Να εκμεταλλευθεί πλήρως τις κοινωνικές αντιδράσεις κατά της κυβέρνησης, συμβάλλοντας στη συγκρότηση "μετώπου" κατά του Μεγάρου Μαξίμου, επιχειρεί ο Κυρ. Μητσοτάκης, ο οποίος πλέον τοποθετείται στην πολιτική σκακιέρα ενόψει των επόμενων κρίσιμων εβδομάδων.
Ο πρόεδρος της Ν.Δ. έβαλε την περασμένη εβδομάδα τις τελευταίες πινελιές στην αναδιοργάνωση της ηγετικής ομάδας του κόμματός του και έθεσε τη Ν.Δ. σε διάταξη μάχης, συγκροτώντας "σκιώδη κυβέρνηση". Ταυτόχρονα, ο Κυρ. Μητσοτάκης έχει δώσει οδηγίες σε όλους τους "σκιώδεις υπουργούς", αλλά και στα στελέχη που έχουν αναλάβει το βάρος της κοινοβουλευτικής αντιπαράθεσης, για "σκληρό ροκ" σε βάρος του Μεγάρου Μαξίμου, ενώ φρόντισε να ικανοποιήσει όλα τα εσωκομματικά στρατόπεδα, δημιουργώντας... 31 χαρτοφυλάκια και δίνοντας ρόλους -είτε στο κόμμα είτε στη "σκιώδη κυβέρνηση"- σε περισσότερους από τους μισούς βουλευτές του κόμματος. Ικανοποίησε με τον τρόπο αυτό τους νεοφιλελεύθερους, τους "καραμανλικούς", αλλά και τους ακροδεξιούς.
"Σκληρό ροκ", αλλά...
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει θέσει ως βασικό πολιτικό στόχο την αποδόμηση της κυβέρνησης και του ίδιου του πρωθυπουργού, προκειμένου να εμφανίσει το κόμμα του ως "κυβέρνηση εν αναμονή". Αυτό, βεβαίως, δεν σημαίνει ότι ο Κυρ. Μητσοτάκης... βιάζεται για εκλογές ή για πολιτικές εξελίξεις. Αντιθέτως, σύμφωνα με "γαλάζια" στελέχη, ο πρόεδρος της Ν.Δ. επιθυμεί να μην υπάρξουν τέτοιες εξελίξεις για αρκετόν καιρό. Αφενός, διότι ο Κυρ. Μητσοτάκης δεν θέλει να μπει σε δύσκολα και βαριά διλήμματα, σε περίπτωση που η κυβέρνηση μπει σε τροχιά αποσταθεροποίησης. Αφετέρου, επειδή, έχοντας την "προϊστορία" των απολύσεων, αλλά και το νεοφιλελεύθερο προφίλ του να τον συνοδεύουν, ο πρόεδρος της Ν.Δ. δεν θέλει να βρεθεί σε θέση να υλοποιεί ή να στηρίζει δύσκολα "μνημονιακά" μέτρα. Προτιμά, μ' άλλα λόγια, να κάνει άλλος τη "βρόμικη δουλειά" και να εισπράττει και το πολιτικό κόστος γι' αυτό.Σοβαρότητα και... υποκίνηση
Ταυτόχρονα, ο Κυρ. Μητσοτάκης επιχειρεί να δείξει ότι εμφορείται από "άλλη κουλτούρα", όπως λένε πολλοί συνεργάτες του. Έτσι, την περασμένη εβδομάδα, με δύο ανακοινώσεις της Συγγρού, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επιχείρησε να δείξει ότι ο ίδιος αντιλαμβάνεται αλλιώς την άσκηση αντιπολίτευσης. Πρώτον, η Ν.Δ. εξέφρασε, με ανακοίνωσή της, τη στήριξή της στα αιτήματα των αγροτών, ωστόσο τους κάλεσε να μην κλείσουν τους δρόμους και να σεβαστούν την ανάγκη για "ανεμπόδιστη οικονομική δραστηριότητα".Δεύτερον, ο εκπρόσωπος του κόμματος, Γ. Κουμουτσάκος παρενέβη στη συζήτηση για τη φράση του Β. Σόιμπλε, "είναι η εφαρμογή, ανόητε", κρατώντας αποστάσεις από τον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας και δηλώνοντας ότι "όλοι στην ευρωπαϊκή οικογένεια πρέπει να προσέχουν πώς εκφράζονται". Όπως και να 'χει, την ίδια ώρα που η Ν.Δ. προέβαινε σε επίδειξη "σοβαρότητας", "γαλάζια" στελέχη δεν ήταν αμέτοχα στις διογκούμενες κινητοποιήσεις: σύμφωνα με πληροφορίες, αγροτοσυνδικαλιστής-υποψήφιος βουλευτής της Ν.Δ. πρωτοστάτησε στην εισβολή "αγανακτισμένων αγροτών" στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ στις Σέρρες, ενώ οι "γαλάζιοι" αγροτοσυνδικαλιστές πρωταγωνιστούν σε όλα τα μπλόκα ανά τη χώρα.
Συν τοις άλλοις, ο "συγκεντρωσιάρχης" του Κυρ. Μητσοτάκη στα Χανιά ήταν ο "αγανακτισμένος" Κρητικός αγρότης που εμφανιζόταν στα κανάλια και διαμαρτυρόταν για τα μέτρα της κυβέρνησης. Κι όλα αυτά, βεβαίως, την ώρα που "γαλάζια" στελέχη όπως ο Γ. Πατούλης, αλλά και ο Αλ. Λυκουρέζος πρωτοστατούσαν στο "κίνημα της γραβάτας" που εμφανίστηκε και την περασμένη εβδομάδα στους κεντρικούς δρόμους της πρωτεύουσας...
Το "μέτωπο" και η συνεννόηση Βενιζέλου - Σαμαρά
Τα σχέδια Μητσοτάκη για συγκρότηση "μετώπου" κατά της κυβέρνησης και για πολιτική απομόνωση του Μεγάρου Μαξίμου συνδέονται και με το γνωστό πολιτικό σχέδιο του προέδρου της Ν.Δ. περί συγκρότησης "ευρωπαϊκού μετώπου" - ή, αλλιώς, "μετώπου του Ναι", έτσι όπως αυτό εκφράστηκε με τον πολιτικό και κοινωνικό διαχωρισμό που επικράτησε τον περασμένο Ιούλιο για το δημοψήφισμα.Στο πλαίσιο αυτών των επιδιώξεων εντάσσονται οι συναντήσεις που είχε την περασμένη εβδομάδα ο Κυρ. Μητσοτάκης με τον επικεφαλής του Ποταμιού Στ. Θεοδωράκη και την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Φ. Γεννηματά. Με δεδομένη τη στόχευση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης προς τον χώρο του Κέντρου, ο Κυρ. Μητσοτάκης επιχειρεί αφενός να προσελκύσει ψηφοφόρους των κομμάτων της Κεντροαριστεράς, αφετέρου να εγκαινιάσει μία διαδικασία συμπόρευσης ως προς την άσκηση αντιπολίτευσης. Και μπορεί ο Στ. Θεοδωράκης να ανταποκρίθηκε ασμένως στο προσκλητήριο Μητσοτάκη, λέγοντας ότι "οι μεταρρυθμιστικές δυνάμεις πρέπει να συμπλέουν", ωστόσο το... "γλυκό" χάλασε η Φ. Γεννηματά.
Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, η οποία ούτως ή άλλως "με το καλημέρα" της εκλογής Μητσοτάκη στην ηγεσία της Ν.Δ. είχε κάνει λόγο για "πολιτική άβυσσο" που χωρίζει τα δύο κόμματα, κατέστησε, σύμφωνα με πληροφορίες, σαφές στον πρόεδρο της Ν.Δ. ότι τέτοια συμπόρευση δεν μπορεί να υπάρξει - κάτι που φάνηκε και στη στάση του κάθε κόμματος για την τροπολογία του Ν. Παππά σχετικά με την αύξηση των μελών του ΕΣΡ την περασμένη Τρίτη στη Βουλή.
Όπως και να έχει, τα περί "ευρωπαϊκού μετώπου" δεν ήταν ιδέα αποκλειστικά του Κυρ. Μητσοτάκη - αφού την είχε πρωτοεισαγάγει ως πολιτική παραφιλολογία ο Αντ. Σαμαράς. Μάλιστα, συζητείται εντόνως στο παρασκήνιο η κουβέντα που είχαν προχθές δημοσίως σε εστιατόριο κεντρικού ξενοδοχείου ο Ευ. Βενιζέλος και ο Αντ. Σαμαράς, παρ' ότι η συνύπαρξή τους φέρεται να ήταν τυχαία, αφού ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είχε προγραμματισμένο γεύμα με τη βουλευτή της Ν.Δ., Όλγα Κεφαλογιάννη για κοινοβουλευτικό θέμα. Η δημόσια συνάντηση των δύο πρώην κυβερνητικών "συνεταίρων" προέκυψε σε μια συγκυρία που στη μεν Συγγρού αναστηλώνεται το σενάριο του "φιλοευρωπαϊκού μετώπου", στη δε Χαριλάου Τρικούπη οι "βενιζελικοί" αντιδρούν στην "άβυσσο" που, κατά τη Φ. Γεννηματά, χωρίζει το ΠΑΣΟΚ από τη Ν.Δ. του Κυρ. Μητσοτάκη.
Στα δύο για τη διεύρυνση
Πάντως, ο σχεδιασμός Μητσοτάκη για συγκρότηση "ευρωπαϊκού μετώπου" και μέσω... πολιτικών μετεγγραφών δεν βρίσκει όλους σύμφωνους στη Ν.Δ. Προχθές, για παράδειγμα, ο γραμματέας του κόμματος Ανδρ. Παπαμιμίκος ουσιαστικά άνοιξε τον σχετικό προσυνεδριακό διάλογο ενόψει του συνεδρίου του ερχόμενου Απριλίου, ζητώντας θεσμοθέτηση των τάσεων, αλλά και απευθύνοντας προσκλητήριο σε "μεταρρυθμιστές" άλλων χώρων.
Ερωτηθείς, μάλιστα, από το Αθηναϊκό Πρακτορείο, ονομαστικά αν θα μπορούσε να δει στη Ν.Δ. την πρώην υπουργό Άννα Διαμαντοπούλου και τους βουλευτές του Ποταμιού Ιασ. Φωτήλα και Γ. Αμυρά, απάντησε θετικά, επικεντρώνοντας το προσκλητήριο ειδικά στον τελευταίο:
"Η κ. Διαμαντοπούλου έχει ένα ιδιαίτερα αξιόλογο μεταρρυθμιστικό παρελθόν, ωστόσο δεν γνωρίζω τις διαθέσεις της για επιστροφή στο κεντρικό πολιτικό σκηνικό. Σε ό,τι αφορά τους βουλευτές του Ποταμιού που αναφέρατε, αξίζει προσωπικά να σταθώ στην περίπτωση του Γ. Αμυρά. Μάλιστα, οφείλω να σας αποκαλύψω πως είχα εισηγηθεί προκειμένου ο κ. Αμυράς να είναι υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων με τη στήριξη της Νέας Δημοκρατίας στις τελευταίες αυτοδιοικητικές εκλογές", τόνισε ο γραμματέας του κόμματος.
Ωστόσο, αρκετοί "καραμανλικοί" διαφωνούν με τέτοιου είδους πολιτικές μετεγγραφές. Αίφνης, ο Ν. Κακλαμάνης, ερωτηθείς σχετικά, επισήμανε ότι "οι διευρύνσεις για να έχουν τύχη εκλογική πρέπει να ξεκινούν από κάτω προς τα πάνω και όχι από πάνω προς τα κάτω" και τόνισε ότι δεν πρέπει να ενταχθούν στη Ν.Δ. εν ενεργεία βουλευτές για... να μη δημιουργηθούν παρεξηγήσεις: "Τον βουλευτή εν ενεργεία πρέπει να τον σκεφτείς μόνο όταν προκηρυχθούν εκλογές και επιθυμεί να έρθει. Όχι ενδιαμέσως, διότι θα δημιουργηθούν ψίθυροι για άλλου είδους καταστάσεις, οι οποίες δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα", είπε χαρακτηριστικά.
Μελιγγώνης Γιώργος-avg;i.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Πάσα άποψη εκφράζεται ελευθέρως από το ISTOLOGIO giorgou MOSXOU, αρκεί να μην περιέχει αήθεις χαρακτηρισμούς