Πλήθος φίλοι και οικείοι, προσωπικότητες της Αριστεράς, αγωνιστές και αντιστασιακοί είπαν χθες το "τελευταίο αντίο" στον Στέφανο Στεφάνου, μια εκ των σημαινόντων προσωπικοτήτων της Αριστεράς του 20ού αιώνα, που εξέπνευσε ανήμερα της Πρωτοχρονιάς σε ηλικία 90 ετών. Ανάμεσά τους ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, αλλά και οι υπουργοί Αριστείδης Μπαλτάς, Πάνος Σκουρλέτης και Νίκος Φίλης έδωσαν το "παρών" στη νεκρώσιμη ακολουθία στο Νεκροταφείο Ζωγράφου.
Για έναν άνθρωπο "με πίστη στις ιδέες του", για έναν "εξαίρετο αφηγητή", για έναν άνθρωπο "των ανοικτών οριζόντων", αλλά και για έναν αγωνιστή με εμπιστοσύνη στις δυνάμεις της νεολαίας έκαναν λόγο όσοι βρέθηκαν κοντά του στον ύστατο αποχαιρετισμό.
Οι επικήδειοι λόγοι που διαβάστηκαν απηχούν την όλη στάση του Στέφανου Στεφάνου, που "σε όλη τη ζωή του παρέμεινε μαχητής στην υπόθεση της δημοκρατίας και του σοσιαλισμού και ένθερμος υποστηρικτής του κυβερνητικού εγχειρήματος της Αριστεράς" θυμίζει ανακοίνωση της Εταιρίας Μελέτης της Ιστορίας της Αριστερής Νεολαίας (ΕΜΙΑΝ), στην οποία ο Στέφανος συνέβαλε καθοριστικά.
Ο Γεράσιμος Νοταράς, επικεφαλής του Ιστορικού Αρχείου Εθνικής Τράπεζας (ΙΑ/ΕΤΕ), στάθηκε στη συμβολή του στην προαγωγή των ανανεωτικών ιδεών στην Ελλάδα. Στη συμβολή του στην ανάπτυξη των αγώνων της νεολαίας στη διάρκεια της δεκαετίας του 1960 στάθηκε ο Θανάσης Καλαφάτης, πρόεδρος της Εταιρείας Μελέτης της Ιστορίας της Αριστερής Νεολαίας (ΕΜΙΑΝ), ενώ στο ήθος του και τους αγώνες του αναφέρθηκαν ο Μήτσος Παλαιολογόπουλος, πρόεδρος Πανελλαδικού Συνδέσμου Αγωνιστών Εαμικής Αντίστασης (ΠΣΑΕΕΑ), ο Μανώλης Γλέζος και ο πατήρ Αρσένιος. Ο νεαρός ιερέας αναφέρθηκε με τιμή και σεβασμό στους αγώνες του αντιστασιακού Στέφανου, γεγονός που προκάλεσε ιδιαίτερα θετική εντύπωση.
Αρνητικά σχολιάστηκε ωστόσο η επικήδεια φράση του Μανώλη Γλέζου, αντίκρυ των κυβερνητικών στελεχών: "Στέφανε, εσένα που σε καταδίωκε η εξουσία, τώρα σου καταθέτει στεφάνια. Αυτό είναι ντροπή και δεν ξεπλένεται". Η απάντηση του Αλ. Τσίπρα ήρθε με έναν ασπασμό στο Μ. Γλέζο, μια χειραψία και μια μικρή συγκινησιακή στιχομυθία μετά το πέρας της τελετής έξω από το εκκλησάκι, σε δείγμα σεβασμού στον Στέφανο Στεφάνου.
"Πολυώνυμο πολιτικής και πολιτιστικής δράσης"
"Ήταν ένα μοναδικό πρότυπο γνήσιου αγωνιστή, μια χαριτοδοτημένη ηγετική προσωπικότητα του ελληνικού εργατικού κινήματος, ένας αγέραστος νεολαίος μαχητής των σοσιαλιστικών ιδεών πάνω από εβδομήντα πέντε χρόνια. Από τα χρόνια των αγώνων του περισσότερα από είκοσι τα πέρασε στην παρανομία και στις εξορίες" ανέφερε στον συγκινητικό επικήδειο λόγο του ο Θανάσης Καλαφάτης (ΕΜΙΑΝ), για να συμπληρώσει: "Ήταν ένα πολυώνυμο πολιτικής και πολιτιστικής δράσης"."Μας 'δίδαξε' με τον ίδιο του τον εαυτό ότι ο στόχος της, ο ολοκληρωμένος άνθρωπος, δεν είναι τερματικός σταθμός αλλά ορίζοντας" έγραψαν γι' αυτόν οι Αλέκος Γρίμπας, Θεοτόκης Ζερβός, Νίκος Κιάος, Κωστής Χρονάκης.
Στην κηδεία δίπλα στον Στέφανο η κόρη του Κατερίνα, ο σύζυγός της, η Ειρήνη Μίσσιου και ακόμη οι πρώην υπουργοί Φώτης Κουβέλης και Φρόσω Κιάου και ο βουλευτής Σπύρος Λυκούδης. "Με πλοία, αεροπλάνα και τρένα", όπως έλεγαν φίλοι και οικείοι του, έφτασαν για να τον αποχαιρετήσουν συνάδελφοί του από το Ιστορικό Αρχείο της ΕΤΕ, σύντροφοι, συναγωνιστές και μαθητές του Στέφανου, τα μέλη του Δ.Σ. της ΕΜΙΑΝ, μέλη του Συνδέσμου Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών (ΣΦΕΑ), ηγετικές μορφές της Αντίστασης, της Αριστεράς και των κινημάτων και μεταξύ άλλων οι Θεόδωρος Μαλικιώσης, Ζήσιμος Συνοδινός, Δέσποινα Παπαδημητρίου, Νίκος Κιάος, Μπάμπης Γεωργούλας, Αθηνά Νικολάου, Δημήτρης Δαρειώτης, Τάσος Τρίκκας, Ιωάννα Παπαθανασίου, Βαγγέλης Καραμανωλάκης, Αντώνης Ρουπακιώτης, Ηλίας Νικολακόπουλος, Άλκης Ρήγος, Θόδωρος Μαλικιώσης, Άννα Μαλικιώση, Έφη Αβδελά, Αριστείδης Μανωλάκος, καθώς και στελέχη της Νεολαίας ΕΔΑ.
Η Νεολαία της ΕΔΑ, στην οποία ο Στέφανος συμμετείχε με τους αγώνες του, ήταν πάντα στην καρδιά του και μέσω της ΕΜΙΑΝ είχε προτείνει να γίνει εκδήλωση για την ιστορία της στις αρχές του έτους. Η εκδήλωση προετοιμάζεται σε μνήμη του.
Γεννήθηκε το 1926 στο Σουφλί του Έβρου. Πέρασε τη νιότη του στα κάτεργα των ελληνικών φυλακών και στα ξερονήσια. Έδωσε μαχητικό "παρών" στους αγώνες της ΕΔΑ και της Δημοκρατικής Νεολαίας Λαμπράκη, οργάνωσε και συμμετείχε στους αγώνες της ελληνικής αγροτικής νεολαίας. Με τη χούντα εξορίστηκε. Συνέχισε αργότερα ως ανέντακτος αριστερός στοΝ χώρο της Ανανεωτικής Πτέρυγας. Διετέλεσε για πολλά χρόνια μέλος του Δ.Σ. της ΕΜΙΑΝ, απασχολήθηκε επαγγελματικά ως συντάκτης και διορθωτής εφημερίδων και περιοδικών και επιμελητής σειρών επιστημονικών βιβλίων. Ήταν ένας αυτοδίδακτος λόγιος.
Κωστοπούλου Μίνα-avgi.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Πάσα άποψη εκφράζεται ελευθέρως από το ISTOLOGIO giorgou MOSXOU, αρκεί να μην περιέχει αήθεις χαρακτηρισμούς