Γραπτό του μήνυμα αναγνώστηκε στο επίσημο δείπνο της Κυπριακής Ομοσπονδίας Αμερικής

"Βαθιά πληγή για τον ελληνισμό εδώ και 40 χρόνια το κυπριακό", τόνισε ο Έλληνας Πρόεδρος Προκόπης Παυλόπουλος, σε γραπτό του μήνυμα που αναγνώστηκε στο επίσημο δείπνο της Κυπριακής Ομοσπονδίας Αμερικής.



Tο κυπριακό παραμένει 40 και πλέον χρόνια μια βαθιά πληγή για τον Ελληνισμό, τόνισε ο Έλληνας Πρόεδρος Προκόπης Παυλόπουλος, σε γραπτό του μήνυμα που ανέγνωσε στο επίσημο δείπνο της Κυπριακής Ομοσπονδίας Αμερικής, με τιμώμενο πρόσωπο το γερουσιαστή Τσαρλς Σούμερ, η μόνιμη αντιπρόσωπος της Ελλάδας στον ΟΗΕ, πρέσβης Αικατερίνη Μπούρα.

«Η επανέναρξη των δικοινοτικών συνομιλιών δημιουργεί μια θετική προοπτική για την επίλυση του ζητήματος, Και πράγματι η επανενωμένη Κύπρος θα προσφέρει την ευκαιρία στους πολίτες της να ζήσουν σ' ένα περιβάλλον ειρήνης, σταθερότητας και ευημερίας. Είναι ωστόσο σκόπιμο, πρόσθεσε, να μετριάσουμε τις υπερβολικές προσδοκίες, μέχρις ότου διαπιστώσουμε ότι η άλλη πλευρά είναι ειλικρινά διατεθειμένη να συμβάλλει με εποικοδομητικό τρόπο στην επίτευξη ενός θετικού αποτελέσματος. Η καλλιέργεια κλίματος ευφορίας, σε συνδυασμό με την βεβαίως δικαιολογημένη κόπωση που υφέρπει σ' ένα μέρος της διεθνούς κοινής γνώμης σχετικά με την διαχείριση του κυπριακού προβλήματος, ενέχει τον κίνδυνο να οδηγήσει σε εφησυχασμό».

Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας συμπλήρωσε ότι γι' αυτό θα πρέπει να παραμένουμε σε εγρήγορση, προκειμένου να μην οδηγηθούμε σε λύση που δεν θα είναι αμοιβαία αποδεκτή και μακροπρόθεσμα βιώσιμη.

«Η συμβολή του ΟΗΕ και της ΕΕ, όσον αφορά στη συμβατότητα της λύσης με τις αποφάσεις του Σ.Α. και του Ευρωπαϊκού κεκτημένου, είναι καθοριστικής σημασίας», είπε.

Ο Προκόπης Παυλόπουλος μίλησε θερμό για το έργο που επιτελεί η Ομογένεια, το οποίο δεν εξαντλείται στη διατήρηση του ελληνικού της χαρακτήρα μέσω της γλώσσας και της βιωματικής τήρησης ηθών και εθίμων, αλλά και στην οικοδόμηση στερεών δεσμών με την χώρα υποδοχής, μέσω της διαρκούς αλληλεπίδρασης των μελών της με την τοπική κοινωνία.

Μίλησε για τις προσπάθειες προβολής της ελληνικής πολιτιστικής κληρονομιάς και της ελληνικής παιδείας από τους Ομογενείς και τους εθνικούς αγώνες, μέσω της διαρκούς φροντίδας για την ενημέρωση της ευρύτερης κοινωνίας και των πολιτικών θεσμικών παραγόντων στις χώρες διαβίωσης.

Ο Πρόεδρος Παυλόπουλος κάλεσε τους ομογενείς να συνεχίσουν με την ίδια αποφασιστικότητα τις προσπάθειες ενημέρωσης της διεθνούς κοινότητας και απόδοσης τιμής σ' όσους στέκονται σταθερά στο πλευρό του Κυπριακού Ελληνισμού και συνηγορούν υπέρ της προώθησης μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης του κυπριακού, όπως ο τιμώμενος γερουσιαστής Τσαρλς Σούμερ.
Αναφερόμενος

Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος εξήρε τον τιμώμενο γερουσιαστή Σούμερ για τον ηγετικό ρόλο που διαδραματίζει στη Γερουσία. Αναφερόμενος στο Κυπριακό τόνισε την ανάγκη συστηματικής διαφώτισης της κοινής γνώμης των για την ίδια την Κύπρο, καθώς πολλοί δεν γνωρίζουν ότι το νησί έχει μια ιστορία τουλάχιστον δέκα φορές πιο μακρά ιστορία της Αμερικής.