ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΩΡΗ ΣΧΕΔΟΝ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ Ο Μ. ΣΟΥΛΤΣ ΔΗΛΩΣΕ
ΟΤΙ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΕ ΣΥΝΕΧΗ ΕΠΑΦΗ ΜΕ ΤΟΝ ΕΠΙΤΡΟΠΟ ΠΙΕΡ ΜΟΣΚΟΒΙΣΙ, ΜΕ ΤΟΝ ΟΠΟΙΟ ΟΠΩΣ
ΑΠΟΚΑΛΥΨΕ ΣΥΝΑΝΤΗΘΗΚΕ ΧΘΕΣ ΤΟ ΒΡΑΔΥ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ, ΕΝΩ ΔΕΣΜΕΥΘΗΚΕ ΝΑ ΜΕΤΑΦΕΡΕΙ
ΣΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΠΡΩΤΗΣ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΦΠΑ ΣΤΑ
ΝΗΣΙΑ, ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΑ ΔΙΚΑΙΑ ΑΙΤΗΜΑΤΑ
Ισχυρές ενδείξεις επαναδιαπραγμάτευσης ορισμένων υποχρεώσεων της Ελλάδας στο πλαίσιο του τρίτου προγράμματος καταγράφηκαν κατά την σημερινή (Τρίτη 4-11-2015) συνάντηση του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, ο οποίος δήλωσε ότι διάκειται θετικά και στο θέμα της προστασίας της πρώτης κατοικίας, αλλά και στο νέο ζήτημα που έθεσε ο Αλέξη Τσίπρας για να μην ισχύσει η αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά.
Ο Αλέξης Τσίπρας αφού υπερασπίστηκε πλήρως την πολιτική της κυβέρνησης στην προσφυγική κρίση, δήλωσε ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να διεκδικήσει ως επαίτης κάποια χαλάρωση του προγράμματος. Ταυτόχρονα όμως, πρόσθεσε ο πρωθυπουργός υπάρχει θέμα δίκαιης εφαρμογής των μέτρων και όχι κάποιοι να κάνουν παιχνίδια προσθέτοντας νέα μέτρα, κάτι που όπως είπε η κυβέρνηση δεν πρόκειται να δεχθεί.
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο θέμα του ΦΠΑ των νησιών σημειώνοντας αρχικά ότι οι κάτοικοι των νησιών του Αιγαίου ενώ αντιμετωπίζουν τις συνέπειες της ελληνικής κρίσης, ταυτόχρονα εκφράζουν την αλληλεγγύη τους με κάθε τρόπο προς τους πρόσφυγες. Δεν είναι δυνατό , είπε ο πρωθυπουργός, αυτή την στιγμή να γίνεται λόγος για αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά , ενώ για το θέμα της πρώτης κατοικίας, έκανε λόγο για παράλογες πιέσεις, στις οποίες όμως, όπως διαβεβαίωσε, η κυβέρνηση δεν θα υποχωρήσει. Ο πρωθυπουργός είπε ότι είναι αδύνατο να υπολογίσει κάποιος τα πραγματικά ποσά που δαπανά η Ελλάδα αφήνοντας να εννοηθεί ότι τα 5,9 εκατομμύρια ευρώ που έχει πάρει από την Ε.Ε. είναι ασήμαντο ποσό, καθώς όπως είπε, στο κόστος που έχει η χώρα μας θα πρέπει να υπολογιστούν τα έξοδα για το λιμενικό, τις Ένοπλες Δυνάμεις, τις μεταφορές, τα συσσίτια κλπ.
Στο σημείο αυτό, ο Αλ. Τσίπρας επισήμανε θα πρέπει να αναλογιστούν κάποιοι στην Ε.Ε. που ήθελαν Grexit, τι θα συνέβαινε σήμερα αν είχαν εισακουστεί. Όσοι ήθελαν Grexit, πρόσθεσε ο πρωθυπουργός σήμερα αποδεικνύεται πόσο ανόητοι ήταν και αν επιμείνουν θα είναι και επικίνδυνοι
Ο δεύτερος πυλώνας των θέσεων που ανέπτυξε ο πρωθυπουργός ήταν ο ρόλος της Τουρκίας στην αντιμετώπιση της κρίσης, τονίζοντας την ανάγκη να δημιουργηθούν στο τουρκικό έδαφος Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης, αλλά και να γίνεται η μετεγκατάσταση προς τις ευρωπαϊκές χώρες, απευθείας από την Τουρκία. Τα θέματα αυτά, είπε ο Αλ. Τσίπρας θα τα θέσει στην πολιτική ηγεσία της γειτονικής χώρας κατά την επίσκεψή του στην 'Άγκυρα, το δεύτερο δεκαήμερο του Νοεμβρίου.
Στην εισηγητική του δήλωση ο πρωθυπουργός ανέπτυξε την πολιτική της κυβέρνησης και της Ε.Ε. κάνοντας λόγο για την ανάγκη «συλλογικής αφύπνισης και την ανάγκη ευρωπαϊκής στρατηγικής». Σημείωσε ταυτόχρονα ότι η Ελλάδα έχει εδώ και μήνες αναλάβει ευθύνες που ξεπερνούν τις δυνατότητές της, λόγω της οικονομικής κρίσης που έχει προκαλέσει και ανθρωπιστική κρίση, ενώ υπογράμμισε ότι η Ελλάδα έχει την τιμή και την υπερηφάνεια να συνεισφέρει στην διάσωση του ανθρωπιστικού προσώπου της Ευρώπης. Ο Αλ. Τσίπρας ζήτησε πιο γρήγορους ρυθμούς από την Ε.Ε., αλλά και λύσεις που να ανταποκρίνονται στο αξιακό υπόβαθρο της Ευρώπης.
Ο Μ. Σούλτς τόνισε την ανάγκη να αυξηθούν το συντομότερο δυνατό και οι χώρες που θα δέχονται πρόσφυγες στο πλαίσιο του προγράμματος αναδιανομής (σήμερα είναι οκτώ χώρες που δέχονται) και να αυξηθεί ο αριθμός όσων μεταφέρονται στις χώρες της Ευρώπης. Είναι χαρακτηριστικό όπως είπε ο Αλ. Τσίπρας, ότι σήμερα αναχώρησαν 30 άνθρωποι από τους 66.000 που πρόκειται να μετεγκατασταθούν. Ο πρωθυπουργός δήλωσε επίσης ότι είναι ντροπή για την Ε.Ε., γιατί το πρόβλημα αντί να μειώνεται διογκώνεται
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου έκανε λόγο για μια άνευ προηγουμένου πρόκληση για την Ελλάδα και την Ε.Ε., ενώ σημείωσε και τα οικονομικά προβλήματα της χώρας μας ενώ επανέλαβε μετά από σχετική ερώτηση ότι τα ελληνικά αιτήματα για την πρώτη κατοικία και το ΦΠΑ στα νησιά είναι δίκαια. Για την Τουρκία ο Μ. Σουλτς τόνισε την ανάγκη να υπάρξει συνεργασία μαζί της, σημείωσε ότι οι διαπραγματεύσεις για τις θεωρήσεις, την οικονομική βοήθεια και την εν γένει συνεργασία στο προσφυγικό συνεχίζονται, αλλά παράλληλα τόνισε την ανάγκη σεβασμού των ευρωπαϊκών κανόνων από την Άγκυρα.
Ο Μ. Σουλτς απαντώντας στο ζήτημα που έθεσε ο πρωθυπουργός για εμπλοκή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην παρακολούθηση και την εφαρμογή του ελληνικού προγράμματος, απάντησε ότι ήδη υπάρχει θετικό κλίμα στο ευρωκοινοβούλιο, πρόσθεσε ότι έχει συζητήσει το θέμα με τον Γιούνκερ και ότι τις επόμενες εβδομάδες ενδεχομένως θα υπάρξουν θετικές εξελίξεις..
Γενικότερα ο Μ. Σούλτς σημείωσε την ανάγκη να ανακτηθεί η εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία τονίζοντας ότι αυτό θα γίνει με την τήρηση των προαπαιτούμενων και τις επενδύσεις, ενώ δήλωσε ότι είναι αναγκαίο η Ελλάδα να τηρήσει την συμφωνία που υπέγραψε με τους Θεσμούς.
avgi.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Πάσα άποψη εκφράζεται ελευθέρως από το ISTOLOGIO giorgou MOSXOU, αρκεί να μην περιέχει αήθεις χαρακτηρισμούς