Κυριακή 3 Ιανουαρίου 2016

Λαϊκή Ενότητα: Η έρημος εκτός ΣΥΡΙΖΑ...


Η έρημος εκτός ΣΥΡΙΖΑ...
Φωτογραφία αρχείου.
 
 
Από τον ενθουσιασμό στην απογοήτευση, στην αμηχανία, στην αυτοκριτική και στην προσπάθεια ανασυγκρότησης, η ΛΑΕ του Π. Λαφαζάνη


Το θαύμα των ιχθύων και των άρτων. Η καταψήφιση της κυβέρνησης το καλοκαίρι από βουλευτές της οδήγησε στη διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ, από την οποία προέκυψαν δύο συλλογικότητες και δύο πιθανά προσωποπαγή κόμματα εν αναμονή. Παρ' όλα αυτά ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως φάνηκε στις εκλογές, δεν υπέστη ιδιαίτερη ζημία στις "πλατιές μάζες". Η κατάσταση, ωστόσο, στο "αριστεροχώρι" είναι δύσκολη και επικρατεί αναβρασμός...

Λαϊκή Ενότητα- Στον δρόμο για το συνέδριο

Από τον ενθουσιασμό στην απογοήτευση, στην αμηχανία, στην αυτοκριτική και στην προσπάθεια ανασυγκρότησης, η Λαϊκή Ενότητα του Π. Λαφαζάνη βρίσκεται στο κατώφλι του 2016 με πολλά ερωτήματα, προσδοκώντας να συμβάλει στη φθορά της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝ.ΕΛΛ. Τον Αύγουστο, λίγο μετά την προκήρυξη των εκλογών, οι 25 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που πρόσκεινταν στην Αριστερή Πλατφόρμα μαζί με δεκάδες στελέχη σε όλη την Ελλάδα συγκρότησαν τη Λαϊκή Ενότητα με την προσδοκία να εκφράσουν το μεγάλο κομμάτι του "Όχι", το οποίο, σύμφωνα με την κριτική της ΛΑ.Ε., ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Α. Τσίπρας είχαν προδώσει.

Η εκλογική ήττα ωστόσο δεν άργησε να φέρει αναταράξεις στο νεοσυσταθέν κόμμα και έντονη αυτοκριτική με κύρια αιχμή τη μη πειστική εναλλακτική πρόταση έξω από το ευρώ αλλά και την αμφισβήτηση της ηγετικής ικανότητας του Π. Λαφαζάνη.

Tις σοβαρές εσωτερικές διαφωνίες αποκάλυψε η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη του κόμματος, με τη σφοδρή κριτική της Ν. Βαλαβάνη, τα ερωτηματικά για τη στάση της Ζ. Κωνσταντοπούλου, τις διαφωνίες στο κομβικό ζήτημα του νομίσματος με τον Μ. Γλέζο αλλά και την αδυναμία περαιτέρω διεύρυνσης. Παράλληλα, η ΛΑ.Ε. καλείται να λύσει τον γρίφο που ονομάζεται κοινά σχήματα με τον ΣΥΡΙΖΑ στην Αυτοδιοίκηση και στα συνδικαλιστικά, πεδίο που έχει επιφέρει περαιτέρω τριβές.

Ωστόσο το κόμμα του Π. Λαφαζάνη προσδοκά από τον... Άγιο Βασίλη να φέρει το 2016 τη συγκροτιτική διαδικασία, το ιδρυτικό συνέδριο που αναμένεται να διεξαχθεί τους ερχόμενους μήνες, με την εκπόνηση ενός συγκροτημένου σχεδίου για σύγκρουση με την Ευρωζώνη. Στον δρόμο για το συνέδριο η ΛΑ.Ε. θα συνεχίσει τη σφοδρή κριτική στην κυβέρνηση και θα επιώκει πρωταγωνιστικό ρόλο στις κινητοποιήσεις ενώ δεν θα λείψουν οι προσπάθειες να μείνουν ανοιχτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας με άλλα κομμάτια της Αριστεράς και ιδιαιτέρως με πρώην βουλευτές και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που έχουν αποχωρήσει από το κόμμα. Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται σειρά εκδηλώσεων που έχουν πραγματοποιηθεί και προγραμματίζεται να συνεχιστούν πανελλαδικά.


Ζωή Κωνσταντοπούλου: Φέρνει νέο κόμμα το 2016;


Μάλλον ένα από τα πιο πολυσυζητημένα πρόσωπα της ελληνικής Αριστεράς για το περασμένο έτος. Η πρώην Πρόεδρος της Βουλής έπαιξε πρωταγωνιστικό ρόλο στη συγκρότηση της Λαϊκής Ενότητας, αποκτώντας στην πραγματικότητα ηγετική θέση δίπλα στον Π. Λαφαζάνη. Ήταν άλλωστε η κεντρική ομιλήτρια στην προεκλογική συγκέντρωση του κόμματος στην Ομόνοια. Όπως πολλοί ανέμεναν, δεν άργησε να παίξει έναν πιο αυτόνομο ρόλο συγκροτώντας στην ουσία διακριτό πόλο εντός της ΛΑ.Ε.
Σύντομα η πρώην πρόεδρος της Βουλής εξελίχθηκε στην πιο σφοδρή πολέμια της κυβέρνησης και του ίδιου του Αλ. Τσίπρα. Σύμφωνα με την ίδια, ισχυρό όπλο είναι τα πορίσματα της Επιτροπής Αλήθειας για το Χρέος, την οποία, σύμφωνα με τις καταγγελίες της, η κυβέρνηση και ο νέος πρόεδρος της Βουλής "κουκούλωσαν".

Το 2016, και μάλιστα στους πρώτους μήνες, αναμένεται να απαντήσει στο κομβικό ερώτημα για το τι μέλλει γενέσθαι με τη Ζ. Κωνσταντοπούλου. Θα παραμείνει στη ΛΑ.Ε.; Θα συγκροτήσει δικό της κόμμα;

"Από κοινά, αλλά και από διαφορετικά μετερίζια, ας πάρουμε όλες τις πρωτοβουλίες που απαιτούνται για να γίνει πραγματικά κυρίαρχος ο λαός μας, να ανακτήσει την αυτοπεποίθησή της η κοινωνία και να αποτινάξουμε την τροϊκανή επιτροπεία και τη διαπλεκόμενη τραπεζική δεσποτεία", ανέφερε στο μήνυμά της στην Πανελλαδική Συνδιάσκεψη της ΛΑ.Ε., πυροδοτώντας τα σενάρια. Σενάρια που εντάθηκαν εκ νέου με την τελευταία της συνέντευξη στο "BHMagazino", όπου μίλησε για "ανάγκη πρωτοβουλιών που θα εκφράσουν ένα ευρύτερο κομμάτι της κοινωνίας που δεν εκπροσωπείται, για να δοθεί βήμα συμμετοχής στις νέες γενιές που έχουν περιθωριοποιηθεί". "Σε αυτό το πλαίσιο θα δραστηριοποιηθώ", τόνισε.

Βέβαια, οι επαφές της πρώην προέδρου της Βουλής με προσωπικότητες της ελληνικής και κυρίως της ευρωπαϊκής Αριστεράς είναι τακτικές. "Κλειδί" στην απάντηση του γρίφου φαίνεται πως είναι η συμμετοχή της στην πρωτοβουλία για το "Σχέδιο Β για την Ευρώπη" με τους Ζαν - Λικ Μελανσόν (ευρωβουλευτή και συνιδρυτή του γαλλικού Κόμματος της Αριστεράς), Όσκαρ Λαφοντέν (πρώην υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας και συνιδρυτή του Die Linke), Στέφανο Φασίνα (βουλευτή της ιταλικής Αριστεράς και πρώην αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών της Ιταλίας) και Γιάνη Βαρουφάκη, με τον οποίο η Ζ. Κωνσταντοπούλου φαίνεται πως βρίσκεται σε ανοιχτή επικοινωνία.
 

Γιάνης Βαρουφάκης: Προ των πυλών το νέο -ευρωπαϊκό- κόμμα


Ο άλλοτε "σούπερ σταρ" της πρώτης κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, ο δημοφιλέστερος πολιτικός μετά τον Αλ. Τσίπρα το πρώτο διάστημα του 2015, επέλεξε να μην ενταχθεί στη Λαϊκή Ενότητα ή σε κάποια άλλη πρωτοβουλία- κίνηση εντός της χώρας και κατ' επέκταση δεν συμμετείχε στις εκλογές του Σεπτεμβρίου. Αντ' αυτού, συμμετείχε σε δεκάδες εκδηλώσεις και ομιλίες σε όλη την Ευρώπη με θέμα την ελληνική και ευρωπαϊκή κρίση. Υπέρμαχος των αποφάσεων και των επιλογών που έγιναν έως και τη συμφωνία του Ιουλίου, ασκεί κριτική στην κυβέρνηση για υποχώρηση στις απειλές και τις πιέσεις των δανειστών και αθέτηση των κόκκινων γραμμών που είχαν τότε τεθεί.

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών ήταν ο εμπνευστής της ιδέας ενός "ευρωπαϊκού κόμματος κατά της λιτότητας", συμμετείχε ενεργά στις διαδικασίες και τις συζητήσεις γύρω από την πρωτοβουλία του "Σχεδίου Β για την Ευρώπη" και λίγες εβδομάδες πριν, από την Ιταλία, επιβεβαίωσε τις σχετικές φήμες. Μιλώντας στο περιοδικό "Espresso Repubblica", ο Γ. Βαρουφάκης σημείωσε: "Τον Φεβρουάριο θα ξεκινήσω το κίνημά μου, που θα έχει πανευρωπαϊκό χαρακτήρα, με ένα στόχο: τον ριζικό εκδημοκρατισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Θέλω να αποδείξω ότι υπάρχει τρίτη εναλλακτική λύση για όσους θέλουν την επιστροφή στο έθνος-κράτος και για εκείνους που αποδέχονται τις αυταρχικές πολιτικές των αντι-δημοκρατικών ευρωπαϊκών χωρών". Μάλιστα, σύμφωνα με τα όσα διαρρέονται, η ιδρυτική διαδικασία του νέου κόμματος θα διεξαχθεί στο Βερολίνο.

Θα φέρει άραγε αυτή η κίνηση εξελίξεις και στο εσωτερικό της χώρας; Αυτό θα εξαρτηθεί από τις αποφάσεις που έχουν πάρει η Ζ. Κωνσταντοπούλου και άλλες προσωπικότητες, που συνομιλούν με την ίδια και τον πρώην υπουργό Οικονομικών. Βέβαια, εάν αληθεύουν τα σενάρια που θέλουν την πρώην πρόεδρο της Βουλής να έχει λάβει ήδη τις αποφάσεις της για διαζύγιο με τη ΛΑ.Ε. του Π. Λαφαζάνη, το νέο έτος σίγουρα θα φέρει ενδιαφέρουσες διαδικασίες για την εξωκοινοβουλευτική Αριστερά.
 


Αναζητώντας την επόμενη μέρα

 
Δρόμοι παράλληλοι και συμπληρωματικοί για πρώην στελέχη και μέλη του ΣΥΡΙΖΑ και της Νεολαίας του καθώς αναζητούνται το όχημα και το σχέδιο για την επόμενη μέρα. Την αρχή έκανε η Αριστερή Ριζοσπαστική Κίνηση, η οποία εντάχθηκε στη ΛΑ.Ε. Πρώην μέλη του ΣΥΡΙΖΑ, προερχόμενα κυρίως από την τάση των 53, την ΑΝΑΣΑ και την Ανασύνθεση της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ, όπως η Μ. Μπαρσέφσκι, ο Κ. Μαρματάκης, η Σ. Βελισσαρίου, συγκρότησαν την ΑΡΚ και συμμετείχαν στις εκλογές με τη ΛΑ.Ε. του Π. Λαφαζάνη. Βέβαια, οι σχέσεις ανάμεσα στους άλλοτε αντιπάλους εντός του ΣΥΡΙΖΑ στο νέο κόμμα, μόνο ρόδινες δεν ήταν, κάτι που άρχισε να φαίνεται από τις μη εκλόγιμες θέσεις στα ψηφοδέλτια.

Από την άλλη, με κεντρικό πρόσωπο τον πρώην γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ Τ. Κορωνάκη, συγκροτήθηκε η Δικτύωση για τη Ριζοσπαστική Αριστερά, στην οποία μετέχουν πρώην βουλευτές και στελέχη του κόμματος, όπως η Η. Διώτη, ο Η. Χρονόπουλος και ο Χ. Λάσκος. Η Δικτύωση κρατά ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίες, τόσο με τη ΛΑ.Ε., όσο και με κομμάτια της υπόλοιπης Αριστεράς, ενώ προχώρησε σε σειρά εκδηλώσεων σε Αθήνα και περιφέρεια. Η οργανωτική και πολιτική συγκρότηση της Δικτύωσης αναμένεται να προχωρήσει στις 23-24 Ιανουαρίου, οπότε θα διεξαχθεί η Πανελλαδική Συνάντηση.

Από κοντά και η πρωτοβουλία του Kill TINA, η οποία σύντομα θα αποκτήσει νέο όνομα, όπως αποφάσισε η πανελλαδική της διαδικασία. Πρόκειται για κίνηση με νεολαιίστικα χαρακτηριστικά, αποτελούμενη από αποχωρήσαντες από τη Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ που φιλοδοξεί να συμβάλει μέσα από ανασυνθετικές διαδικασίες και με την υπόλοιπη Αριστερά στη συγκρότηση μιας νέας οργάνωσης νεολαίας της ριζοσπαστικής Αριστεράς. Στην κίνηση αυτή συμμετέχουν και μέλη της ΑΡΚ, ενώ οι φοιτητές και οι φοιτήτριες που πρόσκεινται στην κίνηση συμμετέχουν στην ΑΡΕΝ και επιδιώκουν την κοινή συμπόρευση με μέρος των ΕΑΑΚ στις σχολές.

Ραπανάκης Σπύρος-avgi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πάσα άποψη εκφράζεται ελευθέρως από το ISTOLOGIO giorgou MOSXOU, αρκεί να μην περιέχει αήθεις χαρακτηρισμούς