Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου 2015

Δράσεις και ενημέρωση στη Δυτ. Ελλάδα για τον ιό AIDS



Επιτροπή των Περιφερειών: «Οι δίκαιοι μισθοί μπορούν να σταθεροποιήσουν την Οικονομία και να τονώσουν την Ανταγωνιστικότητα στην Ευρώπη» -  

Αρχίζουν οι εργασίες για την αποκατάσταση του επαρχιακού οδικού δικτύου σε Πάτρα και Δυτική Αχαΐα

 «Η γνώση και η πρόληψη μπορούν και σώζουν ζωές». Αυτό είναι το μήνυμα που μετέδωσε μέσα από δράσεις η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας σε συνεργασία με φορείς, για την ενημέρωση του ευρύτερου πληθυσμού σχετικά με τον ιό του HIV/AIDS, με αφορμή την 1η Δεκεμβρίου Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS.


Το τριήμερο των εκδηλώσεων που διοργανώθηκε και στις τρεις Περιφερειακές Ενότητες Αιτωλοακαρνανία, Αχαΐα και Ηλεία σε συνεργασία με τον Σύλλογο Οροθετικών Ελλάδας «ΘΕΤΙΚΗ ΦΩΝΗ» και τον Σύλλογο Υγείας και Περιβάλλοντος του Κ.Υ. Χαλανδρίτσας, στέφθηκε με επιτυχία.

«Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας βρίσκεται δίπλα στους συμπολίτες μας και προχωρά σε στοχευμένες πολιτικές και πρωτοβουλίες που αποσκοπούν στην ενημέρωση των πολιτών για ευαίσθητα θέματα υγείας. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να συμμετέχουν όλοι στην σημαντική προσπάθεια ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης όλων των πολιτών για τη μάστιγα του AIDS» υπογράμμισε ο Αντιπεριφερειάρχης Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Αντώνης Χαροκόπος.

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων έγιναν ενημερώσεις στη σπουδαστική κοινότητα από κατάλληλα εκπαιδευμένα στελέχη του Συλλόγου Οροθετικών Ελλάδας, τα οποία ταξίδεψαν με την Κινητή Μονάδα Υγείας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας σε τμήματα του ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας (Πύργου, Αμαλιάδας, Αιγίου, Πατρών, Μεσολογγίου, Αντιρρίου), ενώ παράλληλα εξετάστηκε μεγάλος αριθμός σπουδαστών με «checkpoint» με τη συμμετοχή να είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακή.

Μεγάλη επιτυχία είχε και η Ημερίδα με θέμα «Ενημέρωση και Ευαισθητοποίηση της κοινωνίας για τον ιό του HIV/AIDS» που πραγματοποιήθηκε στην Αγορά Αργύρη, όπου διακεκριμένοι επιστήμονες από τον χώρο της υγείας ανέπτυξαν σημαντικά θέματα, όπως Επιδημιολογικά δεδομένα για το AIDS (κ. Δετοράκης, υγιεινολόγος), Τι πρέπει να ξέρει ο καθένας μας για το AIDS (κ. Πάνου, Αναπληρωτής Καθηγητής, Παθολόγος-Λοιμωξιολόγος του Πανεπιστημίου Πατρών), ενώ ιδιαίτερη βαρύτητα είχε και η βιωματική ομιλία-παρέμβαση του στελέχους της «Θετικής Φωνής» κ. Αν. Παπάζογλου. 

Το κοινό συμμετείχε ενεργά στην συγκεκριμένη ημερίδα, ενώ έγιναν παράλληλες συζητήσεις με τους ομιλητές και παρεμβάσεις εκ μέρους των ακροατών.

Μεταξύ άλλων παραβρέθηκαν στην εκδήλωση ο εκπρόσωπος της Ιεράς Μητρόπολης Πατρών, πρωτοπρεσβύτερος Νικόλαος Σκιαδαρέσης, η Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Αναστασία Τογιοπούλου, ο βουλευτής Αχαΐας Ιάσονας Φωτήλας, η κυρία Παυλοπούλου, Dr Ψυχολογίας - υπεύθυνη Παρεμβάσεων στην κοινότητα του ΚΕΕΛΠΝΟ, ο κ. Θεοδωρόπουλος, ιατρός –Παθολόγος - πρώην Διευθυντής Κ.Υ. Χαλανδρίτσας, η Παρθενόπη Τσέλιου, εκπρόσωπος του Κέντρου Αναφοράς AIDS κ.α.


Επιτροπή των Περιφερειών: «Οι δίκαιοι μισθοί μπορούν να σταθεροποιήσουν την Οικονομία και να τονώσουν την Ανταγωνιστικότητα στην Ευρώπη»

«Ένα δίκαιο επίπεδο μισθών για όλους τους εργαζόμενους στην Ευρωπαϊκή Ένωση, θα μπορούσε να καταπολεμήσει τη φτώχεια, να βοηθήσει στη σταθεροποίηση της Οικονομίας και να ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα και την ανάπτυξη», τονίζεται στη γνωμοδότηση που υιοθετήθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή των Περιφερειών (ΕτΠ) κατά την πρόσφατη Ολομέλεια στις 3-4 Δεκεμβρίου. 

Η σχετική γνωμοδότηση που συνέταξε η Ομάδα των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών (PES Group) της ΕτΠ – στην οποία ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Απόστολος Κατσιφάρας, είναι Αντιπρόεδρος – υπογραμμίζει ότι η φτώχεια και οι κοινωνικές ανισότητες έχουν επιδεινωθεί από την κρίση και ότι εκτός από την φτώχεια των ανέργων, πλέον και η φτώχεια των εργαζομένων είναι ένα αυξανόμενο πρόβλημα στην Ευρώπη.

Παρ’ ότι η ευθύνη για την απασχόληση και την κοινωνική πολιτική έγκειται κατά κύριο λόγο στις εθνικές κυβερνήσεις, η ΕτΠ συνιστά στα κράτη μέλη να θεσπίσουν έναν ενδεικτικό δίκαιο μισθό, στο 60% του μέσου μισθού με βάση τους προϋπολογισμούς αναφοράς, το οποίο να είναι ένα πακέτο απολαβών και υπηρεσιών που ένα άτομο χρειάζεται για να έχει ένα αξιοπρεπές επίπεδο διαβίωσης.

«Όλα τα κράτη μέλη έχουν υποχρέωση να διασφαλίζουν την αξιοπρεπή διαβίωση των πολιτών τους και θα πρέπει να επιδιώκουν πολιτικές που εξασφαλίζουν δίκαιες αμοιβές σε ολόκληρο τον κύκλο ζωής της εργασίας» επισημαίνει ο κ. Κατσιφάρας.

Σε επίπεδο ΕΕ, η δίκαια αμοιβή ως οικονομικός παράγοντας θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί σε ειδικές ανά χώρα συστάσεις και στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου. Έτσι, η δημοκρατική νομιμοποίηση της ΕΕ θα ενισχυθεί, αφού οι πολίτες της Ευρώπης θα αναγνωρίζουν ότι σημειώνεται κοινωνική πρόοδος, καθώς η απασχόληση και η κοινωνική διάσταση θα είναι πλήρως ενσωματωμένες στον ετήσιο κύκλο συντονισμού της οικονομικής πολιτικής, παράλληλα με την προώθηση της ανάπτυξης.

Η ΕΤΠ θεωρεί ότι οι δίκαιοι μισθοί είναι σημαντικός παράγοντας οικονομικής σταθεροποίησης και ένα βασικό εργαλείο για την ενίσχυση της «μη-τιμολογιακής» ανταγωνιστικότητας, δρώντας έτσι ως σημαντική κινητήρια δύναμη της οικονομικής ανάπτυξης και βοηθώντας να αποφευχθεί η στασιμότητα. Ένας δίκαιος μισθός, μαζί με δίκαιους όρους και συνθήκες απασχόλησης, και ενός επαρκούς συστήματος κοινωνικής προστασίας, είναι επίσης προϋποθέσεις για την προώθηση του θεμιτού ανταγωνισμού μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ και την αποφυγή της κοινωνικής περιθωριοποίησης.

Η γνωμοδότηση ενθαρρύνει τέλος τις τοπικές και περιφερειακές αρχές να δώσουν το παράδειγμα, υπό την ιδιότητά τους ως εργοδότες, και να εργαστούν για τη διασφάλιση δίκαιων μισθών για τους υπαλλήλους τους.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή των Περιφερειών

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή των Περιφερειών (ΕτΠ) είναι η συνέλευση των περιφερειακών και τοπικών εκπροσώπων από όλα (και τα 28) κράτη μέλη της ΕΕ. Δημιουργήθηκε το 1994, μετά την υπογραφή της Συνθήκης του Μάαστριχτ, και αποστολή της είναι η συμμετοχή των περιφερειακών και τοπικών αρχών στη διαδικασία λήψης αποφάσεων της ΕΕ και η ενημέρωσή τους για τις πολιτικές της ΕΕ. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Συμβούλιο και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συμβουλεύεται την ΕτΠ σε τομείς πολιτικής που αφορούν τις περιφέρειες και τις πόλεις. Η ΕτΠ αποτελείται από 350 τακτικά μέλη και 350 αναπληρωτές τους. Για να είναι κάποιος μέλος της ΕτΠ πρέπει είτε να είναι εκλεγμένος (αιρετός) στην Περιφέρεια ή το Δήμο καταγωγής τους, είτε να είναι πολιτικά υπόλογος ενώπιον της εκλεγμένης συνέλευσης στην Περιφέρεια ή το Δήμο καταγωγής τους. 


Αρχίζουν οι εργασίες για την αποκατάσταση του επαρχιακού οδικού δικτύου σε Πάτρα και Δυτική Αχαΐα

Ξεκινούν οι παρεμβάσεις για τη συντήρηση και την αποκατάσταση σε αρκετά τμήματα του επαρχιακού οδικού δικτύου στους Δήμους Πάτρας και Δυτικής Αχαΐας από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.

Υπεγράφη από τον Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Αχαΐας Γρηγόρη Αλεξόπουλο και τον ανάδοχο η σύμβαση προϋπολογισμού 500.000 ευρώ που χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΣΑΕΠ 501) και αφορά την αποκατάσταση επαρχιακών δρόμων των δύο Δήμων, με εργασίες ασφαλτόστρωσης, αποκατάσταση προβληματικών σημείων τοποθέτησης στηθαίων ασφαλείας και άλλων απαραίτητων εργασιών.

Η υπογραφή έγινε παρουσία και του Δημάρχου Πατρέων Κώστα Πελετίδη και υπηρεσιακών στελεχών της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και κατά τη συνάντηση ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Αλεξόπουλος ενημέρωσε αναλυτικά για τα έργα που θα γίνουν στο Δήμο με την εργολαβία αυτή και για τα σημεία όπου θα υπάρξουν παρεμβάσεις, ενώ υπήρξε και γενικότερη ενημέρωση για έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη.

«Με κάθε τρόπο και μέσο, στη δύσκολη αυτή οικονομική συγκυρία, προσπαθούμε να θωρακίσουμε την οδική ασφάλεια, ώστε να προστατεύσουμε τους πολίτες που κινούνται τόσο στο εθνικό όσο και στο επαρχιακό οδικό δίκτυο της Περιφερειακής Ενότητας Αχαΐας», σημείωσε ο Αντιπεριφερειάρχης Γρ. Αλεξόπουλος συμπληρώνοντας: «Με επιμονή, μεθοδικότητα και κοπιώδεις προσπάθειες ώστε να εξασφαλιστούν οι απαραίτητοι πόροι, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας συνεχίζει τη συντήρηση και αποκατάσταση των οδικών αρτηριών».




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πάσα άποψη εκφράζεται ελευθέρως από το ISTOLOGIO giorgou MOSXOU, αρκεί να μην περιέχει αήθεις χαρακτηρισμούς