Υπήρξε γερμανικό βέτο στις προτάσεις Τσίπρα που συζητούσε ο Ολάντ
"Θα ήθελα να δω πώς η Μέρκελ, ο Γιούνκερ και η Λαγκάρντ θα αναλάβουν την ευθύνη να αφήσουν την Ελλάδα να βγει από την Ευρωζώνη;", δηλώνει ο πρώην πρόεδρος της Κομισιόν Ρομάνο Πρόντι που, σημειώνοντας ότι η Ιστορία κινείται σε κύκλους, διαμήνυσε στην καγκελάριο που αναφέρεται συνεχώς σε εκείνη την ιστορική περίοδο:
"Ο Α' Παγκόσμιος Πόλεμος ξέσπασε εξαιτίας ενός ασήμαντου γεγονότος. Αλλά ελπίζω ότι η Αθήνα δεν θα γίνει το δικό μας Σαράγεβο".
«Αν κερδίσει το Ναι, αλλά και αν κερδίσει το Όχι στο ελληνικό δημοψήφισμα, η Ευρώπη θα είναι αναγκασμένη να διαπραγματευτεί με την Ελλάδα», δήλωσε ο Ρ. Πρόντι στη Rai Tre. «Οι διαπραγματεύσεις θα πρέπει να συνεχισθούν για εξεύρεση συμφωνίας, είναι αδύνατον να διώξουν την Ελλάδα από το ευρώ μετά τις αστοχίες της τρόικας και την έλλειψη ενιαίας στάσης της Ευρώπης». «Αν η Ευρώπη δεν καταφέρει να αντιμετωπίσει ένα μικρό πρόβλημα σαν και αυτό της Ελλάδας, νομίζετε ότι θα είναι σε θέση να χειριστεί τα μεγάλα διεθνή προβλήματα;» αναρωτήθηκε τονίζοντας: «Η Ευρώπη χωρίς την Ελλάδα θα έστελνε στον υπόλοιπο κόσμο το μήνυμα ότι δεν είναι πια Ευρώπη».
Σύμφωνα με τον Πρόντι, «ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολαντ ήθελε να λάβει υπόψη του τις τελευταίες προτάσεις του Αλέξη Τσίπρα, αλλά υπήρξε γερμανικό βέτο. Υπερίσχυσε η αδιαλλαξία του Βερολίνου, διότι η Μέρκελ βρίσκεται ανάμεσα στους Βαυαρούς συμμάχους της που θα ήθελαν μια ακραία προσέγγιση και στις διεθνείς πιέσεις που της ζητούν να δείξει κατανόηση».
«Η Γερμανία υπερέχει χάρη στις αδυναμίες των υπόλοιπων. Στην Ευρώπη υπάρχει η κυριαρχία μιας μόνον χώρας, που δυσκολεύεται να ασκήσει μια ηγεσία η οποία να λαμβάνει υπόψη τις ανάγκες όλων. Είναι το σημερινό ευρωπαϊκό δράμα», πρόσθεσε ο Πρόντι και κατέληξε: «Αν το Ταμείο τασσόταν υπέρ της περικοπής του ελληνικού χρέους από την αρχή, πριν τέσσερα χρόνια, θα είχαμε λύσει όλο το θέμα. Αυτή θα είναι, θεωρώ, και η τελική λύση».
Μοσκοβισί: Συνομιλίες αμέσως μετά το δημοψήφισμα
"Η θέση της Ελλάδας είναι στην Ευρωζώνη και πουθενά αλλού. Η Ελλάδα χρειάζεται το ευρώ και η Ευρωζώνη πρέπει να διασώσει το αμετάκλητο της συμμετοχής μιας χώρας και την ενότητά της. Δεν είναι μια ένωση σταθερών συναλλαγματικών ισοτιμιών, είναι ένα κοινό νόμισμα και έχουμε πολιτικό συμφέρον να κρατήσουμε την Ελλάδα στην Ευρωζώνη. Ξέρουμε ότι η αβεβαιότητα κρύβει κινδύνους και θέλουμε να το αποφύγουμε". Αυτά υπογράμμισε χθες ο επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί ισχυριζόμενος ότι "εάν ο κ. Τσίπρας υιοθετούσε άλλη στάση χθες (σ.σ.: προχθές) το βράδυ, κανείς δεν ξέρει ποιο θα ήταν το αποτέλεσμα του Eurogroup. Αλλά είπε όχι και έπρεπε να το λάβουμε υπόψη. Τώρα περιμένουμε το αποτέλεσμα".Συνεχίζοντας ο Γάλλος επίτροπος είπε ότι "τη Δευτέρα η Ελλάδα θα ξυπνήσει ως μέλος της Ευρώπης. Είναι αλήθεια πολιτικά, πολιτιστικά, όποιο και να είναι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος". Εξήγησε επίσης ότι πρέπει να ξαναρχίσουν οι συνομιλίες με την Ελλάδα την επόμενη κιόλας μέρα από το δημοψήφισμα. "Οι ανάγκες της Ελλάδας δεν έχουν εξαφανιστεί. Ελπίζω να αποκαταστήσουμε τους διαύλους επικοινωνίας. Εάν δεν το καταφέρουμε, οι συνέπειες θα είναι αρνητικές για όλους μας και για την Ελλάδα καταστροφικές".
Επιπλέον, αν και παίρνοντας αποστάσεις από το δίλημμα "ναι ή όχι στην Ευρωζώνη", τόνισε πως το αποτέλεσμα "δεν είναι ουδέτερο". "Δεν είναι συμμετρική η κατάσταση. Ωστόσο, είτε το Ναι επικρατήσει είτε το Όχι, θα αναζητηθούν λύσεις, πιο εύκολες ή πιο περίπλοκες, ανάλογα με το αποτέλεσμα. Η Κομισιόν θα πρέπει να παίξει και πάλι τον ρόλο της και κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τι θα γίνει σε αυτό το στάδιο. Η πόρτα της Κομισιόν θα παραμένει ανοιχτή. Αλλά θα λάβει υπόψη τις επιπτώσεις της μίας ή της άλλης ψήφου".
Κληθείς να σχολιάσει τη φράση του Γ. Ντάισελμπλουμ ότι μετά από ένα Όχι δεν είναι δυνατή η συνέχιση των συνομιλιών και ενδεχομένως δεν θα υπάρχει πλέον βάση στην Ευρωζώνη για την Ελλάδα, είπε ότι μίλησε με τον πρόεδρο του Eurogroup και πως αυτό που εννοούσε ήταν ότι δεν θα είναι δυνατή η διαπραγμάτευση για πιο επιεική μέτρα μετά το Όχι.
Καμία απάντηση για ΔΝΤ - χρέος
Σε ερώτηση για τα στοιχεία που είδαν το φως της δημοσιότητας σήμερα σχετικά με τις πολύ αρνητικές προβλέψεις για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους από το ΔΝΤ, αρνήθηκε να απαντήσει. Σε ό,τι αφορά για το ποιος ήταν ο λόγος που το χρέος δεν μπήκε στο τραπέζι όπως ήθελε η Ελλάδα, είπε πως ήταν όλοι σαφείς απέναντι στην Ελλάδα: πρώτα μεταρρυθμίσεις, μετά συζήτηση για το χρέος. Σε σχέση με τα χρονικά περιθώρια για εκταμίευση μέχρι τις 20 Ιουλίου, οπότε λήγει το ομόλογο της ΕΚΤ, απάντησε πως αντιμετωπίζουμε μια κατάσταση άνευ προηγουμένου και είναι αδύνατον να προβλέψουμε τι θα συμβεί.Επιπλέον, είπε πως η Ευρωζώνη πρέπει να λάβει μαθήματα από αυτήν την κρίση αλλά είναι κάτι που θα φανεί στο τέλος της διαδικασίας, «δεν έχουμε φτάσει σε αυτό το σημείο».
Το Όχι δεν δίνει καμιά πιθανότητας συζήτησης πιο επιεικών μέτρων
Τέλος, σε ερώτηση αν το δημοψήφισμα αφορά τη συμμετοχή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη ή όχι, όπως είπε ξεκάθαρα ο πρόεδρος Γιούνκερ, είπε πως το ερώτημα του δημοψηφίσματος το επιλέγει η κυβέρνηση. Το Ναι είναι πολύ καλύτερο γιατί διευκολύνει τις συζητήσεις. Ο ελληνικός λαός θα έχει αποδεχτεί τα μέτρα που προτάθηκαν από τους θεσμούς και μπορεί ακόμα να έχουμε και καλύτερες προτάσεις, όπως έγιναν μετά την Πέμπτη. "Ένα Όχι δεν δίνει καμία πιθανότητα συζήτησης πιο επιεικών μέτρων" κατέληξε ο Γάλλος επίτροπος.WikiLeaks: Μόνο ο Σόιμπλε σκεφτόταν κούρεμα το 2011
Η NSA των ΗΠΑ, σύμφωνα με διαβαθμισμένα έγγραφα της WikiLeaks, παρακολουθούσε τηλεφωνικές συνομιλίες της καγκελαρίου Μέρκελ, του πρώην προέδρου της Κομισιόν Μπαρόζο, του πρώην προέδρου της ΕΚΤ Τρισέ και της γενικής διευθύντριας του ΔΝΤ Λαγκάρντ. Η Άν. Μέρκελ φαίνεται να θεωρούσε ότι το ελληνικό χρέος δεν θα ήταν βιώσιμο ούτε έπειτα από μια νέα διαγραφή και δεν μπορούσε να αποφασίσει αν ένα επιπλέον «κούρεμα» ή μια «ένωση εμβασμάτων» μεταξύ των κρατών - μελών της Ε.Ε. θα ήταν η καλύτερη λύση για το ελληνικό πρόβλημα. Από την άλλη, ο Β. Σόιμπλε υποστήριζε τη λύση του κουρέματος, παρά τις προσπάθειες της κυρίας Μέρκελ να τον «χαλιναγωγήσει», ενώ ο Μπαρόζο ήταν υπέρ μιας πιο "ήπιας προσέγγισης" σε ό,τι αφορά την ελάφρυνση του χρέους, ο Τρισέ "σθεναρά αντίθετος" και η Κριστίν Λαγκάρντ "αναποφάσιστη".Στην υποκλαπείσα συνομιλία, η καγκελάριος εκφράζει τη βούληση να χρηματοδοτηθεί το κόστος της κρίσης μέσω ενός φόρου στις χρηματοοικονομικές συναλλαγές (FTT), αν πιέζονταν γι' αυτό οι ΗΠΑ και η Βρετανία. Στα ίδια έγγραφα, γίνεται ακόμη αναφορά σε έκθεση της Καγκελαρίας από την οποία προκύπτει ότι η Γερμανία δεν ήταν σύμφωνη με τη χορήγηση τραπεζικής άδειας στον EFSF, ενώ θα συναινούσε σε ένα ειδικό ταμείο του ΔΝΤ στο οποίο θα συνέβαλλαν οι χώρες BRICS προκειμένου να στηρίξουν την ευρωπαϊκή προσπάθεια διάσωσης. Επισημαίνεται ότι οι ΗΠΑ θα πρέπει να τρομοκρατήθηκαν από τις γεωπολιτικές επιπτώσεις ενός τέτοιου σχεδίου. Επιπλέον, στελέχη της Καγκελαρίας θεωρούσαν ότι στο θέμα της ελληνικής κρίσης θα έπρεπε να υπάρχει μεγαλύτερη ανάμιξη του ιδιωτικού τομέα και ότι θα έπρεπε να τοποθετηθεί μια μόνιμη ομάδα εργασίας στην Αθήνα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Πάσα άποψη εκφράζεται ελευθέρως από το ISTOLOGIO giorgou MOSXOU, αρκεί να μην περιέχει αήθεις χαρακτηρισμούς