Την εκταμίευση ενέκρινε η Κομισιόν


Την εκταμίευση 5,9 εκατ. ευρώ προς την Ελλάδα για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης ενέκρινε η Κομισιόν, μετά την χθεσινή «μίνι» Σύνοδο Κορυφής.


Η πρόσθετη χρηματοδότηση, εξηγεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, θα βοηθήσει την Ελλάδα στην εφαρμογή των αποφάσεων για τη δημιουργία των hot spots, ενώ θα καλύψει πλήρως τα έξοδα μεταφοράς τουλάχιστον 60.000 ατόμων από τα νησιά του Αιγαίου στην ηπειρωτική χώρα.

Όπως διευκρινίζεται, η συμπληρωματική βοήθεια περιορίζεται αυστηρά στα πρόσωπα που έχουν υποστεί τον δέοντα έλεγχο ασφαλείας και των οποίων έχουν ληφθεί τα δακτυλικά αποτυπώματα στα νησιά, πριν από την περαιτέρω μεταφορά τους στην ηπειρωτική Ελλάδα. Στόχος είναι να αποκλειστεί ότι η χρηματοδότηση της Ε.Ε. θα χρησιμοποιείται για παράτυπες δευτερογενείς μετακινήσεις.

Την απόφαση της Κομισιόν χαιρέτισε ο Επίτροπος Μετανάστευσης, Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο οποίος εξέφρασε την ικανοποίησή του. «Είμαι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσω ότι, στο πλαίσιο της εφαρμογής της έννοιας του "κομβικού σημείου" και των πρόσφατα συμφωνηθέντων προγραμμάτων μετεγκατάστασης, θα διατεθούν περισσότερα από 5,9 εκατ. ευρώ στις ελληνικές αρχές για να υποστηριχτεί η αντιμετώπιση της καθημερινής άφιξης μεγάλου αριθμού προσώπων που χρήζουν διεθνούς προστασίας» υποστήριξε ο κ. Αβραμόπουλος.

Προσωρινές οι θέσεις υποδοχής

Προσωρινό και όχι μόνιμο χαρακτήρα θα έχουν οι 50.000 θέσεις υποδοχής προσφύγων στην Ελλάδα, διευκρίνισε Ευρωπαίος αξιωματούχος μετά τις αποφάσεις στη "μίνι" σύνοδο κορυφής.
Θα αφορούν, δηλαδή, την προσωρινή παραμονή όσων ενταχθούν στο σχήμα μετεγκατάστασης μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία μεταφοράς τους, όσων ακολουθήσουν την κανονική οδό της αίτησης ασύλου στην Ελλάδα μέχρι να ληφθεί η απόφαση, αλλά και αυτών που δεν έχουν δικαίωμα ασύλου μέχρι να πραγματοποιηθεί η επιστροφή τους.

Στο μεταξύ όπως ανέφερε ο αναπληρωτής εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Αλεξάντερ Βιντερστάιν, τρεις είναι οι άμεσες προκλήσεις που ανέκυψαν από την προσφυγική κρίση και αντιμετωπίστηκαν κατά τη χτεσινή μίνι-σύνοδο στις Βρυξέλλες.

Πρώτα απ' όλα η ανάγκη για άμεση παροχή στέγης σε χιλιάδες πρόσφυγες που βρίσκονται εν κινήσει εντός των ευρωπαϊκών εδαφών και η διασφάλιση της ανθρώπινης μεταχείρισής τους.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι ηγέτες δεσμεύτηκαν χτες να παρέχουν προσωρινή στέγη, υγεινομική περίθαλψη, τροφή, νερό και προϊόντα υγιεινής στους πρόσφυγες, και όταν οι εθνικές δυνατότητές τους είναι περιορισμένες να ζητούν βοήθεια από την ΕΕ, δηλαδή την ενεργοποίηση του μηχανισμού πολιτικής προστασίας, όπως έκανε σήμερα η Κροατία.

Η δεύτερη πρόκληση που αντιμετωπίστηκε με τη χτεσινή συμφωνία, είναι η δέσμευση των κρατών μελών να διαχειριστούν την κρίση «από κοινού». Αυτό σημαίνει πρακτικά, ανέφερε ο εκπρόσωπος, ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των κρατών και αποτροπή της λήψης μονομερών μέτρων που έχουν άμεσες επιπτώσεις στις γείτονες χώρες.

Όπως ενημέρωσε ο εκπρόσωπος της Επιτροπής, σε αυτό το πλαίσιο, ήδη σήμερα το πρωί, ορίστηκαν από τα κράτη που συμμετείχαν στη χτεσινή διάσκεψη τα «εθνικά σημεία επαφής» τα οποία αναλαμβάνουν την αποκατάσταση της επικοινωνίας μεταξύ τους.

Η τρίτη πρόκληση αφορούσε την ενίσχυση της φύλαξης των συνόρων. «Η Ελλάδα, η Αλβανία και η ΠΓΔΜ συμφώνησαν χτες να ενισχύσουν τη διαχείριση των εξωτερικών χερσαίων συνόρων», σημείωσε ο εκπρόσωπος, αναφέροντας πως η Frontex θα συμβάλλει στην καταγραφή των προσφύγων μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ, θα βοηθάει στην παρακολούθηση της διέλευσης μεταξύ Κροατίας και Σερβίας και θα υποστηρίξει η φύλαξη των συνόρων μεταξύ Βουλγαρίας και Τουρκίας.