Παρασκευή 4 Δεκεμβρίου 2015

Ξεκάθαρο μήνυμα στήριξης της Ελλάδας από τις ΗΠΑ



Τζον Κέρι: "Οι ΗΠΑ στηρίζουν την Ελλάδα"
Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου αφού μίλησε με θερμά λόγια για την στάση της χώρας μας σε μια σειρά από ζητήματα τόνισε στα ελληνικά: "Η Αμερική στηρίζει την Ελλάδα".
 

Ψήφος θετικός
από τον Τζον Κέρι

ΟΙ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΕΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΕΙΝΑΙ ΑΞΙΟΘΑΥΜΑΣΤΕΣ ΑΝ ΑΝΑΛΟΓΙΣΤΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΤΙΣ ΜΑΖΙΚΕΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΕΣ ΡΟΕΣ ΠΡΟΣ ΤΗ ΧΩΡΑ», ΔΗΛΩΣΕ Ο ΓΙΑΝ ΆΣΕΛΜΠΟΡΝ, ΤΟΝΙΖΟΝΤΑΣ ΟΤΙ Η ΧΩΡΑ ΕΧΕΙ ΚΑΝΕΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΕΣ ΣΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΤΩΝ ΚΕΝΤΡΩΝ ΚΑΤΑΓΡΑΦΗΣ ΚΑΙ ΤΑΥΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ (HOTSPOTS)


Ξεκάθαρο μήνυμα στήριξης της Ελλάδας από τις ΗΠΑ έστειλε από την Αθήνα ο Τζον Κέρι μετά τις σημαντικές επαφές που είχε τόσο με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα όσο και με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά.


Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου αφού μίλησε με θερμά λόγια για την στάση της χώρας μας σε μια σειρά από ζητήματα τόνισε στα ελληνικά: "Η Αμερική στηρίζει την Ελλάδα".

Συγκεκριμένα ο Τζ. Κέρι έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης στην χώρα μας για τον τρόπο που αντιμετώπισε το προσφυγικό και επαίνεσε την κυβέρνηση και τον ελληνικό λαό αφού όπως σημείωσε "στην χειρότερη κρίση στην ιστορία σας  ανοίξατε τις πόρτες  στους πρόσφυγες".  Ταυτόχρονα υπογράμμισε ότι το προσφυγικό δεν είναι ελληνικό, ούτε ευρωπαϊκό, ούτε μεσανατολικό αλλά παγκόσμιο πρόβλημα.

"Σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία επιβεβαιώνεται η ανάδειξη της Ελλάδας σε γεωπολιτικό παίκτη που μπορεί να έχει και μεσολαβητικό ρόλο στην περιοχή" τόνισε ο Τζον Κέρι.


Νωρίτερα κατά τον διάλογο που είχαν μπροστά στις κάμερες, ο Αλ. Τσίπρας είπε προς τον Αμερικανό Υπ.Εξ.: «Να είστε βέβαιος» είπε «ότι εμείς είμαστε κόμβος σταθερότητας στην περιοχή, πόλος συνεργασίας», για να προσθέσει: «άλλωστε βασιζόμαστε στους ιστορικούς δεσμούς με τις χώρες της περιοχής και αυτό είναι πολύ σημαντικό για να μπορέσουμε να εξεύρουμε οδούς και λύσεις για να υπερπηδήσουμε τις δυσκολίες στην ευρύτερη περιοχή.

Όσον αφορά τα τα ενεργειακά θέματα που βρέθηκαν στο επίκεντρο των συζητήσεων ο Τζον Κέρι επεσήμανε ότι "οι χώρες πρέπει να κοιτάνε πέρα από τα σύνορά τους για να έχουν καλύτερη θέση στην παγκόσμια αγορά" , χαιρέτισε την αύξηση του ρόλου της Ελλάδας στην ενεργειακή σκακιέρα και με έμφαση χειροκρότησε τις κινήσεις της Ελλάδας στον Διαδριατικό αγωγό και τον αγωγό με την Βουλγαρία, έργα που όπως είπε θα δημιουργήσουν νέες ευκαιρίες για επενδύσεις στην Ελλάδα.

Τέλος στις φήμες περί εξόδου της Ελλάδας από τη Σένγκεν


"Το Συμβούλιο της ΕΕ έβαλε τέλος στις φήμες περί εξόδου από τη Σένγκεν, που συστηματικά χτιζόντουσαν την τελευταία εβδομάδα από κάποιους στο εξωτερικό και αξιοποιήθηκαν με έναν κακό τρόπο στην Ελλάδα», ανέφερε ο Γ. Μουζάλας κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στις Βρυξέλλες.

Ο Έλληνας υπουργός ανέφερε ότι το Συμβούλιο επιβεβαίωσε πως η απάντηση της Ευρώπης στα προβλήματα είναι ευρωπαϊκή και όχι εθνική. «Η απάντηση είναι περισσότερη Σένγκεν. Η συρρίκνωση της ζώνης Σένγκεν ισοδυναμεί με κάτι που μπορεί να αποδειχθεί ολέθριο για την Ευρώπη», δήλωσε ο Γ. Μουζάλας.

Τις προσπάθειες της Ελλάδας στην αντιμετώπιση των προσφυγικών ροών αναγνώρισαν ο προεδρεύων του Συμβουλίου της ΕΕ και υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου, Γιαν Άσελμπορν και ο επίτροπος, αρμόδιος για θέματα μετανάστευσης, Δημήτρης Αβραμόπουλος, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησαν λίγο μετά τη λήξη του Συμβουλίου Υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ στις Βρυξέλλες.

«Οι προσπάθειες της Ελλάδας είναι αξιοθαύμαστες αν αναλογιστεί κανείς τις μαζικές μεταναστευτικές ροές προς τη χώρα», δήλωσε ο Γιαν Άσελμπορν, τονίζοντας ότι η χώρα έχει κάνει σημαντικές προσπάθειες στη δημιουργία των κέντρων καταγραφής και ταυτοποίησης προσφύγων (hotspots). "Πρέπει να μπούμε στη θέση της Ελλάδας. Υπάρχουν πέντε νησιά κοντά στα τουρκικά παράλια», πρόσθεσε στη συνέχεια ο ίδιος.

Σχετικά με τους συνοριακούς ελέγχους στα εσωτερικά σύνορα της ΕΕ, που πρώτη εισήγαγε η Γερμανία, ο Γιαν Άσελμπορν ανέφερε ότι το Μάρτιο θα εξεταστεί η δυνατότητα παράτασής τους, πέρα των έξι μηνών που προβλέπει η συνθήκη Σένγκεν.


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πάσα άποψη εκφράζεται ελευθέρως από το ISTOLOGIO giorgou MOSXOU, αρκεί να μην περιέχει αήθεις χαρακτηρισμούς