Καθοριστική
για τις εξελίξεις η απόφαση Μεϊμαράκη για το αν θα είναι υποψήφιος. Την
"αποκαραμανλοποίηση" του κόμματος θέλουν Κυρ. Μητσοτάκης και Μ.
Βορίδης. Στην αναμονή κι άλλοι "δελφίνοι"
Μάχες φατριών για τον έλεγχο του κόμματος, οικογενειακοί "εμφύλιοι" παραδοσιακών πολιτικών "τζακιών", αλλά και διασταυρούμενες πολιτικές και προσωπικές φιλοδοξίες συνθέτουν το παζλ της εκλογής αρχηγού στη Ν.Δ., η οποία αναδεικνύεται σε μία διαδικασία που θα δοκιμάσει τη συνοχή της Συγγρού, τις σχέσεις προσώπων και ομάδων, αλλά και την προοπτική ανάκαμψης του κόμματος.
Η εκλογική ήττα της περασμένης Κυριακής και, κυρίως, η "σπουδή" του Ευ. Μεϊμαράκη να δρομολογήσει κατευθείαν τη διαδικασία εκλογής αρχηγού βύθισαν τη Ν.Δ. σε βαθιά κρίση εσωστρέφειας "με το καλημέρα" της εκ νέου τοποθέτησής της στη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Βιασύνη
Υποστηρικτές του υπηρεσιακού προέδρου της Ν.Δ. σημειώνουν ότι ο Ευ. Μεϊμαράκης θέλησε να ανοίξει τη διαδικασία με γοργούς ρυθμούς, προκειμένου το κόμμα να μην βυθιστεί στη δίνη της μετεκλογικής εσωστρέφειας. Μάλιστα, προς τούτο, επικαλούνται το γεγονός ότι, ήδη από το βράδυ της περασμένης Κυριακής, αρκετά "γαλάζια" στελέχη άρχισαν να διατυπώνουν αιχμές και βολές κατά του Ευ. Μεϊμαράκη από τα... εκλογικά τηλεοπτικά πάνελ. Ωστόσο, στον αντίποδα, ο υπηρεσιακός πρόεδρος της Ν.Δ. δέχεται κριτική περί "υστεροβουλίας", αφού ορισμένα "γαλάζια" στελέχη τού καταλογίζουν πως εκκίνησε τη διαδικασία εκλογής αρχηγού εσπευσμένα, προκειμένου ο ίδιος να "εκμεταλλευθεί" το "αρχηγικό" προβάδισμα που απέκτησε ως εκείνος που "έσυρε το κάρο" κατά την προεκλογική περίοδο.Αιφνιδιασμός των "πρώην"
Άλλωστε διασταυρωμένες πληροφορίες θέλουν τον Ευ. Μεϊμαράκη να μην έχει αιφνιδιάσει μόνο τους "δελφίνους" με την επίσπευση της εκλογής αρχηγού, αλλά ακόμη και τους δύο πρώην πρωθυπουργούς, Κ. Καραμανλή και Αντ. Σαμαρά. Παρά το γεγονός ότι η σχέση του Ευ. Μεϊμαράκη με τον Κ. Καραμανλή ήταν πάντα στενή και χαρακτηριζόταν από αμοιβαία εκτίμηση και εμπιστοσύνη, συνομιλητές του πρώην πρωθυπουργού δεν κρύβουν τη δυσφορία του κ. Καραμανλή για την απόφαση του κ. Μεϊμαράκη να ανοίξει τη διαδικασία "χωρίς να ενημερώσει κανέναν", όπως λένε χαρακτηριστικά.Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο Αντ. Σαμαράς, με συνομιλητές του να διατρανώνουν τη διαφωνία του με την απόφαση Μεϊμαράκη επικαλούμενοι ως επιχείρημα το ότι η Ν.Δ. δεν πρέπει να είναι ακέφαλη στην ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης, αλλά ούτε τον Οκτώβριο, οπότε θα ξεκινήσει η αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας και η πρώτη έκθεση των εκπροσώπων των δανειστών για τη δρομολόγηση των μεταρρυθμίσεων και των παρεμβάσεων που προβλέπονται στη συμφωνία της 12ης Ιουλίου.
Μάχη φατριών με φόντο την... "αποκαραμανλοποίηση"
Σε κάθε περίπτωση, πριν καν αποκρυσταλλωθούν οι υποψηφιότητες για την ηγεσία ενόψει της 2ας Οκτωβρίου, οπότε λήγει επίσημα η προθεσμία υποβολής ενδιαφέροντος, τα χαρακώματα στη Ν.Δ. έχουν οργανωθεί και οι φατρίες έχουν ξεκινήσει τον μεταξύ τους πόλεμο. Έναν πόλεμο για τον χαρακτήρα του κόμματος την "επόμενη μέρα". Στο επίκεντρο, μάλιστα, έχει τεθεί το κατά πόσον η Ν.Δ. θα παραμείνει ένα "καραμανλικό" κόμμα ή όχι.Ο έως τώρα μοναδικός "επίσημος" υποψήφιος, ο Κυρ. Μητσοτάκης, επιθυμεί -και δεν το κρύβει- την "αποκαραμανλοποίηση" του κόμματος -κάτι σαν αυτό που προσπάθησε να κάνει ο πατέρας του στα τέλη της δεκαετίας του '80, προκαλώντας από τότε την μήνιν των "καραμανλικών". Ο κ. Μητσοτάκης έχει δηλώσει ότι θέλει να δώσει τέλος "στη Ν.Δ. των φατριών" και ευαγγελίζεται την "ανανέωση" σε επίπεδο στελεχών και προσώπων, αλλά και ιδεολογίας. Παράλληλα, στις καθημερινές δημόσιες παρεμβάσεις του, υπερτόνισε την ανάγκη να γυρίσει η Ν.Δ. στην κοίτη του "φιλελευθερισμού" -εννοώντας, προφανώς, τον νεοφιλελευθερισμό- ενώ αναπτύσσει ήδη την προεκλογική του τακτική προσπαθώντας να πείσει για το "μεταρρυθμιστικό" προφίλ του.
Την "αποκαραμανλοποίηση" της Ν.Δ. φέρεται να επιθυμεί και η "ακροδεξιά συνιστώσα" του κόμματος, παρά το γεγονός ότι ο Μ. Βορίδης δεν έχει ακόμη καταλήξει σχετικά με το αν θα είναι ή όχι υποψήφιος. Ανοιχτό έχει αφήσει το ενδεχόμενο να διεκδικήσει την ηγεσία ακόμη και ο Άδ. Γεωργιάδης δεσμευόμενος πως υπάρχει μία μόνο περίπτωση να κάνει πίσω: να δηλώσει ότι ενδιαφέρεται ο Μ. Βορίδης.
Βαρόμετρο
Φυσικά οι συγκλίνουσες επιδιώξεις "δελφίνων" για "αποκαραμανλοποίηση" του κόμματος δεν αφήνουν αδιάφορη την "καραμανλική" πτέρυγα. Για τον λόγο αυτόν ο Ευ. Μεϊμαράκης δέχεται ήδη έντονες πιέσεις από "καραμανλικούς" προκειμένου να διεκδικήσει την ηγεσία του κόμματος. Τη στήριξή τους στον υπηρεσιακό πρόεδρο της Ν.Δ. έχουν εκδηλώσει ο Ν. Κακλαμάνης, ο "βέρος" καραμανλικός Γ. Βλάχος, αλλά και ο πρώην εκπρόσωπος των κυβερνήσεων Καραμανλή, Ευ. Αντώναρος.Ο κ. Μεϊμαράκης βρίσκεται σε ανοιχτή γραμμή με τον πρώην πρωθυπουργό και ακόμη προβληματίζεται για το αν θέλει να "τσαλακωθεί" σε μία διαδικασία εκλογής αρχηγού. Πάντως, τις αποφάσεις Μεϊμαράκη περιμένουν κι άλλοι "δελφίνοι", που θα ήθελαν να εκφράσουν το "καραμανλικό" στρατόπεδο αν ο Ευ. Μεϊμαράκης αποφασίσει να αποσυρθεί. Για παράδειγμα, έμπειροι εσωκομματικοί παράγοντες έχουν προεξοφλήσει ότι, αν δεν είναι υποψήφιος ο νυν υπηρεσιακός πρόεδρος του κόμματος, τότε θα κατέλθουν στην κούρσα διαδοχής ο Ν. Δένδιας, η Όλγα Κεφαλογιάννη και, ενδεχομένως, ο Βασ. Κικίλιας -ο τελευταίος, μάλιστα, έχει ήδη αρχίσει να μαζεύει υπογραφές μελών της Πολιτικής Επιτροπής διά... παν ενδεχόμενο.
Οι "περαστικοί των δύο ευρώ"
Στην εσωκομματική διελκυστίνδα τίθεται και το θέμα της διαδικασίας εκλογής αρχηγού. Επισήμως, δεν θα αλλάξει τίποτα και ο επόμενος πρόεδρος θα εκλεγεί, βάσει καταστατικού, από τη βάση του κόμματος, όπως έγινε και στις 29 Νοεμβρίου του 2009, με τη μάχη Σαμαρά - Μπακογιάννη. Η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή αναμένει, έως την προσεχή Παρασκευή, την κατάθεση των υποψηφιοτήτων και την επόμενη Δευτέρα θα συνεδριάσει εκ νέου προκειμένου να μετρήσει τις υπογραφές, να εξετάσει τυχόν ενστάσεις και να ανακοινώσει την ημερομηνία διεξαγωγής των εσωκομματικών εκλογών. Ωστόσο, επί της ουσίας, ο Ευ. Μεϊμαράκης και άλλοι "κορυφαίοι" επιθυμούν μία "συμφωνία κυρίων" για τη διαδικασία εκλογής, που θα περιλαμβάνει τουλάχιστον το "ξεσκαρτάρισμα" των παλιών εκλογικών καταλόγων. Επίσης μένει να φανεί αν στην εσωκομματική διαδικασία θα μπορούν να πάρουν μέρος και οι "περαστικοί των δύο ευρώ", δηλαδή όσοι πολίτες επιλέξουν να πληρώσουν αυτό το συμβολικό αντίτιμο την ημέρα της ψηφοφορίας μόνο και μόνο για να ψηφίσουν, ή αν θα τεθεί κάποιο όριο έως πότε μπορεί να εγγραφεί κάποιος μέλος της Ν.Δ. για να έχει δικαίωμα ψήφου.Ο Κυρ. Μητσοτάκης έχει ήδη διαμηνύσει πως θεωρεί "αιτία πολέμου" τυχόν αλλαγή της διαδικασίας εκλογής, ενώ ο Ευ. Μεϊμαράκης θα δώσει, όπως όλα δείχνουν, σκληρή μάχη προκειμένου να αποκλειστούν οι "περαστικοί των δύο ευρώ", αν τελικώς αποφασίσει να είναι υποψήφιος.
Μελιγγώνης Γιώργος - Από την έντυπη ΑΥΓΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Πάσα άποψη εκφράζεται ελευθέρως από το ISTOLOGIO giorgou MOSXOU, αρκεί να μην περιέχει αήθεις χαρακτηρισμούς