Δευτέρα 3 Αυγούστου 2015

Και η Πάτρα θα συμμετάσχει στην ταινία για τη ζωή του Καποδίστρια;

Γυρίσματα της ταινίας για τον Καποδίστρια, στην Πάτρα; του Νίκου Τζανάκου
Από τη συνάντηση Ν. Τζανάκου με τον σκηνοθέτη Τ. Λέρτα, δεξιά.
 
Του ΝΙΚΟΥ ΤΖΑΝΑΚΟΥ
Όπως είναι ήδη γνωστό, ο σκηνοθέτης Τάσος Λέρτας, πρόκειται να υλοποιήσει ένα παλιό του όνειρο, μια ταινία για το μεγάλο Έλληνα, τον Ιωάννη Καποδίστρια. Τα γυρίσματα της ταινίας, θα ξεκινήσουν το Σεπτέμβρη, με υποστήριξη  από το Υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας, αλλά και της Ελβετίας.
Είναι περιττό να επισημάνουμε, πόσο σημαντικό θα είναι, να πραγματοποιηθούν γυρίσματα της ταινίας στην Πάτρα, τη μόνη ίσως πόλη, που έχει το δικαίωμα να αυτοπροσδιοριστεί (και είναι), ως ακραιφνώς Καποδιστριακή.

Γνωρίζοντας πως ελάχιστα είναι γνωστό, (αφού η ίδια η πόλη, το έχει διαχρονικά, επιμελώς αποκρύψει), πως ο Καποδίστριας είναι στην ουσία, ο ιδρυτής της σημερινής πόλης της Πάτρας και ακόμα πιο άγνωστο, πως διασώζονται στα αρχεία του κράτους, δεκάδες επιστολές, του ίδιου του κυβερνήτη, οι οποίες αφορούν την πόλη και έχουν καθορίσει τη σημερινή μορφή του ιστορικού της κέντρου, αλλά και αναφέρονται στην κοινωνική και πολιτική κατάσταση της εποχής, επιδιώξαμε με το συνεργάτη μου, κ.Γιώργο Λιόλη, μια συνάντηση με το γνωστό σκηνοθέτη.

Σκοπός μας, να του επιδώσουμε ιστορικό υλικό, προϊόν έρευνας αρκετών χρόνων, το οποίο αφορά, όχι μόνο τον Καποδίστρια, αλλά και τους ανθρώπους που είχε τοποθετήσει σε θέσεις κλειδιά, στη λειτουργία και  διοίκηση της πόλης, όπως τον Αξιώτη, το Μελά, το Μαυρομμάτη, το Βούλγαρη, τον Γκαρνό, το Σάμπουργκ, τον Κερούλη, το Βέρντε, το φιλέλληνα Ρώσο συνταγματάρχη  Ράικο(φ), ο οποίος υπήρξε και ο πρώτος φρούραρχος της πόλης. Συγχρόνως του επιδώσαμε, ένα αντίτυπο του βιβλίου μου, «Ιωάννης Καποδίστριας, ο ιδρυτής της νέας Πάτρας».

Μέσα από τις ιδιόχειρες επιστολές, του Καποδίστρια, του Ράικο(φ), του Μαυρομμάτη, του Μελά, του Σάμπουργκ, του Αξιώτη, του Κερούλη, του Βούλγαρη κλπ, αναδεικνύονται, τόσο η καθοριστική συμβολή του Καποδίστρια, στην οικοδόμηση της νέας Πάτρας, όσο και η σκληρή αντικαποδιστριακή δράση, των γνωστών προυχόντων και κοτζαμπάσηδων της περιοχής, οι οποίοι εκτός των άλλων, ουσιαστικά αρνήθηκαν να συμβάλλουν, στην ανοικοδόμηση και  διοίκηση της πόλης, αμέσως μετά την απελευθέρωσή της, το 1828.

Ο ίδιος ο κυβερνήτης, είχε έρθει δύο τουλάχιστον φορές στην Πάτρα, (η τοπική ιστοριογραφία αναφέρει τρεις ή τέσσερις), το Μάρτη του 1829 και τον Οκτώβρη του 1830.

Με βάση αυτά τα δεδομένα, επιδιώξαμε τη συνάντηση με τον κ. Λέρτα, με σκοπό να του ζητήσουμε,    εφόσον το θεωρήσει αξιόλογο, να συμπεριλάβει και την Πάτρα, στο σενάριο της ταινίας.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε πριν από λίγες ημέρες στην Αθήνα και αν κρίνουμε από την αντίδραση του κ. Λέρτα, υπάρχουν πιθανότητες, η Πάτρα να συμπεριληφθεί, στο ήδη πάντως διαμορφωμένο,  σενάριο της ταινίας.

Ο γνωστός σκηνοθέτης δεσμεύτηκε, πως σύντομα θα επισκεφθεί την Πάτρα, με σκοπό να διερευνήσει γυρίσματα της ταινίας στην πόλη μας, κάτι που όπως μας εξήγησε, το ήθελε αλλά έψαχνε την αφορμή.

Ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα της προσπάθειάς μας, οφείλουμε να ευχαριστήσουμε τον κ. Λέρτα, για την ευγένειά του και για το χρόνο που μας αφιέρωσε. Είχε μόλις επιστρέψει από τη Μόσχα, όπου είχε συναντήσεις για την Ταινία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πάσα άποψη εκφράζεται ελευθέρως από το ISTOLOGIO giorgou MOSXOU, αρκεί να μην περιέχει αήθεις χαρακτηρισμούς