Άκρως προσβλητική για την κοινωνία, τις γυναίκες αλλά και για την ίδια την κοινοβουλευτική διαδικασία είναι η απάντηση του Συμβουλίου της Ε.Ε. σε ερώτηση των ευρωβουλευτών Δ. Παπαδημούλη, Κ. Κούνεβα και Σ. Σακοράφα σχετικά με την αναθεώρηση της Οδηγίας για την Άδεια Μητρότητας.
Σύμφωνα με την Κ. Κούνεβα, έπειτα από 7 χρόνια κωλυσιεργίας, και ενώ το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με μεγάλη πλειοψηφία ζήτησε να διατηρηθεί «ζωντανή» η νέα Οδηγία που μεταξύ άλλων αυξάνει από 14 σε 18 εβδομάδες την άδεια μητρότητας, το Συμβούλιο απαντά με πέντε τυπικές, τηλεγραφικές αράδες: «Σας παραπέμπουμε σε όσα είπαμε στις 19/5. Η οδηγία αποσύρθηκε. Η Κομισιόν θα φέρει νέα Οδηγία το 2016».
«Η απάντηση είναι χαρακτηριστική της περιφρόνησης του Συμβουλίου στο μόνο δημοκρατικά εκλεγμένο όργανο της Ε.Ε, στο Ευρωκοινοβούλιο, και στον κοινοβουλευτικό έλεγχο.
Παράλληλα, αποκρύπτει την ουσία της τακτικής του Συμβουλίου- δηλαδή των κρατών μελών της Ε.Ε.- στο θέμα της άδειας μητρότητας. Το Συμβούλιο παραμένει πιστό στη θέση που έχει διαμορφώσει εν ονόματι του οικονομικού κόστους, ροκανίζοντας τον χρόνο για τη βελτίωση μιας νομοθεσίας άκρως αναγκαίας σε μια Ευρώπη που γερνά, και που οι εργαζόμενες μητέρες για να κάνουν παιδιά χρειάζονται μέτρα που θα ενθαρρύνουν την τεκνοποίηση και στήριξη για να είναι με τα παιδιά τους στα πρώτα τους βήματα», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.
Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ
(16.9.2015)
«Οι αξιότιμοι βουλευτές παραπέμπονται στη συζήτηση της ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις 19 Μαΐου 2015 σχετικά με την οδηγία για την άδεια μητρότητας, στην οποία συμμετείχε το Συμβούλιο. Η συζήτηση έδινε συνέχεια σε προφορική ερώτηση προς το Συμβούλιο σχετικά με το θέμα αυτό.
Επιπλέον, στις 1 Ιουλίου 2015 η Επιτροπή ανακοίνωσε την πρόθεσή της να αποσύρει την τρέχουσα πρότασή της και να παρουσιάσει μια ευρύτερη πρωτοβουλία το 2016».
Η ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΩΝ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΩΝ
Αναθεώρηση οδηγίας για την άδεια μητρότητας
Το 2008 η Επιτροπή πρότεινε την αναθεώρηση της οδηγίας 92/85/ΕΟΚ, για τη βελτίωση της υγείας και της ασφάλειας των εγκύων, λεχώνων και γαλουχουσών εργαζομένων. Η συγκεκριμένη πρόταση αποσκοπούσε στη βελτιστοποίηση του πλαισίου προστασίας των εγκύων εργαζομένων, καθώς επίσης, στην αύξηση της ελάχιστης διάρκειας αδειών μητρότητας, από 14 σε 18 εβδομάδες και τη θέσπιση 2 εβδομάδων άδειας πατρότητας.
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το 2010, ενέκρινε, με μεγάλη πλειοψηφία, την πρόταση αναθεώρησης, εισάγοντας σημαντικές αλλαγές, μεταξύ των οποίων και η αύξηση της ελάχιστης διάρκειας αδειών μητρότητας σε 20 εβδομάδες.
Ωστόσο, από το 2010, το Συμβούλιο, επικαλούμενο το κόστος εφαρμογής της οδηγίας, αρνείται την υιοθέτηση της αναθεώρησης, ενώ η Επιτροπή έχει δηλώσει ότι θα αποσύρει την εν λόγω αναθεώρηση, εάν δεν συμφωνήσουν, Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και Συμβούλιο, μέχρι τον Ιούνιο του 2015.
Ερωτάται το Συμβούλιο:
1. Συνεχίζει να αρνείται την υιοθέτηση της αναθεωρημένης πρότασης οδηγίας και να αξιολογεί σημαντικότερο το οικονομικό κόστος εφαρμογής της αναθεωρημένης πρότασης, σε σχέση με το θετικό και άμεσο όφελος για εκατομμύρια γυναίκες και οικογένειες σε ολόκληρη την Ευρώπη;
2. Ποιες πρωτοβουλίες έχει πάρει η Προεδρία του Συμβουλίου ώστε να εξευρεθεί η, απαραίτητη για τα συμφέροντα της Ένωσης και των ευρωπαίων πολιτών, λύση μεταξύ του Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου;
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Πάσα άποψη εκφράζεται ελευθέρως από το ISTOLOGIO giorgou MOSXOU, αρκεί να μην περιέχει αήθεις χαρακτηρισμούς