Επιδίωξη της κυβέρνησης είναι η επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων και συλλογικών συμβάσεων εργασίας κατά τον Υπουργό Εργασίας, Γιώργο Κατρούγκαλο, ο οποίος θα επιδιώξει την ανάδειξη του προβλήματος σε Ευρωπαϊκό, όπως δήλωσε νωρίτερα σε εκπροσώπους εργοδοτικών οργανώσεων.
Τα παραπάνω προέκυψαν από τη συνάντηση του υπουργού Γιώργου Κατρούγκαλου με φορείς των εργαζομένων και των εργοδοτών (ΓΣΕΕ, ΣΕΒ, ΕΣΕΕ, ΓΣΕΒΕΕ, ΣΕΤΕ), που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο υπουργείο Εργασίας.
Μετά τη συνάντηση ο Γ. Κατρούγκαλος έκανε την εξής δήλωση:
«Κάλεσα τις οργανώσεις της ΓΣΕΕ και των εργοδοτών, που συμμετέχουν στο διάλογο για τη σύναψη της εθνικής γενικής συλλογικής σύμβασης εργασίας αφενός για να χαιρετήσω τη συμφωνία μεταξύ τους προκειμένου να παραταθεί η ισχύς της εθνικής γενικής συλλογικής σύμβασης εργασίας μέχρι το τέλος του χρόνου. Αυτό θα μας επιτρέψει να μπορέσουμε στο ενδιάμεσο να νομοθετήσουμε ούτως ώστε να επανέλθει το πλαίσιο των συλλογικών διαπραγματεύσεων, να ξαναγυρίσει η Ελλάδα σε αυτό που αποτελεί την ευρωπαϊκή κανονικότητα στο χώρο των εργασιακών σχέσεων, τη δυνατότητα δηλαδή των κοινωνικών συνομιλητών αυτοί να συναποφασίζουν τα θέματα τα σχετικά με τις εργασιακές σχέσεις και τους μισθούς και τους υπόλοιπους όρους εργασίας. Είναι όπως ξέρετε ένα από τα ανοικτά θέματα της διαπραγμάτευσης με τους εταίρους που ξεκινά και ο δεύτερος λόγος της σημερινής συνάντησης.
Η πρόθεση μας είναι το εργασιακό να μην αποτελέσει απλώς διμερές θέμα μεταξύ της χώρας μας και των δανειστών μας αλλά ευρωπαϊκό. Ακριβώς γιατί το μνημόνιο δεν περιέχει ποιες θα είναι οι ρυθμίσεις στον τομέα αυτό. Προβλέπει απλώς να ληφθούν υπόψη οι καλές ευρωπαϊκές πρακτικές.
Άρα, αν θα συμφωνήσουμε ότι συνιστά καλή ευρωπαϊκή πρακτική ο κοινωνικός διάλογος ή αν θα συμφωνήσουμε ότι καλή ευρωπαϊκή πρακτική είναι αντίθετα η πλήρης απορρύθμιση και ελαστικότητα των εργασιακών σχέσεων, αυτό θα προσδιορίσει όχι μόνο τι σημαίνει εργατικό δίκαιο στην Ελλάδα αλλά και τι θα συμβεί αύριο στη Ρώμη, στη Μαδρίτη και στο Παρίσι.
Γι' αυτό το λόγο την ερχόμενη εβδομάδα έχω συνάντηση με το Γενικό Διευθυντή της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας, η οποία πετύχαμε να αποτελεί τον θεσμικό σύμβουλο της διαπραγμάτευσης με τους εταίρους μας και στις 12 Οκτωβρίου με έχει καλέσει η Επιτροπή Απασχόλησης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για να παρουσιάσω τις απόψεις της ελληνικής κυβέρνησης και να ζητήσω, όπως έκανε ήδη ο πρωθυπουργός με τη δική του επιστολή στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η Επιτροπή Απασχόλησης να έχει ένα χαρακτήρα συνολικής εποπτείας της διαπραγμάτευσης για τα εργασιακά.
Παράλληλα, όπως ξέρετε, εντός των επόμενων ημερών θα παραδοθούν και τα πορίσματα της επιτροπής για το Ασφαλιστικό ούτως ώστε να έχουμε ένα πλήρη δημόσιο διάλογο σε αυτά τα θέματα, για να επιστρέψουμε σε αυτό που αποτελεί ευρωπαϊκό κοινωνικό κεκτημένο, το ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο τόσο στα εργασιακά όσο και στο ασφαλιστικό»
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Πάσα άποψη εκφράζεται ελευθέρως από το ISTOLOGIO giorgou MOSXOU, αρκεί να μην περιέχει αήθεις χαρακτηρισμούς