Δευτέρα 25 Ιανουαρίου 2016

Πικρές αλήθειες για τους φόρους και εισφορές αγροτών

Ερώτημα: Αποτελούν το 80% του καθαρού τους εισοδήματος;
 
Έστω καθαρό εισόδημα: 100 .
 
Να σημειώσω ότι για να βγει το καθαρό εισόδημα, έχουν αφαιρεθεί όλα τα έξοδα (σπόροι, λιπάσματα, φυτοφάρμακα, πετρέλαιο, ηλ. ρεύμα, μεροκάματα κλπ). Μιλάμε δηλαδή για τα κέρδη των αγροτών, όχι για το τζίρο τους.
 
Η ασφαλιστική εισφορά είναι: 100*27,45%=27,45
Αυτή αφαιρείται από το καθαρό εισόδημα για να προσδιοριστεί το φορολογητέο, οπότε:
Φορολογητέο εισόδημα :  100 – 27,45 = 72,55 
Φόρος εισοδήματος :  72,55*26% = 18,86

Επί του φόρου αυτού θα επιβληθεί προκαταβολή για το επόμενο έτος 100%, δηλαδή 18,86. Θα αφαιρεθεί όμως η προκαταβολή του προηγούμενου έτους. Αν το εισόδημα ήταν ίδιο θα υπήρχε ίδια προκαταβολή. Το αποτέλεσμα είναι μηδέν. Αυτό φυσικά εξαρτάται από τη διακύμανση του εισοδήματος. Κάποιες φορές ο λογαριασμός θα βγαίνει θετικός, κάποιες άλλες αρνητικός.
Εισφορά αλληλεγγύης δεν επιβάλλεται σε εισοδήματα κάτω των 12.000 ευρώ. Σ’ αυτή την κατηγορία ανήκουν τα δηλούμενα εισοδήματα του 97% των αγροτών.

Τελικό ποσό που μένει στον αγρότη : 72,55-18,86=53,69

Άρα ο αγρότης δεν πληρώνει για φόρους και εισφορές το 80% του καθαρού εισοδήματος, αλλά το 46,3%.

Αυτή όμως είναι η μισή αλήθεια. Ο αγρότης του παραδείγματος, πέραν του καθαρού του εισοδήματος, εισπράττει και την ενιαία ενίσχυση (επιδότηση). Σε πολλές περιπτώσεις, που όλοι όσοι ζούμε στην επαρχία γνωρίζουμε, η ενίσχυση υπερβαίνει το καθαρό εισόδημα. Για να έχουμε ένα μέτρο, παραθέτω δύο αριθμούς για το οικονομικό έτος 2014. Το σύνολο του δηλωθέντος καθαρού αγροτικού εισοδήματος ήταν 1,34 δις ευρώ, ενώ το σύνολο των ενισχύσεων ήταν 2,6 δις ευρώ, ακριβώς διπλάσιο!

Η επιδότηση αυτή δεν φορολογείται (μέχρι 12.000 ευρώ το χρόνο) με νόμο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, ούτε επιβάλλονται επ’ αυτής ασφαλιστικές εισφορές.

Για το παράδειγμά μας, ας θεωρήσουμε ότι η ενίσχυση είναι  ίση με το καθαρό εισόδημα. Στον αγρότη μας λοιπόν, από τα 200 ευρώ που εισπράττει (100 εισόδημα και 100 ενίσχυση), του απομένουν, μετά από φόρους και εισφορές, 153,69.

Τελικά πληρώνει για φόρους και εισφορές το 23% του καθαρού εισοδήματός του (του κέρδους του).

Όλα αυτά ισχύουν από το 2019 και μετά, δηλαδή τρία και βάλε χρόνια από σήμερα. Στα ενδιάμεσα χρόνια η κατάσταση είναι καλύτερη, γιατί η μετάβαση στο νέο σύστημα γίνεται, ειδικά για τους αγρότες, σταδιακά.

Και φυσικά όλα αυτά ισχύουν για τους έντιμους φορολογούμενους, οι οποίοι δηλώνουν το σύνολο των εισοδημάτων τους. Όλοι έχουμε εικόνα της πραγματικότητας.

Υπενθυμίζω ότι το ποσοστό ασφαλιστικής εισφοράς στο ΙΚΑ είναι περίπου 40% επί του πραγματικού μισθού, μετά τις προπέρσινες μειώσεις. Πριν ήταν 44%. Αυτό ισχύει πολλές δεκαετίες και κανείς δεν διαμαρτυρήθηκε ποτέ.

Οι συντάξεις των αγροτών, στο εξής θα είναι σαφώς υψηλότερες από τις σημερινές, αφού θα ξεκινούν από 384 ευρώ συν το αναλογικό τμήμα, οπότε η χαμηλότερη θα είναι κοντά στα 500 ευρώ.

Μερικά στοιχεία ακόμη:
  •      Από το 2000 μέχρι το 2015 ο Κρατικός  Προϋπολογισμός τροφοδότησε με 210 δισ. ευρώ τα Ασφαλιστικά Ταμεία. Από αυτά, τα 77 πήγαν στον ΟΓΑ.
  •       Η σχέση στον προϋπολογισμό για τον ΟΓΑ είναι 90% το κράτος, 9% οι αγρότες. Και όπου κράτος, ο Έλληνας φορολογούμενος.
  •       Στις άλλες κατηγορίες εργαζομένων ελάχιστη ασφαλιστική κλάση είναι αυτά που κερδίζει ο ανειδίκευτος εργάτης  -586  ευρώ  το  μήνα- για  τους αγρότες, λοιπόν, είναι πιο κάτω: 80% από αυτό που βγάζει ο ανειδίκευτος εργάτης. Προφανώς γιατί ακριβώς το εισόδημά τους είναι μικρότερο ή καλύτερα αυτό που δηλώνει.
  •    Ο μέσος φόρος εισοδήματος κάθε αγρότη, αν πάρουμε το σύνολο των αγροτών και το διαιρέσουμε με το φόρο, είναι 350ευρώ, ενώ για τον μέσο φορολογούμενο είναι 945 ευρώ.
  •        Το 88% των αγροτών δηλώνει εισόδημα κάτω από 5.000 ευρώ και το μέσο αγροτικό εισόδημα χωρίς τις επιχορηγήσεις είναι γύρω στα 2.500 ευρώ. Επίσης για τους αγρότες μέχρι 12.000 ευρώ δεν υπολογίζεται ως φορολογητέα ύλη. Δηλαδή, ποσό 2,2 δις ευρώ από  τα 2,6 δις των κοινοτικών ενισχύσεων, είναι εκτός φορολογητέας ύλης, που σημαίνει βεβαίως ταυτόχρονα και εκτός του εισοδήματος αυτού που μπορεί να υπολογιστεί.   
  •       Οι απώλειες εισφορών είτε από εισφοροδιαφυγή, είτε από την κρίση είναι στον ΟΓΑ 35%.
Το καθαρό εισόδημα που δήλωσαν οι αγρότες το 2014:



Τελειώνω με ένα σχόλιο. Η βασική αρχή του προσχεδίου είναι η ίση μεταχείριση όλων των πολιτών. Ένα ταμείο για όλους, ίδια ποσοστά για τις εισφορές, ίδια ποσοστά αναπλήρωσης για τις συντάξεις. Με ιδιαίτερη πρόνοια για όσους είχαν στη διάρκεια του εργασιακού βίου τους χαμηλά εισοδήματα και μεγάλα διαστήματα ανεργίας, μεροληπτικό δηλαδή υπέρ των πιο αδύναμων. Τέρμα οι κοινωνικοί αυτοματισμοί, τουλάχιστον στην ασφάλιση. Τέρμα τα ευγενή ταμεία για τους εκλεκτούς και τα άλλα για την «πλέμπα».

Αν τα καταφέρουμε, το 2016 θα μείνει στην ιστορία ως η χρονιά που στην Ελλάδα εφαρμόστηκε η ασφαλιστική ισότητα όλων των πολιτών. Αν πάλι μας ανατρέψουν, χαλάλι τους. Όσοι πιστεύετε ότι σε μια τέτοια περίπτωση τα πράγματα θα εξελιχθούν καλύτερα για το λαό μας, πιστεύω ότι κάνετε λάθος.


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πάσα άποψη εκφράζεται ελευθέρως από το ISTOLOGIO giorgou MOSXOU, αρκεί να μην περιέχει αήθεις χαρακτηρισμούς