Σύμφωνα με έγγραφα που φέρνει στη δημοσιότητα ο "Guardian" και έχουν καταρτίσει οι τρεις πιστωτές, η Ελλάδα θα ήταν αντιμέτωπη με ένα μη βιώσιμο χρέος το 2030, ακόμη και αν προχωρούσε στο πλήρες πακέτο μεταρρυθμίσεων σε φόρους και δαπάνες που απαιτούσαν οι δανειστές.


Ακόμη και με ισχυρή ανάπτυξη (4% ετησίως στο αισιόδοξο σενάριο), και πάλι το χρέος δεν θα ήταν βιώσιμο. Αυτά περιλαμβάνονται στα συνοδευτικά έγγραφα που ήταν μέρος της τελικής πρότασης που έστειλαν οι δανειστές στην Ελλάδα την προηγούμενη Παρασκευή.

Ο "Guardian", μάλιστα, σχολιάζει πως τα έγγραφα στηρίζουν το επιχείρημα της Ελλάδας ότι χρειάζεται σημαντική ελάφρυνση χρέους. Επίσης επιβεβαιώνουν τα επιχειρήματα της κυβέρνησης σχετικά με την ανεπάρκεια χρηματοδότησης που προβλεπόταν στην πρόταση των θεσμών. Στην έκθεση αναφέρθηκε και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης κατά τη χθεσινοβραδινή συνέντευξή του στην ΕΡΤ.

Μη βιωσιμότητα χρέους σε κάθε σενάριο

Σύμφωνα με τα έγγραφα, η εκτίμηση του ΔΝΤ (βασικό σενάριο) είναι πως το χρέος της Ελλάδας θα είναι ακόμη στο 118% του ΑΕΠ το 2030, ακόμη κι αν η χώρα προχωρήσει στις απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις. Αυτό είναι αρκετά πάνω από το 110% που το ΔΝΤ θεωρεί ως βιώσιμο με δεδομένο το προφίλ χρέους της Ελλάδας. Ακόμη και υπό το πιο αισιόδοξο σενάριο, που περιλαμβάνει ανάπτυξη 4% τον χρόνο για τα επόμενα πέντε χρόνια, το ελληνικό χρέος θα πέσει μόλις στο 124% μέχρι το 2022. Να σημειωθεί ότι το αισιόδοξο σενάριο απαιτεί έσοδα 15 δισ. ευρώ από ιδιωτικοποιήσεις, πέντε φορές πάνω από τη βασική εκτίμηση.

Με όλα τα σενάρια πάντως, τα οποία προϋποθέτουν ένα τρίτο πρόγραμμα (σ.σ.: καθώς δεν επαρκούν τα έσοδα της Ελλάδας τα επόμενα χρόνια για να καλύψουν την αποπληρωμή του χρέους), η Ελλάδα δεν έχει ελπίδα να πετύχει τον στόχο μείωσης του χρέους της κατά πολύ κάτω από το 110% του ΑΕΠ μέχρι το 2022, κάτι που προέβλεπε το Eurogroup τον Νοέμβριο του 2012. Σύμφωνα με τα λόγια των δανειστών: «Είναι ξεκάθαρο ότι πολιτικές αποκλίσεις και η αβεβαιότητα των τελευταίων μηνών έχουν κάνει αδύνατη την επίτευξη των στόχων του 2012».

Παρά την παραδοχή των δανειστών, τα έγγραφα δεν ξεκαθαρίζουν το πώς θα ήταν ένα τέτοιο πακέτο ούτε παρέχει λεπτομέρειες για ένα τρίτο πρόγραμμα, παρότι υποθέτει ότι θα υπήρχε ένα.

Το 93% της χρηματοδότησης θα πήγαινε στα δάνεια

Το έγγραφο για τις χρηματοδοτικές ανάγκες και το σχέδιο εκταμίευσης που θα συνδέονταν με την ολοκλήρωση της πέμπτης αξιολόγησης αναφέρει πώς η Ελλάδα θα μπορούσε να λάβει 15 δισεκατομμύρια για να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της έως τα τέλη Νοεμβρίου. Όπως σημειώνει ο "Guardian", το 93% των κονδυλίων θα πήγαινε απευθείας για την εξυπηρέτηση του χρέους στη διάρκεια της παράτασης.

Ανύπαρκτες επενδύσεις

Το ρευστό που προσφερόταν στην πρόταση (σ.σ.: τα 35 δισ. που έχει αναφέρει ο Γιούνκερ) δεν ήταν ad hoc επενδύσεις, αλλά η επιχορήγηση της Ε.Ε., η οποία είναι κανονικά στη διάθεση όλων των χωρών - μελών της. Επιπλέον η πρόσβαση στο ρευστό απαιτεί 15% συγχρηματοδότηση από την Ελλάδα, την οποία δεν μπορεί να αντέξει οικονομικά. Εξαιτίας αυτού, άλλωστε, η Ελλάδα έχει αδιάθετα ποσά από το πακέτο των επιχορηγήσεων το διάστημα 2007-2013.

avgi.gr