όσα εμπόδια συναντά σε εσωτερικό πεδίο, αλλά και τις όποιες υποσκάψεις της υφίσταται στο εξωτερικό, από καλοθελητές του συντηρητικού χώρου, που έχουν  ιδιαίτερες σχέσεις και επαφές με τους αντίστοιχους συντηρητικούς της Ευρώπης, που σήμερα βρίσκονται σε ανώτατα κλιμάκια επικεφαλής!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πάσα άποψη εκφράζεται ελευθέρως από το ISTOLOGIO giorgou MOSXOU, αρκεί να μην περιέχει αήθεις χαρακτηρισμούς