Ο Πρόεδρος Αλέξης με τον διευθυντή Κώστα Αρβανίτη του Ρ/Σ "Στο Κόκκινο"! |
Διαφορετικά να
παραδίδεται η
έδρα
ΤΟ
ΧΡΕΟΣ ΘΑ ΣΥΖΗΤΗΘΕΙ ΑΜΕΣΩΣ ΜΕΤΑ ΤΟ ΠΡΩΤΟ REVIEW
ΤΟΥ NOΕΜΒΡΙΟΥ
- ΟΙ PODEMOS
ΕΙΝΑΙ Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΦΑΣΗ ΤΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ
Αλ. Τσίπρας: Οι συμβιβασμοί είναι στοιχείο και της επαναστατικής τακτικής
«ΜΕ ΕΧΕΙ ΕΚΠΛΗΞΕΙ ΣΕ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ Η ΣΤΑΣΗ ΚΑΠΟΙΟΙ ΣΥΝΤΡΟΦΩΝ. ΔΙΝΑΜΕ ΜΑΧΕΣ ΚΑΙ ΣΥΖΗΤΟΥΣΑΜΕ ΜΕ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΑΓΩΝΙΑ ΠΩΣ ΕΑΝ ΚΛΕΙΣΕΙ ΜΙΑ
ΤΡΑΠΕΖΑ ΘΑ ΚΑΤΑΣΤΡΑΦΟΥΜΕ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΟ ΛΑΪΚΟ ΚΙΝΗΜΑ. ΜΕΤΑ ΤΗ ΜΑΧΗ ΠΟΥ ΕΔΙΝΑ
ΜΟΝΟΣ ΕΠΙ 17 ΩΡΕΣ ΚΑΠΟΙΟΙ ΛΕΝΕ, ΑΦΟΥ ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΕΣ ΟΤΙ ΔΕΝ ΘΑ ΚΛΕΙΣΟΥΝ ΟΙ
ΤΡΑΠΕΖΕΣ, ΕΜΕΙΣ ΤΩΡΑ ΘΑ ΔΡΕΠΟΥΜΕ ΤΙΣ ΔΑΦΝΕΣ ΤΗΣ ΙΔΕΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΘΑΡΟΤΗΤΑΣ»
"Μόνο υπερήφανοι πρέπει να είμαστε που
δώσαμε αυτή τη μάχη. Χαμένοι είναι οι αγώνες που δεν επιχειρούνται.
Αρνητικοί, δυσμενείς συσχετισμοί διεθνώς, αλλά επιχειρήσαμε να
αναδείξουμε το δίκιο ενός λαού και την δυνατότητα εναλλακτικού δρόμου",
τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξή του στον Κώστα Αρβανίτη, διευθυντή του ρ/σ "στο Κόκκινο" και σημείωσε ότι "πρέπει να γίνει νηφάλιος απολογισμός του 6μήνου της διαπραγμάτευσης".
Να στηρίξουμε τώρα, για να επιτευχθεί η συμφωνία... Είμαι εγγυητής ενότητας του κόμματος.
Σέβομαι τις άλλες απόψεις. Δεν λειτουργώ στην λογική του αρχηγισμού. Αλλά με έχει εκπλήξει σε προσωπικό επίπεδο η στάση κάποιοι συντρόφων. Με κάποιους δίναμε μάχες και συζητούσαμε με την ίδια αγωνία πως εάν κλείσει μια τράπεζα θα καταστραφούμε απέναντι στο λαϊκό κίνημα. Ψάχναμε εναλλακτικές λύσεις. Δώσαμε τη μάχη του δημοψηφίσματος. Αλλά μετά τη μάχη που έδινα μόνος επί 17 ώρες κάποιοι λένε, αφού εξασφάλισες ότι δεν θα κλείσουν οι τράπεζες εμείς τώρα θα δρέπουμε τις δάφνες της ιδεολογικής καθαρότητας.
Εδώ υπάρχει διαφορά στρατηγικής. Δεν ζήτησα κυρώσεις βάσει καταστατικού και ζητώ να βρεθούμε σε μια συντεταγμένη συλλογική διαδικασία. Δεν μπορεί να λες καταψηφίζω προτάσεις της κυβέρνησης και την στηρίζω ταυτόχρονα. Αυτό είναι σουρεαλισμός.
Να παίρνουμε δημοκρατικά τις αποφάσεις αλλά εδώ πρέπει να πάρουμε αποφάσεις για να κυβερνήσουμε τον τόπο. Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να υπακούν όλοι στην απόφαση της πλειοψηφίας. Διαφορετικά να παραδίδεται η έδρα.
Αλλά όταν ένα κόμμα λειτουργεί έτσι και αυτό το μοντέλο μεταφέρεται και στην κυβέρνηση, τότε αυτό δεν μπορεί να λειτουργήσει. Δεν μπορεί να υπάρχουν παράλληλα κέντρα εξουσίας. Δεν μπορεί να λειτουργήσει. Δεν μπορεί να υπάρχει α λα καρτ στήριξη στην κυβέρνηση.
Όποιος δεν μετέχει σε μια τάση δεν έχει λόγο, δεν ενημερώνεται καν. Η ΠΓ δεν είναι το μόνο κέντρο αποφάσεων. Αυτή η πραγματικότητα είναι κατά κάποιους ένα σύγχρονο μοντέλο κόμματος αλλά αν είναι να το αποδεχθούμε και να βάλουμε όρους και κανόνες.
Οι διαφορετικές απόψεις είναι πλούτος. Αλλά υπάρχει ένα θέμα. Πριν δύο χρόνια κάναμε ένα ιδρυτικό συνέδριο. Στόχος να έχουμε έναν ενιαίο ΣΥΡΙΖΑ. Πρέπει να παραδεχθούμε πως δεν πέτυχε η μετάβαση από κόμμα συνιστωσών σε ενιαίο κόμμα. Το που είναι οι ευθύνες Να στηρίξουμε τώρα, για να επιτευχθεί η συμφωνία...Είμαι εγγυητής ενότητας του κόμματος.
Θα φτάσω ως το τέλος για να διασφαλίσω την ενότητα, αλλά εκβιασμένη ενότητα δεν είναι ενότητα...Εάν δεν έχω κοινοβουλευτική πλειοψηφία, θα πάμε σε εκλογές - Θα εξαρτηθεί και από τις αποφάσεις του Συνεδρίου, είναι τα παραπάνω που διεμήνυσε ο Αλέξης προς τους διαφωνούντες βουλευτές, που έχουν κάνει τις τάσεις, κόμμα μέσα στο κόμμα.
Να συζητήσουμε το θέμα του νομίσματος, του ευρωπαϊκού προσανατολισμού αλλά με όρους... Απόλυτη προτεραιότητα μας βάσει του καταστατικού είναι να αποσοβήσουμε την ανθρωπιστική κρίση. Είναι λαθροχειρία να λέμε πως το όχι στο δημοψήφισμα είναι ναι στη δραχμή.
Υπογράμμισε ότι "δεν μετανιώνω ούτε στιγμή για όσα έγιναν, άξιζε τον κόπο. Τα πράγματα για την οικονομία είναι αναστρέψιμα", επεσήμανε και πρόσθεσε ότι "η Ελλάδα έγινε διεθνές παράδειγμα με θετικούς όρους. Η ελληνική σημαία κυμάτιζε σε διαδηλώσεις αλληλεγγύης σε όλη την Ευρώπη". Χαρακτήρισε "μικρόμυαλους" όσους "πιστεύουν ότι η επανάσταση θα γίνει με εφόδους στα Χειμερινά Ανάκτορα", συμπληρώνοντας ότι "η συμφωνία είναι πύρρειος νίκη των δανειστών, αλλά ηθική νίκη της κυβέρνησης και της αριστεράς". "Οι συμβιβασμοί είναι στοιχείο και της επαναστατικής τακτικής. Το έγραψε και ο Λένιν στο βιβλίο του 'Αριστερισμός, η παιδική ασθένεια του κομμουνισμού'".
Μικρόμυαλοι επαναστάτες
Μικρόμυαλοι όσοι πιστεύουν ότι η επανάσταση θα γίνει με εφόδους στα Χειμερινά Ανάκτορα»
Είχα δίλημμα ως προς το τι να κάνω. Όλος ο κόσμος έλεγε «this is a coop», για κάποιες στιγμές δεν ήξερα τι να κάνω.
Δεν είχα ποτέ κατά νου να παίξω κορώνα γράμματα τους μόχθους μιας ζωής τόσων συμπολιτών μας...Δεν υπήρχε ποτέ θέμα κουρέματος των καταθέσεων αλλά κατάρρευσης. Δηλαδή υπήρχε ο κίνδυνος να μην υπήρχαν καν καταθέσεις.
Ο Αλέξης Τσίπρας επεσήμανε ότι "στο τραπέζι της Συνόδου Κορυφής πέσαν πολλές φορές πολλά τρομοκρατικά σενάρια". "Ήξερα ότι αν έκανα αυτό που λέει η καρδιά μου [και έφευγα από τη Σύνοδο Κορυφής της 12/7], την ίδια μέρα θα έπεφταν τα υποκαταστήματα των τραπεζών εκτός Ελλάδας, ότι θα τελείωνε η ρευστότητα στο εσωτερικό, ότι η ΕΚΤ θα αποφάσιζε το κούρεμα των collaterals, θα κατέρρεε αμέσως η Eurobank και ίσως και η Εθνική. Δεν θα υπήρχε κούρεμα καταθέσεων [μόνο], δεν θα υπήρχαν καν αποταμιεύσεις", δήλωσε.
"Οι θεσμοί δεν ήταν ανεξάρτητοι, ούτε ουδέτεροι, αλλά στρατευμένοι σε ένα στρατηγικό σχέδιο", υπογράμμισε και πρόσθεσε ότι "δεν υπήρχαν 'καλές προθέσεις', υπήρξε σκληρή διαπραγμάτευση" και πως αυτή αποτελεί την "απόλυτη επιβεβαίωση του αδιέξοδου δρόμου που ακολουθεί η Ευρώπη".
"Είχαμε μπροστά μας μια αδιέξοδη ταπείνωση μιας κυβέρνησης. Ένα take it or leave it. Θα θυμάστε το "the game is over" Ευρωπαίου αξιωματούχου. Ήθελαν πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα", είπε και υπογράμμισε ότι "έλεγα τα πράγματα με το όνομά τους, όλα στη φόρα και όλα ανοιχτά". "Έλεγα στο λαό και τη Βουλή τι ακριβώς σκοπεύω να κάνω. Είπα ακριβώς την αλήθεια και τον σχεδιασμό μου".
Κάποιοι ερμηνεύουν λάθρα και εκ του ασφαλούς
Αναφερόμενος στο δημοψήφισμα, δήλωσε ότι από την Πέμπτη άρχισε να συνειδητοποιεί πως το όχι θα επικρατήσει και υποστήριξε ότι "κάποιοι ερμηνεύουν λάθρα και εκ του ασφαλούς το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος". "Την Τετάρτη βγήκα και είπα στο λαό ότι δεν κάνω δημοψήφισμα για να βγούμε από το ευρώ, αλλά για να αποκτήσω παραπάνω διαπραγματευτική ισχύ. Το ερώτημα δεν ήταν "ναι ή όχι στο ευρώ"". "Δεν έπαιξα κορώνα γράμματα την ανθρωπιστική καταστροφή, την επιβίωση των λαϊκών στρωμάτων", τόνισε και υπενθύμισε ότι "η κυβέρνηση ήταν μαζί με το λαό απέναντι στους δανειστές. Αυτή ήταν μεγάλη νίκη, δεν το χαρίζουμε. Κάποιοι το ερμηνεύουν λάθρα και εκ του ασφαλούς", συμπληρώνοντας ότι "ολόκληρος ο κόσμος είδε ότι ο λαός μας αγωνίζεται για το δίκιο του".
Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι η κατάσταση είναι αναστρέψιμη παρά τη ζημιά των capital controls και τόνισε ότι είναι απαραίτητη η ελάφρυνση του χρέους. "Θα είναι διαφορετική πλέον η κατάσταση στο επόμενο 6μηνο. Εν αμφιβόλω η πορεία της ευρωζώνης", είπε και ενημέρωσε ότι "το χρέος θα συζητηθεί αμέσως μετά το 1ο review του Noεμβρίου".
Το δημοψήφισμα δεν ήταν έξοδος
Το δημοψήφισμα δεν ήταν έξοδος από το ευρώ. Είχε δύο σκέλη. Τα μέτρα και το χρονοδιάγραμμα. Τώρα έχουμε μέτρα σαφώς βελτιωμένα σε σύγκριση με την πρόταση Γιούνκερ ενώ στο δεύτερο σκέλος είχαμε 5 μήνες, 5 δισ και 5 αξιολογήσεις και τώρα έχουμε 83δισ, σε τρία χρόνια και τη δέσμευση για το θέμα του χρέους. Άρα το δημοψήφισμα έπαιξε το ρόλο του και είδαμε σημαντικές αλλαγές.
Το δημοψήφισμα κατάφερε να διεθνοποιήσει το πρόβλημα, να αποκαλύψει το πραγματικό πρόσωπο εταίρων και δανειστών. Να τους ξεμπροστιάσει. Η ΕΕ έφτασε στα όριά της αντοχής της και σήμερα έχει τεθεί εν αμφιβόλω η πορεία της... Τώρα με τα ίδια μέρα λαμβάνουμε 83δισ ευρώ και κερδίσαμε στο θέμα του χρέους. Επιμείναμε και ανοίγει ο δρόμος της απομείωσης ή της διαγραφής.
Το πρόγραμμα που πριν θα εφαρμόζαμε σε τέσσερις μήνες για να πάρουμε μια δόση τώρα θα εφαρμοστεί σε βάθος τριών ετών έναντι δεκάδων δισεκατομμυρίων ευρώ και με σχεδόν τα ίδια μέτρα.
Σήμερα ολοκληρώνουμε ουσιαστικά την 5η αξιολόγηση αλλά σε ένα πιο ευρύ πρόγραμμα.
"Πρωτοφανές πείραμα" η αριστερή κυβέρνηση
Ο Αλέξης Τσίπρας χαρακτήρισε "πρωτοφανές πείραμα" την αριστερή κυβέρνηση, επισημαίνοντας παράλληλα ότι "η διακυβέρνηση δεν σημαίνει ότι παίρνεις τους θεσμούς της εξουσίας". Ιδιαίτερη μνεία έκανε και στις εκλογές στην Ισπανία, δηλώνοντας ότι "οι Podemos είναι η επόμενη φάση της αλλαγής στην Ευρώπη".
Αναφερόμενος στο κυβερνητικό έργο, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι "την ίδια στιγμή που διαπραγματευόμασταν, ψηφίσαμε νόμους για την ιθαγένεια, το ποδόσφαιρο, τις φυλακές. Να μην μηδενίζουμε", είπε και συμπλήρωσε: "Να θυμόμαστε ότι δεν υποσχεθήκαμε περίπατο στα δάσος, ότι θα είναι όλα εύκολα". "Είχαμε ένα προγραμματικό πλαίσιο. Διαπραγματευτήκαμε σε ασφυκτικές συνθήκες. Υπήρχε διαρκής αγωνία για να ανταποκριθούμε στις εσωτερικές υποχρεώσεις. Καταφέραμε να ψηφίσουμε ένα νόμο για την ανθρωπιστική κρίση, (...) αποκαταστήσαμε μεγάλες αδικίες της μνημονιακής εποχής (καθαρίστριες, ΕΡΤ), το νόμο για τις δόσεις".
Δεν μετανιώνω ούτε στιγμή για όσα έγιναν, άξιζε τον κόπο. Τα πράγματα για την οικονομία είναι αναστρέψιμα.
Η Ελλάδα έγινε διεθνές παράδειγμα με θετικούς όρους. Η ελληνική σημαία κυμάτιζε σε διαδηλώσεις αλληλεγγύης σε όλη την Ευρώπη
Δεν είμαστε ιδιοκτήτες του προγράμματος
Η μεγάλη διαφορά είναι ότι εμείς δεν δηλώνουμε ιδιοκτήτες αυτού του προγράμματος. Και κανείς δεν μπορεί να το αξιώνει αυτό. Έχουμε πλέον μπροστά μας ένα εξαιρετικό πεδίο που αφορά τους μετασχηματισμούς στην Ευρώπη.
Είμαστε υποχρεωμένοι να εφαρμόσουμε το πρόγραμμα αλλά ταυτόχρονα θα μαχόμαστε για τις αλλαγές. Η διαπραγμάτευση δεν τελείωσε και δεν εγκαταλείπουμε.
Η Αριστερά έκανε ότι μπορούσε για να σπάει την συμπεριφορά των δανειστών. Αλλά υπάρχουν δύο επιλογές ή ρήξη ή μια επώδυνη συμφωνία. Συνεχίζουμε να μαχόμαστε για να δραπετεύσουμε από την σκληρή επιτήρηση. Για να δραπετεύσουμε πρέπει να δημιουργήσουμε ένα μεγάλο διεθνές κίνημα βοήθειας προς τη χώρα. Η λύση δεν είναι να πέσουμε στο λάκο με τους κροκόδειλους
Η κατάσταση είναι αναστρέψιμη για την ελληνική οικονομία και γλυτώσαμε μέτρα ύψους 15 δισ ευρώ.
"Πρέπει να δούμε τα δεδομένα πριν και μετά τις εκλογές", υποστήριξε και συνέχισε: "Μην αναφέρεστε σε ομιλία μου του 2012. Δεν είπα πριν τις εκλογές ότι θα σκίσουμε τα μνημόνια με 1 νόμο".
Αναφερόμενος στην κυβέρνηση, είπε ότι "λειτουργεί συλλογικά. Οι υπουργοί ενημερώνονταν τακτικά. Υπήρχαν όργανα όπως το Κυβερνητικό Συμβούλιο που συνεδρίαζε πιο τακτικά, και η Ομάδα Διαπραγμάτευσης. Ενημερώνονταν και ο Γραμματέας της ΚΟ και ο γραμματέας του κόμματος".
Βία και αντιβία- Τηλεοπτικές άδειες
Δεν αμφισβητώ πως ασκείται αστυνομική βία αλλά υπάρχει η βούληση της πολιτικής ηγεσίας να διερευνούνται τέτοια περιστατικά βίας. Και έχουν γίνει σημαντικές τομές σε αυτό τον τομέα. Κάποιοι λειτουργούν προβοκατόρικα. Τι έπρεπε να κάνει η αστυνομία να αφήσει τον κόσμο να καεί ενώ κάποιοι έριχναν βόμβες;
Το νομοθετικό πλαίσιο για τις τηλεοπτικές άδειες δεν έχει στοιχεία ρεμβασινσμού. Για τη χρήση ενός δημόσιου αγαθού θα πρέπει να υπάρχει αντίτιμο και να τηρούνται συγκεκριμένοι κανόνες. Έτσι το αντιλαμβάνομαι. Θα ρυθμιστεί για πρώτη φορά με την εμφάνιση της ιδιωτικής τηλεόρασης το τηλεοπτικό τοπίο. Η αξιολόγηση θα γίνει από μηδενική βάση.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Πάσα άποψη εκφράζεται ελευθέρως από το ISTOLOGIO giorgou MOSXOU, αρκεί να μην περιέχει αήθεις χαρακτηρισμούς