Κυριακή 25 Οκτωβρίου 2015

ΕΕ: Πλάτεμα θαλάσσιων επιχειρήσεων για το προσφυγικό

Διεύρυνση θαλάσσιων επιχειρήσεων για το προσφυγικό, επιδιώκει η ΕΕ
Το σχέδιο δήλωσης, το οποίο περιήλθε σε γνώση του Ρόιτερς, επισημαίνει ακόμη ότι η ΕΕ θα προσπαθήσει να επιταχύνει τη διαδικασία επαναπατρισμού Αφγανών, Ιρακινών και άλλων Ασιατών σε περίπτωση απόρριψης του αιτήματός τους για άσυλο.
 
Αλλά και ετοιμότητα να ξεκινήσει νέα επιχείρηση της Frontex στα σύνορα ανάμεσα στην Ελλάδα, την Αλβανία και την ΠΓΔΜ, ενώ η ελληνική θέση είναι όχι στην πρόταση για εγκατάσταση 50 χιλ. προσφύγων



Την ώρα που η προσφυγική κρίση πλήττει το προφίλ των συντηρητικών της Μέρκελ στη Γερμανία προκαλώντας ρεκόρπτώσης τριετίας οι ΕΕ H EE είναι έτοιμη να διευρύνει τις κοινές θαλάσσιες επιχειρήσεις στα ανοιχτά της Ελλάδας και να αναπτύξει εντός μίας εβδομάδας 400 συνοριοφύλακες στα σύνορα με τα Δυτικά Βαλκάνια, σύμφωνα με σχέδιο δήλωσης, που επικαλείται το πρακτορείο Ρόιτερς, της μίνι συνόδου κορυφής της ΕΕ, την οποία συγκάλεσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ. Παράλληλα αταλάντευτη είναι η θέση της ελληνικής κυβέρνησης πως το προσφυγικό είναι ευρωπαϊκό πρόβλημα και γι αυτό δεν δέχεται την εγκατάσταση μίας μικρής κωνόπολης 50 χιλ. προσφύγων στη χώρα σε τόπο συγκέντρωσης

Κι ενώ συνεχίζονται ασταμάτητα οι πνιγμοί προσφύγων στο νεκροταφείο της Μεσογγείου και ήδη σήμερα η μέρα χαράκτηκε από τον πνιγμό δύο μικρών παιδιών και μίας γυναίκας ανατολικά των ακτών της Λέσβου με σχέδιο δήλωσης της, η ΕΕ δημοσιοποιεί ότι είναι έτοιμη να ξεκινήσει νέα επιχείρηση της ευρωπαϊκής υπηρεσίας Frontex στα σύνορα ανάμεσα στην Ελλάδα, την Αλβανία και την ΠΓΔΜ.

Το σχέδιο δήλωσης, το οποίο περιήλθε σε γνώση του Ρόιτερς, επισημαίνει ακόμη ότι η ΕΕ θα προσπαθήσει να επιταχύνει τη διαδικασία επαναπατρισμού Αφγανών, Ιρακινών και άλλων Ασιατών σε περίπτωση απόρριψης του αιτήματός τους για άσυλο.

Η άτυπη αυτή σύνοδος συνεκλήθη έπειτα από πρωτοβουλία του προέδρου της Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ο οποίος έχει καλέσει στις Βρυξέλλες τους ηγέτες δέκα κρατών (Ελλάδας, Αυστρίας, Βουλγαρίας, Γερμανίας, Κροατίας, ΠΓΔΜ, Ουγγαρίας, Ρουμανίας, Σερβίας και Σλοβενίας).

Κοινοτικές πηγές ανέφεραν ότι στόχος του προέδρου της Ευρωπαΐκής Επιτροπής είναι να πείσει τις 10 χώρες για την ανάγκη καλύτερου συντονισμού στο ζήτημα των ροών των μεταναστών και των προσφύγων, κυρίως δε σε σχέση με τον έλεγχο των συνόρων. Και όλα αυτά ενώ τις τελευταίες ημέρες έχουν αυξηθεί οι εντάσεις και οι απειλές των πολιτικών ηγεσιών ευρωπαϊκών χωρών για κλείσιμο των συνόρων τους.

Ελληνικές διπλωματικές πηγές ανέφεραν σήμερα ότι πρώτη αναγκαία προϋπόθεση για να τεθεί ένα τέλος στην κρίση των προσφύγων είναι η παύση των εχθροπραξιών στις περιοχές από τις οποίες προέρχονται οι πρόσφυγες.

Δεύτερη αναγκαία προϋπόθεση είναι σύμφωνα με τις ίδιες πηγές η λήψη μέτρων από την πλευρά της Τουρκίας ούτως ώστε να περιοριστεί σημαντικά ο αριθμός των εισερχομένων στην Ευρώπη. Η Τουρκία δεν μετέχει ωστόσο στη σημερινή σύνοδο.

 Ιδιαίτερο βάρος δίδει η ελληνική πλευρά και στο ζήτημα της διαχείρισης των προσφύγων που βρίσκονται εντός της ΕΕ θεωρώντας ότι η κάθε χώρα θα πρέπει να αναλάβει το μερίδιο ευθύνης που της αναλογεί.

Ως προς την Ελλάδα, διαβουλεύσεις αναμένεται να υπάρξουν ως προς το ζήτημα των λεγόμενων hot spots, δηλαδή των κέντρων ταυτοποίησης και καταγραφής των προσφύγων.

Η σημερινή συνάντηση κορυφής δεν αναμένεται να καταλήξει σε δεσμευτικές αποφάσεις, τις οποίες ως γνωστό μπορεί να υιοθετήσει μόνο η Σύνοδος Κορυφής των 28 χωρών μελών της ΕΕ.

Κυβερνητικό "όχι" στην υποδοχή 50.000 προσφύγων

 

«Όχι» είναι η απάντηση της κυβέρνησης αν τεθεί στο τραπέζι της μίνι συνόδου κορυφής για το προσφυγικό, το σενάριο που δημοσιεύει Spiegel, και φέρει Κομισιόν και Βερολίνο να εξετάζουν τη δημιουργία κέντρου υποδοχής 50.000 προσφύγων στην Αθήνα.

Αυτό δήλωσε στο Mega ο αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης Γιάννης Μουζάλας, λίγο πριν αναχωρήσει για τις Βρυξέλλες.

«Δεν μπορούμε να φτιάξουμε μια κωμόπολη προσφύγων», ανέφερε χαρακτηριστικά και υπενθύμισε ότι τόσο ο ίδιος όσο και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έχουν πει επανειλημμένα ότι δεν μπορεί να γίνει η χώρα ένα τεράστιο στρατόπεδο προσφύγων.


Νέα αποβίβαση προσφύγων στον Πειραιά

Μεταφέροντας 1.730 πρόσφυγες, οι οποίοι επιβιβάστηκαν στη Μυτιλήνη, έφτασε σήμερα Κυριακή στο λιμάνι του Πειραιά το πλοίο «Τέρα Τζετ».

Αργά τη νύχτα ή τις πρωινές ώρες της Δευτέρας αναμένεται να καταπλεύσει στον Πειραιά και το πλοίο «Νήσος Μύκονος», που επίσης θα έχει επιβάτες και πρόσφυγες.


Σε χαμηλό τριετίας η δημοτικότητα των συντηρητικών της Μέρκελ λόγω προσφυγικού

 

Στο μεταξύ η δημοτικότητα των συντηρητικών της Γερμανίδας καγκελαρίου Άνγελα Μέρκελ μειώθηκε στο χαμηλότερο επίπεδό της των τελευταίων τριών ετών και πλέον, καθώς οι Βαυαροί εταίροι της στην κυβέρνηση συνασπισμού κλιμακώνουν την κριτική εναντίον της για τους χειρισμούς της στην προσφυγική κρίση, όπως προκύπτει από δημοσκόπηση που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Ο επικεφαλής των Βαυαρών Χριστιανοκοινωνιστών (CSU) -του «αδελφού» κόμματος της Μέρκελ-  Χορστ Σιχόφερ, δήλωσε ότι κινδυνεύει η ύπαρξη του συντηρητικού μπλοκ αν η καγκελάριος δεν "διορθώσει" την πολιτική της για το άσυλο. Η Βαυαρία είναι η πύλη εισόδου για τους περισσότερους πρόσφυγες και μετανάστες που εισέρχονται στη Γερμανία.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της εταιρείας Emnid, η δημοτικότητα των συντηρητικών της Μέρκελ μειώθηκε κατά μία ποσοστιαία μονάδα στο 36%--το χαμηλότερο επίπεδο από τον Σεπτέμβριο 2012--ενώ οι αντιπολιτευόμενοι Πράσινοι αύξησαν το ποσοστό της δημοφιλίας τους κατά μία ποσοστιαία μονάδα στο 10%.

Τα άλλα μεγάλα κόμματα παραμένουν στα ίδια επίπεδα με τους Σοσιαλδημοκράτες (SPD), που μοιράζονται την εξουσία με την Μέρκελ, στο 26% και το αντιμεταναστευτικό Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD), το οποίο κερδίζει έδαφος τις τελευταίες εβδομάδες, στο 7%.

Η Μέρκελ δέχεται έντονη κριτική από ορισμένους συντηρητικούς επειδή άνοιξε τα σύνορα της χώρας για τους Σύρους πρόσφυγες--μία κίνηση που όπως οι ίδιοι υποστηρίζουν--προκάλεσε νέα προσφυγικά κύματα. Οι επικριτές της, ειδικά της Βαυαρίας, θέλουν την εισαγωγή περιορισμών στον αριθμό των προσφύγων που θα επιτρέπεται να εισέρχονται στη χώρα.

Η Γερμανία περιμένει τουλάχιστον 800.000 πρόσφυγες για αυτή τη χρονιά, δηλαδή σχεδόν το 1% του πληθυσμού της.

Πέραν από την πίεση από την CSU όμως, ο βετεράνος υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος σύμφωνα με δημοσιεύμετα του Τύπου είχε ανέκαθεν φιλοδοξίες για την καγκελαρία, επίσης προειδοποίησε για μία δυσάρεστη ατμόσφαιρα στους κόλπους του κόμματος.

Το περιοδικό Der Spiegel δημοσίευσε δηλώσεις του σε συνάντηση της CDU σύμφωνα με τις οποίες η ατμόσφαιρα είναι "δραματική" και το κόμμα θα αντιμετωπίσει μία κρίσιμη δοκιμασία αν δεν βοηθήσουν τα τελευταία μέτρα στη βελτίωση της κατάστασης στη χώρα.

Χθες, ένας νέος νόμος για την επίσπευση των διαδικασιών χορήγησης ασύλου στους πρόσφυγες και απέλασης των μεταναστών από την νοτιοανατολική Ευρώπη τέθηκε σε ισχύ και σύμφωνα με την Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung η Γερμανία θέλει την αύξηση των επαναπατρισμών στο Αφγανιστάν.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πάσα άποψη εκφράζεται ελευθέρως από το ISTOLOGIO giorgou MOSXOU, αρκεί να μην περιέχει αήθεις χαρακτηρισμούς