Δευτέρα 26 Οκτωβρίου 2015

ΤΡΑΓΩΔΙΑ: 40 πτώματα ξεβράστηκαν στις ακτές Λιβύης




Η Ερυθρά Ημισέληνος της Λιβύης ανέφερε πως ανέσυρε 40 πτώματα από την ακτογραμμή κοντά στα λιμάνια Ζλιτ και Χομς και πρόκειται μάλλον για τα θύματα ενός ναυαγίου πριν από μια εβδομάδα, σύμφωνα με έναν εκπρόσωπο του Διεθνούς Οργανισμού για την Μετανάστευση (ΔΟΜ).


Ο εκπρόσωπος του ΔΟΜ Τζόελ Μίλμαν δήλωσε πως δεν είχε πληροφορίες για τον χρόνο θανάτου των θυμάτων.

Σύμφωνα με τον ΔΟΜ, τουλάχιστον 3.175 μετανάστες και πρόσφυγες έχουν πνιγεί φέτος κατά την προσπάθεια τους να διασχίσουν την Μεσόγειο. Η πλειονότητα των προσφύγων και των μεταναστών επιλέγει τη θαλάσσια διαδρομή από τις ακτές της Λιβύης προς τις ακτές της Ιταλίας.



Βέλγιο: Τέλος στην απεριόριστη διαμονή προσφύγων


Τέλος στο δικαίωμα απεριόριστης διαμονής στο Βέλγιο για όσους έχουν αποκτήσει το καθεστώς του πρόσφυγα θέτει η ομοσπονδιακή κυβέρνηση του Βελγίου ύστερα από πιέσεις του εθνικιστικού κόμματος N-VA, σημειώνει η βελγική εφημερίδα De Tijd σε ρεπορτάζ υπό τον τίτλο «To N-VA επιβάλλει την προσωρινή διαμονή για τους πρόσφυγες».

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται, οι χαρακτηρισμένοι ως «πρόσφυγες» θα αποκτούν στο εξής δικαίωμα προσωρινής διαμονής στο Βέλγιο για τα πρώτα πέντε χρόνια. Εάν στο μεταξύ η κατάσταση στις χώρες προέλευσής τους έχει βελτιωθεί, θα πρέπει να επαναπατριστούν. Εάν όχι, θα αποκτούν την δυνατότητα της επ' αόριστω διαμονής στο Βέλγιο, εξηγεί η εφημερίδα.

Παράλληλα, συνεχίζει η εφημερίδα, ο υφυπουργός για θέματα Ασύλου και Μετανάστευσης Tεο Φράνκεν κατέστησε σαφές ότι οι εν λόγω πρόσφυγες θα καλούνται να υπογράψουν δήλωση, μέσω της οποίας θα δεσμεύονται ότι θα σέβονται ευρωπαϊκά δικαιώματα, αξίες και ελευθερίες όπως η ισότητα ανδρών-γυναικών, ο χωρισμός Εκκλησίας κράτους και η ελευθερία έκφρασης.

«Το σκεπτικό της βελγικής κυβέρνησης είναι να αντιληφθούν οι επήλυδες ότι οι βασικές αρχές της Ευρωπαϊκής Συνθήκης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και του βελγικού Συντάγματος θα πρέπει να γίνονται σεβαστές και ως εκ τούτου η χορήγηση άδειας διαμονής δεν αποτελεί ‘λευκή επιταγή'», πρόσθεσε ο Φλαμανδός πολιτικός. Όποιος αρνηθεί να υπογράψει την δήλωση θα χάνει κάθε ευκαιρία να γίνει Βέλγος, συμπλήρωσε.

Επισημαίνεται επίσης ότι διευρύνεται από έξι μήνες σε εννέα το χρονικό διάστημα εντός του οποίου η Υπηρεσία Ασύλου θα πρέπει να αποφανθεί εάν συντρέχουν οι προϋποθέσεις οικογενειακής επανένωσης. Τέλος, καταλήγει η εφημερίδα, αλλάζει από έξι μήνες σε τέσσερις το χρονικό όριο που διαθέτουν οι πρόσφυγες προκειμένου να αποκτούν δικαίωμα πρόσβασης στην αγορά εργασίας.


Ικανοποίηση στη γερμανική κυβέρνηση


«Ιδιαίτερα σημαντικό και ευχάριστο», χαρακτήρισε ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος το γεγονός ότι «η Ελλάδα στην χθεσινή συνάντηση ήταν πρόθυμη να προσεγγίσει πολύ πιο συγκεκριμένα από ό,τι έως τώρα την εγκατάσταση και διαμόρφωση των Hotspots, δηλαδή των μεγάλων κέντρων υποδοχής και καταγραφής, από τα οποία στο μέλλον θα γίνεται αφενός η κατανομή αυτών που έχουν δικαίωμα προστασίας στην Ευρώπη και αφετέρου η επαναπροώθηση εκείνων χωρίς τέτοιο δικαίωμα».

Ο κ. Ζάιμπερτ επισήμανε ακόμη, ότι σε αυτό το πλαίσιο, η ελληνική κυβέρνηση εξέφρασε την ετοιμότητά της να δημιουργήσει τώρα επιπρόσθετα 30.000 θέσεις σε τέτοια Hotspots και σε ένα δεύτερο βήμα άλλη μία φορά 20.000, όπου θα συνδράμει η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR).

«Έχουμε πει πάντα ότι θα θέσουμε σε εφαρμογή έναν πανευρωπαϊκό μηχανισμό κατανομής. Αυτό είναι κεντρικό στοιχείο της τάξης που θέλουμε να βάλουμε σε διαδικασίες οι οποίες αυτή τη στιγμή είναι "άτακτες". Και η προϋπόθεση για να το καταφέρουμε αυτό είναι η Ελλάδα να είναι πρόθυμη για εγκατάσταση και διαμόρφωση τέτοιων Hotspots. Υπό αυτή την έννοια κάναμε χθες ένα καλό βήμα», πρόσθεσε ο κ. Ζάιμπερτ.

AMΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πάσα άποψη εκφράζεται ελευθέρως από το ISTOLOGIO giorgou MOSXOU, αρκεί να μην περιέχει αήθεις χαρακτηρισμούς