Ο Πρόεδρός του ανακάλυψε ζήτημα Δημοκρατίας για την χρήση  των αποκτηθέντων αποδεικτικών μέσων!


Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΔΗΜ. ΜΟΣΧΟΥ

Όταν η υπουργός της Γαλλίας Κρ. Λαγκάρντ ήρθε σε επαφή με τον τραπεζικό υπάλληλο Ε. Φαλτσιανί και πήρε στην κατοχή της τη λίστα με  τα ονόματα των παρανόμων καταθετών, οι οποίοι είχαν βγάλει τα λεφτά τους από τη χώρα τους με αδιαφανείς τρόπους και κυρίως αφορολόγητα, το πρώτο που έκανε ήταν να εκδόσει απόφαση βάσει της οποίας η αποκτηθείσα λίστα έλαβε νομική ισχύ. 


Στη συνέχεια κάλεσε την Ελβετία να σεβαστεί το φορολογικό δίκαιο της χώρας της και να ανταποκριθεί. Έτσι οι ελβετικές τράπεζες έδωσαν το ο.κ. για την επιστροφή των φόρων που είχαν διαφύγει. 

Στη συνέχεια κάνοντας ξεκαθάρισμα της λίστας μοίρασε αναλόγως εθνικότητας των φοφροφυγάδων τα ονόματα σε κράτη ευρωπαϊκά που είχαν συμφέροντα από διαφυγόντες φόρους. Ένα μέρος πήρε και η Ελλάδα. Και μέχρι τότε κανείς, μα κανείς δεν έθεσε ζήτημα νομιμότητας. 

Με τις λίστες αυτές πάρθηκαν φόροι από τους φοροκλέπτες κάθε χώρας. Αυτά μέχρι που η Κυβέρνηση της Αριστεράς και των ΑΝΕΛΛ δήλωσαν την πρόθεσή τους να σπάσουν το απόστημα της φοροδιαφυγής. Έτσι άρχισαν οι δολιχοδρομίες. 

Ο υπ. Δικαιοσύνης προ καιρού είχε δηλώσει πως δεν θα δεχθεί πραξικόπημα δικαστικό και γνώριζε που απευθύνοταν. Και να Πρόεδρος και Γραμματέας της Ένωσης Εισαγγελέων να διαμαρτύρονται πως δήθεν δεν είναι νόμιμα τα αποδεικτικά στοιχεία και να πως δήθεν παραβιάζεται η δημοκρατία. Από κοντά και ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών, με τα ίδια επιχειρήματα. Δηλαδή όλο αυτό το συνάφι, που ούτε που έχει καταλάβει τι θα πεί λιτότητα, αγνοεί πως εκατομμύρια άνθρωποι δυστυχούν στην Ελλάδα, γιατί με τέτοια τερτίπια οι φοροκλέπτες ξεφεύγουν και κάνουν την δουλειά τους κλέβοντας το δημόσιο χρήμα. 

Ε λοιπόν, η κυβέρνηση ντης Αριστεράς εδώ θα κριθεί. Αν δεν τους πάρει τα κεφάλια όλων αυτών που θρασύτατα υποστηρίζουν τους λωποδύτες της φοροδιαφυγής, τότε μοιραία θα της πάρουν το κεφάλι αυτοί.

Μην ξεχνάμε ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ στον καιρό της ποτοαπαγόρευσης έδωσε μεγάλη μάχη κατά των συμμοριών του Αλ Καπόνε, του Ντίλιγκερ και άλλων της μαφίας του ποτού. Να κλείσει στη φυλακή των Αλ Καπόνε για την παράνομη παραγωγή μπύρας της ήταν δύσκολο. Τον έκλεισε τελικά με το νόμο περί φοροδιαφυγής! Κανείς δεν την κατηγόρησε πως ζητούσε να συλλέξει φόρους από ένα παράνομο προϊόν, το ποτό!

Εδώ όμως που θέλουν να δουλεύει όλο το κύκλωμα δικαστές, δικηγόροι, πραγματογνώμονες κλπ, άρχισαν τις τρικλοποδιές. Στη Γαλλία κανείς δεν κατηγόρησε την Λαγκάρντ για τον τρόπο που απέκτησε την λίστα από τον Φαλτσιανί. Κι όμως εδώ εάν γινόταν αυτό θα ξεσηκώνονταν όλες οι... λευκές περιστερές! 

Το πρόβλημά τους δεν είναι η φοροφυγάδες, με τους οποίους άλλωστε συναστρέφονται, αλλά η κυβέρνηση της Αριστεράς, που ζητά να βάλει τάξη στα οικονομικά της χώρας και να αποδόσει δικαιοσύνη φορολογική, για να ανασάνουν αυτοί πως συνήθως πληρώνουν σήμερα τα πιο πολλά, κι ας τα βγάζουν πέρα, στη ζωή τους πολύ δύσκολα!

Την πάγια θέση του Δικηγορικού Σώματος ότι είναι ζήτημα Δημοκρατίας και κράτους δικαίου να μην επιτρέπεται στο πεδίο της Δικαιοσύνης η χρήση αποδεικτικών μέσων που αποκτήθηκαν με παράνομο τρόπο, κατά παραβίαση των άρθρων 9, 9Α και 19 του Συντάγματος, επεσήμανε ο πρόεδρος του ΔΣΑ και της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων Β. Αλεξανδρής, σε ραδιοφωνική συνέντευξή του στο σταθμό BHMA FM.

Ε, και; Ξέρειμ κανέναν πιο αποτελεσματικό τρόπο, που τόσα χρόνια οι τράπεζες αδειάζουν και λαλούνται τα κρόιδα οι φορολογούμενοι να τις γεμίσουν; 

O κ. Αλεξανδρής, σχολιάζοντας τη ρύθμιση που επιτρέπει τη χρήση τέτοιων παράνομων αποδεικτικών μέσων σε ορισμένες υποθέσεις αρμοδιότητας του εισαγγελέα οικονομικού εγκλήματος και του εισαγγελέα καταπολέμησης της διαφθοράς, υπογράμμισε ότι η επίμαχη διάταξη προστέθηκε την τελευταία στιγμή στο νομοσχέδιο για το σύμφωνο συμβίωσης, χωρίς να προηγηθεί ενημέρωση και διάλογος με τον δικηγορικό και νομικό κόσμο.

Μάλιστα, το Υπουργείο δεν πήρε τη γνώμη του κ. Αλεξανδρή!

Απαντώντας στο ερώτημα γιατί αντιδρούν οι δικηγόροι, ο κ. Αλεξανδρής υπογράμμισε ότι το ουσιαστικό ερώτημα δεν είναι γιατί αντιδρούν, αλλά αν αντιδρούν ορθώς και με στέρεη νομική επιχειρηματολογία. Το Δικηγορικό Σώμα, όπως και η Ενωση Εισαγγελέων, παρεμβαίνει σε μείζονα ζητήματα και σε κάθε περίπτωση, όταν προδήλως παραβιάζεται το Σύνταγμα, τόνισε ο κ. Αλεξανδρής. 

Ερώτημα. Και δεν παραβιάζεται το Σύνταγμα αφού με την επιβολή της ακραίας λιτότητας φτάσαμε να έχουν πολίτες Α΄  και Β΄ κατηγορίας; Καλοταϊσμένους και αυτούς που ψάχνουν στους κάδους;

Πρόσθεσε δε ότι το Σύνταγμα δεν μπορεί να είναι "λάστιχο", ανάλογα με σκοπιμότητες και ευκαιριακές επιλογές του κοινού νομοθέτη. Είναι αυτονόητο ότι οι φορείς της δημόσιας εξουσίας οφείλουν να τηρούν και να σέβονται τις συνταγματικές διατάξεις που άπτονται ατομικών δικαιωμάτων και ελευθεριών, προστασίας προσωπικών δεδομένων, δικονομικών δικαιωμάτων.

Ο πρόεδρος του ΔΣΑ και της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων, επεσήμανε ότι η αναζήτηση της αλήθειας δεν είναι αυτοσκοπός, διότι τότε θα επιτρέπονταν, χωρίς εξαιρέσεις, η αξιοποίηση κάθε μέσου, ανεξαρτήτως του τρόπου κτήσης του. Πρόσθεσε ότι για τον εντοπισμό όσων έχουν φυγαδέψει παράνομα χρήματα στο εξωτερικό, υπάρχουν ένδικες ενέργειες που προβλέπουν το Σύνταγμα και οι νόμοι, βάσει των οποίων μπορούν να αναζητηθούν αποτελεσματικά τα στοιχεία των οικονομικών εγκλημάτων που ερευνώνται.

Ο κ. Αλεξανδρής ούτε που έχει πάρει χαμπάρι ότι μιλάμε για ένα ιδιαίτερο θέμα, αυτό των οικονομικών της χώρας. Και με αυτά δεν μπορεί να παίζουμε. Να βγουν τα ονόματα από τις λίστες και εκεί θα ξέρουμε ποιοι που κρύβονται και ποιοι άλλοι τους προστατεύουν και από το δικηγορικό και από το δικαστικό Σώμα!

Λόγω της σοβαρότητας του θέματος, ο κ. Αλεξανδρής σημείωσε ότι το Δικηγορικό Σώμα δεν θα αγνοήσει την ρύθμιση αυτή που πάσχει από αοριστία και έλλειμμα συνταγματικότητας και η οποία θα τεθεί ως αντικείμενο συζήτησης της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας!

Δηλαδή απειλεί, αν το καταλάβαμε καλά.  Ε, άει στο... καλό χριστιανέ μου, για να μην πω τίποτα χειρότερο. κι άσετε την κυβέρνηση να κάνει δουλειά της. Γι αυτό την εκλέξαμε!